marianmihai35 Postat Martie 27, 2022 Partajează Postat Martie 27, 2022 Salutare mai nou ,am căpătat:)) un radiocasetofon Vega 328 are următoarele defecte 1 pe caseta are o turație mai rapidă iar, după 30 de secunde incepe sa huruie 2.se aude doar un canal asta cred că este cel mai grav zic eu cu e la e 2 vumetre nu funcționează ...... As dori sa îl repar deoarece îmi place cum se aude și cum este construit Sunt începător și am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Pe radio nu am găsit nimic pe Fm Link spre comentariu
validae Postat Martie 28, 2022 Partajează Postat Martie 28, 2022 Fă poze clare de aproape cu placa electronică şi mecanismul, din diverse unghiuri.Aş vrea să văd de exemplu starea rolei presoare de cabestan, a curelelor şi roţilor dinţate.Rola presoare e aia mică din cauciuc care antrenează prin fricţiune banda cu viteză constantă, iar axul pe care se apasă se numeşte cabestan.El e antrenat de motor, care uzual are un regulator de turaţie inclus în carcasă.Dar alea ruseşti e posibil să aibă regulatorul extern. Scriu asta fiindcă e posibil să nu avut de-a face cu aşa ceva din cauza vârstei.Eu am reparat mecanici din astea de m-am săturat prin anii 90. Dar am 53 de ani, am apucat şi magnetofoanele...care sunt cele mai bune înregistratoare de sunet analogice.Casetofonul în sine e practic un mic magnetofon, dar calitatea sunetului e ceva mai slabă decât a fratelui mai mare, din cauza vitezei mai mici de înregistrare...deşi mai mult decât suficientă şi clar mai bună decât orice player MP3. Am reparat din greu mecanici chinezeşti şi japoneze, dar ruseşti nu am avut ocazia. Fără suficientă experienţă nu vei putea face nimic decât cu asistenţă, dar orice piesă, sau fir ai demonta sau muta, fă poze înainte şi pune-le bine, ca să ai o referinţă ulterior... Ai mai jos o metodă de postare, site-ul indicat de mine e Imgur (citit ,,imager,,), dar se procedează la fel pentru orice alt site de găzduire Încarci pozele pe https://imgur.com/upload După ce se încarcă pe site, dai click dreapta pe fiecare poză şi selectezi ,,Copy image,,. Revii pe forum şi dai click pe ,,Paste,, în postare.Pozele vor apărea direct. Link spre comentariu
marianmihai35 Postat Martie 29, 2022 Autor Partajează Postat Martie 29, 2022 Ok mulțumesc o să încarc pozele clar am constatat că, sunetul este mult peste orice MP3 avut de mine iar acele potențiometre așa antice cum sunt ele chiar își fac treaba înalte și joase mai am ceva butoane care nu am depistat pentru ce sunt o să mă documentez :)) Am cartea aparatului mă refer la schema electronică ,manual etc cred că și chitanță cu pretul care a fost achiziționat:)) Link spre comentariu
marianmihai35 Postat Martie 31, 2022 Autor Partajează Postat Martie 31, 2022 https://imgur.com/a/yb5UkQq Acestea sunt pozele Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 1, 2022 Partajează Postat Aprilie 1, 2022 Cu mecanica nu ai pus nimic.Alea erau relevante din prisma fluctuaţiei de vireză. Link spre comentariu
Marius Djdoc Postat Aprilie 21, 2022 Partajează Postat Aprilie 21, 2022 Salut.Am avut asa ceva la vremea cand a aparut pe piata si ,asa cum zici,dadea clasa la multe aparate de gen,inclusiv la inregistrare. Daca ai schema electrica originala e destul de usor de identificat unde e legat motorul de la mecanica de la casetofon-problema e ca regulatorul de viteza original e chiar in carcasa motorului,la majoritatea celor " operate" cu probleme la turatie am gasit aceeasi problema.Uita-te pe capacul opus si gasesti un mic orificiu in capacul corpului si cu o surubelnita subtire incearca sa ajustezi turatia.Daca nu merge ,inlocuieste motorul si fa-i un regulator separat -eu am renuntat dupa cateva interventii sa-l mai repar ,era in continuare fluctuant si aparea aleator. Zgomotul,apare daca sunt uzate bucsele de la cabestan si rola presoare ,verifica si curelele-am avut si situatia asta si a trebuit sa-mi fac altele.Adevarul e ca eu chiar am tras de el,deci uzura nu am avut cum sa o evit. Legat de cealalta problema,lipsa semnalului pe canal,verifica legaturile intre module-conectoarele alea rusesti in timp mai faceau si figuri-eventual si comutatorul inregistrare-redare actionat de clapa REC. In rest ,citeste si urmeaza sfaturile colegului Validae.O sa ai ceva de lucru sa-l aduci la starea initiala,dar cu rabdare,se poate. Cam greu cu casetele in ziua de azi,sunt destul de greu de gasit,dar.. Cred ca ar trebui sa vad daca al meu mai traieste pe undeva...prin vreun loc uitat pe la tara in pod...mi-ai dat idei.. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 8, 2022 Partajează Postat Mai 8, 2022 On 3/27/2022 at 10:52 PM, marianmihai35 said: Pe radio nu am găsit nimic pe Fm Radioul e in alta norma de FM, 63-73 MHz. De aceea nu prinzi nimic. Se poate modifica blocul de FM, sau, mai simplu, existau convertoare candva. Cauta dupa convertor OIRT-CCIR. Link spre comentariu
Corneliu1978 Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 Salut marianmihai35, mai ai casetofonul acela rusesc Vega 328 Stereo, te pot ajuta sigur cum să-l repari aici pe forum, am unul la fel de la tata luat de pe timpul comunismului, ce ma fascinat cel mai mult era sunetul de excepție față de cele din ziua de azi, menționez că și, eu am aceleași probleme, eu nu știam nimic despre electronică atunci, sa-ti explic cum l-am stricat : am pus o caseta si mi s-a parut ca avea turatia cam lenta, si m-am gandit sa umblu la acele semireglabile de pe ambele placi, cea din centru este placa de baza a casetofonului iar cea din stanga este amplicarea in difuzoare cea cu potentiometre, deci am dereglat toate semireglabilele, ele au fost reglate in fabrica la o valoare, ceva cu virgula adica foarte precisa, in schema nu apar valorile acestora, acestea se mai numesc si divizoare de curent sau de tensiune in functie de circuit, prima regula : trebuiesc reglate cum au fost din fabrica cu un aparat de masura daca dispunem de inca un asemenea model de la un prieten etc., daca nu avem eu unul le-am reglat aproximativ din videoul de pe youtube [Vega 328 stereo - renovace radiokazetaku] unde se observa cum cel din video prezinta fiecare circuit in parte si unde putem observa destul de bine acele semireglabile cu pozitia lor initiala din fabrica, eu unul le-am reglat pe toate ca cele din video aproximativ,cat am putut observa dar trebuiesc reglate sau verificate obligatoriu si cealalta placa aceea cu potentiometre, in aceaste placa se afla numai doua semireglabile adica cate unul pentru fiecare canal in parte, deci trebuiesc reglate la fel, iar dupa ce semireglabilele au fost reglate aproximativ, urmatorul pas : trebuiesc schimbate obligatoriu ! condensatoarele electrolitice fiindca cele rusesti sunt foarte proaste fata de cele japoneze pentru a evita intreruperea semnalului dintre cele 2 canale pe viitor, a se tine cont de o atentie foarte sporita cand se vor inlocui condesatorii adica la capacitatea si tensiunile inscriptionate pe carcasa lor iar cei la 25v n-am gasit asa ca am pus la 50v nu la 100v iar capacitatea este cea mai importanta deci fara greseli, dupa ce s-au inlocuit toti condesatorii cu foarte mare grija in sensul sa nu atingem piesele care sunt dispuse pe placa deoarece din cauza prea multor atingeri ele se pot dezlipi de pe cablaj sau chiar atinge unele fata de altele unde se vor scurtcircuita intre ele, deci mare atentie, apoi spuneai ca dupa 30 de secunde incepe sa huruie si al meu facea la fel ca-mi venea sa-l arunc sau sa-l dezmembrez si, mereu ziceam mai lasa-l ca poate l-oi repara intr-un final sau intr-un fel, iar urmatorul pas vor trebui schimbate obligatoriu toate tranzistoarele de pe ambele placi, caci nu se stie sigur daca au fost sau nu modificate semireglabilele de pe ambele placi, fiindca este de ajuns ca un singur tranzistor sa fi fost afectat iar cu siguranta le va afecta si pe celelalte pe viitor unul cate unul, pe aparatul de masura nu putem vedea exact daca au fost afectate sau nu, deci nu putem sti exact care a fost afectat deci in concluzie ele trebuiesc schimbate obligatoriu cu cele echivalente, daca gasim originalele de la altul sau din mama RUSIA ar fi Super, eu momentan urmeaza sa le comand pe cele echivalente din magazin care vizavi are si reparatii de acest gen dar, mai nou am observat, ei nu mai repara asa vechituri cum le spun ei, intradevar sunt vechi din anii 80 dar pasionatii de asa ceva mai repara cat vor mai dispune de piese, dupa cum spuneam pe cele echivalente le-am gasit pe un site alltransistors.com, se scrie seria tranzistorului in casuta de cautare, apasam enter iar mai jos in pagina apasam pe Transistor Equivalent Substitute - scris cu galben unde derulam pana la Seria de preferinta caci se gasesc mai usor pe comanda Seria BC pentru prefinali KT315B, KT361E, KT209B, KT3102, KT3107 si BD pentru cei finali KT814A si KT815A, deci trebuie comandata exact Seria care apare in tabel, de exemplu Seria KT3102 apare echivalentul BC238C sau BC239C deci C de la urma este deosebit de important, daca nu se tine seama de acest C, n-am rezolvat mai nimic adica nu vom obtine o amplificare corespunzatoare, eu am incercat grupa B, si am obtinut o amplificare foarte slaba, in difuzoarele cu volumul la maxim, se auzea cam la un sfert din puterea lor totala, iar daca nu se gasesc cele doua serii se pot inlocui cu BC237C in cel mai rau caz dar numai grupa C dupa cum spuneam, acesta fiind la tensiuni ceva mai mari dar oricum face parte din aceeasi serie cu BC238C si BC239C deci trebuiesc comandate exact ce scrie in tabel, iar despre finali pentru KT814A si KT815A putem comanda fara probleme BD136 si BD135 exact asa cum apar fara grupe, si dupa ce s-au schimbat toate tranzistoarele cu mare atentie caci la unele rusesti au inversata baza cu colectorul, se poate observa chiar pe placa inscriptia deci, la unele cu seria BC trebuiesc inversate baza cu colectorul cu ajutorul unui cleste mic cu cioc. Deci astia sunt pasii foarte importanti care trebuiesc respectati cu mare grija cum am spus si mai inainte caci nu trebuie sa fie graba la asa ceva, o singura greseala va costa mult mai mult. Iar la partea mecanica am observat urmatoarele faze ce trebuiesc verificate si anume : prima data trebuie verificata cureaua de transmisie cea cu profil rotund si sa nu incercati sa o schimbati cumva cu alta cu profil patrat deoarece eu am incercat dar nu-i acelasi rezultat pana mi-am dat seama de ce, la unele casete tragea la unele nu, iar apoi am descoperit cauza, aceasta era ca, cureaua nu atinge toata suprafata cea rotunda din canalul volantei si cureaua fiind patrata nu mai are aceeasi putere de tractiune ca cea rotunda originala asa ca din pacate va trebui inlocuita cu una identica daca se vor mai gasi la aceeasi grosime si dimensiune asta fiind prima regula foarte important, apoi am mai observat o slabiciune la axul din stanga, cel care infasoara banda in caseta, ca fiind neputincios cate odata de-a infasura banda, cred ca s-a slabit arcul acela din partea din spate a mecanismului cel care tensioneaza acel ax imbracat cu cauciuc, e ceva mai mare vizibil, inca ceva, iar daca s-a dereglat cumva turatia benzii, turatia se poate regla cum a fost din fabrica de la semireglabilul de pe placa de langa motor, acel semireglabil ar trebui sa aibe un pic de vopsea rosie pe el, la mine are asa ca mi-a fost usor sa o reglez iar daca nu are vezi in videoul de pe youtube cam ce pozitie are aproximativ sau daca nu, dupa ureche caci nu stim exact ce tensiune ar trebui sa-i dea motorului. Ar trebui verificata rola presoare curatata cu putin alcool, capul de redare curatat tot cu putin alcool si mare grija la arculetul acela care tensioneaza rola presoare caci e greu de gasit la o asemenea tensionare. Iar la urma ar trebui curatati potentiometrii cu spray Kontact anume pt. asa ceva iar interiorul si exteriorul adica carcasa trebuiesc curatate cu apa si sapun nu cu alt ceva pentru a nu inlatura inscriptionarile afisate. Mult succes dar cu grija si fara graba prea mare caci graba strica treaba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum