Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac un PWM independent de Vcc ?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

eu cred ca ledurile sunt slabe calitativ, se vede si din poza ca nu toate ilumineaza la fel

mcd putine si unghi mare

sunt leduri cu unghi de 10-15grade si 15-20.000 mcd

aia cu calitatea e relativa. in realitate e greu sa fabrici doua leduri identice. daca te uiti pe linc-ul indicat, ledurile ar fi de tip InGaN, o tehnologie destul de noua, dar se vad si o gramada de binuri si o gramada de nuante de alb (eu am vazut vreo 12). sa le cumperi imperecheate cred ca nu e prea ieftin, iar ca sa faci "binning" la 1500 cred ca ai nevoie de vreo 5000 de leduri pe putin.

incercarile mele mai jos, cu 4 led-uri de 1W, reflector si lentila. rezultatul groaznic ma face sa caut alte leduri.

Posted Image

Link spre comentariu

poti sa faci doua poze la montajul tau? una cu ledurile aprinse pune o coala de hartie A4 peste ele si pozeaza frontal si inca una cu montajul pe podea, pozeaza spotul de pe tavan.te rog eu, o sa pun si eu poze cu incercarile mele (nereusite)

Da... voi face dar le pun abia maine insa nu pe topicul asta ci pe cel dedicat faralui, de la auto. Incerc sa tin curat topicul asta poate va ajuta pe cineva candva.

eu cred ca ledurile sunt slabe calitativ, se vede si din poza ca nu toate ilumineaza la felmcd putine si unghi maresunt leduri cu unghi de 10-15grade si 15-20.000 mcd

Stii ...? Un led cu un unghi mai mare de dispersie va avea aproape intotdeauna o valoare a luminozitatii exprimata in candela mai mica.Cat despre faptul ca unele sunt aprinse mai tare si altele mai putin este datorita faptului ca sunt alimentata la 10% din capacitate spre a putea fi fotografiate. pe la 80% din putere camera intra in autoprotectie!In acelasi timp, deoarece sunt directionale si au fost lipite la distanta de placa unele sunt mai strambe cu cateva grade si poate si asta este o cauza.Tocmai ce am terminat montajul al doilea si ma apuc de PWM dar nu am 555 :axe: . Am uitat sa cumpar...
Link spre comentariu

@nicul:

Am pus pozele:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=215974#215974 aici

Gata.

Am facut PWM-ul... A mers din prima... doar ca nu gasesc timpul sa-l pun pe osciloscopsi apoi pe mobra.

Problema este ca trebuie sa-l adaptez pe instalatia veche astfel incat in loc de potentiometru (semireglaabil) sa pun niste divizoare rezistive cu valori prestabilite, conectate in circuit de comenzile(butoanele) deja existente...

Lucru care se dovedeste deosebit de dificil!

...

Back to the drawing board!

Link spre comentariu

Problema este ca trebuie sa-l adaptez pe instalatia veche astfel incat in loc de potentiometru (semireglaabil) sa pun niste divizoare rezistive cu valori prestabilite, conectate in circuit de comenzile(butoanele) deja existente...Lucru care se dovedeste deosebit de dificil!...Back to the drawing board!

Idee: jumate din leduri alimentate de un MOSFET, jumate de altul. În felul ăsta disipă şi ei mai puţini şi e mai simplu de adaptat.
Link spre comentariu

Problema este ca trebuie sa-l adaptez pe instalatia veche astfel incat in loc de potentiometru (semireglaabil) sa pun niste divizoare rezistive cu valori prestabilite, conectate in circuit de comenzile(butoanele) deja existente...Lucru care se dovedeste deosebit de dificil!...Back to the drawing board!

Idee: jumate din leduri alimentate de un MOSFET, jumate de altul. În felul ăsta disipă şi ei mai puţini şi e mai simplu de adaptat.
Nu ma ajuta cu nimic!Tot nu rezolva adaptarea vechii instalatii la ce am acum:existent un fir de masa si 2 de plus cu intrerupator. E... Cum adaptezi tu un PWM cu 2 stari si un (sau 2) final la treaba asta.Schema te rog...Eu am o idee dar... e foarte mult de munca.
Link spre comentariu

divizor rezistiv comandat de relee :rolleyes: ,eventual si tranzistori ar merge(mos-fet)acum,in functie de butoane ai mai multe posibilitati: 1)fiecare independente,cu cate o treapta: releu cu 2 contacte,unul pt un divizor rezistiv iar celalalt pt alimentarea pwm,al 2-lea releu cu aceleasi functiiiar ledurile si mos-fetii raman permanent conectate la baterie(eventual decuplate prin alt releu,dar e curentul mare si cu mosfetul nealimentat nu consuma)2)primul releu cu un contact,prin care se alimenteaza pwm-ul,al doilea cu un singur contact,pt divizorul rezistiv(fiind ni+nd,pe fiecare ramura se pune lat divizor)-aici doar daca se apasa primul buton se aprinde farul,al doilea doar modificva intensitateacu tranzistori e ceva asemanatorpune o schema de bloc un instalatia(cum si ce fac firele,cate butoane etc) si cum ai vrea sa mearga,si desenez si eu schema de bloc cu sistemul cu relee/trz daca e cazul

Link spre comentariu

multumesc dar m-am gandit si sunt reticent in a pune relee pe un motor sport (suspensii tari) pe drumurile eternei soi fascinantei noastre tari. Desi a trage alte fire implica multa munca... este cea mai eleganta solutie.pana acum m-am gandit la- relee - se comporta nasol la vibratii si sdruncinaturi;- switch-uri electronice nu stiu sa le folosesc,- divizor rezistiv comandat in tensiune (mos) - nu stiu sa-l folosesc corect.- tras alte fire. - complicat, mai ales ca japonezul care a facut motocicleta probabil a fost ginecolog de a putut lucra in locuri asa strimte.Edit:butoane am unul pentru faza scurta si unul pentru faza lunga. pozitia este pe alt far. de la ele vin 2 fire pe care cand inchid butoanele am +12 v.

Link spre comentariu

Uite schema la care mă gîndeam. În plus faţă de ce ai tu mai trebuie al doilea MOSFET (T2) şi dioda aia D care trebuie să suporte curentul de vîrf absorbit de grupul de leduri care formează faza scurtă. Grupurile de leduri le împarţi cum crezi că ai nevoie de lumină. Comutatorul de faze cred că e cum l-am desenat eu, dar cu trei poziţii (oprit, scurtă, lungă).

Link spre comentariu

Temperatura de culoare este de 6000k. Am avut 100 LED-uri de 8000k insa nu mi-au placut. Bateau prea spre albastru si utilitatea luminii disparea in amurg/zori/ceatza. Am preferat LED-uri mai calde. Lumineaza exact ca tuburile de neon pentru acvarii.Pana mea, seteaza monitorul la 6000k si uitate la o pagina alba.Se poate vedea live joi seara(intre 8 si 10) la Bikers-Club (pe Matasari). Intrebi de Ranga(BZ-82-RNG) si este imposibil sa nu ma gasesti. (am uitat sa verific daca esti din Bucuresti! :toimonster: )@ratza:Multam mult dar am montat toate LED-urile atat pe faza lunga si pe scurta, variatia de intensitate dand-o din PWM. Acum eu trebuie sa conectez 2 divizoare rezistive diferite in locul potentiometrului din schema. Am produs dintr-un radio vechi un comutator pe care i-l voi pune in blocul de comanda cumva. Mersi mult oricum. :drinkers: :partyman: Poze cu motorul cu farul pus voi posta vineri si voi incheia topicurile! :supz: :supz: :supz:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări