Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Valori medii, efective, etc

Mircea

Postări Recomandate

• Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

10

• UDAR

6

• merck

6

• validae

5

Top autori în acest subiect

Domnule, înţelege că rezistenţa filamentului acelui tub nu a fost concepută să fie alimentată la 7V (sau două înseriate la 14V). Suprimând o alternanţă obţii doar reducerea puterii la jumătate.Dar pe rezistenţă o afectează şi valoarea de vârf a tensiunii care rămâne aceeaşi pentru cei 14V redresaţi monoalternanţă.Iar cârpeala aia cu multe diode înseriate pentru căderea de tensiune ţi-am explicat destul de clar că nu e o soluţie bună.Dacă alegi să rămâi în bezna necunoaşterii, nu-i trage şi pe alţii după tine.Deci nu recomanda prostii, doar pentru că ţi se par mai uşor de făcut...

Schema de sus foloseşte dioda ca să reducă la jumătate puterea rezistenţei şi turaţia motorului (implicit puterea), dar valoarea rezistenţei e calculată pentru tensiunea nominală, de 120V în acel caz.Nu confunda cele două cazuri, am explicat simplu, că dacă alimentezi cu diodă înseriată la 230V un bec de 110-120V el se va arde rapid.Asta fiindcă tensiunea de vârf ce i se aplică nu devine jumătate după suprimarea unei alternanţe ci tot aceeaşi.Doar puterea se înjumătăţeşte.

Link spre comentariu
23 minutes ago, validae said:

valoarea rezistenţei e calculată pentru tensiunea nominală, de 120V în acel caz

Da, pentru că uscătorul de păr trebuie să funcționeze și la 120V (full wave sinus, full power) în acel caz din schema de mai sus și nu doar la 1/2 (50%) din efectul termic.

Însă cum nici cei de la Philips (și alți producători) nu știu să calculeze integrale și să pună transformatori în foen ... pun diode.

Nu?

Editat de patrick1
Link spre comentariu

Când o diodă redresoare e cea mai simplă şi ieftină cale de a reduce la jumătate puterea unei rezistenţe de încălzire, o va folosi orice producător, nu numai Philips.Şi nu pentru că ,,nu ştie integrale,, sau să folosească transformatoare, ci pentru că e o variantă economică.

Când se doreşte un reglaj în plajă extinsă, se foloseşte regulatorul cu triac, dar e puţin mai scump.

Nu amestecaţi prostia cu economia, când scopul final e un produs mai ieftin şi pentru producător şi convenabil pentru orice cumpărător. Eu recomand să nu mai insistaţi pe subiectul ăsta, deja aţi dovedit ceva.Şi nu ceva care să vă aducă apreciere, sau să ajute forumul...ci dimpotrivă.

Link spre comentariu
8 minutes ago, validae said:

o diodă redresoare e cea mai simplă şi ieftină cale de a reduce la jumătate puterea unei rezistenţe de încălzire

În sfârșit suntem de acord!

:ewryt45w

Link spre comentariu

Ora 1:20 dimineața, 4 pagini de forum, 100 de simulări și o pauză de la admin. Toate astea pentru...

o diodă redresoare e cea mai simplă şi ieftină cale de a reduce la jumătate puterea unei rezistenţe de încălzire

În sfârșit suntem de acord!”

Link spre comentariu

Exemplul dat de mine era pentru o rezistenţă de încălzire, nu pentru un filament de tub electronic.

Şi nu mai deviaţi discuţia spre coreeni sau Neckerman, offtopicul repetat se sancţionează.

Aici e o secţiune tehnică totuşi.Discuţiile diverse sunt pe altă secţiune...

Link spre comentariu
Acum 9 ore, patrick1 a spus:

De aici s-a deraiat (cu ”bunăvoința” unora și altora) la calcul integral și LTspice pentru a se ”demonstra” riguros și matematic că jumătate de curent NU ar produce și o jumătate de efect termic.

Faci confuzie între jumătatea de curent și jumătatea de alternanță. Colegii cu integrale și/sau simulări știu foarte bine ce fac, iar varianta expusă de ei (una singură, explicată în mai multe feluri, nu mai multe păreri) e cea corectă.

Link spre comentariu
On 3/18/2022 at 9:27 PM, UDAR said:

Nu fi evaziv .... 

Decuparea la jumătate ,da, reduce puterea la jumătate și tensiunea efectivă  la 0.707. Căci asta era discuția , nu dacă scade sau nu puterea și/sau tensiunea efectivă . Toată lumea era de acord că scade.

On 3/18/2022 at 9:38 PM, patrick1 said:

Nu sunt evaziv. Dimpotrivă.

Scade ... scade ... însă la cât?

Două jumătăți de măr, efectiv = un măr (jumătate din două mere) sau 0.707 + 0.707 din măr?   Merele sunt identice :rade:

(Măr echivalent principial cu perioadă).

Unul a ajuns la 10Vefectiv din 14Vefectiv.

Ceva ”dă cu virgulă” între fenomenul fizic (intuitiv) și calcule. Nu?

Adică din două jumătăți de măr succesiv adunate iese aproape un măr și jumătate?

1,414 = 0,707 + 0,707 ?

:rade:

@patrick1 deci tu vrei ca si tensiunea efectiva (RMS) sa fie jumatate (daca puterea se reduce la jumatate) daca se decupeaza o o jumătate de sinusoidă! Ca asta ai contestat cu marul. 

@dumitrumy ti-a simulat clar:

3.png

4.png

Deci doar puterea se injumatateste, dar nu si tensiunea efectiva (RMS) sau curentul efectiv (RMS)!!!

221.png

222.png

Editat de merck
Link spre comentariu

@patrick1  poti face diferenta intre RMS si Average?

Ti-am pus poza asta:

Capture-d-e-cran-2022-03-18-a-20-28-38.p

Vezi clar ca Vdc la monoalternanta este jumatate din cea dubla alternanta?

Vezi clar ca VRMS la monoalternanta este 0,707 din cea dubla alternanta? (fix ce ti-a spus @UDAR )

Poti intelege ca Vdc (sau Vav )este una si VRMS este alta?

De ce tot bagam la inaintare RMS-ul? Simplu:

RMS essentially calculates the equivalent direct current (dc) value of an ac waveform. More technically, it determines the "effective," or dc heating value, of any ac wave shape.

Editat de merck
Link spre comentariu
On 3/18/2022 at 9:38 PM, patrick1 said:

Două jumătăți de măr, efectiv = un măr (jumătate din două mere) sau 0.707 + 0.707 din măr?   Merele sunt identice :rade:

(Măr echivalent principial cu perioadă).

Unul a ajuns la 10Vefectiv din 14Vefectiv.

Ceva ”dă cu virgulă” între fenomenul fizic (intuitiv) și calcule. Nu?

Adică din două jumătăți de măr succesiv adunate iese aproape un măr și jumătate?

1,414 = 0,707 + 0,707 ?

:rade:

Marul = Putere

Puterea = U2/R sau RI2

Sa vedem acum cu cei 14VRMS ce avem cand vorbim de putere (R o consideram 1 ohm): P = 14*14*1  = 196.

Sa vedem acum cu cei 10VRMS ce avem cand vorbim de putere (R o consideram 1 ohm):

P = 10*10*1 = 100 = 0.707*14VRMS  * 0.707*14VRMS *1  

Deci cu 10VRMS obtin jumatate din puterea ce o obtin cu 14VRMS.

Daca macar puneai mana pe un calculator si faceai 0,707 * 0,707 ai fi vazut ca da 0,5  sau puteai scoate radical din 0,5 (adica jumatatea de mar) ai ai fi vazut ca este 0,707. 

Este clar acum de unde apar 10VRMS ?

P.S. Nu am lucrat cu n'spe zecimale si am rotunjit. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Neagu Raul a spus:

4 pagini de forum, 100 de simulări

Tinere, acelea nu sunt simulari, faci o confuzie! Ca sa nu mai folosesti creionul la inmultiri si impartiri folosesti calculatorul din telefon. Asa si aici, nu toti au facultate sau au fost premianti in liceu. Ca si calculatorul din telefon ai la dispozitie un aparat matematic mai complex, pus la dispozitie gratuit de niste baieti de peste ocean care au facut scoala adevarata. Nu trebuie sa fii inginer, si un electrician care umbla zilnic cu "tensiuni" si "curenti" va putea gasi raspunsuri la probleme mult mai complexe decat ii cere meseria zi de zi. Trebuie doar sa-si doreasca, eventual poate intreba aici cand este in dificultate. Ca asta este rostul unui forum tehnic, nu doar pt contre la bodega sau pt vanzari.

Revin, pt ca nu a inteles ce i-a spus &UDAR am suplimentat cu munca unei masinarii de calcul recunoscata la nivel mondial si care face lucruri mult mai complexe decat a afisa valoarea medie sau RMS.

Simularile nu sunt pentru sensibili, nevrozati sau gica-contra. 

Link spre comentariu

Traf de UPS, aproximativ 15Vca intre ramuri, o sarcina rezistiva de 10R, un osciloscop Rigol, un multimetru Trms Uni-T cu performante mult peste cerintele testului, si o dioda shottky pentru Vf mic

Test fara dioda:
20220320-115015.jpg

20220320-115005.jpg

20220320-115012.jpg

Test cu dioda:
20220320-115109.jpg

20220320-115117.jpg

20220320-115123.jpg

In teoria explicata foarte frumos de catre @franzm si @UDAR nu am crezut;

In simularile lui @dumitrumy nu am crezut;

In testele practice credem stimabile @patrick1?

Sigur, momentan nu poti raspunde ca esti pus pe bara de catre @validae, dar daca nu ma insel poti trimite PM, deci te astept la mine in PM cu comentarii la testul meu, daca doresti voi transmite aici din partea ta ceea ce ai de spus.

Deci ai zis ca n-are cum sa fie 10Vrms atat cat calculasera @franzm si @UDAR, si cat confirmase si @dumitrumy.

Uite ca e fix asa si practic, adica in realitate, pe masuratelea :)

Ne lamuriram?

Link spre comentariu

Nu merge bine multimetrul, osciloscopul sta cis, dioda e inclinata precis de aia arata rezultatul ala, nu-i valabil !

:d

P.S. chiar asa mult timp liber aveti, oameni buni, omul trebuie lasat sa traiasca in lumea lui, este tara libera, democratica, a trecut vremea lui Lenin cu :

-nu stii? te invatam,nu poti? te ajutam, nu vrei? te obligam!

Uite ca pierd si eu vremea...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări