Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Luxman L410 defect

dadix

Postări Recomandate

Buna ziua .

Am amplificatorul acesta , l-am dus la reparat iar tehnicianul mi-a spus ca are un scurt circuit undeva in partea de amplificare finala .

Aparatul functiona ok pana sa-i schimb in partea finala 4 condensatori portocalii din mica . (cate 2 pe fiecare canal) 

La asamblare am uitat sa pun suruburile care legau cele 2 placi de amplificare finala de sasiu . Am auzit ceva ca un scurt , a iesit un fum de la niste piese . Am vazut ce piese s-au ars , le-am inlocuit . 

Acum am remaracat ca probabil din acel scurt , circuitul a fost intrerupt in cateva locuri : In partea finala pe una din placute , dar si undeva pe langa condensatorii mari . La placuta de amplificare am putut sa refac circuitul prin lipirea unor fire , dar in zona condesatorilor nu pot pentru ca acolo are scurt de fiecare data cand unesc cele 2 puncte . Aparatul l-am dus la tehnician dar a zis ca nu se baga . Asa ca incerc sa ii dau de cap singur . 

Precizez ca am un multimetru dar nu stiu sa umblu cu el prea bine .

Releul declanseaza normal , toate becurile rosii din aparat se aprind , se aude foarte incet si sugrumat daca dau la maxim volumul . La fel pe amblele canale .

https://imgur.com/lbVEsmA

https://imgur.com/PPrUhYT

Editat de dadix
Adaugare foto
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dadix

21

• sla

8

• Mircea

7

• daniels

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atunci nu ar trebui să mai interveniţi în aparatură, depanarea cere o anumită experienţă.Căutaţi pe cineva de pe forum care e dispus să vi-l repare, altfel veţi agrava defecţiunile deja existente.

Link spre comentariu

Manualul de service include poze cu cablajele si piesele plantate, deci usor de urmarit pentru cineva obisnuit cu reparatiile.

Altfel, sustin si eu ideea de a gasi un depanateur priceput. Cei de la centrele de reparatii nu se baga la reparatii de aparate mai exotice. Aveti piese mai greu de gasit in aparatul dvs, e bine sa nu stricati mai mult.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, validae a spus:

Atunci nu ar trebui să mai interveniţi în aparatură, depanarea cere o anumită experienţă.Căutaţi pe cineva de pe forum care e dispus să vi-l repare, altfel veţi agrava defecţiunile deja existente.

asta cam asa e

Link spre comentariu

Nu conteaza daca il stric . Am alt amplificator la care ascult . 

Puteti sa-mi spuneti macar in teorie de la ce piese ( in acest context) ar putea apare problema acestui amplificator ? 

Ma gandesc la faptul ca apare acel scurt ca si o descarcare de condensator electrolitic , cand incerc sa unesc cele 2 capete de circuit . (din prima poza)

Editat de dadix
Link spre comentariu

Acolo trebuie făcute măsurători și verificate componentele din etajul final.Sigur mai există tranzistori, rezistențe ce au fost afectate.Apoi reglat curentul de repaus.Dacă ați avea cunoștințele necesare toate astea s-ar găsi în manualul service.Nu cred că ar avea cineva răbdare să stea și să vă indice pas cu pas toate aceste lucruri.Ar rezulta un topic imens și mult timp pierdut cu rezultate probabil nefavorabile.Simpla alunecare a testerului multimetrului și provocarea unui scurtcircuit, poate anula toate progresele de până atunci și provocarea unor defecte mai grave....

Ca să nu spun că acela care s-ar încumeta la asta ar trebui să stea cu schema amplificatorului în față permanent și să studieze defectul fără a putea măsura nimic.E o lucrare prea pretențioasă de realizat prin teleconferință.

Link spre comentariu

Daca pui si poza cu partea cu piesele (dar nu miscata sau in ceata), apoi sunt sanse sa identific unde e zona cu traseul ars.

Daca ai si numarul placii, si mai bine. De exemplu: PB-14xx-y.

Link spre comentariu
51 minutes ago, validae said:

Acolo trebuie făcute măsurători și verificate componentele din etajul final.Sigur mai există tranzistori, rezistențe ce au fost afectate.Apoi reglat curentul de repaus.Dacă ați avea cunoștințele necesare toate astea s-ar găsi în manualul service.Nu cred că ar avea cineva răbdare să stea și să vă indice pas cu pas toate aceste lucruri.Ar rezulta un topic imens și mult timp pierdut cu rezultate probabil nefavorabile.Simpla alunecare a testerului multimetrului și provocarea unui scurtcircuit, poate anula toate progresele de până atunci și provocarea unor defecte mai grave....

Bias ul stiu sa-l reglez la acest amplificator iar dc offsetul nu se poate regla la el , se face prin intermediul unor piese , parca asa am citit . 

Rezistentele , diodele, tranzistorii stiu sa le masor cu multimetrul.  

In etajul final , tranzistorii de putere sunt ok , i-am scos si i-am verificat .

Acum nu as vrea sa scot toate piesele sa le masor , dar se pare ca nu am alta solutie . 

Editat de dadix
Link spre comentariu
14 minutes ago, validae said:

.. acela care s-ar încumeta la asta ar trebui să stea cu schema amplificatorului în față...

Ideea mea este sa determinam, in prima faza daca finalii sunt sarma, ca sa stim cat de grav este.

Link spre comentariu

Si uite unde duce schimbatul de condensatori "portocalii cu mica" in ei ...

In alta ordine de idei, nu are 2 canale ?   Incepi cu cate un canal reparatia, dupa ce te asiguri ca sursa da tensiunile corecte, adica pe "condensatorii mari" si fara etaj final conectat. Dar daca nu stii sa masori nimic atunci du-l la cineva ce stie ce face, adica alt "tehnician", nu din ala ce stie doar resoftari si schimbat barete led la tv-uri.

Link spre comentariu

Pozele de la un canal unde am schimbat condensatorii din mica si pe care acum i-am repus la loc .

fKyGuA8.jpg

Ftg9lW8.jpg

Poza de la circuitul intrerupt , urmeaza :

UH0mm9V.jpg

Editat de dadix
Adaugare foto
Link spre comentariu

Tinand cont ca traseul e ars violent, e clar ca ai un defect undeva. Poate la lipire sau re-asamblare au scapat mustati de fludor sau vreo saiba si face un scurt undeva. Mai investigheaza, dar cred ca finalii sunt compromisi daca nu e chestie de lipitura gresita pe undeva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări