yo3fhm Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 18 minutes ago, Liviu.Mihaiu said: Ce masori tu acolo ? Dar pare ca instrumentul tau este pe scara "mA" si masori 0.3 mA. Sau nu vad eu bine ? Ba nu, vezi bine, Liviu .... se pare ca Simistef a incurcat putin domeniul tensiunilor cu cel al curentilor . @simistef , credem ca nu procedezi corect. Trebuie sa folosesti multimetrul pe scala de tensiuni cc (prima de deasupra pozitiei OFF), iar sonda cu cablu rosu trebuie pusa la borna "INPUT". De masurat, trebuie sa masori caderea de tensiune pe rezistorii din catozi, adica intre masa si catozii acestora - care presupun ca sunt scosi la bornele rosii dispuse sub carcasa, conform pozelor. Vezi schema, de exemplu, in jurul tubului G3. Catodul este la pinul 8, iar rezistorul din catod la masa este R2 . Tu trebuie sa pui voltmetrul in paralel pe R2 - sonda negativa la masa iar cea pozitiva la pinul 8 (care cred ca e scos la una dintre bornele rosii). Ajustezi VR3 astfel incat sa ai intre 280 si 300mV pe fiecare tub in parte (tensiuni egale). Daca faci o socoteala derivata din legea lui Ohm U=I*R , rezulta I=U/R=300 mV/10 ohmi = 30mA . Sau 280mV/10ohmi, adica 28mA. Deci curentul de repaus va fi intre 28 si 30mA, asa se traduce reglajul respectiv. Ceea ce a spus colegul @franzm ( mi-ar placea sa am experienta dumnealui ), e foarte corect: 15 hours ago, franzm said: @simistef: Daca producatorul a lucrat dupa schema de mai sus, atunci întreruperea semireglabililor nu duce la defectarea tuburilor finale. ... dar in cazul tau, folosind multimetrul pe pozitia de masurare a curentilor , scurtcircuitai practic rezistorii din catozi ! Asta mareste curentul prin tuburi, deci e o manevra gresita si care poate avea si consecinte nu tocmai imbucuratoare. Daca n-ai invartit semireglabilii si doar ai "masurat" cu aparatul, deocamdata e inca bine ;-) Pune-l pe domeniul tensiunilor cc, masoara cu el si spune-ne ce valori ai obtinut pentru fiecare tub in parte (fara sa ajustezi nici un semireglabil). Ar trebui sa fie conform schemei. Succes, Cezar Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Văd că în timpul măsurătorilor folosește papucel antistatic : Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 (editat) 20 minutes ago, yo3fhm said: Daca n-ai invartit semireglabilii si doar ai "masurat" cu aparatul, deocamdata e inca bine ;-) Poate sa-i dea si semnal maxim la intrare cu ampermetrul cuplat. (nu se arde pentru ca este pe 10A conectat) Nu are ce sa se intample. Conform unui topic anterior intins pe zeci de pagini, curentul nu se modifica. Scuze de offtopic. Editat Februarie 22, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
simistef Postat Februarie 22, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2022 @yo3fhm variază de la .280 la .321 pe cele 4 tuburi. După cum am zis nu am umblat la reglaje pana acum Link spre comentariu
Kosmin Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 3 hours ago, simistef said: Modalitatea de măsurare exemplificata aici. E bine ca producatorul a optat pt. negativare fixa, altfel inroseai/deteriorai tuburile finale cu brio prin miscarea din poza anterioara. Pe scara de 10A ai un șunt <1R (->fizica -> liceu) pe care tu l-ai legat in paralel cu rezistenta de 10ohmi din catodul finalei. Pe pagina cealalta Cezar ti-a scris legea lui Ohm, ar trebui sa o stii (tot din vremea liceului), altfel poti deteriora amplificatorul si chiar si pe tine daca nu stii ce tensiuni ai in circuit. 2 hours ago, simistef said: variază de la .280 la .321 pe cele 4 tuburi. După cum am zis nu am umblat la reglaje pana acum Si asta se traduce in cati mA prin fiecare finala? (hint: folosesti legea lui Ohm) Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 58 minutes ago, simistef said: @yo3fhm variază de la .280 la .321 pe cele 4 tuburi. După cum am zis nu am umblat la reglaje pana acum Pare OK. La diferentele astea, nu mi-as bate capul prea mult, cel putin in faza asta. Personal, as pune la treaba amplificatorul sa vad ce poate asa cum a venit din fabrica. Ai putere mica la el, asadar vezi pe ce fel de incinte o sa-l asculti. Colegii de la audio iti pot oferi pareri si sfaturi mai concrete, dar eu unul as folosi incinte dotate cu difuzoare cu SPL mai mare (de exemplu, cel de pe joasa sa fie "mai vesel", adica undeva pe la 93dB. Altfel, s-ar putea sa ti se para ca e prea "moale" Pune langa el si un amplificator bun pe semiconductori . Ideal ar fi sa poti pune la punct un sistem prin care sa poti distribui sursa de semnal pe intrarile ambelor amplificatoare si sa poti comuta aceasi pereche de incinte la iesirile fiecaruia dintre ele. Asculta cu rabdare, cu atentie, ca sa poti inregistra diferentele, acolo unde vor aparea. E o chestiune care necesita timp si dorinta de comparatie, deci n-o vei putea face decat atunci cand o sa ai efectiv dispozitie . Dupa ce va trece o perioada de care vei avea nevoie ca sa te obisnuiesti cu amprenta noului amplificator, abia atunci ar merita sa incerci sa egalizezi curentii de mers in gol, iar ulterior, sa revii asupra unor teste si sa ne spui daca ai constatat sau nu diferente... Auditie placuta ! Cezar Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 Ca sa adaug si eu, as renunta sa mai masor cu acel multimetru si testerele lui. Exista atat riscul defectarii multimetrului, cat si riscul electrocutarii. Scrie clar pe multimetru ce tensiuni maxime accepta. Daca tensiunea anodica este peste 300Vdc, esti cam in afara plajei de masura. Link spre comentariu
Kosmin Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 @Mircea ai dreptate, tensiunea etajului final cred ca i-ar da ceva emotii multimetrului Schema e preluata de pe diyaudio. @Rammstein inteleg unde bati, din fericire exemplarul din topic are un 0,1uF+68R/5W pus in secundar, acum nu ii doresc proprietarului sa afle daca e suficient ... sau nu. Link spre comentariu
simistef Postat Februarie 22, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2022 Ok, m-ați convins ca nu e treaba deloc simpla… As putea găsi ajutor pentru o verificare și reglaj sâmbătă aceasta in București ? Timpul înseamnă bani, așa ca nu se pune problema Mersi Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 (editat) Acum 36 minute, Rammstein a spus: Așa să facă, să comute incintele pe cele două amplificatoare, mai ales când asculta un pic "mai tare" pe ampul cu tuburi, este un sfat bun. Asta se numeste upgradare traf de iesire: unul tocmai ars il vei inlocui cu unul functional, pe buzunarul tau. 470V nu-i chiar asa de mult pt un multimetru de maxim 300V. S-ar putea ca multimetrul sa scape intreg dar decalibrat, nu stiu operatoru...... Editat Februarie 22, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Kosmin Postat Februarie 22, 2022 Partajează Postat Februarie 22, 2022 42 minutes ago, simistef said: Ok, m-ați convins ca nu e treaba deloc simpla… As putea găsi ajutor pentru o verificare și reglaj sâmbătă aceasta in București ? Daca nu ajungi in capitala, tin minte ca in Campina era un radioclub yo9kpb http://www.yo9kpb.ro/ (pe langa Casa Stiintelor), te poti interesa daca mai activeaza si sa le faci o vizita, cei mai batrani au lucrat cu tuburi si te pot ajuta cu 2-3 masuratori, eventual sa iti si explice chestiile de baza. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 23, 2022 Partajează Postat Februarie 23, 2022 18 hours ago, Rammstein said: Așa să facă, să comute incintele pe cele două amplificatoare, mai ales când asculta un pic "mai tare" pe ampul cu tuburi, este un sfat bun. Tocmai ma gandeam la postarea ta cu baltile de pescuit Pai, poti sa-i si spui cu ocazia asta de ce e atat de "bun". Fara ironii inutile. Daca n-ai fi zis ca te duci mai mult pe C&R, as fi zic ca te-ai molipsit de la pescuit, sa sari la beregata pestelui inainte de a-l arunca in ceaun. Deh, pasiune mare... ! Link spre comentariu
simistef Postat Februarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2022 Nu caut sa ascult mai tare. Amplificatorul e conectat doar la un pick-up cu ieșire phono. Un sunet mai cald e tot ce ma interesează. Acum sper sa nu facă poc Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 23, 2022 Partajează Postat Februarie 23, 2022 Pai daca are acea rezistenta minune in secundar nu face nici un poc. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 23, 2022 Partajează Postat Februarie 23, 2022 5 hours ago, Rammstein said: De ce este sfatul tău "bun" pentru că un amp pe tuburi fără sarcină, când are semnal la intrare...... poate face poc, apare autoinductie in primar, o să caut poze cu amplificatoare depanate de mine care au rămas fără sarcină, să vezi soclu ceramic tăiat de arcul electric. Văd că ești radioamator, ampul bubuie cum bubuie finalul când uiți să îi pui antena, dacă ești și pe emisie. Nu i-am spus nicaieri ca trebuie sa lase amplificatorul fara sarcina , in plus priveste putin schema si vei observa ca in secundarul transformatorului de iesire exista un circuit serie CR (0.1uF + 68 ohm), sarcina de care va beneficia chiar si daca va angaja doar infasurarea ptr. 4 ohm. Ref. la finalele RF, afirmatia ta poate fi adevarata in cazul celor construite cu tranzistoare si lipsite de orice fel de protectie. La echipamentele industriale exista protectii care te trag de maneca daca faci o astfel de tampenie; daca nu ignori avertismentele, nu vor crapa instantaneu. La finalele pe tuburi, inca n-am vazut tuburi distruse datorita faptului ca operatorul a emis pentru putin timp cu amplificatorul lasat fara sarcina. Toate finalele RF sunt dotate cu instrumente care masoara curentul anodic si curentul de grila ecran, iar la iesire se folosesc dispozitive de masura a raportului de unde stationare. E foarte greu , chiar si ptr un incepator, sa distruga un final cu tuburi, ptr ca la prima intrare in emisie, "acometrele" vor arata imediat daca ceva nu e in regula. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum