Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum ne dam seama de nivelul de saturatie al boxelor.

Pantilica

Postări Recomandate

Salutare

Luam un amplificator de 1000 w 4 ohm si 2 boxe 500w 4 ohm , intrebarea mea este , cum ne dam seama auditiv ca boxele nu mai pot? daca se poate sa imi explice si mie cineva as ramne recunoscator, si mai exact cum ne putem da seama cu un vumetru ceva ?

Editat de Pantilica
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

2

• arcgotic

2

• Pantilica

2

• PINTI

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Crede-ma, ai sa auzi zgomote mecanice (cum loveste bobina sau pocneste membrana), un sunet gajait si fum.

Un amplificator de puterea aia trebuie sa fie dotat cu limitator. Deci, de ce intrebarea?

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Mircea a spus:

Crede-ma, ai sa auzi zgomote mecanice (cum loveste bobina sau pocneste membrana), un sunet gajait si fum.

Un amplificator de puterea aia trebuie sa fie dotat cu limitator. Deci, de ce intrebarea?

Detin doua boxe b2520 pro 550w 4ohm si un amplificator behringer ep2000 500w 4 ohm , deseori la petreceri il duc in clipping si boxele mai pot duce din pct de vedere auditiv nu se aud gajâit sau ceva , ma bate gandul sa inlocuiesc amplificatorul ori cu un ep4000 ori cu alt amplificator dar mai puternic pentru presiune acustica mai mare,sunet mai puternic dar si pentru mai putine distorsiuni la volum maxim , la ep 2000 ma opresc cand incep ledurile de clip sa se aprinda , dar ma gandesc ca imi voi da seama audibil cand boxele nu mai pot primi watii de la amplificator.multumesc de raspuns

Acum 12 minute, PINTI a spus:

Off.

Daca nu mai pot, in primul rand, vor transpira.

Apoi va curge apa din ele.

Si apoi se vor prabusi la podea.:84.

On topic;

Defineste termenul; acele boxe nu mai pot.

Nu mai pot din pct de vedere al Watii-lor trimisi de la ampificator catre ele "catre boxe"....

Editat de Pantilica
Link spre comentariu

La ureche, la o asa putere, iti vei da seama ca boxele nu mai pot cind deja va fi prea tirziu.

Dece ar trebui putere mai mare de atit chiar nu inteleg. Daca este o sala mare se folosesc mai multe boxe mai distantate nu tot sunetul dintr-un singur loc.

Oricum problema este ceva mai complexa si daca tu vrei sa te bazezi in principal pe ureche atunci cara dupa tine si boxe de rezerva pt ca la un moment dat vei avea nevoie.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, patrick1 a spus:

Asta ar însemna curenți de 16A în difuzoare?

Nu stiu cum ai calculat, dar muzica are semnal complex, nu e tot timpul 100% on sa zic asa..

Link spre comentariu

Se poate construi un indicator de nivel cu led, alimentat din semnalul audio, in genul celor folosite la unele incinte resprom-Bulgaria (schema a fost si prin Tehnium) sau un indicator de nivel de varf in genul celor de la incintele s30.

Link spre comentariu
7 hours ago, arcgotic said:

Nu stiu cum ai calculat, dar muzica are semnal complex, nu e tot timpul 100% on sa zic asa..

1000W, 4 Ohm, P=Ix R, I = radical din P : R, 1000 : 4 = 250, radical din 250 (256) = 16.

Adică 16 Amper în bobina unui difuzor?

Link spre comentariu

Amperajul depinde de impedanța Z (urât semn în vremurile astea !) bobinei care e specificată de producător.  Impedanța scade sub cei 4 ohmi de aici necesitatea capabilității unui etaj final robust. 

La asemenea puteri cel mai important este monitorizarea regimului de clipping. 

Link spre comentariu

Bine, dar in cazul de fata unde ampliful se vrea de 1000W si boxele au 500W, probabil vor crapa sa zicem la 700-800W, putere la care ampliful este inca pe verde. Nu e musai sa crape instant, dar dupa cateva ore de abuz, va iesi fum din difuzoare.

Din ce am mai auzit, pentru sonorizari se prefera intr-adevar ca ampliful sa fie mai puternic (x2) decat boxele. In felul asta se evita fortarea amplificatoarelor, iar difuzoarele lucreaza la putere maxima.

@Pantilica desigur ca varianta castigatoare este un vumetru cu lm3915, se gasesc scheme. Te joci cu r1/r2 pana ajungi la sa zicem la 500W la Led 10 (rosu). Valorile incercuite cu rosu le-am pus eu pentru 400W/4r. Pentru 500W trebuie sa maresti r1 spre 90k, dar trebuie sa faci masuratori. R3 si R4  poti sa le pui ca in datashet, de fapt la r3 am pus si eu tot 390r, desi initial am incercat 100r si apare acolo incercuita.

lm39.JPG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări