Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temperatura de culoare


Postări Recomandate

Colegul @sesebe a afirmat pe alta rubrica ceva despre inutilitatea schimbarii temperaturii de culoare.

 

M-am gandit sa discutam un pic subiectul aici.

 

PRIMA observatie, si pe care va rog sa o respectati daca postati ... este ca nu ne referim la genertatiile vechi led/COB unde temperatura de culoare mai mare insemna automat un CRI mult mai mic.

Deci ne referim la generatiile actuale, care pot sa aiba CRI mare independent de temperatura de culoare.

PRACTIC discutam izolat parametrul temperatura de culoare.

 

Si acum parerea mea:

- curba sensibilitatii ochiului este adaptata la lumina solara, deci temperatura de culoare mare

- exista modificari fiziologice si psihologice cauzate de temperatura de culoare

 

Adica mi se pare ca temperatura de culoare este suficient de importanta, si merita sa o luam serios in considerare pe parcursul proiectarii.

Daca iluminatul este general, si foloseste o singura sursa de lumina, merita sa vedem daca nu este necesara reglarea Tc.

Daca iluminatul se face din multiple surse cu dispunere spatiala specifica, atunci de multe ori varierea Tc nu are rost sa fie abordata, deoarece avem Tc specifice pe activitati si zone.

 

Intr-un spatiu cu uztilizare multipla, din punctul meu de vedere, trebuie ca la un moment dat sa avem iluminat de lucru/atentie unde si fluxul luminos si Tc sa fie mare.

Insa in acelas spatiu, in alte momente, este necesar sa avem fluxuri si TC cu valori mici, in scop de relaxare.

Deci depinde fie de activitatea specifica, fie de momentul zilei... si instalatia trebuie sa permita reglaje pe cei doi parametri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu am vrut sa postez pe topicul vecin, caci deja atmosfera era tensionata si nu era cazul sa mai adaug si eu.

 

Parerea mea, bazata pe confortul propriu:

1. Masa de lucru - unde lipesc piese si am nevoie de o claritate deosebita - culoare rece. Peste 4000K, dar maxim 7000K. Nu am incercat mai mult. Important sa fie mai multe surse de lumina, ca sa evitam umbrele foarte intunecate.

2. Masa de lucru - cu PC-ul - culoare neutra-calda. 2700-3000K. Cu mentiunea ca lumina sa bata si in spatele ecranului principal, ca sa reduca oboseala ochilor seara.

3. Iluminat general - lustra din tavan - culoare calda, posibil neutra insa prefer calda.

 

Nu ating subiectul intensitate luminoasa, caci nu e topicul potrivit, insa si asta e coordonata cu tipul de aplicatie (1, 2 sau 3 de mai sus).

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Ca o curiozitate, la textile si tapiterii, unde se lucreaza cu comenzi dupa mostrare de material, se foloseste pentru iluminare - lumina calda tot zona pana in 3000K. Chiar daca nu vorbim de CRI ci strict de temperatura de culoare. N-am crezut sa fie relevant ci pur si simplu o practica uzuala, dar la un moment dat in mai multe magazine s-a pus problema inlocuirii surselor de iluminare. Nu stiu care vine cu ideea de a trece pe alb rece pentru nu stiu care aspect mai modern etc. Nu se lucra cu furnizori chinezesti, in unele magazine erau becuri metal halid, in altele iluminare cu led. Se alege din aceasi gama alte becuri cu temperatura de culoare dorita (rece). La cam o luna deja puteam centraliza in acele magazine un numar mai mare de retururi si incidente unde clientii alegeau un material de pe mostrar si ulterior cand primeau marfa reclamau ca este alta culoare decat ce au comandat. Am presupus logic ca este posibil ca acele stofe sa ajunga in case iluminate in alb cald si de aici cumva sa apara incurcatura. Culmea, si clientii ce declarau ca au camere iluminate cu alb rece reclamau aceste aspecte. Finalmente n-am inteles de unde aceasta ciudatenie, cu prima ocazie s-a trecut inapoi la alb cald si lucrurile au revenit la normal. 

 

 

Link spre comentariu

Explicatia cred ca este simpla - in general tuburile fluorescente "normale" cat si ledurile primitive, cat si ledurile cu eficienta maxima in detrimentul CRI - toate astea au in comun ca:

- sunt mai disponibile

- sunt mai ieftine

- au Tc mare si CRI mic

 

Deci daca folosesti surse economice (CFL sau LED) cu Tc mare, si nici nu te duci pe produse moderne si scumpe... ai toate sansele sa ai un CRI foarte mic.

Probabil ca asa s-a ales in magazinul respectiv.

 

In general cine face surse cu Tc mai mic probabil ca doreste "lumina mai speciala" si oricum tehnologic la Tc mic poti obtine CRI mai mare mai usor. Deci sansa ca iluminarea cu Tc mic sa aiba CRI mai bun este mult mai mare.

 

Adica PRESUPUN ca daca cineva dorea intentionat sa asocieze Tc mare cu CRI mare (solutie mai greu gasibila si mai scumpa, macar potential) - probabil ca fenomenele nu s-ar fi intamplat.

Link spre comentariu

Tot timpul este de preferat o lumina cu un CRI mai apropiat de 100 in detrimentul unei lumini mai puternice cu un CRI mic.

Pt cine nu stie ce inseamna CRI, acesta reprezinta cit de bine sint redate culorile din grila tcs.png

luata de aici. Initial au fost doar 8 culori iar dupa ce a inceput sa fie utilizata si iluminarea cu LED-uri s-au mai adaugat inca 7 culori.

Folosind o sursa de lumina cu un CRI mic va rezulta in final ca anumite culori se vor vedea intunecat adica vei avea senzatia ce lumina este slaba ca intensitate.

In poza asta se poate vedea bine diferenta intre calitatea luminii: 

ub-cri-flyer.jpg

Poza este luata de aici.

Si aici sint citeva poze pt comparatie.

Vad ca inca se insista foarte mult pe randament luminos chiar in detrimentul unui CRI de calitate. 

Acum vreo 12-15 ani mi-am comandat dupa catalog niste tuburi fluorescente avind CRI de 90. A trebui sa astept citeva saptamini pina au sosit. Le-am folosit pe iluminatul in casa cu balasturi ce functionau la peste 50Khz si aveau implementata si protectie pt uzura tubului. Majoritatea sint inca perfect functionale dar am inceput sa le inlocuiesc cu LED-uri avind CRI >95 si R9>90.

Acum urmeaza partea interesanta. Acum 2-3 ani am inceput sa lucrez la lustra cu LED-uri si am inceput sa caut variante prin magazine. Am ajuns si la magazinul unde am comandat tuburile si am avut o surpriza: tipul de acolo m-a recunaoscut (dezi dupa ce am luat tuburile nu am mai fost prin magasinul respectiv) si chiar m-a intrebat daca sint multumit de tuburi. A spus ca doar eu si cineva de la un cabinet stomatologic de fite am comandat tuburi cerut CRI mare.

 

Oricum degeaba imi pierd timpul explicind avatajele unui CRI mare pt ca nimeni nu va fi convins de acest lucru decit daca va utiliza timp indelungat (minim citeva saptamini) surse de lumina cu un CRI mare apropiat de 100. 

 

Oricum ar trebui sa retineti: Tot timpul este de preferat o sursa de lumina cu CRI peste 95 in detrimentul unei surse de lumina cu 30-50% mai puternice dar cu CRI de 60-70. Senzatia va fi mult mai placuta si sursa cu un CRI de peste 95 va parea mai puternica.

 

Am gasit inca o scara de evaluare a luminii: 

leds-cri-testcolorpatches-tcm47-2157958.

Aici.

Si aici o discutie mai detaliata.

 

PS: Defapt nici macar nu ar trebui sa ma mire. Este exact ca la amplificatoare:

"putini cauta cu adevarat inalta fidelitate, majoritatea vor doar Wati cit mai multi".

 

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu stiu de unde a plecat discutia, eu am postat fix pe tema temperaturii de culoare.

 

In link-ul de mai sus e vorba despre un studiu asupta efectelor fiziologice provocate de temperatura de culoare. Concluzia pe scurt este ca lumina de sub 2000k creste nivelul melatoninei si a glutamatului cu efecte benefice asupra organismului in perioada de odihna si somn.

 

Alt studiu pe studenti si angajati dintr-o universitate a aratat ca lumina sub 3000k ajuta creativitatea iar cea de 6000k ajuta atentia/concentrarea: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26098084/

 

Nu am pus articole in romana pentru ca nu stiu in ce publicatii online romanesti pot avea incredere ☹️.

Link spre comentariu

@stryx, exact asta si doream... Si chiar asa si este, de aia in zonele multiactivitati trebuie solutie de variere a Tc - o solutie este pe o sursa centaralizata, cu reglaj Tc si cu reglaj flux luminos.

Alta varianata ar fi Tc si flux luminos corelate: cu cat intensitatea luminii este reglata mai la mic, cu atat sa scada si Tc.

Alta varianta ar fi Tc mic la iluminatul general al zonei si probabil si flux luminos mai mic, PLUS spoturi/veioze locale in partile unde se pot desfasura activitati de concentrare si vedere cu mare acuratete, acestea avand Tc mare si asigurand flux luminos intens in zona de focalizare.

 

@sesebe

Pai eu nu te contrazic deloc in ceea ce spui... DAR aici nu era zona unde sa discutam despre CRI in sine, decat poate tangential.

 

Aici discutam de temperatura de culoare (Tc).

 

CRI este foarte important ... dar si Tc poate sa fie la fel de importanta. Numai aplicatia in sine poate determina care dintre acesti parametri este mai sus in ierarhie.

 

Pentru o zona locuita de oameni mai totdeauna CRI este primordial.

Pentru o zona industriala sau luminat stradal - unde eficienta este primordiala - TC devine mai important.

 

Cand ma voi apuca sa fac o lanterna pentru munte, pe care o duc in rucsac, primordiala va fi eficienta (greutate redusa cu autonomie maxima pentru acea greutate)... ceea ce imediat face Tc foarte important, in timp ce CRI nici nu conteaza.

 

Asa ca nu zic nici CRI>Tc dar nu zic nici Tc>CRI - eu zic ca depinde de cazul in speta.

 

Link spre comentariu

Apropo de problemele iluminatului din magazine.Am pierdut o jumătate de zi ca să alegem la un magazin Leroy-Merlin din zonă nişte gresie pentru baie.

După multe discuţii şi kilometri de ture printre mostre, am ales un model.După ce am terminat de pus în baie, soţia zice : ,,Ţie nu ţi se pare că nu e culoarea din magazin ???,,

În magazin aveau iluminat cu leduri şi în baie bec cu incandescenţă....

Link spre comentariu

Nu stiu la ce foloseste argumentul lui @sesebecu watii multi, dar nu e un argument care deschide discutia, dimpotriva creeaza discutii pe langa subiect.

 

In ceea ce priveste alegerea unui sistem de iluminare intr-o incapere, exista un standard (nu stiu daca peste tot e acelasi) care defineste intensitatea luminoasa la fiecare nivel (fata de sol) dorit in functie de tipul de incapere. Deci, watii vin implicit, nu sunt ipoteza de conceptie. Acele intensitati sunt definite in urma unor studii asupra nevoilor umane si a randamentului energetic. 

 

Cine a lucrat in constructii poate a vazut sau comentat (verificare conceptie) un studiu de iluminare. Acela indica, in functie de ce e in incapere "harta" intensitatii luminoase la nivelul dorit. Deci, mai pui sau repozitionezi o sursa de lumina pana iese cum trebuie. Evident, in functie de anumite surse de lumina. Astfel, se asigura confortul luminos necesar si securitatea muncii. Deci, conteaza si watii, cum sa nu! 

 

Cerinte noi sunt CRI si Tc. Prima in functie de tipul de activitate prestata, a doua si in functie de gradul de poluare luminoasa. Altfel spus, lucrurile par mai simple decat sunt. 

 

Nu o mai lungesc, insa de decenii se stie ca tuburile flourescente din supermarketuri sunt diferite la vitrina de carnuri fata de cea de branzeturi. Ca sa dea bine la culoarea produsului. 

Link spre comentariu

Eu prefer lumina calda, maxim 3200K in debara unde lucrez. Este mai odihnitoare si totodata piesele (codueile lor) gravate laser se vad mai bine, asemeni traseele PCB si in special lipiturile.  La munca lucrez cu surse intre 2800K si aproape 11000K (descarcare in vapori de halide metalice).

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

In cazul de mai sus, cu magazinele si mostrarele colorate, s-a schimbat strict temperatura de culoare nu si CRI. Impactul produs era legat de temperatura de culoare. 

Referitor la CRI, pentru stofe, culori etc, miiiiinim 85 folosim. Daca vrei sa ingropi domenii de activitate de genul asta sau magazine de haine etc, pune-le iluminat cu "proiectoare led" chinezesti cu CRI 70 si intreaba-i peste 6 luni cum merge afacerea. 

Iluminatul calitativ este scump, retin ca per 100mp daca vrem lumina difuza (nu spot) costul era cam 10000 lei la nivelul 2016 cand am facut ultima oara calculul. Pe langa ceva cat de cat calitativ, trebuie si cantitate, magazinele astea avand depinzand de locatie tavane la inaltimi cuprinse intre 4 si 7 metri. 

Link spre comentariu

CRI 70 pentru chinezisme este nemaipomenit.

In general la prostii chinezesti ai CRI sub 40 - tipul ala de lumina care pare foarte intens, dar daca incerci chiar sa-l suporti pare mai curand "lumina intunecata".

 

CRI 70 este deja la produse la care s-a studiat cromatica... cand sunt facute "pe genunchi" spuneam eu de 40, dar ala este maxim...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări