Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare consum din baterie

Vizitator

Postări Recomandate

51 minutes ago, yo8tot said:

Pentru Wi-Fi ma tem ca trebuie ceva cu sampling rate serios. Acolo curentul a consumat in pulsuri.

Nu are merge cu ceva analagic facuta masuratoarea ?
Este prima dat cand ma lovesc de asa problema.
Ma gandeam, si sper sa nu 'va radeti' prea tare de idee, la un shunt pe alimentare de pe care sa se culeaga tensiunea.
Amplificata apoi si folosita pentru a incarca un condensator cat mai ... 'ideal'.
Masurat apoi condensatorul dupa n ore sau n zile (pana sa apuce sa se incarce complet).
Dar banuiesc ca incarcarea unui condensator nu prea e liniara....

LE: Tensiunea acumulatorului nu variaza foarte mult in intervalul de masurare.
Ba chiar pot sa alimentez dintr-o sursa stabilizata in tensiune pentru testul de curent consumat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bandi Szasz

4

• sesebe

3

• djvas

2

• Усилитель

2

Top autori în acest subiect

11 minutes ago, yo8tot said:

Trebuie sa deschida cat mai liniar un soi de high side switch prin care sa se faca incarcarea condensatorului. De la o tensiune fixa.

Adica ajungem tot la digital, la comutatie :(

Link spre comentariu

Acum mult timp mi-au pus contor de apa digital, cu citire de la distanta, omul zicea ca merge 15 ani bateria, ceasul este la 1m adincime in cămin de beton, drumul la 5m.Citirea se face din masina in mers.... 

Ce baterie o fi? 

Link spre comentariu
10 minutes ago, merck said:

Pai sursa de curent nu trebuie sa fie constanta ci variabila

Asta am si spus: Curent constant dar controlat (setat) de tensiunea de pe shut.

"Constant" pentru a nu tine seama de valoarea de incarcare la un moment dat a condensatorului.
Nu inseamna ca este si corect ce am zis :)
Dar asta am vrut sa zic mai sus.

8 minutes ago, yo8tot said:

Mai trebuie cautat condensatorul ideal

Ceva nano farazi. Aproape ideal :)
Dar cu ce-l masori fara sa-l descarci prea mult ...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu 2 ani in urma cand am mesterit la niste senzori exteriori am incercat si eu diferite metode dar cum au zis si alti colegi sunt probleme la salturile bruste de consum, eu am lucrat cu ESP32 si tot circuitul in sleep consuma cateva zeci de uA insa in momentul in care iese ESP32 din sleep si se activeaza Wifi-ul, de la cateva zeci de uA ajungi la cateva sute de mA (cam 300-350mA sunt varfurile scurte la WIFI) si isi dadea instant reset pentru ca caderea de tensiune pe shunt era prea mare la acel consum de cateva sute de mA.

Pana la urma am testat cu o celula mica de li-po (50mA) si un banc de condensatori (combinatie de supercap si normal), condensatorii asigurau varfurile necesare pe care celula mica de li-po nu le prea putea sustine si l-am lasat sa mearga pana a ajuns celula la 3V. Dupa care am incarcat celula si l-am descarcat pe tester sa aflu capacitatea reala pana la 3V si de acolo era usor de calculat cat o sa duca o celula li-ion de 3000mA.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

O idee ar fi utilizarea unui circuit convertor I-F (curent-frecventa) sau U-F (tensiune - frecventa) comandat la intrare de curentul consumat (respectiv de caderea de tensiune pe un sunt), avand iesirea (semnalul de iesire cu frecventa ~ I) conectata la un numarator electronic care contorizand impulsurile convertorului I-F va contoriza astfel curentul consumat pe perioada dorita.

Asta e la nivel de hobby si in fucntie de dorinta si posibilitati poate implica mai mult hardware analog si digital sau mai putin hardware si mai mult software, de exemplu poate fi folosit un numarator (aparat de masura) existent sau un circuit cu MCU.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da. Este interesant ce spune TraianB. Decat sa "pompez" energia intr-un condesator si apoi sa o masor, mai bine numar niste impulsuri.
Dar intervalul de variatie este destul de mare pentru covertorul U/F.
50uA ... 200.000 uA sau ceva de genul 1Hz ... 4Khz.
Se poate face ceva ""constrain" pentru domeniu in defavoarea preciziei. Dar se complica lucrurile.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca se poate si mult mai simplu.
Dar mie nu-mi vine in cap cum anume.
Este vorba pana la urma de un wattmetru. Un contor tip ENEL :)

Da' chiar ! Ala ce rezolutie de masurare are ? Daca incarc in impulsuri scurte (1ms, 1us) un condensator, se inregistreaza consumul ? (scuze de offtopic)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 hour ago, Bandi Szasz said:

eu am lucrat cu ESP32 si tot circuitul in sleep consuma cateva zeci de uA insa in momentul in care iese ESP32 din sleep si se activeaza Wifi-ul, de la cateva zeci de uA ajungi la cateva sute de mA (cam 300-350mA sunt varfurile scurte la WIFI)

Tot de ESP32 este vorba.
Nu este proiectul meu. Dar mi-a placut ce a facut chinezul producator de ESP si am inceput sa citesc de ceva zile despre asta.
Am propus sa nu se foloseasca Wifi (protocol cu conexiune client-server) ci ESPNOW care tot standard 802.11 foloseste dar fara conexiune Statie la Access Point.

In felul acesta transmiterea unui pachet dupa iesirea din sleep nu dureaza mai mult de 7 ms cu tot cu confirmarea si eventuale date primite de la server. Fata de 3-4 secunde cat dureaza refacerea conexiunii STATIE-AP in versiunea WiFi protocol.

Scade foarte mult consumul.
Tot ESPNOW ai folosit si tu ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări