franzm Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Se pare ca suburile HK crapa într-o veselie. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Pai eu ce ziceam ca acei condesatori nu aveau ce cauta acolo. Pt citiva centi diferenta de pret intre un electrolitic bipolar si unul film plastic inginerii de la HK si-au stricat renumele. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Specific acestui amplif de subwoofer, de ce nu poti folosi electrolitic? Poti explica, te rog. Altfel, acolo sunt 2 filtre trece jos, primul de 4.5kHz, al doilea de 8.5kHz. Cu improvizatia de 23.5uF rezulta frecvente la cam jumatate. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Este vorba de filtrul de la iesirea unui amplificator în clasa D. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Si eu despre ce filtre vorbesc? Schema filtrelor (sunt 2 unul dupa altul) este pusa pe pagina 2, ca d-aia am facut calculele. Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 6 ore, Mircea a spus: Specific acestui amplif de subwoofer, de ce nu poti folosi electrolitic? Poti explica, te rog. Altfel, acolo sunt 2 filtre trece jos, primul de 4.5kHz, al doilea de 8.5kHz. Cu improvizatia de 23.5uF rezulta frecvente la cam jumatate. Ok sai pun mkt poliester la subwoofer,pana la urma ce au tweeterele de la jbl de se aud cam incet,trebuie sa dau la maxim potentiometrul la denon sa se auda cv inalte,boxele sunt jbl lx55 titanium tweeter? Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 http://www.audioheritage.org/vbulletin/attachment.php?s=cabdaf1be02d62b55969be11b4183dcf&attachmentid=6181&stc=1&d=1111927354 Asta e schema crossoverului. Suntezi R4, in prima etapa, si apoi dezlipesti R5 in etapa a doua, ca sa vezi daca se schimba in bine. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 (editat) Acum 10 ore, Mircea a spus: Specific acestui amplif de subwoofer, de ce nu poti folosi electrolitic? Poti explica, te rog. .............. Gasesti raspunsul in link-ul pus de @franzm exact inaintea postarii mele. Pe scurt: pt ca nu rezista si crapa repede. Exact ca tine au gindit si inginerii de la HK cind au pus electrolitic acolo - "dece nu ar merge electrolitic". Rezultatele s-au vazut in timp. Este prima data cind vad filtru de reconstituire la iesirea unui amplificator in clasa D facut folosind condesatoare electrolitice. Conform acestui datasheet de la condesatoare electrolitice nepolarizate Nichicon, un condesator de 10µF/100V suporta un riplu de curet de, ATENTIE, 71mA. La puterea de 200W, cit este peak power la amplificatorul ala de subwoofer, curentul prin difuzorul de 4Ω este, atentie din nou, 7 Amperi, adica de 100 de ori mai mare. @Mircea decind ai devenit si tu circotas cu norma intreaga pe forum??? Chiar crezi ca am timp si chef sa dau explicatii detaliate si unuia ca tine care poate sa faca si singur calculele necesare? Inteleg sa trebuiasca sa dau explicatiile astea unuia care nu stie sa fac calculele dar chair si tu acum? PS: In datasheet-ul condesatoarelor electrolitice nepolarizate CapXon un condesator de 10µF/100V/105°C poate suporta un riplu de curent de 52mA sau 55mA in functie de capsula utilizata (sint doua variante de capsula). Edit: la un condesator Kemet (din link-ul pus de mine) in datasheet la pagina 7 se gaseste curentul maxim pt 10µF/100V de 400mA la 100Hz si creste pina la 10A la 100Khz. Mai sus nu-i specificat. Diferenta este destul de semnificativa. Editat Februarie 3, 2022 de sesebe Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 E semnificativa la 100Hz. La 100kHz e enorma. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 @sesebe, am intrebat, nu cârcotit. Si nu, chiar nu credeam ca riplul e asa de mic. N-am folosit NP-uri electrolitice in filtre, pentru ca eu as fi pus 10-22uH si 1uF (film) ca filtru in loc de 120 si 10. Acuma e clar. Multumesc. Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 8 ore, Mircea a spus: http://www.audioheritage.org/vbulletin/attachment.php?s=cabdaf1be02d62b55969be11b4183dcf&attachmentid=6181&stc=1&d=1111927354 Asta e schema crossoverului. Suntezi R4, in prima etapa, si apoi dezlipesti R5 in etapa a doua, ca sa vezi daca se schimba in bine. Ok ma scuzi dar ce inseamna Suntezi,R inseamna rezistenta nu? Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 (editat) Acum 5 minute, Alex85 a spus: Ok ma scuzi dar ce inseamna Suntezi,R inseamna rezistenta nu? Adica lipesti o sirma intre capetele rezistentei R4 (pe spatele placii). Iar urmatorul pas, daca tot esti nemultumit, este sa dezlipesti unul dintre capetele rezistentei R5, dar eu cred ca ori sint defecte tweeterele ori este ceva la semnal sau amplificator, mai ales daca nu-i suficient cu shuntul. Bine, e posibil sa fie si ceva la ascultator. Editat Februarie 3, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 27 minute, Mircea a spus: @sesebe, am intrebat, nu cârcotit. Si nu, chiar nu credeam ca riplul e asa de mic. N-am folosit NP-uri electrolitice in filtre, pentru ca eu as fi pus 10-22uH si 1uF (film) ca filtru in loc de 120 si 10. Acuma e clar. Multumesc. Pană la urma sa cumpar acei 2 condensatori de poliester maronii tip caramea sa inlocuiesc acea tigănie la c16 si c17? Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Alex, R4 si R5 formeaza un divizor de tensiune, ca sa disipe niste putere si sa ajunga mai putina in tweeter. Ideea e sa dezactivezi acest divizor, si sa castigi in putere transmisa tweeterului. Daca le dezlipesti pe amandoua complet, nu mai ajunge semnal la tweeter. D-aia trebuie sa inlocuiesti R4 cu o sarma (daca o suntezi = pui in scurt), atunci nu mai e nevoie sa o dezlipesti. Ideea e sa modifici cat mai putin ca sa nu tot lipesti si dezlipesti sa stresezi cablajul si piesele. Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 1 minut, Mircea a spus: Alex, R4 si R5 formeaza un divizor de tensiune, ca sa disipe niste putere si sa ajunga mai putina in tweeter. Ideea e sa dezactivezi acest divizor, si sa castigi in putere transmisa tweeterului. Daca le dezlipesti pe amandoua complet, nu mai ajunge semnal la tweeter. D-aia trebuie sa inlocuiesti R4 cu o sarma (daca o suntezi = pui in scurt), atunci nu mai e nevoie sa o dezlipesti. Ideea e sa modifici cat mai putin ca sa nu tot lipesti si dezlipesti sa stresezi cablajul si piesele. Aaaaa ok,ms,deci pana la urma ce cond sa cumpar, pe aceia tip caramea maronii pt woofer? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum