Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Half-Bridge turn off overshoot

Postări Recomandate

Va salut! Aveti idee de ce la o sursa half-bridge am acele spike-uri imense atunci cand tranistorii trec in starea de off? Sursa promite 400w, imaginea cu osciloscop este la o sarcina (de laborator) de 360W.  Frecventa de lucru 27.5kHz (osciloscop indica eronat in ambele poze)

360w.png

360W aici

60w.png

60W aici

Forma de unda a fost obtinuta prin infasurarea unui spire de conductor in jurul miezuluiu de ferita a trafului.

half-bridge.png

In caz ca ajuta aici este schema. Multumesc!

Editat de AndreiB
greseli de redactare
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

photo-2022-02-28-13-41-59.jpg

Asta e sursa, o am ca si proiect de licenta (proiectare PCB) + explicatii cum functioneaza Half-Bridge... Cand am cumparat-o acele overshoot nu existau si de asta ma intriga acum, ce ar putea sa fi picat. Am verificat mai tot ce e in primar (rezostori, diode) si totul e ok... Am testat si pe 2 rezistori de 4 ohm pusi in paralel si raspuns este la fel...

Link spre comentariu

https://drive.google.com/file/d/1Odoofh1g3gr0lZ9i0cvsSuakb48D0sOv/view?usp=sharing

Schema completa (sunt si alte modificari prin secundar intrucat am adaugat ceva ventilatie controlata termic)

photo-2022-02-28-13-49-07.jpg

photo-2022-02-28-13-49-20.jpg

PCB proiectat de mine (urmeaza a fi populat doar ca am zis sa mai testez anumite chestii pe cea "originala")

Editat de AndreiB
adaugare de imagini
Link spre comentariu

Nu ai traf separator sa pui sonda direct pe tranzistori? Sau ti-e teama sa pui oscul in primar fara traf izolator dar cu masurile de protectie ce pot fi discutate aici?

EDIT: Sursa are 2 puncte de masa, unul in primar si unul in secundar. Ambele sunt minusul condensatorilor de filtrare. In primar este si emitorul tranzistorului "de jos", adica de fapt se masoara tensiunea E-C a acestuia. Sper ca pe sursa nu sunt BU508 si 1N4007 ca in schema.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Cred ca sesebe are dreptate.

Am recitit si ai spus

Forma de unda a fost obtinuta prin infasurarea unui spire de conductor in jurul miezuluiu de ferita a trafului

Ai masurat pe o spira care are cuplaj slab cu restul infasurarilor. Mai bine masoara direct pe infasurarea secundarului.

Masuratoarea nu este corecta, adica semnalul arata asa doar pe spira adaugata de tine care nu are snubber.

Link spre comentariu

Ieri nu am mai putut posta intrucat imi aparea in partea de jos a paginii un mesaj cum ca am atins numarul maxim de postari pe zi... probabil din cauza contului nou. Asa ca o sa incerc sa scriu cat mai mult in postul asta in caz ca nu voi mai putea posta din nou 24h...

Screenshot-2022-03-01-113530.png

Intrucat multi ati sugerat ca masurarea cu 1 spira prin traf e eronata am pus sonda direct in primar dupa cum se vede in pozele de mai jos (de la C9 am scos in afara un conductor (gen test point) ca sa pot punde sonda pe el), osc era setat pe 50V / div. Sonda este calibrata perfect. Din experienta anterioara pot spune ca trucul cu jumatate de spira sau 1 spira infasurata in jurul unui miez de ferita functioneaza foarte bine intrucat formele de unda sunt absolut indentice (mai putin in amplitudine evident).

sarcina-60w-2.png

Aici era pe iesire o sarcina de 60W. Tot mentionez valoarea asta pt ca asta e punctul in care fenomenul de „ringing” dispare complet.

sarcina-360w.png

360W

Vederea in ceata a formei de unda cred ca este de la riplul de 100Hz de dupa filtraj in timp ce TL494 shifteaza permanent duty cycle pentru a compensa riplul respectiv.

photo-2022-02-28-18-00-31.jpg

Am gasit si o poza veche in care half - bridge functiona impecabil (forma de unda albastra, frecventa e indicata corect 27.5kHz).

20220228-171746.jpg

20220228-171754.jpgimage.png

Metoda de conectare a sondei.

@dumitrumy

NPN-urile de pe sursa provin dintr-o sursa veche atx china (D304X). Da, sursa are 1N4007 (le-am verificat deja si par ok). BU508 sunt tranzistorii ce urmeaza sa vina pe pcb-ul nou... Nu sunt ok ? ce ar trebuii sa pun?

Orice fel de imbunatatire a schemei este bine venita :)

Scopul intrebarii mele este sa aflu ce s-a intamplat pt ca sursa e un gunoi, as putea sa iau maine alta insa nu as invata niciodata ce se intampla in circuit. Va multumesc tuturor celor care au incercat sa ma ajute!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări