mariobe Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 Buna .Plănuiesc să construiesc o pereche nouă de incinte și aș avea două dileme . *Cea mai mare din ele ar fi lățimea minimă a panoului frontal . Spațiul disponibil este foarte mic și aș dori să știu dacă există vreo regulă clară în a stabili distanța minimă dintre difuzor și peretele intern lateral sau dacă efectele sunt catastrofale în caz că duc la limită acea lățime . *Două difuzoare (sau mai multe) de bas într-o singură încăpere sau fiecare difuzor în încăperi separate ? WinISD indica 11 litri și 37 litri pentru 4 difuzoare . Nu știu cât de mult ne putem baza pe un soft, mi-aș dori să aflu părerea cuiva care a încercat ambele variante . Mulțumesc Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 Iti postez mai incolo, acu-s la munca, despre forma si raspunsul incintei. Nu am inteles de ce 4 difuzoare. Poti posta o schita cu ce vrei sa faci, te rog. Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 7, 2022 Autor Partajează Postat Martie 7, 2022 Mulțam pentru răspuns Mircea . Vreau să fac ceva nebunesc și mi-aș fi dorit să nu aduc detaliile aici pentru a nu deraia de la subiectul postării . ( Nu mă supăr dacă se va șterge acest mesaj) Vreau să fac o incintă cu 4 difuzoare de bandă largă .De ceva vreme mă bucur de incinte cu 2 difuzoare de bandă largă /incintă (am atașat o fotografie cu conectarea difuzoarelor ) și de dragul experimentului vreau să încerc unele cu 4 buc/incintă .Voi folosi cate un kit tda 7293 pentru fiecare pereche de difuzoare ( două kituri /incintă) . Din experiența mea 7293 suportă 4 ohm fără nici o problemă . Problema mea e că singurul perete unde am putut pune televizorul se află lângă o ușă .Spatiul rămas între peretele lateral și TV , implicit TV și ușă este extrem de mic , cred ca 26 cm dacă nu mă înșel .Tv mai mic nu pun acolo, de fapt visez unul de 75' . Rămâne să fac incinte cât mai înguste . Dacă cumva experimentul meu va fi un eșec plănuiesc oricum să refac incintele cu două difuzoare mai înguste și mai înalte pentru că în momentul proiectării lor situația a fost diferită . Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 Pai, depinde ce te astepti de la incinte. Eu vreau sa-ti pun un document care arata raspunsul (liniaritatea) incintei in functie de forma. Care conteaza si mai mult daca ai difuzoare de banda larga. Si eu am incinte inguste, dar profunde, ceea ce vezi in multe produse in comert. Deci, se poate. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 Amplasarea incintelor asa cum se vede in poza - una chiar langa perete, pe colt de camera si alta intr-un spatiu oarecum deschis va duce la o alterare a raspunsului acustic mult mai mare decat orice schimbare/dublare a vreunui difuzor/difuzoare. Este de departe cea mai proasta solutie posibila. Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 7, 2022 Autor Partajează Postat Martie 7, 2022 4 minutes ago, Shambala said: Amplasarea incintelor asa cum se vede in poza - una chiar langa perete, pe colt de camera si alta intr-un spatiu oarecum deschis va duce la o alterare a raspunsului acustic mult mai mare decat orice schimbare/dublare a vreunui difuzor/difuzoare. Este de departe cea mai proasta solutie posibila. Simt un bas ''nesănătos'' venind din stânga dar nu am nici o alternativă din păcate Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 @Shambala are perfecta dreptate. Am un prieten ce are o situație similara și suna foarte aiurea, cu ecouri, intirziere și devierea sunetului într-o parte. Iar pt un sistem pt filme e cum se poate mai rău. În rest incinte făcute cu mai multe difuzoare de banda larga se pot face și chiar sa sune bine. Eventual un supertweeter de pe la 8-12Kh in sus, cuplat cu un singur condensator mic, poate face minuni. Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 7, 2022 Autor Partajează Postat Martie 7, 2022 12 minutes ago, Mircea said: Pai, depinde ce te astepti de la incinte. Eu vreau sa-ti pun un document care arata raspunsul (liniaritatea) incintei in functie de forma. Care conteaza si mai mult daca ai difuzoare de banda larga. Si eu am incinte inguste, dar profunde, ceea ce vezi in multe produse in comert. Deci, se poate. Cât de înguste ? Mi-ar place să văd o fotografie . Ca să raspund la întrebarea ta ar trebui să spun că am început de la un driver per incintă și mi-a plăcut doar că atingeam repede puterea maximă suportată de difuzor .Am făcut ce vezi în foto ( ridicat pe niște suporturi improvizate) și sunt de două ori mai mulțumit .Cred că ce vreau eu de fapt este câștig în SPL la aceeași calitate . 1 minute ago, sesebe said: @Shambala are perfecta dreptate. Am un prieten ce are o situație similara și suna foarte aiurea, cu ecouri, intirziere și devierea sunetului într-o parte. Iar pt un sistem pt filme e cum se poate mai rău. În rest incinte făcute cu mai multe difuzoare de banda larga se pot face și chiar sa sune bine. Eventual un supertweeter de pe la 8-12Kh in sus, cuplat cu un singur condensator mic, poate face minuni. Mi-a trecut prin minte .De fapt m-am și jucat un pic dar parcă o lua înainte tweeterul un pic prea tare .La ce valoare te referi când spui ''mic" Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 Acum 43 minute, mariobe a spus: La ce valoare te referi când spui ''mic" Cat iese din calcul pt taierea dorita la 8-9-10 sau 12khz. C=1/(2pi f Z) unde f = frecventa de taiere si Z = impedanta tweeterului Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 (editat) Dacă o ia tweeterul înainte pui și o rezistenta în serie și gata. N-am stat sa calculez dar un condensator între 0 5uF și maxim 3.3uF (dar în acest caz obligatoriu și rezistor) ar trebui sa se încadreze bine. Editat Martie 7, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 7, 2022 Partajează Postat Martie 7, 2022 (editat) @mariobe, tu vizezi o conceptie tip K (pagina 1) si o curba 16 (pagina 3). Ti-am atasat documentul promis. olson_direct-radiator-loudspeaker-enclosures.pdf Editat Martie 7, 2022 de Mircea Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 8, 2022 Autor Partajează Postat Martie 8, 2022 6 hours ago, Mircea said: @mariobe, tu vizezi o conceptie tip K (pagina 1) si o curba 16 (pagina 3). Ti-am atasat documentul promis. olson_direct-radiator-loudspeaker-enclosures.pdf 745.09 kB · 3 downloads Citeam undeva ca sfera e cea mai proastă forma posibilă pentru incinte .Se pare că lucrurile nu stau chiar așa . Mulțumesc Mircea . Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 8, 2022 Partajează Postat Martie 8, 2022 Nu este posibil sa fi citit asa ceva, sau daca da, a fost pe vreun forum de bagatori in seama. Dintotdeauna s-a stiut si afirmat forma ideala a sferei pt o incinta acustica. In alta ordine de idei, amplasarea nefericita a incintelor fata de pereti trebuie inteleasa - in termeni grafici sa zicem, ca o accentuare de pana la 10 ori [!] a "zimtilor" raspunsului in frecventa a acestora (fig. 6-17 din documentul lui Olson). Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 8, 2022 Autor Partajează Postat Martie 8, 2022 9 hours ago, sesebe said: Dacă o ia tweeterul înainte pui și o rezistenta în serie și gata. N-am stat sa calculez dar un condensator între 0 5uF și maxim 3.3uF (dar în acest caz obligatoriu și rezistor) ar trebui sa se încadreze bine. Cum calculez valoarea rezistorului ? 36 minutes ago, Shambala said: Nu este posibil sa fi citit asa ceva, sau daca da, a fost pe vreun forum de bagatori in seama. Dintotdeauna s-a stiut si afirmat forma ideala a sferei pt o incinta acustica. In alta ordine de idei, amplasarea nefericita a incintelor fata de pereti trebuie inteleasa - in termeni grafici sa zicem, ca o accentuare de pana la 10 ori [!] a "zimtilor" raspunsului in frecventa a acestora (fig. 6-17 din documentul lui Olson). Ar schimba ceva dacă aș pune să spunem un panou absorbant fonic pe peretele din stânga jos ? Cred că se vorbea de unde staționare pentru incintă sferică,e posibil să mă înșel ,a trecut ceva vreme Link spre comentariu
mariobe Postat Martie 8, 2022 Autor Partajează Postat Martie 8, 2022 10 hours ago, Shambala said: Cat iese din calcul pt taierea dorita la 8-9-10 sau 12khz. C=1/(2pi f Z) unde f = frecventa de taiere si Z = impedanta tweeterului Pentru 12kz am calculat undeva la 0.6 uf ( la o impendanță de 8 ohm) .Nu mă aștept să calculați pentru mine dar aș aprecia dacă din experiența dumneavoastră mi-ați spune măcar "cald" sau "rece" . Mulțumesc mult Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum