Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac un PWM independent de Vcc ?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator audache

rangaScuze nu am stiut ca ai luat deja in considerare varianta cu leduri de putere :smt087 acum am vazut si celelalte topicuri :axe: . Super tare far!! :supz: :prayer: Ia spune-ne cat costa 1500 de leduri albe? :smt005 Totusi nu mi se pare ok schema de alimentare deorece ai legat ledurile direct la mosfet si astfel cand mosfetul e deschis practic 3 leduri in serie sunt legate direct la baterie :banghead: chiar daca pt un scurt impuls sigur nu le face bine. Iata cum as fi facut eu: o simpla aplicatie a circuitului tl494 arhiprezent in sursele de PC (a.k.a. KIA494, KA7500, etc). MOSFETul este tip P pt simplificarea comenzii dar se poate adapta si pt tip N; q2 & 3 servesc ca buffer pt comutarea mai rapida a lui q1. Tensiunea stablizata se poate regla din r4. Daca ai intrebari despre circuit, pm :smt001 .

Link spre comentariu

Totusi nu mi se pare ok schema de alimentare deorece ai legat ledurile direct la mosfet si astfel cand mosfetul e deschis practic 3 leduri in serie sunt legate direct la baterie :banghead: chiar daca pt un scurt impuls sigur nu le face bine.

Dacă deja merge pe motocicletă, eu zic că e bună schema. Schema ta ar costa mai mult decît cea a lui ranga şi el vrea să le facă în serie, costul de producţie fiind foarte important.
Link spre comentariu
Vizitator audache

Daca schema folosita de ranga este si fiabila.. only time will tell :snakeman: Cat despre costul de productie, compara costul controlerului cu tl494 - sa zicem 4$ cu tot cu cablaj? - cu costul celor 1500 de leduri :smt003

Link spre comentariu

mă întreb cât ar fi de complicată adaptarea la alimentare de la reţea (220/230 de volţi ca)...nu de alta, dar am dat banii pe nişte "becuri" cu leduri, care dau o lumină de-a dreptul chioară!!!!şi având în vedere consumul de-a dreptul simbolic din reţea... aş fi tentat.însă sunt cam bâtă la reproiectare... e cineva dispus să încerce???

Link spre comentariu
Vizitator audache

Pentru alimentarea de la retea e nevoie de un convertor izolat flyback (de exemplu un incarcator de mobil modificat) sau un simplu traf cu redresor & stabilizator liniar daca spatiul nu e o problema. Am cumparat si eu mai demult de la zextar un proiector cu leduri in soclu E27 dar nu foloseste o smps ci o rezistenta legata in serie cu toate ledurile !! :smt075 consuma mai mult acea rezistenta decat ledurile :smt005 Scuze ranga pt offtopic :smt003

Link spre comentariu

treaba cu traful iese din discuţie, spaţiul, între nişte limite acceptabile n-ar fi o problemă, pot face o cutie gen aplică, fixată în dibluri pe perete/tavan.nu e musai să folosesc 1500 de leduri... nu de far am eu nevoie, ci de lumină în casă!! :Dranga, mulţumesc pentru thread, deşi nu mă interesa motivul tău, soluţia dată de tine se poate adapta şi la alte aplicaţii asemănătoare.

Link spre comentariu

mifty,daca pui ledurile in serie,cunerntul necesar pt mai multe este identic cu cel necesar pt unul singur,doar tensiuena crestein cazul asta poti pune in serie cu ledurile un condesator de 0,22-1uF(mkp),iar ledurile le imparti in 2 randuri,puse antiparalel,astfel incat fiecare lucreaza pe o alternanta,sau le pui pe toate serie,si dupa condesator o punte redresoare,eventual si un mic cond electrolitic,sa nu simti frecventaeventual si o rezsitenta in serie cu tot ansamblul(in cazul aparitiei unor frecvente mai mari pe retea sa nu ramai fara leduri)desigur tot ansamblul trebuie izolat

Link spre comentariu

Pentru alimentarea de la retea e nevoie de un convertor izolat flyback (de exemplu un incarcator de mobil modificat) sau un simplu traf cu redresor & stabilizator liniar daca spatiul nu e o problema. Am cumparat si eu mai demult de la zextar un proiector cu leduri in soclu E27 dar nu foloseste o smps ci o rezistenta legata in serie cu toate ledurile !! :smt075 consuma mai mult acea rezistenta decat ledurile :smt005

Scuze ranga pt offtopic :smt003

EDIT: Am dat quote gresit. Faceam referire la Schema de alimentare cu switcher.

Pentru cine vrea sa adopte solutia asta... sa o faca. Nu am incercat-o dar cred ca este o mai buna solutie ca cea facuta de mine. O atentie mare la executia bobinei! Aceasta trebuie sa fie insensibila la vibratii si socuri, deci fixata bine cu gluegun - ul. Repet, nu am incercat, doar cred, folosind bunul simt. Eu am adoptat solutia de compromis. Nevoile mele au fost satisfacute. Examenul de fiabilitate se va da la vara. Acum e prea frig ptr motocicleta insa farul este folosit pe post de veioza in camera la mine :weedman: .

Referitor la alimentarea de la retea! eu am facut urmatorul lucru. 2 conzi de 1 uF unul pe faza si unul pe nul, punte cu 1n4007, un stabilizator clasic cu un bf dintr-un televizor alb negru. asta este tot. curentul era de maxim 20 mA deci numai o serie de LED-uri. De ajuns pentru o veioza ...:)

Link spre comentariu

daca pui 2 conzi,in serie,atunci valoarea condesatorului rezultant este 1/2 din cei initiali(adica pt 2x1u rezulta 0,5u)mai bine-i pui in paralel si obtii ~100mAeventual renunta la stabilizare(pune doar o rez de 0,1K-1K) si poti pune mai multe leduri in paralel-condesatorii au si rol de limitare a curentului(curentul e ~constant pt o tensiune de iesire care variaza in anumite limite)eu vreau sa dezvolt alimentarea ledurilor la 220,ar merge ~50 in serie(avand in vedere ca tensinea poate varia de la 180 la 250v),o sa postez ideile cand apuc sa le desenezam mai multe variante,de la alimentare prin condesator,la pwm direct de la 220(dupa redresare si stabilizare) cu o schema asemanatoare celei cu 555,doar ca reactia se va baza pe curentul absorbit de leduri,nu pe tensiune-ledurile vor fi in serie (eventual se poate adauga o/un bobina/condesator pt liniarizarea curentului)si in final o schema cu izolatie galvanica,dar deocamdata nu prea am idei(trebuie sa fie cat mai simpla,pt puteri mici,<10w,dar curent constant )

Link spre comentariu
Vizitator audache

Un condensator in curent alternativ poate fi considerat ca o rezistenta care nu disipa putere decat in pierderi (rezistive si in dielectric, negijabile in cazul nostru):X©=1/(2*pi*f*C)Efectul de 'stabilizare' la legarea direct la retea apare daca folosim un nr limitat de leduri in serie, prin faptul ca Uin>>Uleduri. Daca Uleduri se apropie de Uin, adica pt mai mult de 40 - 50 de leduri albe, atunci la variatia tensiunii de retea vom avea variatii importante in curentul ledurilor.Cu un condensator de 470nF la 50Hz obtinem o reactanta de ~6.8kOhm, potrivita pt 15 - 30 de leduri albe legate in serie printr-o punte. Problema cu aceasta schema ar fi factorul de putere redus dat de puterea aparenta consumata de condensator (de ex pt 20 de leduri avem: Uled=72V, I=(Uin-Uleduri)/X©=148/6800=~22mA, deci o putere activa de 72*0,022=~1,6W pt leduri si o putere aparenta 148*0,022=~3,3W de unde un factor de putere de 1,6/3,3=~0,5).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Acum am citit si eu topicul asta. Ziceai ca esti reticent in a utiliza relee clasice pe motor, insa cred ca ai putea utiliza relee reed (sper ca am scris bine) si o bobina micuta avand corp chiar releul. Alimentezi bobina...se actioneaza releul :yawinkle: In alta ordine de idei, ieri a vazut si ochiu' meu farul cu 1500 leduri in functiune :smt103 N-am cuvinte sa descriu. La 1/5 din putere (bateria motorului era cam consumata) acoperea fara probleme de la o distanta de 10-15 metri lumina felinarului.Sunt deosebit de puternice, cu toate ca nu ma asteptam sa fie atat de puternice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări