Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf. alimentare din R250M, ce tuburi pot folosi ?

Ovidanie

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Ovidanie a spus:

Ar fi un excelent exercițiu, maximum-maximorum din 6C33. Dar partea cu ventilatul lampilor nu prea e ok, ventilatoarele fac zgomot.

Eu nu stapanesc suficient de bine teoria pentru a putea sa recalculez schema postată, mă refer la schema lui  Borbely. Asa, niste incercari  pot face dar mai bine nu incerc. Prefer sa folosesc  un transformator interstage, as putea sa asigur lejer  excursia de tensiune si curentul de grilă pt. ca lampa sa intre in A2. Un driver SRPP cu 6H6 si traf. interstage stiu sa-l calculez. 

Pt. colegul @sonic11 nu am vrut să te supăr. Nu ai văzut emoticonul? Era un fel de glumă ce am scris acolo. Scuze dacă te-am jignit.

OS51 este rudă cu GU50?

Nu vad nicaieri pe grafic unde acest tub,6C33C ar avea nevoie de curenti de grila,asadar tubul acesta exceleaza in clasa pur A obtinand puteri suficiente pentru auditii de calitate.Daca ne uitam in teoria clasei A de functinare pentru tuburile electronice,indiferent ce si cum am face,randamentul sau eficienta energetica a acestei clase este de de pana la 30% din Pda,lucru de altfel absolut normal.Daca tinem mortis sa avem o putere pe difuzor de 18W...20W chiar se poate cu aceasta lampa dar in conditiile unei Pda=60W,in schimb viata acestei lampi va fi ,conform datelor de catalog,de numai 750 ore iar la o putere Pda=45W,vom avea pe difuzor o putere de pana la 15W cu THD absolut acceptabil clasei A in SE,adica undeva sub <5% si viata tubului va fi de pana la 3000 ore. Daca avem un autoturism si in cartea tehnica spune ca poate merge cu maxim 220Km/h,este obligatoriu sa il folosim asa permanent,sincer ?!

Cand am spus mai devreme ca nu puterea este importanta ,am vrut sa subliniez ca o trioda 6C33C in configuratie SE are un spectru armonic asemanator cu vestita si mult laudata 300B,acest lucru ii conferindu-i un sunet pe placul celor cu urechi audiofile si va garantez ca o putere in SE de doar 2x10W este ceva muult peste ce trebuie intr-un mediu normal home si chiar pe boxe cu un SPL=<85dB (!!!).

Cat priveste caldura degajata cred ca nu exist o  lampa care sa disipe 60W si care sa se incalzeasca mai putin,bineinteles in configuratii SE,sa nu uitam ca daca dorim un amplificator cu SS in clasa A pur,ne trebuiesc niste radiatoare gigantice iar randamentul in clasa A si cu SS este tot undeva la 25%...33%,fara radiatoare,ceea ce tuburile nu au,va rog sa va ganditi ca un dispozitiv SS nu ar rezista nici macar cateva secunde.

Clasa A are cel mai pur sunet dar cu cel mai mare cost energetic!  

@sonic11 NIci eu nu am ceva cu dv.,Doamne fereste!! imi cer scuze daca am fost inteles gresit,dar am vrut sa subliniez faptul ca nu numai puterea este importanta la un amplificator,iar daca am postat aceasta schema absolut superba si functionala am facut-o tocmai ca initiatorul topicului si-a exprimat dorinta sa construiasca un SE cu 6C33C si ii doresc succes!

6C33C DATA 2.png

6C33C DATE.png

Editat de THOMAS
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 104
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

26

• sonic11

20

• Усилитель

19

• simson

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Discutia era wati out vs wati consumati, nici de cum ca ar fi putin cei 12w :rade: sau ca achema nu ar fi ok.

Am in plan in viitorul apropiat un pp cu tuburi subminiatura 6b30r cu puterea colosala de 5...6w si consider ca-i suficient pentru camera si auditii normale.

Pentru colegul @Ovidanie daca ar fi sa aleg intre 6s33s si gm70 as alege 6s33s, aduce cu sine mai putine complicatii.

De la 200v anodica la 1kv e ceva distanta si apoi trafo out trebui al naibi de bine izolat, capacitati parazite mai mari..etc

Am asa ceva in dotare si ma tot gandesc daca se merita sau nu sa fac un se cu ele :scarpin Ma gandesc la o anodica de max 600v

Link spre comentariu

Mulțumesc pentru documente. 

Astazi am realizat ca nu am 6J5,  12BH7 si 6SN7.

M-am uitat si la socluri, am gasit ce se vede in foto:

y4ma2LZufod5JOHiCVcz4CzuKsiUJCjAj6cNCqTn

y4mDoxweX9ZoThGL7xd-JhfSiaqRju_NVVZ5I0Cm

y4mhhanNdBJ63odh4YKXhCKrTocWMIhp_mAbMlwV

Alea albe sunt noi

Link spre comentariu
12 hours ago, Ovidanie said:

Astazi am realizat ca nu am 6J5,  12BH7 si 6SN7.

In loc de 6SN7 poti folosi echivalentul rusesc 6N8S, iar 6J5 este practic o singura trioda din 6SN7, deci o poti inlocuit tot cu 6N8S (sau cu o 6S2S).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

6n8s este mai putin potenta ca 6sn7.

6sn7= 6n7s.

Eu as folosi in etajul de intrare 6n8s si in driver 6n7s

Editat de sonic11
Link spre comentariu
Acum 22 minute, sonic11 a spus:

6sn7= 6n7s

6n7s are catod comun.

images?q=tbn:ANd9GcSZUf6CICIDlV5nRD6Fi4uimages?q=tbn:ANd9GcSldRvoWiD2yWl_UkqDuHP

De altfel constructorul schemei postata de mine la inceput , a incercat si variantele cu 6sn7 ,rezultatele cele mai bune le-a avut cu 5687 ....

Link spre comentariu
Acum 22 minute, Усилитель a spus:

6n7s are catod comun.

images?q=tbn:ANd9GcSZUf6CICIDlV5nRD6Fi4uimages?q=tbn:ANd9GcSldRvoWiD2yWl_UkqDuHP

De altfel constructorul schemei postata de mine la inceput , a incercat si variantele cu 6sn7 ,rezultatele cele mai bune le-a avut cu 5687 ....

Da ai dreptate, de fapt eram cu gandul la 6n7gt care este echivalent cu 6n7s

6sn7 este echivalent cu 6sn7gt.

Ar merge folosit 6n6p

Editat de sonic11
Link spre comentariu

y4mysOefg04IGzplo-CP6J6QwFLiKIrhxy5TlZcM

6N7GT am, ar fi o varianta, sa folosesc o singura trioda sau sa pun triodele in paralel. 6Н8С am, trebuie sa verific cate buc mai sunt. Cu ocazia asta o sa vad si ce lampi mai am.

Link spre comentariu
La 23.03.2022 la 10:28, hpavictor a spus:

Va propun următoarea  varianta  :

https://docdro.id/RnNyeoh

Asta e varianta originala proiectata de Erno Borbely  :

https://docdro.id/TipxYR0

În link aveți detalii despre un transformator de ieșire excepțional , dedicat pentru  6S33S  :

https://www.tme.eu/ro/details/ttg-6c33cse/transformatoare-toroidale/toroidy/

Link spre comentariu

Toroidale pt PP am si eu, canta in amplificatoarele proiectate de @sebi_cSi cantă bine de tot, au facut impresie bună pe la orice auditie au fost.

Era un topic despre toroidale pt. single ended. Mai aveti link-ul? Cum au rezolvat problema intrefierului?

Link spre comentariu

Din ce am inteles banda ferosiliciu ne este dintr-o bucata la cele SE si inceputurile segmentelor ar fi dispuse progresiv.

Ar fi interesant de vazut cum au procedat cei de la toroidy dar parca nu-ti vine sa vandalizezi un traf nou si destul de scump pentru gabaritul lui:rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări