Napo Postat Februarie 26, 2022 Partajează Postat Februarie 26, 2022 Seara buna! Am mai multe transformatoare adunate de prin tot soiul de scule, in ideea ca voi construi alte montaje cu ele. Dar in ultima vreme, ma chinuie o idee - cum sa masor corect inductanta acestor transformatoare ? Am incercat cu mai multe aparate: L-metru cu PIC, testere multifunctionale luate de la chinezi, multimetre care masoara si inductante. Am ajuns si pe la alti prieteni care aveau, unii din ei, scule mai sofisticate de gen punte RLC digitala (am incercat cu una romaneasca si cu una produsa pe la chinezi) ... in fine... Rezultatele au fost diferite mult de la un aparat la altul. Interesant e ca am incercat aparatele si cu inductori din aceia mici, precum corpurile de rezistente. Acestia au fost masurati destul de corect cam de toate aparatele (am incercat valori pana pe la 50mH), diferentele afisate n-au fost mari. Dar la transformatoarele mari ( gen 220V cu secundare de 9V, 12V, 18V, 20V, 30V ; sau duble : 2x9V, 2x12V, 2x18V; de asemenea, trafo de iesire pentru tuburi, recuperate din radiouri, amplificatoare vechi, etc.), valorile masurate de fiecare aparat utilizat, au fost binisor diferite si de aici, nu mai inteleg de ce . M-ar interesa daca cineva dintre colegi imi poate sugera o metoda de masura suficient de corecta pentru astfel de inductante maricele. Am citit pe net tot felul de variante, dar n-am incercat deocamdata nimic, ptr ca m-am gandit ca ar fi mai bine sa intreb printre colegii care poate stiu mai bine despre ce e vorba, macar sa nu ma chinuiesc degeaba. Multumiri anticipate! Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 26, 2022 Partajează Postat Februarie 26, 2022 Valorile diferite sint din cauza ca măsurătoarea se face la frecvente diferite și chiar și prin metode diferite. Sint curios care este utilitatea măsurării inductantei primarului unui traf de rețea. Link spre comentariu
Napo Postat Februarie 26, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2022 @sesebe: multumiri ptr explicatie! Utilitatea... in primul rand pentru curiozitate proprie, apoi mai vad eu. Deocamdata ma intereseaza sa aflu daca exista o metoda prin care sa pot face o masuratoare corecta, in care sa am incredere. Ma refer la inductantele transformatoarelor de care am amintit (mari), indiferent ca sunt de retea, de iesire, sau cu alte destinatii. Deci, cunoaste cineva vreo solutie ? Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 26, 2022 Partajează Postat Februarie 26, 2022 Așa cum arăta @sesebe inductanța, în special la bobinele cu miez de fier și multe spire, depinde de foarte mulți factori - în principal de frecvență și amplitudinea semnalului. Nu includ aici o eventuală componentă de curent continuu, nu este cazul la un transformator de rețea, dar dacă ar exista ar influența și ea mult . O altă sursă de erori este capacitatea internă a bobinajului care poate fi considerabilă. În cazul celebrei scheme de LC-metru bazate pe un oscilator cu comparator dacă folosim un condensator intern de 1nF este evident că erorile sunt enorme. În concluzie metoda ”corectă” este de a măsura conform standardelor adică la 100/120Hz ( pentru astfel de inductanțe) și amplitudine mică a semnalului cu o sculă care știe să distingă între inductanța propriu zisă și elementele parazite - capacitate și rezistența bobinajului. O astfel de sculă este de pildă o punte de inductanțe clasică sau electronică. Este însă posibil ca inductanța (transformatorul) respectivă să fie folosită în cu totul altfel de condiții deci măsurătoarea poate să fie, întradevăr, doar de dragul experimentului. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 26, 2022 Partajează Postat Februarie 26, 2022 O punte RLC la care poți sa setezi frecventa de testare și apoi testezi la frecventa joasa 100-500Hz nu mai sus pt ca încep sa crească pierderile și doar alea foarte sofisticate și scumpe pot face măsurătoare corecta în prezenta unor pierderi mari. E destul de scumpa o punte de calitate sa știi și nu prea te poți baza pe cele de la ciaineji. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum