Alex85 Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Va salut si va multumesc tuturor, am rezolvat cu shuntarea la medii si la inalte la boxele JBL si merg mai bine acum, dar totusi as vrea sa schimb cond. electrolitici de pe partea de bass. Nu acum, cu timpul, dar nu mai gasesc valoarea de 40uF 100V. Cu ce as putea sa inlocuiesc sa fie ok ? Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 4x10uF sau 18+22uF, pusi in paralel. Sau poate gasesti un 39uF. Si daca nu gasesti nici 18uF se pot pune 2x22uF, nu este critic. O precizie de 10% este ok in acest caz. Important este ca valorile sa fie cat mai apropiate pt ca si distributia curentilor prin ei sa fie cat mai egala. Link spre comentariu
Alex85 Postat Martie 8, 2022 Autor Partajează Postat Martie 8, 2022 Ok ms mult,dar ce model mkp,mkt,sau tot electolitic cam rar sunt cei de 100v,majoritatea sunt de 250v Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Orice tensiune peste 100V e buna, deci si 250, dar si 400, etc. Ai grija ce lipesti acolo. Link spre comentariu
Alex85 Postat Martie 8, 2022 Autor Partajează Postat Martie 8, 2022 Da o sa am.grija,era cu probleme subwooferul de cand l-am luat,ca am facut proba cu un sub sony si nu am avut probleme o sa mi iau unul sony de 100w rms cand mai.strang bani Link spre comentariu
Alex85 Postat Martie 8, 2022 Autor Partajează Postat Martie 8, 2022 Aaa si mai sunt aceia de pe innalte cate unul tip caramea albastru este de 4uf 100v merge de 4.7uf 100v sau 250v? Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Nu vreau sa contrazic colegii cu calcule exacte si combinatii de condensatoare. Eu am un principiu: fa cu piese de valori uzuale pentru experimentari si apoi investeste in piese scumpe dupa ce ai gasit sunetul placut urechii. Deci, pune ce ai cat sa faca in jur de 4uF. Cum experimentele le faci la puteri mici-medii, poti sa te limitezi la tensiuni mai mici, dar doar daca poti sa-ti controlezi impusul sa dai la maxim. Altfel, 100V si mai sus. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Condensatorul albastru de pe inalte este de calitate destul de buna, nu are rost inlocuirea sa cu altul similar. Modificarea valorii sale poate fi tentatnta pt un amator de experimente, dar orice teste trebuie facute la puteri mici (macar la inceput). Evident ca nu are rost sa cumperi piese scumpe pana nu s-au determinat valorile optime. Pt C=40uF de pe bas nu se va simti nici o diferenta daca se pune mkp, mkt sau electrolitic bipolar. Poate fi si la 50V. Doar ca un electrolitic va imbatrani mult mai repede decat un condensator de tip film (mkt, mkp, etc) Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Cind vorbim de imbatrinire mai rapida nu trebuie sa ne gindim ca in 2 ani deja e gata, nu, e vorba de minim 10-15 ani de utilizare fara probleme. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Esti tu obisnuit cu boxele home-use, si implicit cu filtrele lor. Exista un exemplu celebru - filtrele DYFP-20 de la Kon, care au in sectiunea de joase un electrolitic bipolar de 10 sau 22uF (nu mai tin minte exact). Acel electrolitic se umfla nu in 3 luni sau in 3 saptamani, ci chiar si dupa numai 10 ore de functionare la putere mare !! 2-3 ani este durata MAXIMA de viata a electroliticilor bipolari Bennic pusi in boxe cu 2 woofere. (Si care de obicei sunt ascultate mai TARE) La chinezariile no-name durata de viata - daca se asculta tare, este de cateva luni, maxim un an. Sau 2-3-4 ani daca nu se asculta deloc sau se asculta incetisor. Asta ca sa stiti despre ce vorbim. LE: explicatia este f simpla - curentul maxim suportat de acei electrolitici este de 200-300mA, max. 400mA la cei buni. Daca se asculta la puteri care depasesc de 5-10 ori acel curent , evident ca electroliticul se va incalzi si se va usca. Chinezariile no-name mult mai repede decat cei brand-name, caci sunt mai prost etansati. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 (editat) Alex tot de boxe home-use vorbeste. Si lasind la o parte asta, banuiesc ca nu ai citit despre amplificatorul in clasa D ce avea electrolitic bipolar in filtrul de iesire .........altfel stii despre ce vorbesc. Componentele se pun studiind si intelegind parametrii lor pt ca nu exista doar un parametru ce defineste o componenta ci un intreg ansamblu de parametri ce trebuie bine alesi. Editat Martie 8, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Eu zic ca am tot discutat de curentul admis prin condensatoare, si la ce frecvente e dat, in ultimele luni, incat nimeni n-are nici o scuza sa mai zica ca nu stie sa aleaga un condensator. Altfel, e efort depus in zadar. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Nu ma dau in vant dupa amplifiatoarele in cl.D asa ca nu am citit despre amplificatorul in clasa D ce avea electrolitic bipolar in filtrul de iesire. Recunosc. Te rog sa imi trimiti linkul pe mp. Curentul prin electrolitici este dat de obicei la 100Hz (120Hz), adica exact la frecventa unde energia este maxima pe difuzorul de bas. Link spre comentariu
Alex85 Postat Martie 9, 2022 Autor Partajează Postat Martie 9, 2022 Salut dar daca vreodata trebuie sa schimb cond.de 4uf 100v cu unul de 3,9uf 250v mkp,ar fi ok,ca sa nu va mai zapacesc si atunci cu intrebari Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 9, 2022 Partajează Postat Martie 9, 2022 Da, fireste. Dar ACOLO are sens schimbarea doar daca pui unul sensibil mai bun in locul sau. Si de preferat se adauga un 0,1-0,22uF f bun in paralel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum