Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

yo3fhm

Postări Recomandate

• Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VAX

100

• yo3fhm

93

• V10

73

• puriu

54

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Frumoase proiecte, n-am ce sa zic! Dar cred ca au mai mult valoare artistica, practic este mult mai simplu cu un CI specializat. Sau poate ca in anii '80 nu existau sau nu erau prea accesibile CI specializate pentru receptia DCF.

Link spre comentariu

Circuitele specializate într-adevar nu erau accesibile. Aliexpress s-a inventat ceva mai târziu ;-)

Era o adevarata competitie în ceea ce priveste receptia, studiul propagarii si aplicatiile unor semenea semnale.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
On 6/30/2017 at 1:45 PM, VAX said:

In mod sigur in interiorul dispozitivului se afla o antena (bobina) pe bara de ferita si un condensator cu care rezoneaza pe frecventa de receptie. Rezonanta electrica face minuni !

Ok. Super! Doresc si eu asa ceva. In Romania nu am gasit. Am dat comanda pe un site din Spania, dar au anulat comanda... Probabil ca au vazut ca sunt din Romania. Am mai vazut un model italian, pe o ferita mai lunga.

Cum sa fac asa ceva? Sau cine stie sa-mi faca unul? Ce bobina, ce condensator...? Va rog frumos!

Link spre comentariu

Buna ! 

Ce anume trebuie facut ? Doar circuitul acordat bobina + condensator, sau receptorul cu totul ? S-a discutat pe parcursul topicului despre constructia fizica.

Un link catre produsul de pe situl spaniol sau cel italian ar clarifica si mai bine. 

Link spre comentariu

Se găsesc din greu documentaţii despre antene DCF77 şi îmbunătăţiri:

https://www.google.com/search?q=dcf77+antenna&sxsrf=ALeKk020ZF_BRjq6ODKGSzfe8Y6YBnpL-Q:1614583347659&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=kFoceF304WoxvM%2CWWyIv2be9jVAOM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kQoy__v6Xe4t3evwmHTCR_nTYBrhQ&sa=X&ved=2ahUKEwi-25bXx47vAhWS3YUKHfXeC44Q9QF6BAgNEAE&biw=1525&bih=679#imgrc=kFoceF304WoxvM

Printre alte chestii, e utilă folosirea unei bare de ferită suplimentare, plasată lângă ceasul care are probleme de sincronizare, această bară va ajuta la concentrarea semnalului.Metoda a fost descrisă de colegul @puriu pe prima pagină a topicului.Citizen chiar făcea astfel de ghiduşii, vândute drept ,,module amplificatoare DCF77,, ca în imaginea de mai jos:

Antena amplificadora DCF77

Editat de validae
Link spre comentariu

Arata super! Dar se vad doua antene...

Eu doresc sa-mi faca cineva un booster pentru receptie semnal, ca cel de la Citizen sau cel italian...Ma rog, se intelege.

Nu am cunostinte prea avasate de electronica, si nici aparatura ca sa fac singur ce trebuie. Am doua ceasuri de mana si cateva de masa, care cu greu prind semnal prin apartament.

Am gasit o bara de ferita cu profil treptunghiular (gen platbanda) de cca 7 cm lungime, dar nu ajuta prea mult.

Apoi am gasit o gramada de "covrigei" de ferita, din care am facut doua bare de dimensiuni identice cu laturile unei coli A4.

Rezultatul este zero. Probabil din cauza ca ferita din care sunt facute nu este cea care trebuie, iar pe interior sunt goale.

Detalii in poza: https://ibb.co/bRjVZ13

Link spre comentariu

Caută o bară de la un radio defect.Eu cred că ar trebui să meargă şi cea pe care ai găsit-o.Pune bara pentru început în prelungirea celei existente, chiar în interiorul ceasului dacă e loc.Eventual în exterior, dar tot în prelungirea celei existente.Dacă nu funcţionează, încearcă cu bara orientată puţin diferit.Cu torurile alea de ferită nu ai nicio şansă, nu se utilizează astfel..

Editat de validae
Link spre comentariu

Ok.

Tot sper ca gasesc pe cineva sa-mi faca unul, sau sa iau unul de "afara".

In alta ordine de idei, Daca gasesc o bara de ferita, sa inteleg ca trebuie sa fie cu profil rotund, cat mai lunga, nu? Daca este de la un radio, sa las bobina / bobinele pe ea? Ma gandeam ca daca acel radio are receptie UM si UL, sa las bobina de UL pe bara, sau mai bine scot tot?

Multumesc.

Link spre comentariu

Majoritatea mecanismelor de ceasuri cu sincronizare DCF au bara de ferita plata, din cauza ca trebuie sa fie foarte compacte. Cel putin asa am intalnit la cele pe care le-am desfacut de-a lungul anilor.

Link spre comentariu

Va salut,

Acum 4 ore, GeorgeM_Alf a spus:

Rezultatul este zero.

Nicio surpriza. Simpla aducere a unei bare de ferita sau a oricarui alt obiect cu proprietati magnetice in apropierea barei/bobinei originale, face mai mult rau pentru simplul motiv ca dezacordeaza circuitul existent.

Din pacate treaba nu e chiar asa de simpla. Fara experienta si fara un minim de aparatura, incercarea de imbunatatire e sortita esecului. Ideea "amplificarii" semnalului necesita aducerea in apropierea antenei originale (ferita + bobina) a unui alt circuit rezonant pre-acordat pe frecventa DCF77. Chiar si asa, trebuie mare atentie, pentru ca dezacordul la cuplajul dintre circuite se mentine, mai ales daca cuplajul este strans. Dupa apropierea celor doua circuite rezonante, acordul combinat al noii configuratii trebuie re-verificat si ajustat dupa nevoie. Odata finalizat acordul, pozitia relativa a celor doua circuite rezonante nu mai trebuie schimbata semnificativ, altfel trebuie luat acordul de la capat.

Eu as incepe mai degraba cu o verificare daca antena originala nu e cumva dezacordata. Dar ... revenim la necesarul de experienta si aparatura.

Sa aveti spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Totuşi în unele cazuri ferita adiţională concentrează cumva mai bine câmpul în zona de interes.Probabil trebuie şi o reorientare a ceasului combinată cu adăugarea feritei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări