franzm Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Acum 5 ore, GeorgeM_Alf a spus: Dar cum sa fac practic acest lucru? Inductiv. O mica bara de ferita, daca doriti oarece directivitate (daca vreti sa "radiati" un singur receptor) sau un cadru (daca aveti mai mlte ceasuri prin casa). Antena exterioara (bara de ferita pe care ati gasit-o) ar fi bine sa aiba amplificator. Poftim o realizare interesanta si simpla. Bineînteles ca antena exterioara poate fi si un cadru acordat. Link spre comentariu
iuliantv Postat Iunie 10, 2021 Partajează Postat Iunie 10, 2021 (editat) scuze daca sant off topic sa inteleg ca acs-77 e posibil sa merga la noi ? trebuie o antena exterioara? in bucla am inteles la inceputul topicului(o poza cu aceasta antena?) tocmai ce l.am regasit ,la vremea lui era ,,defect,, ieri i-am schimbat un condesator uscat 0 mf,47mf 63v,si si-a revenit,are antena lui exterioara ,dar nu a vrut sa se sincronizeze ceasul,am iesit si cu el afara,cand l.am desfacut avea cazuta ,,protectia,,ferestrei eprom,sa se fi sters ceva din continutul ei?am un programator rt809h care cred ca ar face fata,si softuri se gasesc va multumesc poze cu ceasul https://postimg.cc/gallery/Zhgyg0f link software https://www.acs-77.de/ Editat Iunie 10, 2021 de iuliantv Link spre comentariu
yo7lhe Postat Iunie 10, 2021 Partajează Postat Iunie 10, 2021 DCF 77 merge si fara antena exterioara pe la noi. Depinde de zona in care te afli. La mine merge OK, mai ales noaptea. Lasa ceasul 24 h la o fereastra si vezi daca se sincronizeaza. Link spre comentariu
Wolf Black Postat Februarie 18, 2022 Partajează Postat Februarie 18, 2022 Salutare tuturor. A încercat cineva dintre dumneavoastră recepția semnalului DCF77 cu receptoare homemade și care au fost rezultatele? Dacă am postat unde nu trebuie cer mutarea acestui subiect acolo unde trebuie. Mulțumesc. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 19, 2022 Partajează Postat Februarie 19, 2022 Chiar din prima postare a topicului se tratează recepţionarea semnalului de sincronizare. Topicul deschis la P Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 20, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2022 (editat) On 2/19/2022 at 1:36 AM, Wolf Black said: Salutare tuturor. A încercat cineva dintre dumneavoastră recepția semnalului DCF77 cu receptoare homemade și care au fost rezultatele? Dacă am postat unde nu trebuie cer mutarea acestui subiect acolo unde trebuie. Mulțumesc. Buna dimineata! Personal, n-am construit nimic home-made de la cap la coada pentru DCF77. Daca ati citit postarile, ati vazut probabil ca m-am folosit de echipamente deja existente si ca am incercat diverse modalitati de demodulare. Cel mai bine am extras semnalul folosind receptoarele unor transceivere si apoi prelucrare DSP cu un soft specializat ( SpectrumLab ) . In cazul meu, zona din Bucuresti in care locuiesc e plina de perturbatii in VLF si semnalul DCF77 e foarte dificil de extras din zgomot. Acesta este si motivul pentru care nu m-am ostenit sa-mi construiesc ceva complet home-made. In schimb, iesind la camp deschis, departe de zgomotele industriale, am receptionat DCF77 in conditii excelente cu o simpla antena de ferita conectata la transceiver cu un buffer cu FET. De altfel, asta s-a vazut imediat si pe ceasurile comandate de semnalul DCF77: daca la mine in apartament poate dura zile pana cand reusesc sa se sincronizeze (am incercat prin toate colturile locuintei), la camp deschis se sincronizeaza in mai putin de 3 minute . Userul @puriu din Iasi (care vad ca n-a mai intrat pe forum de anul trecut) a postat 2 scheme de receptoare simple, cu reactie. Dumnealui pretinde ca in apartamentul sau, receptioneaza cu aceste montaje semnalul de la DCF77 fara probleme. Nu am testat nici unul dintre montaje, dar pentru ca vad ca au disparut pozele (probabil datorita unor probleme ale forumului, asa cum s-a mai intamplat de altfel), le repostez eu aici ; ramane sa cititi dvs. postarile dumnealui, daca doriti sa vedeti despre ce e vorba. Varianta1 receptor user Puriu : Varianta2 receptor user Puriu (cu reglajul fin al reactiei): Personal, cred ca un receptor cu reactie (de orice tip) ar fi capabil sa receptioneze semnalul DCF77, dar numai intr-o zona cu semnal consistent. Pozele postate de mine in cadrul topicului sunt functionale, dar trebuie sa faceti click pe link-uri. Nu inteleg de ce forumul nu le incarca automat, probabil ca a aparut o problema in urma vreunui upgrade al motorului forumului. Strict din curiozitate, am mai incercat si o schema publicata de LLoyd Butler (VK2BR), cu care am intretinut corespondenta pentru o vreme. Am avut onoarea de a-l intalni pe batranul electronist australian in cadrul unei legaturi radio cu multi ani in urma si astfel am continuat schimbul de impresii si prin E-mail. Site-ul sau il puteti regasi mai jos, are multe chestiuni interesante si ar merita sa-i faceti o imagine, pentru ca nu stiu cata vreme va mai exista. VK2BR s-a retras la un camin de batrani din Australia si nu mai am nici o veste de la dansul de prin 2020. http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/ Receptorul pe care l-am incercat (fara succes) este acesta : http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/VLF_Regen_Rx.pdf Recunosc ca n-am avut rabdare sa insist. E posibil ca daca m-as fi preocupat mai mult, sa fi obtinut ceva rezultate. Ar mai fi un receptor aici : http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/VLFLFRx.pdf Ah, sa nu uit! Vedeti si postarile colegului @Liviu M . Am vazut ca a incercat ceva bazat pe microcontroller PIC. Nu mai tin minte daca a obtinut rezultate sau nu, poate n-ar strica sa-l contactati si sa vedeti ce spune. BTW, Liviu, daca citesti postarea mea, poate revii sa ne povestesti ce-ai mai facut cu montajul tau ! Un alt user care a experimentat un receptor propriu pentru VLF este @V10 . Nu stiu daca a receptionat si DCF77 (chiar o sa-l intreb, ne cunoastem), dar stiu sigur ca a reusit receptia semnalelor de la SAQ, ptr ca am fost acolo. Il invit sa ne povesteasca amanunte, daca gaseste postarea mea. Alte contributii interesante au avut si toti ceilalti useri care au postat in acest topic, dar nu-mi amintesc ca altcineva sa fi realizat ceva in regim propriu. Poate dl. @franzm , dar nu sunt sigur. Le multumesc tuturor pentru interventiile din cadrul topicului si cu ocazia intrebarii prin care ati reactivat cumva acest topic, ii invit pe toti ceilalti sa posteze, daca au ceva noutati sau informatii interesante ! In speranta ca cele de mai sus v-au fost cat de cat utile, inchei aici si va rog ca daca incercati si reusiti o receptie DCF77 cu echipamentele dvs. ( industriale sau construite ) sa reveniti si sa ne povestiti si noua ! Cu stima, Cezar YO3FHM Editat Februarie 20, 2022 de yo3fhm Link spre comentariu
Wolf Black Postat Februarie 21, 2022 Partajează Postat Februarie 21, 2022 Mulțumesc domnule Cezar pentru lămuriri. Am construit un ceas DCF cu un Pic16f628a și un receptor al unui neamt. Partea de decodare merge foarte bine, știu sigur că dacă îi dau semnal cu DCF Emulator pentru android decodează ora și minutul. Partea urîta e ca lăsat să lucreze singur nu face nimic, are un led de indicare a prezentei semnalului led activ cu emulatorul in funcțiune. Am să încerc și schemele oferite de dumneavoastră cu rugămintea dacă puteți să scrieți și datele bobinelor. Mulțumesc mult pentru interesul acordat. Link spre comentariu
Wolf Black Postat Februarie 21, 2022 Partajează Postat Februarie 21, 2022 Da cu siguranță voi da de știre,iar ca și completare am un Casio cu recepție DCF care la fel se actualizează numai dacă e "liniște" totală adică dacă opresc tot ce înseamnă sursă SMPS deci semnalul este prezent cit de cit. Cum mă reapuc de treaba dau de știre... Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 20, 2022 Partajează Postat Martie 20, 2022 On 2/20/2022 at 7:53 AM, yo3fhm said: BTW, Liviu, daca citesti postarea mea, poate revii sa ne povestesti ce-ai mai facut cu montajul tau ! Salut Cezar, Scuze de "liniste", n-am mai intrat de mult pe aici, n-am vazut ca m-ai "invocat". Cu montajul n-am mai facut nimic. Adica varianta mea (de la acvariu) merge in continuare la fel cum mergea si cand am raspuns pe topicul asta, iar cu varianta speciala, atasata pe aici pe undeva n-am mai facut nimic, ca n-a interesat pe nimeni. Link spre comentariu
V10 Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 Salutare, dupa vreo 6 luni am observat si eu ca @yo3fhm a mentionat ceva despre incercarile mele la receptia DCF77. Nu am mai intrat de mult pe aici. Nu stiu daca mai este de actualitate discutia, probabil ca s-a racit dar poate experienta mea este utila cuiva. Am reusit primele receptii cu cateva receptoare cu reactie dar asta este o varianta doar de distractie, receptoarele cu reactie sint destul de instabile in functionare, cel putin asa a fost la mine. Apoi am construit un montaj cu un SA612 cu oscilator local cu cuart la 4 MHz si cu un amplificator cu JFET pe intrare si inca vreo doua BCuri dupa el, un etaj cascod parca urmat de un etaj in emitor comun ca sa se apropie putin impedanta de cerintele lui SA612. Bobina avea vreo 800-1000 spire, nu imi mai amintesc exact, pe bara de ferita de 200 mm 10 mm diametru si cu un CV de la radiourile vechi romanesti si parca mai trebuie 1-2 nF in paralel. Bobina a fost facuta din Cu emailat parca de 0,25 si am bobinat in grupuri de cate 100 de spire sperand sa obtin un Q mai bun. Inductanta a iesit cam la 60 mH din cate imi amintesc. Semnalul din SA612 l-am ascultat intr-un receptor radio de US cu SSB. Cu acest montaj in functie de acord am receptionat si DCF77 si chiar SAQ dar cu mai multi nF in paralel cu bobina. Nu imi mai amintesc exact toate valorile, au trecut vreo cativa ani de atunci dar se pot face calcule f usor. Eu am folosit f mult si simularile in LT Spice pentru contructia amplificatorului de intrare, @yo3fhmmi-a fost profesor pt. LT Spice. Mai tarziu am construit un ceas cu receptor pentru DCF77 cu microcontroler AVR (cred ca era un Attiny 861A) si cu CI U44224B cu cuarturi de 77,503 kHz. La acest receptor bobina este mult mai mica, eu am copiat o bobina pt receptor DCF77 care era la vanzare pe un site. Parca avea vreo 150 spire cu citiva nF in paralel si pe o bara de ferita de 100 mm lungime. Pentru acord si masuratori am construit un oscilator simplu cu un amplificator operational si am masurat frecventa cu osciloscopul. Ceasul a functionat dar a ramas la nivel experimental, pe placa de test, nu l-am mai finalizat. O problema apare la folosirea unui afisaj LCD este zgomotul produs de LCD care impiedica receptia semnalui DCF77 deci trebuie oprit LCDul complet in timpul receptiei. Poate la afisaj cu LED nu apare problema asta dar nu am mai incercat. Mai am disponibile vreo doua CI U4224B si niste cuarturi 77503 daca doreste cineva sa experimenteze. Cam astea au fost experimentele mele cu DCF77, cred ca era prin 2019 cand m-am ocupat cu asta. Am gasit documentul atasat care poate ajuta la constructia antenei pentru U4224B. Sa auzim numai de bine! Antenna Design DCF77.pdf Link spre comentariu
yo3fhm Postat Octombrie 14, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2022 (editat) La 12.10.2022 la 22:27, V10 a spus: Am reusit primele receptii cu cateva receptoare cu reactie dar asta este o varianta doar de distractie, receptoarele cu reactie sint destul de instabile in functionare, cel putin asa a fost la mine. Salut vecine Si il salut si pe @Liviu M cu aceasta ocazie ! Ma bucur sa-ti revad "amprenta" dupa atata vreme pe aici! Nici eu n-am mai intrat de f multa vreme pe forum. Ref. la receptoarele cu reactie - clar sunt instabile, dar au farmecul lor , hi. Personal, am fost foarte placut surprins de receptiile pe care le-ai reusit in curtea proprie, cu acel receptor ptr SAQ ! La 12.10.2022 la 22:27, V10 a spus: Eu am folosit f mult si simularile in LT Spice pentru contructia amplificatorului de intrare, @yo3fhmmi-a fost profesor pt. LT Spice Glumesti. Sunt un simplu amator. Cunosc in schimb cativa care pot fi cu adevarat profesori. De la unul, am invatat si eu (si-i multumesc si-acum!). Dar numai cat am avut nevoie. Altfel, cu spaisul, nu termini niciodata. E boala grea. Oh, si cand ma gandesc ca atunci cat timp s-a chinuit omul respectiv cu mine, sa ma convinga sa incerc macar ! Era prin 2007, imi tot povestea de simulari, de ce obtine, ca de ce nu incerc si eu, etc. Pana la urma, am avut nevoie ptr. niste circuite oscilante si asa m-am apucat de Spice. Dupa prima simulare, am cascat larg ochii si cand am inteles perspectivele, mi s-au aprins calcaiele. Dar partea cu simularile are si un dezavantaj: daca inveti sa obtii rezultate credibile si utile, deja e ca si cand ai "fumat" montajul respectiv. Ii lichideaza orice urma de mister si de multe ori, te face sa-ti pierzi interesul pentru a trece la practica. Crede-ma ca am verificat chestia asta in mai multe randuri. Cred ca ai cunoscut si tu senzatia: gasesti un montaj, te racaie sa-l experimentezi, iti creezi tot soiul de iluzii despre el... apoi treci la partea practica. Daca il diseci prin Spice, deja ajungi sa intelegi ce se va intampla si care sunt limitele acestuia. Si atunci, mai ramane in balanta doar scopul real ptr. care ai vrea sa duci la bun sfarsit montajul respectiv. Daca chiar vrei, il duci pana la final, iar Spice ajuta enorm. Daca nu esti prea hotarat, Spice te ajuta doar ca sa nu mai iti cheltuiesti inutil resursele ptr. a transpune in practica ceva ce va avea mari sanse sa ajunga la cutia cu rebuturi sau montaje destinate defrisarii ... La 12.10.2022 la 22:27, V10 a spus: Cu acest montaj in functie de acord am receptionat si DCF77 si chiar SAQ dar cu mai multi nF in paralel cu bobina. [...] Mai am disponibile vreo doua CI U4224B si niste cuarturi 77503 daca doreste cineva sa experimenteze. Parerea mea (formata din practica) e ca pentru receptie VLF si in special DX-uri precum DCF77, SAQ, etc. - e nevoie de antena in camp deschis. Adica, o antena care sa nu fie ecranata de betoane si alte structuri metalice incluse sau adiacente. Armaturile metalice din cadrul unui bloc constituie atat un ecran cat si un bun radiant pentru perturbatiile EM captate de la toate sursele de mizerie RF aflate in apropiere (in general, orice fel de surse in comutatie). Sau mai pe romaneste spus: daca n-am fi inconjurati de surse de poluare RF, receptia VLF in interiorul unei locuinte va fi oricum dezavantajata de ecranarea data de armaturile metalice din cadrul constructiei. In ziua de azi, este imposibil ca intr-o zona urbana sa scapi de asemenea surse, ale caror semnale parazite sunt captate si radiate in spatiul apropiat de aceste armaturi metalice. Astfel, orice antena aflata in interior sau in imediata apropiere va capta la randul sau aceste perturbatii. O ameliorare este oferita de plasarea antenei in afara custii betonate, deci pe bloc sau in apropierea casei. Cu cat mai departe de structurile similare, cu atat mai bine. La mine, receptia VLF (de fapt, raportul S/Z) s-a imbunatatit simtitor cand am iesit cu o antena cadru pe terasa blocului. Norul general de zgomot a ramas, dar a crescut nivelul semnalului util, mai ales ca am putut orienta in spatiu cadrul si astfel, am folosit proprietatea sa de directivitate. Departandu-ma de bloc (de ex. in parcare), semnalul util a scazut, dar a scazut si intensitatea perturbatiilor receptionate. Cu alte cuvinte, raportul S/Z s-a pastrat relativ constant, asadar receptia VLF a fost posibila si in fata blocului. Dar in interiorul apartamentului, n-am reusit sa disting la ureche nimic din VLF. Ceasurile mele DCF77 reusesc sa se sincronizeze din cand in cand, dar nu permanent. Si reusesc asta, cel mai probabil datorita benzii extrem de inguste asigurate de filtrele folosite in receptoarele lor (pe cuarturi, sau DSP). Se verifica astfel teoria batranteasca conform careia poti avea cel mai performant receptor din lume - ca tot degeaba, daca n-ai o antena "buna". Terorie pe care o completez cu observatiile din practica: antena trebuie sa fie amplasata intr-o zona cu conditii favorabile receptiei pe spectrul de interes. Conditiile de mai sus sunt destul de greu de indeplinit in ziua de azi, asta o stim cu totii. Asa ca ... facem ce se poate ! Cea mai favorabila receptie am avut-o in camp deschis, pe terenuri departate de Bucuresti si de marile retele de transport pentru energie electrica. In zonele inca salbatice pentru pescuit sau destinate agriculturii. Cu cat te apropii de retele de transport energetic, cu atat e mai rau. Pentru VLF, trebuie sa ai o distanta sanatoasa fata de astfel de retele (in practica, am observat ca e bine sa fii la cel putin 500m departare, uzual mai mult). Unii vor intreba unde pot gasi astfel de zone. Se gasesc ! Eu le-am gasit iesind la plimbare, ptr. pescuit, ptr. excursii cu caiacul pe ape, ptr. divertisment. Iesi, te plimbi, observi, casti gura, tragi concluzii si apoi incerci. Recunosc ca nu m-am mobilizat pentru a duce la bun sfarsit niste tentative de a instala permanent cateva antene-cadru experimentale ptr. receptia VLF permanenta. Am 3 astfel de cadre construite si care asteapta sa le urc pe terasa blocului si sa le montez un preamplificator. De 3 ani ma strofoc s-o fac si nu reusesc, dar nu mai e mult pana cand voi finaliza si chestiunea asta. Promit ca voi publica rezultatele obtinute ! Sper sa mai schimbam cate o idee, pe aici, cei implicati in subiectul topicului curent ! Multa sanatate si pe curand ! Editat Octombrie 14, 2022 de yo3fhm Link spre comentariu
yo3fhm Postat Octombrie 14, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2022 La 21.02.2022 la 14:51, Wolf Black a spus: Am să încerc și schemele oferite de dumneavoastră cu rugămintea dacă puteți să scrieți și datele bobinelor. Buna dimineata! Acum am vazut si postarea dvs.! E mult timp de cand nu am mai intrat pe forum si de aceea raspund cu atat de multa intarziere. Cu scuzele de rigoare, dar datele bobinelor reprezinta o chestiune foarte relativa. De ea ne-am lovit cu totii, dar trebuie inteleasa astfel: intr-o schema, se da in general inductanta necesara, urmand ca cel care o construieste sa obtina inductanta respectiva in functie de scopul propus si materialele aflate la dispozitie. De aceea, o formula generica nu exista. Autorul unui montaj poate spune ca a realizat 100uH pe un miez de ferita de tipul "XYZ", iar dvs. sa aveti la dizpozitie doar un miez cu alte caracteristici. Daca miezul e potrivit scopului propus, dar are o inductanta specifica diferita, atunci si numarul de spire va fi diferit. E doar un exemplu rapid din multiplele variante care pot conduce la rezultate aproape identice. Nu stiu daca ati incercat ceva pana in prezent si m-as bucura daca ne-ati posta din eventualele dvs. incercari. Si totodata, daca doriti, precizat clar la care montaje va interesau datele bobinelor, iar eu voi incerca sa sa va sugerez cateva solutii de construire a bobinelor. Succes in teste si toate cele bune! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum