Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor pentru Antena Satelor

campean

Postări Recomandate

Mă mir că ţi-a ajuns toată placa aia de test, la ce împrăştiate sunt piesele....

Dunga la diodele Zenner se pune spre plus, nu spre minus, că dioda asta e specială, lucrează în conducţie inversă.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• campean

16

• validae

7

• icar

5

• sesebe

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ideea e să nu le arunci chiar cu lopata, pune-le ceva mai apropiate, că nu se muşcă.Cu timpul vei învăţa că pentru aşa montaj simplu, ajungea doar un sfert de placă....

Link spre comentariu
On 4/9/2022 at 5:24 PM, campean said:

Daca bateria de 9v tip 6F22 e prea slaba pentru acest radio, un acumulator tip alarma/UPS de 6v 4ah e ok?

Pentru ca esti incepator, eu zic sa nu folosesti surse de alimentare de amperaj asa mare.
Risti sa se lase cu foc, fum si condesatori lipiti pe tavan.
Fa probele cu bateria de 9v.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bun. Am lucrat si astazi la lipit piese. Am schimbat pozitia diodei zener, am conectat fire pentru alimentare, potentiometru volum si cel mai greu am lipit soclul pentru integrat. Desi lipiturile sunt foarte aproape ( din cauza pinilor soclului ) unele de altele, am verificat cu multimetrul si nu am continuitate unde nu trebuie. Pinul 3 l-am legat la pinul 6 si apoi la masa ( presupun ca nu era necesara legatura separata de la fiecare pin catre masa). La difuzor nu inteleg unde sa leg masa si desi am polaritate pe difuzor din integrat imi vin doua iesiri fara a fi mentionata polaritatea. Deci cum conectez difuzorul?

Legat de C15 autorul schemei da urmatoarea explicatie: "

• C15 = 100nF * optional: if the IC should oscillate"

Ce inseamna mai exact?

Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Pe viitor trebuie sa gandesc initial cum asez piesele pe placa caci am o gramada de cabluri de legatura si sunt convins ca nu asta e cea mai buna solutie. Imi place ideea de placa perforata insa cred ca aveti dreptate, se poate lucra mult mai adunat.

Imagini cu lucrarea: 

7e5cd9e0-2be8-43fe-9f75-0ad42a1b3f3c.jpg

2d27edd2-ddf3-4853-af45-629adb72f6df.jpg

7ffa74b0-80c0-4d74-9b3e-669215e5a2ff.jpg

Link spre comentariu

Da, le-ai cam "aerisit", incapea si pe un sfert din acea placa. Nu-i bai, o sa inveti cum devine treaba. Ideea, la proiectarea cablajului, este sa te ajuti de schema, adica pui piesele cam ca in desenul schemei.

C15, asa cum zice si in nota, trebuie pus daca circuitul intra in oscilatie, recte se aud suieraturi. Il poti pune de la inceput, nu-i bai.

Link spre comentariu

Bun. Am rezolvat cu difuzorul in sensul ca linkul pus de spitfire ma duce la un montaj care foloseste acelasi integrat si e marcat pinul 8 ca fiind legat la + si pinul 5 la -. Totusi nu inteleg de ce in schema originala exista prezentata si legarea la masa a difuzorului. 

Acum problema condensatorului variabil si a bobinelor. E corect cum am marcat in imagine sectiunile aferente undelor lungi si medii?

Conectarea bobinelor cum se face? Nu am doar doua cabluri de la fiecare bobina. Bobina mare respectiv cea din dreapta este pentru unde lungi? Care e bobina pentru unde medii?

intrebari condensator variabil.jpg

7be83849-2e0d-4244-aab4-b079c2e8409c.jpg

Link spre comentariu

Bobina din stanga (spire mai multe bobinate in galeti = despartituri) este pentru UL, cea din dreapta este pentru UM.

Bobinele se conecteaza, pe rand, la sectiunea din stanga a condensatorului variabil (cea cu mai multe placi). Sectiunea din sdreapta are o capacitate ceva mai mica si se foloseste pentru etajul de oscilator din tipul de radio numit superheterodina.

Editat de Sorin2015
Link spre comentariu

Sa vad daca am inteles.

La condensatorul variabil folosesc doar sectiunea din stanga si atat. Celelalte sectiuni nu le utilizez pentru aceasta schema.

Din schema, comutatorul S1 ( cel incercuit cu rosu)care are 2 pozitii il inlocuiesc cu unul care are 4 pozitii obtinand astfel un fel de UL 1, UL 2, UM 1, UM2?

schema radioreceptor.jpg

Link spre comentariu
1 hour ago, campean said:

l inlocuiesc cu unul care are 4 pozitii obtinand astfel un fel de UL 1, UL 2, UM 1, UM2?

Va salut,

Nu, nu aveti nevoie de 4 pozitii. Din cele 4 bobine de pe bara de ferita, doua sunt de acord si doua de cuplaj. Pentru fiecare gama de unde (UL,UM) veti folosi numai infasurarea de acord. Toate celelalte infasurari vor ramane neconectate.

Puteti verifica identificarea corecta a infasurarilor de acord cu un ohm-metru. Este de asteptat ca infasurarile de acord au rezistenta mai mare decat cea de cuplaj ptr fiecare gama datorita numarului mai mare de spire.

bara_ferita.thumb.jpg.e489a1e63e1d0a23e1e5512a95e36740.jpg

Link spre comentariu

Eu aş încerca montajul pe UM mai întîi. Dacă am prins Radio Cluj în Sibiu, tre' să meargă şi în Dej. Frecvenţa e 1596kHz, deci plăcile mobile ale condensatorului variabil vor fi ieşite aproape de maximum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări