Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Luxman L410 defect

dadix

Postări Recomandate

Zici ca s-au ars acele diode. Ai verificat puntile redresoare, D001 care face +/-48V pentru modulul final ( cel pe care nu l-ai fixat si a facut scurt) si D812 ( +/-55V)? Ai masurat vreo tensiune, sunt bune? Doar uitandu-te la piese, fara o verificare foarte amanuntita a montajului, masuratori la rece si cald, nu cred ca poti rezolva aparatul. Rezistenta aia care spui ca se arde, R844, alimenteaza cu 55V etajul de intrare a amplificatorului audio de putere, se arde fiindca exista acolo un consum mare, adica e ceva defect. Macar esti sigur ca etajul final, respectiv tranzistorii finali, sunt alimentati cu +/-48V ?

Ar trebui verificate piesele de pe cele doua module finale, dar si cele de pe placa 1409A ( unde ai gasit acele diode si rezistenta arse), apoi masurate diferite tensiuni in montaj.

E bine sa verifici izolatia finalilor, dar cred ca daca nu era in ordine se ardea deja ceva sau se defecta sursa. Spui ca releul cupleaza, inseamna ca nu ai curent continuu la iesire.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dadix

21

• sla

8

• Mircea

7

• daniels

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Unii producatori includ radiatorul in circuit pentru economie, prin urmare unii tranzistori fixati pe el chiar au nevoie sa aiba contact electric. Trebuie verificat si asta inainte sa fie izolati toti tranzistorii "preventiv". Poti sa-ti dai seama urmarind punctele de fixare pentru radiatoare. Pe la niste modele (Sony parca folosise metoda asta in special) mai apareau defecte pentru ca se slabeau suruburile de fixare si se pierdea contactul.

Subscriu la sfaturile colegilor cu experienta: e nevoie de un depanator cu multa rabdare si ceva reparatii la activ. 

Link spre comentariu
Acum 55 minute, sla a spus:

E bine sa verifici izolatia finalilor, dar cred ca daca nu era in ordine se ardea deja ceva sau se defecta sursa. Spui ca releul cupleaza, inseamna ca nu ai curent continuu la iesire.

A spus in primul post ca i s-a distrus cablajul in mai multe locuri. Daca toti trz sunt pe un radiator si radiatorul are contact cu sasiul nu are cum sa faca parte dintr-un circuit. Inafara de asta a spus ca trz finali sunt buni, dupa parerea mea a facut scurt circuit prin radiator.

Link spre comentariu

Eu cred ca ne-ar fi de ajutor dacă am putea identifica traseele care s-au ars, eu nu am inteles din poze dacă acestea erau doar pe un canal sau ambele, respectiv dacă si placa de bază are cablajul ars. 

Iar faptul ca s-au ars diodele D802 si 803 este foarte ciudat, aceste diode nu au nicio legatura cu cele doua placi finale.

Editat de sla
Link spre comentariu
1 hour ago, sla said:

Eu cred ca ne-ar fi de ajutor dacă am putea identifica traseele care s-au ars, eu nu am inteles din poze dacă acestea erau doar pe un canal sau ambele, respectiv dacă si placa de bază are cablajul ars. 

@validae multumesc de poza cu bucsa 

@slaTraseele care s-au ars sunt pe PB-1409A-2 (placuta de final de pe un canal ) si 1409 A-8 (Placa cea mare ) .

Eu insa va spun sincer ca nu stiu cum sa masor tot ce mi-ati zis dumneavoastra in postul anterior. L-am citit insa cu interes . 

Am pus multimetrul cu sonda rosie pe emitor pe fiecare tranzistor de pe radiator si cu sonda neagra pe radiator . Si nu am scurt . Asta daca am facut bine . 

Am vazut pe o poza de pe net ce piciorus al tranzistorului este emitorul . 

Editat de dadix
Link spre comentariu
Acum 6 minute, dadix a spus:

Traseele care s-au ars sunt pe PB-1409A-2 (placuta de final de pe un canal ) si 1409 A-8 (Placa cea mare ) .

Eu insa va spun sincer ca nu stiu cum sa masor tot ce mi-ati zis dumneavoastra in postul anterior. L-am citit insa cu interes . 

Am pus multimetrul cu sonda rosie pe emitor pe fiecare tranzistor de pe radiator si cu sonda neagra pe radiator . Si nu am scurt . Asta daca am facut bine . 

Am vazut pe o poza de pe net cum ce piciorus al tranzistorului este emitorul . 

Pun poza dupa care m-am luat .

http://bilder.hifi-forum.de/max/588660/l-410-loetseite-1-rechterkanal_71140.jpg

Colectorul trebuie verificat, nu emitorul, dacă vreți să vedeți existența scurtului între tranzistor și radiator( colectorul este legat la capsula tranzistorului). 

Editat de lucadorin
Link spre comentariu
17 minutes ago, lucadorin said:

Colectorul trebuie verificat, nu emitorul, dacă vreți să vedeți existența scurtului între tranzistor și radiator( colectorul este legat la capsula tranzistorului). 

In acest caz am scurt la 2 tranzistori de pe un canal si 2 de pe celalalt . O sa caut in schema sa vad cum se numesc si o sa re-editez postul. 

Editat de dadix
Link spre comentariu
11 minutes ago, dadix said:

@validae multumesc de poza cu bucsa 

@slaTraseele care s-au ars sunt pe PB-1409A-2 (placuta de final de pe un canal ) si 1409 A-8 (Placa cea mare ) .

Am vazut pe o poza de pe net ce piciorus al tranzistorului este emitorul . 

Pun poza dupa care m-am luat .

http://bilder.hifi-forum.de/max/588660/l-410-loetseite-1-rechterkanal_71140.jpg

Cum zice si colegul Luca Dorin, trebuie măsurata rezistența intre colector si radiator, colectorii sunt legati la alimentare iar emitorii sunt legați la iesire boxe. Întâi masori rezistența intre colector-radiator cu ohmetrul pe domeniul maxim al instrumentului, dar asta trebuie făcut după ce ai decuplat cupla de alimentare ( cred ca se poate asta), altfel vei avea în circuit si condensatoarele de la alimentare +/-48V. Tranzistoarele le verifici cu instrumentul pus pe diode, măsurătoarea iti va arata tensiunea la care se deschide joncțiunea dacă ai pus sondele cu semnul corespunzător 

Link spre comentariu

@dadixpune multimetru pe ohmi, ca si cum ai masura o rezistenta, pune o sonda pe radiator, iar cu cealalta sonda cauta partile metalice ale tranzistorului. Trebuie sa ai rezistenta infinita sau in nici un caz sa nu fie 0 sau aproape de 0. Daca ai bazaiac e si mai bine 

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 10 minute, dadix a spus:

In acest caz am scurt la 2 tranzistori de pe un canal si 2 de pe celalalt . O sa caut in schema sa vad cum se numesc si o sa re-editez postul. 

Dacă e scurt între colector și radiator nu înseamnă că tranzistoarele sunt neapărat defecte, ci nu sunt izolate față de radiator. Nu sunt lucruri foarte complicate, dar dacă nu ați mai lucrat cu așa ceva e destul de greu..

Link spre comentariu
3 hours ago, daniels said:

@dadixpune multimetru pe ohmi, ca si cum ai masura o rezistenta, pune o sonda pe radiator, iar cu cealalta sonda cauta partile metalice ale tranzistorului. Trebuie sa ai rezistenta infinita sau in nici un caz sa nu fie 0 sau aproape de 0. Daca ai bazaiac e si mai bine 

@sla , @daniels , @lucadorin am din acela cu sonor . Asa am verificat mai sus cand am spus ca am scurt la cei 4 tranzistori . Ei sunt : Q902a,b si Q904a,b . Tranzistoarele Q904a,b  sunt bune , le-am scos si verificat . Q902a,b le-am verificat in circuit si sunt si ele ok .

Editat de dadix
Link spre comentariu

Eu zic sa lasam topicul asa pana joi , vineri cand o sa-mi vina ce am comandat ( pasta , o pompa de fludor si izolatorii pentru tranzistori si suruburi )si o sa scot rezistorii de pe langa tranzistori sa ii masor sa vad poate or fi defecti . 

Nu am facut asta deoarece mi s-a stricat pompa de fludor si nu am rabdare sa scot alfel piesele de pe placa . 

Va multumesc tuturor pentru ajutor si rabdare . 

Editat de dadix
Link spre comentariu

Acesta-i cablajul care s-a ars, la colectorul tranzistorului Q901b? :

image.png.aa1a293aa137788297e3df7bae3b4220.png

La tranzistorul final, cel din dreapta celui de mai sus (dreapta in poza de mai jos, cred ca este Q903b) nu s-a ars cablajul la colector ( pare ceva si la el...) ? :

image.png.c3037e04a8d564fe505a4b5140ee2442.png

Iar acesta-i cablajul placii de baza:

image.thumb.png.7a337fb3cbb68eb687a0889b05a8443a.png

N-am reusit sa identific pe desenul cablajului/schema unde se afla acest traseu...

Seamna cu acesta, dar nu total, posibil sa fie alta varianta de cablaj:

image.png.40c7d308772a379c85989309ea7b5859.png

Editat de sla
Link spre comentariu
33 minutes ago, dadix said:

@sla La poza 1 . da acolo e refacut de mine , era intrerupt , ars

La poza 2 , da si acolo era intrerupt , ars si e refacut de mine prin acel cablu negru 

La poza 3 , nu stiu ce sa zic , dar eu am acest manual : https://docdro.id/n4Ys8wu

Din primele două poze în care s-a ars cablajul de la cei doi colectori, eu deduc ca s-a făcut scurt la alimentare +48V, curentul de scurtcircuit s-a făcut direct pe alimentate fără ca să afecteze tranzistorul prefinal si final. Probabil ca si traseul de pe placă de bază este pentru această tensiune, nu-mi dau seama. Rămâne misterul defectării celorlalte piese, dacă s-a făcut scurt intre + si masa, scurtul s-a făcut la tranzistorul prefinal, normal era sa se ardă puntea redresoare ( în lipsa altei protecții), nu doar cablajul. Nu stiu dacă poți să verifici daca acel traseu de pe placa de bază este legat la borna pozitivă a condensatorului mare care filtrează +48V. Oricum, sigur sunt probleme rămase, de acolo consumul mare prin R844. 

Editat de sla
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări