Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect pentru imprimare 3

Postări Recomandate

Buna seara colegi!

As vrea sa stiu parerea celor experimentati in printare 3D.

Astazi am facut primul proiect pe platforma https://www.tinkercad.com/, nu stiu daca a fost cea mai buna alegere dar eram curios sa vad despre ce e vorba si n-am avut timp si rabdare sa stau sa caut alte platforme sau programe.

Repet, e primul proiect,nu am mai facut asa ceva pana acuma.

Acea cutie pe care o vedeti in imagini va fi un redresor auto, unde este paralelipipedul gri va fi tansformatoru de 2,5kg, iar in partea cealalta, pe suporti, va veni pcb-ul ( nu este echilibrata, dar nu am vazut alta optiune, nici nu m-am prea gandit doar la final cand i-am pus maner :)) )

As vrea sa stiu daca se poate printa asa sau mai este nevoie de ceva structuri de sustinere pentru procesul de printare.

Mie mi se pare o cantitate mare de filament care va trebui folosit, voi ce parere aveti?

M-ar interesa care va fi costul de productie (contitate filament si timp), sa-mi fac o idee daca este rentabila printarea sau sa ma orientez spre altceva.

Redresor (2).png

Redresor (1).png

P.S. Se pare ca nu apar si dimensiunile in imigini. Inaltime 164 mm, cu tot cu maner, latime 355 mm si lungime 118 mm.

Editat de TibiBzg
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TibiBzg

3

• draku

2

• Bandi Szasz

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,

Dimensiunea este destul de mare, majoritatea imprimantelor comerciale sunt undeva la 250-300mm. La 355mm posibil sa se poata la companii specializate pe printare 3D.  Dupa care cel mai important lucru de luat in considerare la proiectare este ca imprimanta il face de jos in sus nivel cu nivel asta inseamna ca nu poti avea elemente in aer care sa nu aiba suport in partea de jos. Cel mai usor modelul respectiv se poate printa culcat pe spate in caz contrar o sa ai un perete "in aer" care dedesubt nu are nimic si vor trebuii printati suporti care mananca material si timp. Daca il pui culcat pe spate atunci o sa ai acele elemente de prindere din fata in aer insa din cate vad sunt facute la 45 de grade spre interior cea ce este foarte bine ca imprimanta se descurca cu unghiuri ce nu depasesc 45 de grade, mai ramane manerul care va fi printat in aer si care o sa necesite suporti dar nu exagerat de multi deci ar parea ok. Fara modelul in sine nu pot zice precis dar in general pare ok.

Ca comparatie cutia asta pe 166x51x84 dureaza cum se vede in poza cam 10 ore si consuma 100gr de plastic, 1Kg de plastic de calitate mai buna costa 130-140 lei. Cum se vede si in poza este printat culcat pe spate astfel nu exista elemente in aer.

Capture.png 

Iar daca incercam sa-l printam pe picioare partea de sus cum este in aer pentru ca cutia este goala pe dinauntru imprimanta o sa-l umple cu suporti ( partea albastra) pentru a putea oferii suportul necesar printarii peretelui superior care adauga 80gr de palstic irosit si 8h de printare in plus.
Capture2.png 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Proiectati cutia cu elemente demontabile, fata, spatele, manerul.

Le printati separat si le asamblati dupa..

Asa cutia se va printa usor pe "spate/fata" cu cei patru pereti verticali.

Celelalte elemente componente se vor printa deasemenea usor.

Insa parerea mea este ca nu merita sa fie facuta o cutie printata 3D pentru un dispozitiv cu greutatea asta si care in folosinta va avea parte de destule socuri mecanice.

Inteleg ca este un redresor auto, greu, un obiect care nu va sta pe un raft in laborator, ci va sta in garaj, pe langa masina, etc...

Printarea 3D hobby nu are nici pe departe rezistenta mecanica a unei piese realizate prin injectie de plastic, cum sunt carcasele obisnuite.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Bandi Szasz a spus:

mai ramane manerul care va fi printat in aer si care o sa necesite suporti dar nu exagerat de multi deci ar parea ok

Suportii acestia ar trebui sa-i proiectez eu sau vor fi proiectati in mod automat de softul imprimantei?

Acum 2 ore, draku a spus:

Proiectati cutia cu elemente demontabile, fata, spatele, manerul.

Le printati separat si le asamblati dupa

Da, dupa raspunsul  colegului Bandi referitor la dimensiunile imprimantei, m-am gandit s-o fac pe bucati.

Acum 2 ore, draku a spus:

Insa parerea mea este ca nu merita sa fie facuta o cutie printata 3D pentru un dispozitiv cu greutatea asta si care in folosinta va avea parte de destule socuri mecanice.

Da, aici stau si eu in dubiu. Alta varianta ar fi sa o fac din tabla, dar estetic nu va iesi la fel...

Acum 13 ore, Bandi Szasz a spus:

Ca comparatie cutia asta pe 166x51x84 dureaza cum se vede in poza cam 10 ore si consuma 100gr de plastic, 1Kg de plastic de calitate mai buna costa 130-140 lei. Cum se vede si in poza este printat culcat pe spate astfel nu exista elemente in aer.

Da.. deci ca si cantitate de plastic nu ar fi exagerat doar ca va dura destul de mult.

Editat de TibiBzg
Link spre comentariu
9 hours ago, TibiBzg said:

Suportii acestia ar trebui sa-i proiectez eu sau vor fi proiectati in mod automat de softul imprimantei?

Il genereaza automat softul imprimantei. 

Ca cantitate de material depinde si de grosimea peretilor, pentru a putea suporta o greutate mare vor trebuii pereti mai grosi si automat creste si cantitatea de matrial si timpii de printare. Cum zicea si colegu poate gasesti o cutie de la un aparat, astea printate 3D sunt ok pentru lucruri mai mici si usoare, trebuie sa iei in considerare ca PLA-ul ( plasticul cu care merge imprimanta) are o rezistenta termica relativ mica adica pe la vro 55-60grade deja incepe sa devina moale si apar deformari, temperaturi pe care il poti atinge vara la soare sau chiar incalzirea cauzata de componente in interior daca nu e ventilata bine cutia.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 11 ore, Bandi Szasz a spus:

Il genereaza automat softul imprimantei.

Am inteles, mersi de informatie.

Acum 11 ore, Bandi Szasz a spus:

are o rezistenta termica relativ mica adica pe la vro 55-60grade

Da incep sa apara tot mai multe inconveniente. O sa ma reorientez. Multumesc domnilor pentru informatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări