Florin berdila Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 (editat) Am un aparat de sudura care a lucrat la 380 v ''cu doua bobine pe primar și doua pe secundar ''vreau sa va întreb poate lega amândouă bobinele la primar în serie sau în paralel la 220 v Editat Martie 22, 2022 de Florin berdila Am uitat Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Daca a functionat la 380V si cele 2 infasurari erau conectate in serie, apoi nu poti sa le pui in paralel si sa alimentezi la 220V. Ma indoiesc ca au fost in serie, dar cine stie ce ai tu acolo. Ceva eticheta nu are? PS: in anul 2022 vorbim de 230Vca si 230Vx1,73=400Vca. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 22, 2022 Autor Partajează Postat Martie 22, 2022 Are o eticheta ''tensiune de 380v ''atât scrie Dar persoana respectiva suda la 220 volți și nu mai știe cum era legat că o bobina că amândouă 'nu mai știe Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 22, 2022 Autor Partajează Postat Martie 22, 2022 Nu imi răspunde nimeni Link spre comentariu
validae Postat Martie 22, 2022 Partajează Postat Martie 22, 2022 Dacă nu a avut nimeni un astfel de aparat, sau poate că or fi fost dar nu mai sunt printre noi....de unde să ştim ? Există o posibilitate să afli şi singur. Ia un cablu de alimentare cu două fire, un ştecher şi o rezistenţă de la o maşină de spălat sau un reşou de 1000W pe care o legi în serie cu unul din fire.Rezistenţa va fi ,,balastul,, care va prelua curentul în caz de greşeală, să nu sară siguranţa de pe prize. Depistezi care sunt bobinele primarului şi legi provizoriu în serie bobinele şi cablul de reţea plus rezistenţa înseriată.Cu un multimetru pe domeniul de voltmetru de alternativ pus pe secundarul de sudură, conectezi scurt timp cablul în priză.Te uiţi pe voltmetru şi dacă ai cel puţin 50V e bine.Dacă voltmetrul arată 0V sau mult peste 50V, atunci ai legat greşit şi schimbi din legături până obţii o tensiune apropiată de 50-60V.Când ai obţinut acea tensiune, scoţi rezistenţa de balast şi strângi bine conexiunile provizorii.Alimentezi direct la reţea şi măsori iar tensiunea secundară.Apoi dacă e în domeniul 50-60V, sudezi de probă şi vezi cum merge.... Edit: Vezi că ţi-a răspuns şi @Ion Bumbu pe topicul celălalt.Ceva asemănător cu ce ţi-am scris aici. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 22, 2022 Autor Partajează Postat Martie 22, 2022 El avea doua faze cute o faza pe bobina 'eu pot înseria acum bobinele care au fost pe 380 și înseriate le pot lega la 220 ?? Link spre comentariu
Florin berdila Postat Octombrie 25, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2022 Domnilor ''pot înseria sau pune în paralel bobinele care au fost la 380 ? Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 13, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2023 Domnilor aparatul de mai sus azi iam înseriate bobineke primarului și apoi iam înseriate și bobinele secundarului dar nu avea puterea de a suda '''aparatul scrie pe el 380 v și are doua bobine primar și doua secundar'''apoi am legat doar una la 220 și am folosit doar una de lq secundar asa avea putere dar bazata ffff tare și consuma curent '''deci pot lega în paralel bobinele primarului ? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Aprilie 13, 2023 Partajează Postat Aprilie 13, 2023 Stimă , Florin, știu că nu prea te descurci în electrică - electronică , dar e bine că pui întrebări. Aparatul acela , dacă zice că e la 380 ,cu bobinele în serie , osingură bobină va fi la mai puțin de 220, deci va trage curent mai mare. Să faci o probă ,îți dau o idee simplă... - legi bobinele în paralel și înseriezi cu ele un consumator de ...să zicem 1000w ...( un fier de călcat). dacă fierul de călcat se încinge ca și cum ar fi direct la rețea , înseamnă că ai legat greșit bobinele . Le inversezi și fierul se va încălzi mai puțin. Acum poți face și proba cu bobinele secundarului. Baftă. ! Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 13, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2023 Domnule Nostgic 'va rog deci pot folosi o bobina la 230 v sau ambele în paralel sau în serie 'nu mai înțeleg nimic Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 14, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2023 Si ce ma sfătuiți sai pun între sunt magnetic și tole? Ca a avut ceva carton sau nu știu ce și acum vad ca atinge cind au iau sau ai dau amperaj ce ma sfaturi sa fac în ambele prob Link spre comentariu
iuliantv Postat Aprilie 14, 2023 Partajează Postat Aprilie 14, 2023 (editat) Acum 13 ore, Nostalgic a spus: Stimă , Florin, știu că nu prea te descurci în electrică - electronică , dar e bine că pui întrebări. Aparatul acela , dacă zice că e la 380 ,cu bobinele în serie , osingură bobină va fi la mai puțin de 220, deci va trage curent mai mare. Să faci o probă ,îți dau o idee simplă... - legi bobinele în paralel și înseriezi cu ele un consumator de ...să zicem 1000w ...( un fier de călcat). dacă fierul de călcat se încinge ca și cum ar fi direct la rețea , înseamnă că ai legat greșit bobinele . Le inversezi și fierul se va încălzi mai puțin. Acum poți face și proba cu bobinele secundarului. Baftă. ! Acum 13 ore, Nostalgic a spus: Stimă , Florin, știu că nu prea te descurci în electrică - electronică , dar e bine că pui întrebări. Aparatul acela , dacă zice că e la 380 ,cu bobinele în serie , osingură bobină va fi la mai puțin de 220, deci va trage curent mai mare. Să faci o probă ,îți dau o idee simplă... - legi bobinele în paralel și înseriezi cu ele un consumator de ...să zicem 1000w ...( un fier de călcat). dacă fierul de călcat se încinge ca și cum ar fi direct la rețea , înseamnă că ai legat greșit bobinele . Le inversezi și fierul se va încălzi mai puțin. Acum poți face și proba cu bobinele secundarului. Baftă. ! cam asta ia zis si Domnul Validae mai sus,dar e incapåtånat nu vrea sa inteleaga,plus ca ,,experimentul ,, e la el in fine ar trebui sa inserieze jumatate din una din bobinele din primar si una intreaga,si secundarul lasat asa,daca nu face fata atunci poate fi incercat pus in paralel secundarul ,dar ambele bobine trebuie sa fie in acelasi sens imperecherea bobinelor,dar oricum nu cred ca va face fatå,nu degeaba a fost pentru 380v Editat Aprilie 14, 2023 de iuliantv Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 14, 2023 Partajează Postat Aprilie 14, 2023 (editat) Aparate de genul asa au fost de mai multe tipuri si puteri, inclusiv bobinate pe Al ultimele serii, secundarul, (vazut anul trecut doar bobinele secundare la cineva care se mai ocupa cu bobinari), s-a tot discutat despre ele, aici dar si pe Softpedia. Unele aveau pe bobinele inca o priza si se legau pe 380Vac cu bobinele inseriate de pe acele prize, pentru 220Vac se paralelau bobinele din cap in cap, bineinteles totul fazat. Asta nu pare a avea acea priza in plus. Bobinele din secundar trebuie inseriate si acolo erau 2 pozitii, pe o bobina erau in jur de 40Vac si ajungea la 80Vac inseriat pentru bazici. Pentru rutilici se folosea 1 bobina si jumatate pentru aprox 60Vac. E doar istorie si amintiri din ceata, ultima data am pus mina pe unu din asta prin anii 90...si era functional. Cam atita imi aduc aminte. Editat Aprilie 14, 2023 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 14, 2023 Partajează Postat Aprilie 14, 2023 La 22.03.2022 la 14:19, Mircea a spus: PS: in anul 2022 vorbim de 230Vca si 230Vx1,73=400Vca. Nu era 230Vca x 1.41 ? Adica inmultit cu radical din doi,nu din 3 ?!!! Si care e legatura dintre ecuatia asta si tensiunea alternativa dintre faze? Stiam ca ceva legat de defazajul dintre fazele care sunt masurate .Imbatranesc ,mai uit ,daca ma insel ,dezvoltati... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum