Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

yo3fhm

Postări Recomandate

Pe unde sunteti de nu aveti semnal bun? Am si eu un ceas de genul asa, dar n-am probleme de sincronizare. Locul faptei - langa Mizil.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VAX

100

• yo3fhm

93

• V10

73

• puriu

54

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...Una peste alta, nu este bine asa, sa inteleg. Dar de ce au mai fost facute dispozitivele de la Citizen?

Mai ramane ca o antena externa, lunga cam de 10 m sau mai mult, conectata la o bobina de nu stiu cate spire, in interiorul careia sa amplasez ceasul (CEASUL DE MANA), sau aceeasi antena pe care o conectez la capatul unei bobine de 5-6 spire facuta pe bara de ferita a ceasului, iar celalat capat al bobinei racordat la borna de (-) a montajului electronic al ceasului (ceasul de masa)...

Link spre comentariu

Dacă ceasul este de mână, ar fi cel puţin ciudat să-l sincronizezi cu o antenă externă.Orice complicaţie adiţională se justifică doar pentru ceasuri de perete, dar dacă nu ai semnal la ceasul de mână...renunţă la folosirea funcţiei lui de sincronizare radio.Cel puţin în acea locaţie.Bănuiesc că ceasul are şi cuarţ propriu, altfel nu ar funcţiona deloc în lipsa semnalului DCF77.

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu am un ceas Casio care se sincronizeaza noaptea.Il pun de seara la geam ptr ca asa am citit in manual.Cred ca o sa renunt ptr ca este f precis si n-am nevoie de precizie la uS . Cred ca ceasul are si un indicator (un soi de s-metru) al semnalului receptionat si astfel te ajuta la pozitionare ptr sincronizare

Link spre comentariu
Acum 12 ore, cirip a spus:

Va salut,

Nicio surpriza. Simpla aducere a unei bare de ferita sau a oricarui alt obiect cu proprietati magnetice in apropierea barei/bobinei originale, face mai mult rau pentru simplul motiv ca dezacordeaza circuitul existent.

Din revista Tehnium 03.2005, pg. 13. 

1..gif

3..gif

4..gif

2..gif

Link spre comentariu
Acum 16 ore, cristi_908 a spus:

Am folosit o bara de ferita de radio gloria am acordat circuitul prin mișcarea bobinei pe bara si am obtinut un semnal  destul de bun.

Buna ziua!

Sunteti avantajat probabil de zona de receptie. Ne puteti spune cate ceva despre conditiile dvs. de receptie ?

- ce fel de receptor ati folosit ? (superhet, reflex, cu reactie, cu conversie directa, SDR, etc.)

- in ce zona a tarii efectuati receptiile ?

- zona aglomerata (urbanistic) sau mai libera ?

- locuiti la bloc sau casa ?

- cam ce inaltime aveti fata de sol ?

- va aflati in imediata apropiere a unei ape cu suprafata relativ mare ? (lac, acumularea vreunui rau / delta, etc.)

- ati sesizat perturbatii radioelectrice in zona dvs.? ( surse de zgomot industrial sau casnic, linii de inalta tensiune, etc.)

Cu multumiri anticipate!

Cezar

Link spre comentariu
23 hours ago, validae said:

Totuşi în unele cazuri ferita adiţională concentrează cumva mai bine câmpul în zona de interes.

Da ! Antena bara de ferita e o antena magnetica, iar TEM indusa in bobina depinde in mod direct de miezul magnetic. Ala capteaza semnalul, nu bobina. 

On 3/3/2021 at 9:09 PM, cirip said:

o verificare daca antena originala nu e cumva dezacordata.

Acordul/dezacordul nu modifica in mod semnificativ raportul S/Z. Poate fi si un pic dezacordata, raportul S/Z ramane acelasi. S-a trecut demult de faza cand sensibilitatatea receptoarelor era linmitata de amplificare. 

Bara de ferita aditionala, cea descrisa de @puriu si @validae are un aport esential in marirea raportului S/Z, prin directivitate.

Link spre comentariu
La 05.03.2021 la 18:30, RealAlex a spus:

Poate ajuta

Seara buna,

Ar ajuta, daca ne-ati oferi un link direct. Item-ul E-bay anuntat in banner nu exista .

Aveti mai multe informatii despre dispozitiv ?

Cu multumiri,

Oroles

Link spre comentariu

Nu am ce detalii sa dau, toate sunt in poza.

Poza este luata de pe ebay, de la un modul receptor, a fost postata de un cumparator, ca feedback la acel produs.

Daca ceasul este unul de perete atunci ai unde sa jonglezi cu o alta antena de ferita, insa daca este unul de masa ori de mana, adaugarea unei antene mai mari fiind practic imposibil de executat.

Ceasul de mana se lasa la geam noaptea, ori o noapte la cateva zile daca se doarme cu el la mana, si acesta se va sincroniza fara probleme, ceasul de masa daca nu isi realizeaza aincronizarea se muta cat mai aproape de geam ori in alta camera. 
 Eu am ceasuri de toate felurile, toate de masa ori de perete, toate cu receptie DCF si toate se sincronizeaza fara nicio problema ( Bucuresti / Sector 6).

Acolo unde receptia nu este buna, as verifica posibile surse de zgomot RF.

Link spre comentariu

Pai da, sectoarele 1 si 6 sunt in partea de V a Bucurestiului, deci cu fata mai spre Germania. Plus ca trebuie sa fiti unul dintre norocosi, pentru ca nu toata lumea are semnal peste tot. Mai mult, am un loc in apartament unde ceasurile, puse corect, cu fata spre Germania, nu prind semnal. Daca le pun cu fata spre S sau N, prind semnal. Deci cum zicea cineva mai sus, undele radio nu prea stiu carte!

Link spre comentariu

Noutati.

Pentru telefoanele cu Android, se gaseste pe Play o aplicatie care se numeste "DCF77 emulator".

Se lanseaza aplicatia, se da la maxim sunetul si se plaseaza telefonul cu difuzorul practic lipit de ceas, apoi

se activeaza sincronizarea ceasului. Se pot auzi acele pacanituri, dar nu deranjeaza.

Ora de la telefon este si ea destul de exacta, data de reteaua de telefonie.

Dar trebuie mentionat ca nu o sa functioneze la toate modelele de ceas sau telefon.

De ex.: unul din ceasurile mele de tip statie meteo, nu reactioneaza la telefon. Dar daca conectez telefonul la o boxa BT de buzunar (un JBL de pe la Kaufland), atunci functioneaza. Deci conteaza destul de mult calitatea partii audio. De asemenea, am incercat si cu una din boxele unui sistem home cinema (satelit fata, apoi satelitul central) si nu merge. Probabil trebuia probata boxa de bas. Plus ca am constatat ca boxa centrala s-a incins rau de tot in timpul testului.

Cam atat. Acum astept si posta sa-mi aduca acel booster de semnal, modelul italian de pe Ebay. Este folosita acolo o

bara de ferita de dimensiuni destul de mari, fata de modelul de la Citizen. Atentie, modelul italian are mai multe variante,

adica pentru America, pentru Asia, etc.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, GeorgeM_Alf a spus:

Noutati.

Pentru telefoanele cu Android, se gaseste pe Play o aplicatie care se numeste "DCF77 emulator"

Exista si in 2018... 

Acum 8 ore, GeorgeM_Alf a spus:

Se lanseaza aplicatia, se da la maxim sunetul 

[...]

Dar trebuie mentionat ca nu o sa functioneze la toate modelele de ceas sau telefon.

[...] conteaza destul de mult calitatea partii audio.

Nu e de mirare ca autorul recomanda sa se lucreze cu volum pe maxim.

De contat, conteaza atat partea audio (rata de esantionare a placii de sunet a telefonului) cat si calitatea lantului audio care urmeaza. Dar cel mai mult conteaza calitatea traductoarelor acustice finale ale telefonului.

De ce? 

1) Pai, gandeste-te ca aplicatia emite un sunet pe 77.5 KHz, amplificatorul telefonului avand ca sarcina traductorul acustic din telefon. Ceasul care se sincronizeaza cu DCF77 este sensibil la semnale radio, nu audio. Asadar, cei 77.5 KHz emisi de telefon, ar trebui sa fie emisi printr-un traductor echipat cu bobina mobila (care va juca rol de antena). Cele piezoelectrice nu pot indeplini o astfel de cerinta. 

In mod evident, bobina mobila are o suprafata prea mica si parametri electrici nu tocmai potriviti emisiei pe 77.5 KHz, deci randamentul sau va fi foarte scazut (de aceea se si recomanda volum maxim). 

2) Ca sa poata emite pe 77.5 KHz, placa de sunet ar trebui sa poata esantiona cu cel putin dublul frecventei reproduse (155 KHz). Pe Android 10, e precizat ca s-ar putea , dar nu stiu daca si pe Android 9. 

https://source.android.com/devices/audio/highres-effects

Citat

The Android 10 release includes the following improvements for high-resolution audio:
- High-frequency: WAV, FLAC codecs, and extractors are updated to support 192 kHz. The default Android supplied effects are tested for 192 kHz support at standard frequencies. The standard frequencies permitted are 88.2 kHz, 96 kHz, 176.4 kHz, and 192 kHz.

Faptul ca pe boxa activa a functionat mai bine, confirma cele pe care le-am expus mai sus. 

In primul rand, acolo ai amplificare mai zdravana si traductoare acustice cu bobina mobila. Putere mai mare -> camp RF radiat mai puternic. 

Totusi, daca la volum maxim vor exista distorsiuni notabile (aspect de asteptat), atunci smecheria nu va functiona. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am primit boosterul italian. Nu face minuni, dar ajuta. Semnalul detectat de ceas ca fiind minim, l-a marit la maxim (are 3 niveluri: minim, mediu si maxim). Intr-un loc unde nu arata semnal deloc, l-a marit la "minim", dar nu a reusit sa se sincronizeze.

In alta ordine de idei, am gasit in targul de vechituri un ceas de masa cu termometru, care are ceva probleme tehnice, dar partea de receptie semnal DCF77 este OK. Am vazut ca are antena interna cu tot cu condensator pe ea, si ma gandeam sa o folosesc ca antena externa pentru receptia semnalului, cu ajutorul unui cablu de legatura, antena pe care sa o plasez undeva unde prinde semnal. Asta pentru un ceas plasat intr-o camera unde semnalul nu ajunge. Pot improviza o mufa de conectare. Dar cum sa fac practic acest lucru? Cum sa conectez cele doua capete ale bobinei la ceas?

Link spre comentariu

Se poate face un booster din cadru antena de la combine audio.Eu am facut cu vreo 10 ani in urma pentru unde lungi.Cred ca am bobinat vreo 70..80sp,nu mai tin minte precis..

Editat de Den
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări