UDAR Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 (editat) E ultima oară când îți mai răspund la acest aspect . Nu e corectă comparația cu merele, din ea rezultă că de fapt nu înțelegi, nu ”simți” noțiunile . Comparația cu merele era cât de cât corectă dacă vorbeam de valori medii , de ecuații de gradul întâi . Sau dacă ții totuși să compari cu niște mere - sau orice altfel de obiecte - atunci nu mai compara ”desenele” tensiunii instantanee ci pe cele ale puterii instantanee . Și s-ar putea să-ți iasă. Valoarea efectivă (a unei tensiuni) cât și cea medie sunt niște construcții teoretice care modelează niște fenomene fizice reale. Pe osciloscop nu vedem decât valoarea instantanee a tensiunii - celelalte le putem doar calcula. Tot așa, când tensiunea aia se aplică la bornele unui rezistor, acesta simte pe moment valoarea instantanee a puterii care - vrem , nu vrem - e proporțională cu pătratul tensiunii. Pentru a putea compara cu tensiunea continuă trebuie să facem niște medieri, după caz, ale valorii instantanee sau ale pătratului acesteia. Pentră că discutăm de semnale periodice facem medierea pe o perioadă - pentru că se repetă, nu-i așa, cu același conținut . Pentru un semnal neperiodic nu exită definită strict matematic nici valoare medie nici valoare efectivă. Și apropo de valoare medie, că ai tot pomenit-o . Tensiunea sinusoidală (neredresată) are valoare medie nulă . Asta ar însemna că nu are niciun efect la trecerea printr-un conductor ? Deci, ca să scurtez . Nu amesteca valori medii cu valori eficace . Și nu amesteca mere cu integrale. EDIT Ai postat între timp . Iar ”jonglezi” cu noțiunile, nu e nicio altă versiune . Al tău e un banc, a mea e o pildă. Editat Martie 18, 2022 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 7 minutes ago, Mircea said: N-ai matale o dioda pe acasa si vezi ce zice fenomenul fizic, practica adica? Ba da. Becul cu incandescență de 150W de la veioza mea (am preferat filament gros pentru inerție termică) are o treaptă pe comutator cu trei poziții și o diodă serie (1N4007), șuntabilă. Aceasta și luminează plăcut ca un bec de 40W și funcționează de vreo 5 ani. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 18, 2022 Autor Partajează Postat Martie 18, 2022 Voltmetru rms aveti? Ce mai conteaza 5 minute pentru o masuratoare, cand stai la argumente de 2 ore. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 9 minutes ago, UDAR said: Valoarea efectivă (a unei tensiuni) cât și cea medie sunt niște construcții teoretice care modelează niște fenomene fizice reale. Corect și mulțumesc! Sunt construcții teoretice (relative) care nu există continuu acolo unde nu există nici tensiune continuă. Tot așa cum (pentru doi observatori metrologi aflați în fluide diferite aer / apă) un litru de apă în recipient ideal fără masă proprie cântărește 1kg pe plajă și 0kg pentru un scafandru scufundat în mare. Deși este exact același litru de apă. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 18, 2022 Autor Partajează Postat Martie 18, 2022 Cu parere de rau, te informez ca aerul e un gas, nu un lichid. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 6 minutes ago, Mircea said: Voltmetru rms aveti? Ce mai conteaza 5 minute pentru o masuratoare, cand stai la argumente de 2 ore. Am și un MAVO-35 însă este calibrat pentru rms pe alternativ sinus, nu știu dacă integrează corect alte semnale sau are ”idei”. Voltmetrele digitale obișnuite nu fac d-astea în niciun caz. Nici Amper AC nu măsoară (ca MAVO). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 2 minutes ago, Mircea said: Cu parere de rau, te informez ca aerul e un gas, nu un lichid. Fluid am scris, nu lichid (este distorsiunea dvs.). Gazele sunt tot fluide. Există și alte fluide ... Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 18, 2022 Autor Partajează Postat Martie 18, 2022 1 minute ago, patrick1 said: Fluid am scris, nu lichid (este distorsiunea dvs.). Gazele sunt tot fluide. Există și alte fluide ... Ai dreptate, nu stiu de ce am vazut lichid. Probabil pentru ca am vrut sa raspund, fara sa inteleg ce zici. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 Acum 1 minut, patrick1 a spus: Am și un MAVO-35 însă este calibrat pentru rms pe alternativ sinus, nu știu dacă integrează corect alte semnale sau are ”idei”. Voltmetrele digitale obișnuite nu fac d-astea în niciun caz. Nici Amper AC nu măsoară (ca MAVO). MAVO-35 este un instrument de valoare medie calibrat (gradat) RMS pentru sinus, așa cum spui. În rest... Ba da , multimetrele digitale obișnuite fac așa ceva în majoritatea cazurilor . Depinde cum definești obișnuite . Sub 50 lei ? Hint. Ca să fie considerat ”obișnuit” ar trebuie să coste azi comparativ la fel cu un MAVO-35 la vremea lui, nu ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 6 minutes ago, Mircea said: La 50Hz? La 50Hz. Mi-ar trebui o sursă reglabilă de tensiune continuă (pentru același bec) și un pirometru pentru a măsura măcar temperatura filamentului alimentat cu diodă în c.a. și apoi în curent continuu adus la aceeași temperatură, moment când aș putea citi (sau măsura) pe sursa c.c. tensiunea efectivă. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 18, 2022 Autor Partajează Postat Martie 18, 2022 Iei un traf de sonerie, o dioda si o rezistenta. Masori tensiunea si curentul. Ce alte masuratori de temperaturi... ai face orice sa ne zapacesti decat sa vezi cum e in realitate. Link spre comentariu
validae Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 Cred că putem discuta la infinit, nu-i vom putea schimba părerile.Exact ca şi în cazul lui Putin, orice discuţie nu duce nicăieri....o ţine tot pe a lui.E greu să recunoşti că ai greşit.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 Acum 22 ore, UDAR a spus: MAVO-35 este un instrument de valoare medie calibrat (gradat) RMS pentru sinus, așa cum spui. În rest... Ba da , multimetrele digitale obișnuite fac așa ceva în majoritatea cazurilor . Depinde cum definești obișnuite . Sub 50 lei ? Hint. Ca să fie considerat ”obișnuit” ar trebuie să coste azi comparativ la fel cu un MAVO-35 la vremea lui, nu ? MAVO-35 (IAEM) este copiat după un multimetru german de aviație și la 1% eroare, oglindă paralaxă și carcasă din bachelită nu e chiar așa de rău. Doar cam mare. A trebuit să-i echilibrez cu răbdare și sub lupă contragreutățile echipajului mobil pentru că devia puțin la capetele de scală între poziția verticală și cea orizontală. Acum e o.k. Nu se compară cu DU-20 (cehesc) - acesta avea și protecție electromecanică de suprasarcini, cu buton de ”reset”, însă numai orizontal. Cât despre digitale ... nu vreau nici termometru Cel cu mercur e termometru, restul ... Acum 21 ore, Mircea a spus: Iei un traf de sonerie, o dioda si o rezistenta. Masori tensiunea si curentul. Ce alte masuratori de temperaturi... ai face orice sa ne zapacesti decat sa vezi cum e in realitate. Voi măsura cumva ... însă corect, ca efect termic, în c.a. semialternanță și în c.c. Altfel ar însemna ca definiția tensiunii efective să fie deviația magnetică produsă în c.c. și c.a. (identice) asupra unui obiect (acul instrumentului), ceea ce nu este același lucru ca și efectul termic. De acord? Acum 21 ore, validae a spus: Cred că putem discuta la infinit, nu-i vom putea schimba părerile.Exact ca şi în cazul lui Putin, orice discuţie nu duce nicăieri....o ţine tot pe a lui.E greu să recunoşti că ai greşit.. Nah ... nu fac (aici) nici politică nici religie (respect regulamentul), însă orice discuție poate deveni, cu respect, constructivă și mai ales instructivă. Poate că și în cazul lui Putin. Unora le plac reclamele la caca-cola și pupsi-cola iar alții nu iubesc (în) ”valorile” astea. Teorema (super)poziției? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 18, 2022 Partajează Postat Martie 18, 2022 Acum 1 oră, patrick1 a spus: Ba da. Becul cu incandescență de 150W de la veioza mea (am preferat filament gros pentru inerție termică) are o treaptă pe comutator cu trei poziții și o diodă serie (1N4007), șuntabilă. Aceasta și luminează plăcut ca un bec de 40W și funcționează de vreo 5 ani. "si de cinci ani, nu ai reusit sa afli de ce se intimpla asta? Link spre comentariu
Postări Recomandate