Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi construcție incintă acustică/boxe

mariobe

Postări Recomandate

Acum 28 minute, mariobe a spus:

Pentru 12kz am calculat undeva la 0.6 uf ( la o impendanță de 8 ohm) .Nu mă aștept să calculați pentru mine dar aș aprecia dacă din experiența dumneavoastră mi-ați spune măcar "cald" sau "rece" :) . Mulțumesc mult 

Pt calcul se poate folosi orice calculator de pe net.  Sau unul de buzunar, sau cel de pe telefon - pt asta am si dat formula.

Dupa cum se poate observa   calculul facut de mariobe este evident gresit.   Patru inmultitiri si o impartire ...

Valoarea corecta pt 12khz si 8 ohmi este de 1,65uF.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

9

• Shambala

5

• sesebe

4

• Mircea

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

7 minutes ago, Shambala said:

Valoarea corecta pt 12khz si 8 ohmi este de 1,65uF.

La mine programul a calculat C1 = 1.66 uF :rade:

11 hours ago, sesebe said:

Eventual un supertweeter de pe la 8-12Kh in sus, cuplat cu un singur condensator mic, poate face minuni. 

Votez pentru 10kHz (sau chiar 9kHz). Da nu i-ai zis ce inseamna supertweeter. O sa cumpere omul un tweeter care deja "cade" dupa 15kHz si o sa te injure :scarpin

Link spre comentariu
Acum 7 minute, merck a spus:

Votez pentru 10kHz (sau chiar 9kHz). Da nu i-ai zis ce inseamna supertweeter. O sa cumpere omul un tweeter care deja "cade" dupa 15kHz si o sa te injure :scarpin

S-a inventat internetul si se poate cauta raspuns la aproape orice. Iar daca nu stie/gaseste intreaba din nou pe forum si asta.

Link spre comentariu

Incepe sa semene a cutii cu difuzoare..........

Difuzoarele full-range se utilizeaza in special la amplificatoare pe tuburi si pt nivele moderate de auditie. Daca se cere un niel acustic mai ridicat este cam obligatorie trecerea la difuzoare dedicate de benzi de frecventa.

Link spre comentariu
7 hours ago, mariobe said:

Citeam undeva ca sfera e cea mai proastă forma posibilă pentru incinte .Se pare că lucrurile nu stau chiar așa . Mulțumesc Mircea .

Deci, faptul ca fața e atat de mică cât permite diametrul difuzorului chiar ajuta. Cu cat fața e mai lata, cu atat trebuie sa teşeşti/rotunjeşti colturile cutiei. 

Ce sa zic, incepe constructia si vezi cum suna. Mai ajustezi pe parcurs. 

Cateva sfaturi: compartimenteaza cutia pentru fiecare difuzor, nu mari volumul prea mult caci poti face mai rau (fa cum zice simulatorul, e un punct de plecare acceptabil), lasa supertweterul pentru mai tarziu (sa nu bagi banii in el si sa renunti la proiect). 

Recomand MDF de 1/2" sau 5/8", are sa fie destul de rigid pentru difuzoarele tale si este usor de prelucrat manual. 

Spor la treaba!

Link spre comentariu
1 hour ago, Mircea said:

Deci, faptul ca fața e atat de mică cât permite diametrul difuzorului chiar ajuta. Cu cat fața e mai lata, cu atat trebuie sa teşeşti/rotunjeşti colturile cutiei. 

Ce sa zic, incepe constructia si vezi cum suna. Mai ajustezi pe parcurs. 

Cateva sfaturi: compartimenteaza cutia pentru fiecare difuzor, nu mari volumul prea mult caci poti face mai rau (fa cum zice simulatorul, e un punct de plecare acceptabil), lasa supertweterul pentru mai tarziu (sa nu bagi banii in el si sa renunti la proiect). 

Recomand MDF de 1/2" sau 5/8", are sa fie destul de rigid pentru difuzoarele tale si este usor de prelucrat manual. 

Spor la treaba!

Mulțumesc mult  . Un răspuns clar pentru ambele dileme enunțate în subiectul postării .

Link spre comentariu
5 hours ago, Mihai Cimpoeru said:

Vrei sa folosesti 4 difuzoare de banda larga fara filtre? Adica toate lucreaza fullrange?

După cum am spus la început ,nu am vrut sa întru în detalii pentru a nu deraia de la subiectul postării respectiv " lățimea minimă si numărul de încăperi versus numărul de difuzoare" .

Ca să raspund totuși întrebării tale te invit să cauți unele din fotografiile atașate la începutul postarii  ,acolo am explicat cum le-am legat deja pe cele existente, respectiv  o singură bobină pe unul dintre difuzoare .

Cum voi proceda când voi avea 4 difuzoare ..... încă in lucru 

7 hours ago, merck said:

Până la urmă ce program folosiți toți ?

5 hours ago, sesebe said:

Incepe sa semene a cutii cu difuzoare..........

Difuzoarele full-range se utilizeaza in special la amplificatoare pe tuburi si pt nivele moderate de auditie. Daca se cere un niel acustic mai ridicat este cam obligatorie trecerea la difuzoare dedicate de benzi de frecventa.

Trecerea de la un difuzor/incinta  la două a fost fantastică .Deja sunt uimit cât bas pot reda draciile astea ( o fi de vină și peretele din stânga ) . De la 2 la 4 va fi un experiment 

Link spre comentariu
53 minutes ago, mariobe said:

Până la urmă ce program folosiți toți ?

Trecerea de la un difuzor/incinta  la două a fost fantastică .Deja sunt uimit cât bas pot reda draciile astea ( o fi de vină și peretele din stânga ) . De la 2 la 4 va fi un experiment 

https://europe-audio.com/crossover_calc.asp?id=17

https://www.omnicalculator.com/physics/crossover

https://www.erseaudio.com/First-Order-2-Way

Normal! daca ai boxa departe de perete, ai cuplare doar cu podeaua, daca o apropii de perete ai cuplare cu podeaua si un perete, daca o pui intr-un colt ai cuplare cu podeaua si 2 pereti (subwooferul de aia se pune in coltul camerei, sa aiba cumplare cu podeaua si 2 pereti, pentru mai mult bass). 

P.S. Dar cum ti-au zis si colegii mai sus, daca doar o boxa o ai aproape de perete si cealalta nu (deci nu ai simetrie) sunetul nu va fi corect. Da daca nu ai alta posibilitate, ce sa faci? Mergi asa ca doar nu ai sa renunti la boxe ca sa treci la casti :rade:.

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări