pisiculverde Postat Februarie 21, 2022 Partajează Postat Februarie 21, 2022 Am un amplificator pe lampi cu iesire pe 8 ohmi si vreau sa leg la el boxe de 4 ohmi. Am inteles ca fata de cele pe tranzistori, la amplificatoarele pe lampi e mai sensibila legarea unor boxe de impedante diferite decat cea suportata de amplificator. Nu stiu daca transformatoarele de iesire au si iesiri pe 4 ohmi, asa ca ma gandesc sa fac un adaptor de impedanta folosind niste rezistente pe care sa le pun in serie cu boxele. Am niste rezistente ceramice pe care scrie "5W3 . 3ΩJW". Presupun ca sunt de 3.3Ω si suporta putere de 5W, iar JW o fi vreun cod de producator, am inteles bine? O prima varianta ar fi sa pun cate o singura rezistenta pe canal, in serie, care sa poata sa ridice impedanta boxei la bornele amplificatorului la cca 7.3Ω, care sa fie mult mai apropiata de cea nominala suportata de amplificator. Puterea amplificatorului este de 8W care se va imparti intre boxa si rezistenta, dar ma gandesc daca nu cumva in cazul varfurilor de putere rezistenta care are doar 5W sa fie arsa, asa ca as putea sa folosesc pentru fiecare canal cate 4 bucati, legate cate doua in serie, apoi in paralel, astfel incat sa rezulte o rezistenta totala cu valoare tot de 3.3Ω, dar cu putere suportata de 4x5W=20W, zic corect? E corecta abordarea, sau ar trebui sa fac altfel? Va multumesc anticipat pentru orice sfat, apreciere, parere. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Dar nu ar fi mai bine să dai boxele alea pe 4 Ohmi şi să iei unele de 8 Ohmi ? Rezistenţe înseriate cu amplificatorul = cârpeală.Pierdere inutilă de putere plus modificarea dinamicii sunetului.Ar trebui văzut dacă trafurile de ieşire au prize mediene pentru 4 Ohmi, ar fi cea mai corectă abordare.Difuzoarele nu au doar ,,rezistența,, de 4 sau 8 Ohmi, ci și o impedanță (rezistență în alternativ) care e o componentă inductivă. Link spre comentariu
mannx Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Amplificatoarele cu tub se asociază cu difuzoare cu spl cât mai mare. Ca să merite ceea ce vrei să faci chiar trebuie să fie ceva difuzoare bune cele ce le ai în posesie. Nu vei arde nicicum rezistențele dar vor fi stresate termic. Și nu vei folosi la justa valoare amplificatorul. Se mai vorbea de extinderea dinamicii prin inserarea rezistențelor cu difuzoarele. Poți folosi rezistențe de reșou, din nichelina. Dar cel mai bine te orientezi spre difuzoare dedicate pentru tuburi. E păcat să nu utilizezi amplificatorul la întreaga lui capacitate. Succes. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 @Rammstein, cred ca ai inteles gresit. Tipul se referea la faptul ca amplificatoarele cu tranzistori/integrate, sunt mai permisive la adaptarea impedantei de iesire, fața de cele cu tuburi. Link spre comentariu
pisiculverde Postat Februarie 22, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2022 (editat) Multumesc tuturor! Am cateva boxe pe 4 si pe 8 ohmi, dar si difuzoare cu membrana de hartie care au impedante de 4 si 6 ohmi. As fi vrut sa le probez pe toate pe amplificator, sa vad cu care imi place mai mult cum se aude. Acele difuzoare desi nu sunt dedicate pentru lampi, avand SPL mare sunt mai potrivite pentru amplificatoarele pe tuburi deoarece majoritatea amplificatoarelor pe tuburi au puteri mici in ideea ca pot furniza un sunet puternic in decibeli chiar si cu un amplificator cu putere mica, probabil ca sunt la fel de potrivite si pentru amplificatoarele cu finali pe germaniu, si acelea avand puteri mici. Exista desigur si amplificatoare pe tuburi cu puteri mai mari, ex: 20W, 40W - la acelea probabil ca sunt suficient de bune si boxe cu SPL mai scazut. Sunt convins ca solutia cea mai fireasca si eleganta este mufarea iesirilor pe 4 ohmi ale OT in cazul in care acestea au si iesiri pe 4 ohmi. M-am uitat acum la transformatoarele de iesire si vad ca ar mai fi niste iesiri nefolosite, dar nu stiu cum sa verific daca sunt sau nu pentru iesiri pe 4 ohmi. Transformatoarele sunt manufacturate, iar pe acele iesiri nu scrie nimic. Daca nu se poate stabili daca iesirile acelea sunt pentru 4 ohmi nu o sa ma apuc sa conectez boxe la ele, sa nu se arda ceva, caz in care mai ramane doar varianta rezistentei in serie. Ma gandesc ca SPL mare al difuzoarelor va compensa pierderea de putere de pe rezistenta. pentru mine volumul nu e o problema, se aude suficient de tare si cu boxe normale adica cu boxe cu filtre si cu difuzoare cu membrana de cauciuc, care au SPL sigur mai mic decat al difuzoarelor cu hartie, as fi vrut insa sa vad cum se aude cu acele difuzoare cu membranana de hartie (cum ar fi cele din radio Capri, sau cele romanesti facute dupa Philips 9710). Editat Februarie 22, 2022 de pisiculverde Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Acum 12 ore, pisiculverde a spus: Am inteles ca fata de cele pe tranzistori, la amplificatoarele pe lampi e mai sensibila legarea unor boxe de impedante diferite decat cea suportata de amplificator @Rammstein, asta ai inteles? Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Osciloscop ai sau ai acces la unul? Cu ajutorul unui osciloscop si am unui multimetru) poti sa vezi daca merita sa incerci sa conectezi boxele pe alta iesire din trafuri. Bagi dintr-o sursa (PC, tel, etc) semnal de 500-1000Hz si reglezi nivelul astfel incit ca ai 4V pe o rezistenta de sarcina de 8Ω pusa in locul difuzorului. Folosind aceeasi referinta pt osciloscop masori la pinii ne legati in circuit de pe traf. Daca ai pe un pin 2V si masurind cu multimetrul (cu amplificatorul scos din priza) ai rezistenta de maxim 1-2Ω intre pinul acela si referinta difuzorului si in acelasi timp aceeasi rezistenta fata de pinul cald de la difuzor atunci sint toate sansele ca acel pin din traf sa fie o iesire pt 4Ω. Daca nu ai experienta suficienta si/sau aparatura necesara mai bine apelezi la persoane cu experienta. Link spre comentariu
pisiculverde Postat Februarie 22, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2022 Din pacate nu am nici osciloscop si nici cunostintele pentru a face acea verificare. Insa problema s-a elucidat deoarece intre timp am vorbit cu persoana de la care am cumparat amplificatorul, care l-a si construit. Mi-a spus ca acele transformatoarele de iesire nu au iesire si pe 4 ohmi, acele iesiri libere fiind niste prize din primar. Deci nu ma voi atinge de ele, si voi folosi metoda cu rezistenta pusa in serie cu boxele/difuzoarele care au mai putin de 8 ohmi = valoarea impedantei de iesire a amplificatorului. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Daca iti place sunetul amplificatoarelor pe tuburi atunci cauta niste boxe mai bune pt el si lasa improvizatiile alea ca risti chiar sa arzi amplificatorul (daca se intrerup rezistentele de exemplu). Link spre comentariu
pisiculverde Postat Februarie 22, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2022 Am testat cu difuzoarele Electronica de banda larga acelea facute dupa Philips, cele care suporta max 10VA si au 6 ohmi. Probabil ca au si SPL mare, pentru ca nu a fost nevoie sa trec cu butonul de volum de jumatate ca sa se auda tare, chiar si cu rezistentele inseriate. Am fost multumit de sunet. Dupa cca o ora rezistentele erau inca reci. Ideea e sa pot folosi pe acel amplificator si boxe/difuzoare de 4 si 6 ohmi, sa nu fiu limitat doar la utilizarea celor pe 8 ohmi. Cand voi mai avea timp voi testa si alte boxe si difuzoare. Da, trebuie sa fiu atent sa nu fac vreo prostie care sa duca la arderea amplificatorului. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 23, 2022 Partajează Postat Februarie 23, 2022 Eu tot consider ca mai bine suna pe niste boxe, fie ele chiar si de numai 4 Ω, decit pe difuzoare cu rezistente inseriate. Un amplificator pe tuburi are un DF si asa foarte prost si ii este greu sa conduca precis niste difuzoare mai gurmande iar daca ii pui si rezistenta serie atunci ai nenorocit complet sunetul si adio "microdetalii". Adica imi iau Bugatti Veyron pt senzatiile oferite dar il alimentez cu GPL pt ca nu-mi permit pretul benzinei. Link spre comentariu
pisiculverde Postat Februarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2022 (editat) De acord cu tine ca ar fi de preferat sa nu fac astfel de improvizatii. Daca era Bugatti Veyron atunci ar fi avut iesiri separate pe 4, 6 si 8 ohmi, fiind mult mai versatil si permitand astfel conectarea a diverse tipuri de boxe si difuzoare. Din pacate nu este Bugatti Veyron, insa nici pretul nu a fost de Bugatti Veyron. In ce priveste microdetaliile si naturaletea vocilor pot spune ca am fost multumit cu difuzoarele Electronica, chiar daca au avut inseriata acea rezistenta. Parerea mea e ca la redarea microdetaliilor sunt mai avantajate difuzoarele cu suspensie de hartie fata de cele cu suspensie de cauciuc. De asemenea, la difuzoarele cu suspensie de hartie nu se mai consuma o buna parte din energie pentru miscarea suspensiilor de cauciuc, astfel ca suna mai tare la aceeasi putere "bagata" (au SPL mare) reusind sa compenseze cu brio puterea consumata pe rezistenta inseriata: cu butonul de volum la jumatate sunau la fel de tare ca niste B&W601 (8 ohmi) cu volumul aproape de maxim. Din boxele pe care le am toate care sunt pe 8 ohmi sunt destul de gurmande in ce priveste puterea necesara, avand crossovere si difuzoare cu suspensii de cauciuc, si toate difuzoarele si boxele cu un singur difuzor de banda larga pe care le am sunt pe 4 ohmi sau pe 6 ohmi, ori tocmai pe acestea vroiam sa le ascult pe acel amplificator. De aceea am fost nevoit sa improvizez pentru a le putea folosi. Sunt convins ca este o solutie mai buna utilizarea unor difuzoare de 8 ohmi in loc de unele cu 4 sau 6 ohmi si rezistenta inseriata, insa deocamdata doar pe acestea le am. Am sa mai incerc si conectarea in serie a cate doua boxe identice, fiecare avand doar difuzor de banda larga de 4 ohmi, fara filtre. Editat Februarie 23, 2022 de pisiculverde Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 23, 2022 Partajează Postat Februarie 23, 2022 Ca sa pastram analogia ar fi insemnat ca Bugatti Veyron sa mearga si cu benzina si cu GPL si cu gazolina. Link spre comentariu
pisiculverde Postat Februarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2022 @mannx: In urma testului a reiesit ca SPL-ul mare al difuzoarelor (replicile romanesti dupa Philips 9710) a compensat pierderea de putere pe rezistenta, sunetul fiind puternic si la volum relativ mic. Rezistenta nu s-a incalzit, dar eventual pot pune mai multe serie + paralel ca sa se distribuie puterea pe ele si sa nu mai fie stresate. Cred ca si in cazul boxelor de 8Ω se poate pune in paralel o rezistenta de 8Ω pentru a obtine o impedanta de 4Ω, desigur cu pierderea a jumatate de putere pe rezistenta. Nu sunt familiarizat cu rezistentele de nichelina, cam cati ohmi au pe metru? Intr-un fel, se poate afirma totusi ca acele difuzoare de banda larga sunt dedicate pentru tuburi, ele provenind din era amplificatoarelor pe tuburi, cu care faceau un matching foarte bun. Sunetul dat de un amplificator pe lampi + difuzor de banda larga este apreciat de multi. Multumesc! @sesebe: Da, corecta si analogia asta Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 23, 2022 Partajează Postat Februarie 23, 2022 Acum 14 minute, pisiculverde a spus: @mannx: ....... Sunetul dat de un amplificator pe lampi + difuzor de banda larga este apreciat de multi. Multumesc! ....... Chiar dacă o să-mi sara tot forumul in cap trebuie sa o spun: Afirmația de mai sus este corecta doar dacă ești surd și nici nu prea ai dat pe la concerte live. Altfel cum poți sa susții ca un amplificator pe tuburi combinat cu un difuzor de banda larga creaza un sunet natural (nu s-a spus sus ci în alte topicuri) și similar sunetului live cind de fapt și amplificatorul pe tuburi și difuzorul de banda larga limiteaza banda audio și nu sint liniare în toată banda audio favorizând mediile și nici nu pot atinge gama dinamica audio dintr-un concert live. Faptul ca majoritatea audiofililor pasionați de tuburi sint ceva mai in virsta întărește aceasta afirmație pt ca ei oricum (și ma încadrez și eu aici) nu mai aud bine frecventele înalte. Din păcate tinerii care încă au auzul bun demonstrează cu virf si indesat asta pt ca nu sint atrași de sunetul sistemelor pe tuburi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum