AndreiB Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 (editat) Va salut! Intrucat sunt pasionat de SMPS de putere va invit sa descifram topologia sursei din imagini. Brand: cherokee international Model: SP569 Eu am eliminat din start Half-Bridge deoarece avem un singur condensator bulk in primar ceea ce ma duce sa cred ca coumta la tensiunea data pe PFC (peste 325Vdc).... In primar eu am reusit sa identific doar 2 mosfeti ceea ce imi elimina din gand full-bridge... 2 switch forrward la fel. Un alt lucru ciudat a fost prezenta celor 5 diode (TO-247) in secundar.... De ce nu 6? sau 4? p.s. evident ignoram auxiliara flyback de 12V Mosfetii sunt W20NK50Z Filtru EMI Editat Martie 22, 2022 de AndreiB Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Cam putine MOS-uri, inseamna ca este FORWARD, ce sa mai studiezi? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Și utilitatea identificării topologiei? Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Da, discutam de tipologie... Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 În una din poze de vad 2 condensatoare galbene între transformator și condensatorul mare. Dacă sunt de aproximativ 1uF fiecare pot forma punctul median 325V/2, plus 2 mos-uri fac un half bridge. Oricum interesanta sursa. Link spre comentariu
AndreiB Postat Martie 22, 2022 Autor Partajează Postat Martie 22, 2022 (editat) Utilitatea identificarii topologiei este benefica pentru cunostintele mele (de asta am postat la incepatori). Daca este forward unde sunt D1 si D2? Editat Martie 22, 2022 de AndreiB Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Pare a fi LLC. Ce controller are? Link spre comentariu
AndreiB Postat Martie 22, 2022 Autor Partajează Postat Martie 22, 2022 34 minutes ago, iop95 said: Pare a fi LLC. Ce controller are? Nu am reusit sa vad :( Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Vrei sa o repari? Sa o copii? Vrei sa-i scoti pinout-ul conectorului ca sa o poti utiliza? Diodele de la un forward cu 2 tranzistoare nu trebuie sa fie de puteri prea mari, ele conduc doar curentii de magnetizare ai trafului. La un invertor de sudura ce poate scoate si peste 5KW diodele sint de 3-5A fara radiatoare si nu retin sa le fi gasit vreodata arse (exceptind invertoarele explodate, calcate de masina etc). Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 23, 2022 Partajează Postat Martie 23, 2022 Acum 11 ore, AndreiB a spus: Daca este forward unde sunt D1 si D2? Este alt topic de mistocareala? Intrebi pt ca esti incepator si apoi corectezi pe cei ce raspund? Daca ai doar 2 MOS-uri cum ai spus, unul este pt PFC si unul pt invertor. Cu un MOS poti face ori flyback, ori forward. Dat fiind puterea plus socul mare de pe iesire, nu ramane decat varianta forward. Dar mai este o varianta, cea in care tu iti imaginezi forward ca fiind doar cu 2 tranzistoare ceea ce inseamna ca mai trebuie sa citesti teoria. Si nu 2-4 volume ci vreo 2 pagini cu configuratiile posibile. Si mai este inca o varianta, ai amintit doar de MOS-urile din invertor si l-ai (le-ai) lasat pe cele din PFC in afara discutiei. Pt ca torul acela mic cu trei bobine poate fi traful de la forward 2T cum este in multe surse ATX moderne. Studiul adevarat se face pe cablaj vazand unde duc drenele MOS-urilor nu cu povesti. Asa am si eu o sursa ATX cu 2 MOS-uri identice ssi poti zice de la distanta ca este forward 2T. Dar pe cablaj se vede ca tranz. sunt in paralel. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Link spre comentariu
AndreiB Postat Martie 23, 2022 Autor Partajează Postat Martie 23, 2022 (editat) 18 hours ago, sesebe said: Vrei sa o repari? Sa o copii? Vrei sa-i scoti pinout-ul conectorului ca sa o poti utiliza? Diodele de la un forward cu 2 tranzistoare nu trebuie sa fie de puteri prea mari, ele conduc doar curentii de magnetizare ai trafului. La un invertor de sudura ce poate scoate si peste 5KW diodele sint de 3-5A fara radiatoare si nu retin sa le fi gasit vreodata arse (exceptind invertoarele explodate, calcate de masina etc). Ma asteptam ca diodele sa fie imense, de asta am fost cu gandul ca nu poate fi forward. Totodata nu prea imi iesea de ce sunt acele diode acolo, ca antiparalel au MOS deja, acum are sens. Multumesc de explicatie! Nu o copiez si nici nu o repar. E o sursa de prin facultate de care eram curios deoarece facea parte dintr-un rack cu switch-uri Alcatel...(destul de vechi). Cu acordul unor profesori (obtinut foarte greu...) am reusit sa o desfac si sa ma uit prin ea din pura curiozitate (educativ). Nu am fost lasat sa o alimentez ("sa nu se strice ceva"), desi fiind doar "ingineri" prin facultate nu vad care era problema. In fine, am ajuns la concluzia ca stiam mai multe despre sursa eu ca student decat profesorul de m-a asistat... Numai bine! Editat Martie 23, 2022 de AndreiB Link spre comentariu
AndreiB Postat Martie 23, 2022 Autor Partajează Postat Martie 23, 2022 (editat) 8 hours ago, dumitrumy said: Este alt topic de mistocareala? Intrebi pt ca esti incepator si apoi corectezi pe cei ce raspund? Daca ai doar 2 MOS-uri cum ai spus, unul este pt PFC si unul pt invertor. Cu un MOS poti face ori flyback, ori forward. Dat fiind puterea plus socul mare de pe iesire, nu ramane decat varianta forward. Dar mai este o varianta, cea in care tu iti imaginezi forward ca fiind doar cu 2 tranzistoare ceea ce inseamna ca mai trebuie sa citesti teoria. Si nu 2-4 volume ci vreo 2 pagini cu configuratiile posibile. Si mai este inca o varianta, ai amintit doar de MOS-urile din invertor si l-ai (le-ai) lasat pe cele din PFC in afara discutiei. Pt ca torul acela mic cu trei bobine poate fi traful de la forward 2T cum este in multe surse ATX moderne. Studiul adevarat se face pe cablaj vazand unde duc drenele MOS-urilor nu cu povesti. Asa am si eu o sursa ATX cu 2 MOS-uri identice ssi poti zice de la distanta ca este forward 2T. Dar pe cablaj se vede ca tranz. sunt in paralel. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> In poza de mai jos se vad (destul de greu) in zona galbena 3 MOS-uri TO-247 toti in paralel... (pt PFC banuiesc eu). Editat Martie 23, 2022 de AndreiB Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 23, 2022 Partajează Postat Martie 23, 2022 (editat) Acesta este traful driver pt FORW 2T: Editat Martie 24, 2022 de ratza Adăugat detaliu Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 23, 2022 Partajează Postat Martie 23, 2022 Cu profesorii pdf/ppt nici n-o sa ai ocazia sa afli mai multe... Link spre comentariu
Mitica M. Postat Martie 24, 2022 Partajează Postat Martie 24, 2022 (editat) 20 hours ago, dumitrumy said: Acesta este traful driver pt FORW 2T: Da, da sesebe posteaza la norma.... el se refera la traful de putere pe cand dumneata ai pus poza la traful driver Editat Martie 24, 2022 de Mitica M. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum