Ciprian Alexandru Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema: vreau sa modific un set de tobe electronice (piezo) astfel incat sa simuleze o tastatura. Am realizat circuitul conform schemei insa durata impulsului pe LED (care va fi grupat cu un LDR sau inlocuit cu un optocuplor) este prea scurta pentru ca circuitul tastaturii sa sesizeze contactul. Intrebarea mea este: ce pot sa adaug circuitului pentru a putea modifica durata impulsului ? Multumesc, o zi buna! Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Un condensator de câţiva uF între pinul 1 şi masă. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Condesator intre pin 1 si masa in schema de mai sus nu va face decit sa genereze oscilatii. Pt a obtine un puls cu o latime constanta se foloseste un monostabil inseriat la iesirea operationalului. Un exemplu (orientativ) este acesta: Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Evident ca un condensator direct la iesirea opampului distruge stabilitatea opampului. Insa se poate pune o rezistenta in serie cu iesirea, apoi condensatorul si in paralel cu el LED-ul cu rezistenta de limitare. Altfel, se poate pune un etaj comparator dupa opamp, sau un one-shot cu un 4013 cu un trigger-schmidt ca front-end. Eu inteleg ca schema de sus e un etaj amplificator de microfon piezo, d-aia si amplificarea enorma. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 28, 2022 Partajează Postat Februarie 28, 2022 Ca tot ai adus aminte, m-am uitat cu atentie pe schema postata. Este gresita ideea de a folosi ao astfel de schema. Senzorii piezo au o impedanta de iesirefoarte mare si in consecinta trebuie preluate/amplificate de etaje cu impedanta foarte mare de intrare. Schema postata are o impedanta de intrare foarte foarte mica, aproximativ ~220Ω fata de MegaΩ cum ar trebui acolo. Link spre comentariu
Ciprian Alexandru Postat Martie 1, 2022 Autor Partajează Postat Martie 1, 2022 Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a raspunde, schema este preluata de la o postare mai veche (8 ani) pe aceeasi tema dar pe care autorul a abandonat-o. Eu sunt un amator in ale electronicii incercand sa caut o metoda cat mai simpla si apreciez orice sfat sau sugestie. O sa incerc si cu alte pcb-uri de tastaturi, poate gasesc una care reactioneaza la impulsuri mai scurte cat si adaugarea unui condensator in circuit. Momentan am la indemana doar de 100uF, ce valoare sa aiba rezistenta in serie cu iesirea? Daca aveti alte sfaturi sau sugestii sunt bine venite. Sanatate! Link spre comentariu
validae Postat Martie 1, 2022 Partajează Postat Martie 1, 2022 Care ar fi scopul modificării tobelor în tastatură ? Un proiect şcolar sau de distracţie ? Indiferent care ar fi scopul, fără ceva experienţă şi dotare nu vei putea face mare lucru. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 1, 2022 Partajează Postat Martie 1, 2022 Tobele electronice au de obicei şi ieşiri de trigger, ar putea fi folosite în scopul precizat. Link spre comentariu
Ciprian Alexandru Postat Martie 1, 2022 Autor Partajează Postat Martie 1, 2022 Acum 9 minute, validae a spus: Care ar fi scopul modificării tobelor în tastatură ? Un proiect şcolar sau de distracţie ? Indiferent care ar fi scopul, fără ceva experienţă şi dotare nu vei putea face mare lucru. Tobele sunt asemanatoare cu cele din imagine si sunt de la un joc pe televizor(xbox, playstation) care se numeste Guitar Hero. Pentru varianta pe PC se foloseste tastatura, acesta fiind motivul pentru care vreau sa le modific ca prin lovirea tobelor sa simuleze apasarea unor taste. Este un proiect pentru relaxare si distractie, dar poate fi si educativ deoarece se poate invata cantatul la tobe. Link spre comentariu
Ciprian Alexandru Postat Martie 1, 2022 Autor Partajează Postat Martie 1, 2022 Am gasit ceva similar, https://www.instructables.com/WORLDS-CHEAPEST-VIRTUAL-DRUM-at-10-Rs500-us/ , doar ca nu am apucat sa pun in practica sa vad daca functioneaza Link spre comentariu
Ciprian Alexandru Postat Martie 2, 2022 Autor Partajează Postat Martie 2, 2022 Revin asupra problemei, cred ca am gasit o posibila rezolvare. Schema apartine tutorialului https://www.instructables.com/Light-Up-Drum-Kit/ . Rugamintea mea este daca se poate simplifica si alimenta la USB deoarece eu am nevoie doar de un singur LED sau optocuplor. Multumesc anticipat! Cu stima, Ciprian! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2022 Partajează Postat Martie 2, 2022 1. Folosesti un TLC555 care functioneaza de pe la 2V in sus (max 15V) deci ar merge pe USB. 2. Daca vrei doar un LED sau optocuplor la iesire atunci renunti la Q2 si conectezi LED-ul sau optocuplorul direct pe iesirea integratului prinr-o rezistenta de 300-1000Ω spre masa (sau spre plus pt semnal imversat). 3. Nu stiu cum este semnalul de la iesirea senzorilor tai dar eu as face la intrare un circuit cu 2 tranzistori dintre care primul sa fie repetor pe emitor pt o impedanta de intrare mai mare iar potentiometrul de minim 1MΩ in cazul acesta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum