AndreiB Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 (editat) Va salut! Aveti idee de ce la o sursa half-bridge am acele spike-uri imense atunci cand tranistorii trec in starea de off? Sursa promite 400w, imaginea cu osciloscop este la o sarcina (de laborator) de 360W. Frecventa de lucru 27.5kHz (osciloscop indica eronat in ambele poze) 360W aici 60W aici Forma de unda a fost obtinuta prin infasurarea unui spire de conductor in jurul miezuluiu de ferita a trafului. In caz ca ajuta aici este schema. Multumesc! Editat Februarie 28, 2022 de AndreiB greseli de redactare Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Condensatorul din snubber mai e bun ? Link spre comentariu
AndreiB Postat Februarie 28, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2022 15 minutes ago, validae said: Condensatorul din snubber mai e bun ? Scuzati greseala din schema, este de 4.7nF. Daca aveti ceva recomandari cu o alta valoare care s-ar potrivii mai bine, le astept Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Să lămurim de la început, e o sursă industrială sau făcută în regie proprie ? Schema pusă e incompletă. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 (editat) Transformatorul este bobinat de tine? Daca da, spune cum a fost bobinat. Probabil ai refacut sursa din topicul vechi, poate era bine sa postezi acolo. Editat Februarie 28, 2022 de cristi7521 adaugare Link spre comentariu
AndreiB Postat Februarie 28, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2022 Asta e sursa, o am ca si proiect de licenta (proiectare PCB) + explicatii cum functioneaza Half-Bridge... Cand am cumparat-o acele overshoot nu existau si de asta ma intriga acum, ce ar putea sa fi picat. Am verificat mai tot ce e in primar (rezostori, diode) si totul e ok... Am testat si pe 2 rezistori de 4 ohm pusi in paralel si raspuns este la fel... Link spre comentariu
AndreiB Postat Februarie 28, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2022 (editat) https://drive.google.com/file/d/1Odoofh1g3gr0lZ9i0cvsSuakb48D0sOv/view?usp=sharing Schema completa (sunt si alte modificari prin secundar intrucat am adaugat ceva ventilatie controlata termic) PCB proiectat de mine (urmeaza a fi populat doar ca am zis sa mai testez anumite chestii pe cea "originala") Editat Februarie 28, 2022 de AndreiB adaugare de imagini Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Dacă schema e tot concepţie proprie, probabil trebuie modificat snubberul. Link spre comentariu
AndreiB Postat Februarie 28, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2022 Schema nu este concepție proprie, este făcută prin metoda reverse engineering a sursei din poză (cu bune și cu rele). Cum ați reface dvs. snubber? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 (editat) Nu ai traf separator sa pui sonda direct pe tranzistori? Sau ti-e teama sa pui oscul in primar fara traf izolator dar cu masurile de protectie ce pot fi discutate aici? EDIT: Sursa are 2 puncte de masa, unul in primar si unul in secundar. Ambele sunt minusul condensatorilor de filtrare. In primar este si emitorul tranzistorului "de jos", adica de fapt se masoara tensiunea E-C a acestuia. Sper ca pe sursa nu sunt BU508 si 1N4007 ca in schema. Editat Februarie 28, 2022 de dumitrumy Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 După mine ala arata mai mult a artefact de măsură, eventual combinat cu sonde prost calibrate. Snuberul conține și rezistor. Verifica-l și pe ala. Cum ai conectat sonda de la osciloscop? Link spre comentariu
cristi7521 Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Cred ca sesebe are dreptate. Am recitit si ai spus Forma de unda a fost obtinuta prin infasurarea unui spire de conductor in jurul miezuluiu de ferita a trafului Ai masurat pe o spira care are cuplaj slab cu restul infasurarilor. Mai bine masoara direct pe infasurarea secundarului. Masuratoarea nu este corecta, adica semnalul arata asa doar pe spira adaugata de tine care nu are snubber. Link spre comentariu
AndreiB Postat Martie 1, 2022 Autor Partajează Postat Martie 1, 2022 Ieri nu am mai putut posta intrucat imi aparea in partea de jos a paginii un mesaj cum ca am atins numarul maxim de postari pe zi... probabil din cauza contului nou. Asa ca o sa incerc sa scriu cat mai mult in postul asta in caz ca nu voi mai putea posta din nou 24h... Intrucat multi ati sugerat ca masurarea cu 1 spira prin traf e eronata am pus sonda direct in primar dupa cum se vede in pozele de mai jos (de la C9 am scos in afara un conductor (gen test point) ca sa pot punde sonda pe el), osc era setat pe 50V / div. Sonda este calibrata perfect. Din experienta anterioara pot spune ca trucul cu jumatate de spira sau 1 spira infasurata in jurul unui miez de ferita functioneaza foarte bine intrucat formele de unda sunt absolut indentice (mai putin in amplitudine evident). Aici era pe iesire o sarcina de 60W. Tot mentionez valoarea asta pt ca asta e punctul in care fenomenul de „ringing” dispare complet. 360W Vederea in ceata a formei de unda cred ca este de la riplul de 100Hz de dupa filtraj in timp ce TL494 shifteaza permanent duty cycle pentru a compensa riplul respectiv. Am gasit si o poza veche in care half - bridge functiona impecabil (forma de unda albastra, frecventa e indicata corect 27.5kHz). Metoda de conectare a sondei. @dumitrumy NPN-urile de pe sursa provin dintr-o sursa veche atx china (D304X). Da, sursa are 1N4007 (le-am verificat deja si par ok). BU508 sunt tranzistorii ce urmeaza sa vina pe pcb-ul nou... Nu sunt ok ? ce ar trebuii sa pun? Orice fel de imbunatatire a schemei este bine venita Scopul intrebarii mele este sa aflu ce s-a intamplat pt ca sursa e un gunoi, as putea sa iau maine alta insa nu as invata niciodata ce se intampla in circuit. Va multumesc tuturor celor care au incercat sa ma ajute! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 1, 2022 Partajează Postat Martie 1, 2022 Ok, și masa sondei unde-i conectata? Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 1, 2022 Partajează Postat Martie 1, 2022 Sonda este pusa peste snubber. Masa la conexiunea la masa a celor 4 rezistente in paralel (din snubber). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum