Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie boxa FENTON SPB-16

kosmo666

Postări Recomandate

Salutare.

M-a rugat un prieten sa incerc sa i repar boxa.Avea 4 tranzistorii arsi si impreuna cu ei 4 rezistori, tranzistorii aveau codul vizibil asa ca am putut sa i achizitionez si i-am inlocuit.Insa rezistorii i-am pus de aceias marime fara a respecta codul culorilor deoarece  cele arse fiind carbonizate nu se mai cunostea.Dupa ce am facut acest lucru boxa a functionat aproximativ 30 de minute dupa care nu a mai avut sunet si tranzistorii s au incins foarte tare. boxa respectiva este dintr un set de  doua boxe va pun  poze in speranta ca ma puteti ajuta.Mentionez ca fac acesta reparatie neavand cursuri in domeniu ci ca un hobby.Tranzistorii au urmatorul cod  C13    TIP 41C eu am gasit valoarea lor si am luat asa ceva  https://www.adelaida.ro/tip41c.html.

Boxa este marca FENTON SPB-16.Atasez si schita obtinuta de la firma respectiva facand din nou mentiunea ca amator fiind nu stiu sa o citesc.

Pozele sunt aici    https://postimg.cc/gallery/7PC35FV   ,    https://postimg.cc/gallery/7PC35FV

Editat de kosmo666
Link poze
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kosmo666

10

• validae

7

• dan-a2

2

• modoran

2

Top autori în acest subiect

Ai respectat valoarea din schemă la rezistenţele arse ? Fiecare rezistenţă are marcată poziţia din schemă pe placă.

Edit: Nu văd pe schemă niciun tranzistor TIP41...

Link spre comentariu

Atunci nu trebuia să încerci să repari un lucru a cărui funcţionare nu o înţelegi.Apelează la un depanator cu experienţă, altfel vei cheltui inutil bani pe tranzistori arşi...

Link spre comentariu

Am învăţat şi eu multe de pe forum şi încă o mai fac, dar deja ştiam să citesc o schemă când ceream ajutor pe forum.Dacă nu poţi face legătura între valoarea unui rezistor marcat pe schemă R10 şi unul ars de pe placă, în dreptul căruia scrie R10, mai ai de învăţat.E admirabil că vrei să te implici, dar fără cunoştinţe minime nu ai şanse să rezolvi un amplificator defect.

Învaţă mai înainte despre componentele electronice (parametri, rolul lor în scheme), cum să descifrezi o schemă, să măsori cu un multimetru şi apoi începi să depanezi defecte simple, nu te arunci direct în aparate complexe, a căror funcţionare nu o înţelegi.Există tot felul de ,,tutoriale,, pe YouTube, deşi chiar şi acolo trebuie să fii ajutat să alegi canalele utile, fiindcă sunt mulţi care postează tot felul de tâmpenii.

A te ghida cum să repari bazându-mă doar pe poze şi fără ca tu să ştii să ,,citeşti,, o schemă e ca şi cum te-ar învăţa cineva să cânţi, fără să fie lângă tine şi fără ca tu măcar să ştii notele.Poate e cam forţată comparaţia, dar cam aşa este.Acolo trebuie făcute măsurători serioase, nu schimbi doar ce se vede ars şi carbonizat.Trebuie să măsori şi componentele care arată bine, unele rezistenţe se întrerup fără să se înnegrească.Poţi avea diode în scurtcircuit, tranzistori prefinali străpunşi, etc.Nici nu ştiu cât de bine te descurci cu aparatul de măsură, dar bănuiesc că nu eşti familiarizat cu măsurătorile.

Link spre comentariu

Kosmo.Ai pus schema şi eu nu văd unde e TIP41C.Poate sunt chior...

Dupa schema aia în final ai pereche pnp-npn...japanezi.

S-a mai scris pe forum de rezistenţele carbon arse.Iei un cutter,pui lama pe mijloc şi incerci să poţi citi o valoare,la un cap sau altul al rezistenţei.Evident la lamă legi un tester de la multimetru...Dublezi valoarea citită şi vezi cea mai apropiată valoare din seriile E6-E24.Nu ştiu cat de precise sunt rezistenţele tale,dar imposibil să nu găseşti ceva apropiat.

Link spre comentariu

Având schema amplificatorului nu era nevoie decât să citească schema ca să vadă valorile rezistorilor carbonizaţi.Despre tranzistori ce să mai spun, nu putem şti pe care i-a înlocuit şi cum a dedus că se pot înlocui cu TIP41C. Nu sunt sigur nici că schema postată corespunde exact cu ce are pe plăci.

Dacă citeşti cu atenţie prima lui postare, vezi că nu prea are idee de ce a făcut acolo.Repet sfatul pe care i l-am dat.Să ducă boxa la un depanator experimentat, nu e ceva pe care se învaţă depanarea de un începător.Fără supărare...

Link spre comentariu

Nu este nici o suparare.Ceea ce imi spuneti este corect.Ideea era ca nu fac asta in fiecare zi ci doar ca hobby.In zona noastra aici la sat nu se gasesc depanatori. Schema mi au trimiso cei care au fabricat boxa.Daca este originala sau contrafacuta boxa si are doar logoul firmei respective asta  nu mai stiu.Nici mie nu mi s a parut a fi cea reala.Va multumesc pentru sfaturi si va rog sa ma scuzati daca am deranjat cumva nu asta a fost intentia mea.

Link spre comentariu

Pune poze de aproape cu tranzistorii finali originali, din cele puse deja nu se vede asta.Măsoară toate rezistenţele din etajul final, chiar şi cele ce arată perfect.La fel şi tranzistorii care par neafectaţi, dacă ai dubii, scoate-i de pe placă şi măsoară-i aşa.Asta dacă ai şi un multimetru şi ştii să testezi semiconductorii...

Link spre comentariu

aici sunt pozele cu tranzistorii originali https://postimg.cc/gallery/5NjpdFz.

Masuratorile de la stanga la dreapta cu ei conectati pe placa

-primul tranzistor  baza colector   scurt

baza emitor    scurt

-al doilea tranzistor  baza colector   675

baza emitor      226

-al trelea tranzistor   baza colector    766

baza emitor       770

-al patrulea tranzistor     baza colector   760

baza emitor         765

Cele scoase si inlocuite sunt toate in scurt.

Link spre comentariu

Acea schema am primito de la firma fenton din olanda.Ei au spus ca aceasta este schema.I am contactat pe mail si le am spus modelul boxei apoi ei mi au transmis acele scheme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări