Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor pentru Antena Satelor

campean

Postări Recomandate

• Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• campean

16

• validae

7

• icar

5

• sesebe

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, si pune si schemele. Sunt cateva amplifuri cu lampi care folosesc trafuri de alimentare 12V ca iesire. Merge pt incepatori pt familiarizarea cu constructiile pe lampi, nu trebuie sa dea bani pe trafuri de iesire scumpe. Cu trafuri C core din casetofoane etc poloneze, etc chiar ar putea sa sune decent. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, patrick1 a spus:

153 poate fi și ”eroare materială” la ordinea de tastare a cifrelor 531, specifică anumitor instituții  :rade: 

https://www.antenasatelor.ro/frecvențe.html

(”TOATĂ ȚARA” = ?)

153 de khz, este frecventa unde se transmite pe unde lungi programul respectiv

iar la actuala poluare electromagnetica din locuinte, receptia AM mai ales UL este relativ dificila, sint receptoare de fabrica ce nu receptioneaza mai nimic, deci nu  orice gluma de rteceptor va putea oferi o receptie decenta. observati in alte discutii cita lume afirma ca nu mai sint stati AM, desi inca sint si se pot receptiona suficiente si in tara noastra, atit in L,M cit si in scurte, daca ai cu ce.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

As recomanda cartea lui Bughitoiu, "Construiti aparate de radio". Sunt scheme simple, piese se gasesc si nu sunt scumpe.

Sau O.Olariu, "Montaje simple de radioreceptoare". Nu e musai superheterodina, merg bine si receptoarele de tip 0-V-1.

Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Pe vremuri, erau in comert Kituri radio Elektron M. Foarte frumoase carcasele, si prindeam la 20Km de Iasi programul II pe UM (asa se chema pe atunci..) foarte curat, cu amplificare directa. Partea de receptie are 3 tranzistoare, din care unul detector. Daca gasiti pe la cineva, nu va sfiiti sa-l luati. Se poate adapta usor pentru UL.

https://youtu.be/QM0HNhISeqw

Link spre comentariu

Schema de la Iunosti mie mi s-a parut mai performanta in materie de sensibilitate si selectivitate.

La Iunosti este un receptor cu amplificare directa cu reactie.

La Electron-M este fara reactie  (din cite imi dau eu seama) dar are o impedanta de intrare mare si nu amortizeaza ciecuitul oscilant si astfel obtine sensibilitate si selectivitate.

Acesta este cel pe care l-am asamblat si eu.

Schema la Electron -M:

electron_m_newest_2626494.png

Schema la Iunost-kp101:

scale_2400

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La Iunosti transformatorul T1 e realizat pe tor de ferita (ce material? 43?) mai greu de reprodus. in plus, trafuri defazoare si de iesire pentru amplificatorul audio se gasesc destul de greu in ultima vreme. Eventual de inlocuit ampliful audio cu un LA4425 (cel mai simplu amplif audio pe care eu l-am vazut la viata mea). kit-ul pe care il propusesem eu pe prima pagina (Kiev-4)http://www.rw6ase.narod.ru/00/rk/kiew4instr.djvu are instructiunile pentru bobinele de unde lungi in text, nu necesita tatonari sau calcule. Da, si Iunosti merge in UL, stiu ca eu ii facusem o asemenea modifcare, adaugasem bobine de UL comutabile... Bobina de acorda avea parca vreo 240 spire pt UL si vreo 65 pt UM. Ce vremuri! :)

Editat de Gagarin
completare
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Bun. Am hotarat sa incerc constructia schemei data de userul ratza respectiv schema : https://www.qsl.net/on6mu/schemas/generalcoveragereceiver.htm

Imi e greu sa gasesc toate piesele la un singur vanzator online si asta mi se pare ciudat insa asta e. 

Am pentru inceput cateva intrebari: 

Indiferent de componenta, pentru piese identice pretul mai mare indica o calitate mai buna a componentei?

TDA7052 poate fi inlocuit cu 7052A? ( diferenta de pret de 2,5 ori pe siteul din craiova si diferenta enorma fata de mivarom). La condensatoare conteaza tensiunea de lucru? Pot alege condensatoare cu tensiunea de lucru cat mai mica? Condensatorul c1 din schema ar trebui sa fie de 150 F?  COndensatorul variabil C2 e indicat ca avand 10-280pf. Nu reusesc sa gasesc pe magazinele online asa ceva. Ma puteti ajuta cu o sursa?

Potentiometrul P1 sa fie cu translatie sau semireglabil? 

In ceea ce priveste rezistentele din schema, e importanta puterea? Ce inseamna la rezistenta R4 3k2? 3,2kohmi? la R9, 4R7 inseamna 4,7 ohmi?

Dioda zener e data in schema cu tensiunea zener de 6v. Gasesc cu tensiunea zener de 6,2 sau 5,6 V. Poate fi inlocuita cu asa ceva sau sa mai caut 6v fix?

Cam atat pe moment caci sunt obosit. Sper sa nu fi gresit grav cu intrebarile.

Cum postez in mesaj o imagine de pe calculator?

Link spre comentariu

Preţul nu dictează întotdeauna şi calitatea, iar la noi se practică uneori adaosuri absolut nesimţite şi nejustificate practic.Cazul de faţă fiind Adelaida Craiova, eu fiind chiar din zonă cunosc marfa.Având trei vânzătoare de plătit, respectivii trebuie să scoată banii cumva, dar nici chiar aşa....

Unele piese nu se prea găsesc local fiindcă practic vorbind nu au căutare.Cazul lui TDA7052 fiind unul clar.E folosit doar prin aparatură portabilă, eu pe ultimul l-am recuperat dintr-un tv CRT Philips vechi defect.

TDA7052 se poate înlocui (cu modificări mici)cu TDA7052A şi cu multe altele la fel de simple şi adecvate scopului.De obicei recuperabile tot din aparate portabile mici...

Condensatorul C1 e de 150pF (picoFarazi).

Condensator variabil găseşti prin radiouri portabile defecte, poţi folosi numai una din secţiuni...

Dioda Zenner poţi s-o pui şi de 6,2V fără probleme.

Potenţiometrul poate fi reglabil (nu semireglabil) de care găseşti sau vrei, doar valoarea şi tipul de variaţie (liniară sau logaritmică) a rezistenţei contează practic.

4R7 înseamnă 4,7 Ohmi.Valorile de genul 3k2 înseamnă 3,2kOhmi sau 3200 Ohmi.

Puterea rezistorilor poate fi de 0,25W în acest caz.

Tensiunea condensatorilor electrolitici obligatoriu mai mare decât cea de alimentare, acolo trebuie minim 10V.La cei nepolarizaţi nu e problema...

Mai toate componentele se pot recupera de la radiouri vechi defecte, sau televizoare CRT (cu tub) defecte.

Dacă ai vreun REMAT prin zonă, ori poţi găsi pe undeva aparatură veche defectă aruncată, recomand călduros să demontezi orice găseşti util...

Dacă erai prin zonă, îţi dădeam fără probleme piesele necesare.

Ai mai jos o metodă de postare, site-ul indicat de mine e Imgur (citit ,,imager,,), dar se procedează la fel pentru orice alt site de găzduire

Încarci pozele pe https://imgur.com/upload

După ce se încarcă pe site, dai click dreapta pe fiecare poză şi selectezi ,,Copy image,,.

Revii pe forum şi dai click pe ,,Paste,, în postare.Pozele vor apărea direct.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Aproape am terminat cautatul pieselor. Condensatorul variabil apare maine ( in principiu cu tot cu ce a ramas dintr-un radio receptor vechi de la un fost depanator ) si sper sa fie ce trebuie. Am un difuzor provenit din dezmembrarea unui copiator respectiv: L50FS0HL-8P2H12 Dain. 8ohmi 0,2W. Presupun ca e bun.

Acum urmeaza ceva ce nu am prea inteles respectiv bobinele! Aici chiar am nevoie de un pic de ajutor ca sa inteleg. Se bobineaza pe un tub de carton care va culisa pe o bara de ferita?  Ce tip de sarma/grosime? De unde bara de ferita 9/10mm ( ce insemana exact?)? 

Parte de incarcare pot sa o elimin? E suficient pentru mine sa alimentez radioreceptorul de la o baterie de 9V dar e  bine?

Va multumesc pentru rabdare.

Acestea fac fata la inceput?

https://imgur.com/OzeUsMpOzeUsMp.jpeg

Link spre comentariu

Dacă acel depanator îţi dă un radio defect dar complet, trebuie să aibă şi antena de ferită cu bobinele de UM şi UL cu tot. Bobinele ar fi preferabil să fie făcute cu sârmă liţată şi argintată de radiofrecvenţă, se poate recupera tot din vechi radiouri dar se poate folosi şi sârmă de cupru emailat recuperată de pe drosselul unui tub fluorescent ,,economic,, din acela spiralat.Le găseşti la containerele de reciclare din supermarketuri...

partea de încărcare poţi s-o elimini şi alimentezi din acumulatori sau baterii, dar nu de 9V fiindcă modelul 6F22 de 9V e destinat consumatorilor foarte mici (aparate de măsură, detectoare de fum, back-up ceasuri, etc) şi nu va rezista mult la consumul unui radio.

Antena de ferită arată ca mai jos.Pentru cazul tău, are nevoie de o singură bobină.Datele bobinei sunt date uzual în schema radioului.

Antena ferita AM - cum se face - Page 3 - CQ-YO Amateur Radio - ELFORUM -  Forumul electronistilor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări