Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

Postări Recomandate

La 02.04.2019 la 10:18, gauss a spus:

Ma rog , fiecare cu parerile lui . Eu am buchisit de mult receptia DCF - 77 . Nu mai am necunoscute ... , am scris si in alte topicuri .

P.S. - apropo de reglarea " de precizie " . Tema dezbaterilor este un circuit oscilant LC , cu bobina pe bara de ferita . O avea si el ceva fuga termica ? ... la frecventa de acord ma refer , asta apropo de " eroare cel mult zeci de hertzi " . Se poate afla simplu ... cu obiectul de studiu , ceva aparatura si un foehn . Asta la o abordare rapida . Ceasurile cu DCF - 77 functioneaza si in garaj , iarna , unde nu e prea cald , si prin incaperi unde vara sant 25 grade Celsius ( cu plus ) , cateodata si mai mult . Mai multe nu mai scriu , cine intelege bine , cine nu iarasi bine .

P.P.S. - o sonda 10 :1 de calitate medie are capacitatea de intrare sub 4 pF . O fi mult , o fi putin ... va las , domnule , placerea raspunsului . Daca e si cu calcule ( sugeram si in postarea anterioara ... , eu le - am facut demult )  , e si mai bine . Ma rog , am putea vorbi pe cifre , nu pe emotii tehnice didactico - teoretice .

https://www.newark.com/tektronix/tpp1000/passive-voltage-probe-oscilloscope/dp/14T0795

Nu, o sonda standard 10:1 are aproximativ 9-10pF (sau chiar mai mare). Sonda la care ai pus tu link este una mai deosebita din acest punct de vedere si are intradevar 4pF dar este printre singurile care au o capacitate asa de mica si au si 10Mohm. Mai exista sonde cu alte raporturi de divizare si/sau alte impedante de intrare care au chiar mai putin de 4pF dar cele uzuale nu scad sub ~9-10pF. Doar Techtronix are sonde cu 4pF la intrare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu, acum am citit topicul.

Da, alea sint anormale :wretre, esti multumit de raspuns?

Zi-mi si mie de unde pot sa cumpar sau macar da-mi codul la o astfel de sonda: 10:1, 10Mohm, Cin<4pF.

Si, apropo, acele sonde nu merg folosite decit pe osciloscoape Techtronix modele mai noi ce utilizeaza compensare automata. Oricum nu stau bine la banda transmisa. Le-am aratat asta si inginerilor de la Techtronix iar solutia lor a fost sa-mi dea modelul matematic al sondei si sa modific eu parametrii lui astfel incit dupa incarcarea in osciloscop sa se realizeze compensarea.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai , hotaraste - te . Ori nu exista , ori nu merg folosite decat pe ... ,  etc . Nu stiu ce e Techtronix . Poti sa le arati inginerilor de la aceasta firma tot ce doresti , dupa ce se va infiinta si se va ocupa de osciloscoape . De altfel , lupta matale de veacuri cu hibele osciloscoapelor si accesoriilor de pe mapamond , alaturi de firmele si inginerii de la ele ( cealalta tabara ) e binecunoscuta . Ne - ai mai pomenit de ea , cu div . okazii . Treaba voastra , eu nu - s asa justitiar ! Oricum , nu te da batut ... , cine stie ? 

P.S. - uita - te si pe la Rohde , poate gasesti ce - mi ceri mie sa - ti indic . Eventual trage si cu aia o cearta , ca au lipsuri mari , mama lor ... Mai mari decat Techtronix ( nu stiu ce - i aia , repet , daca e vorba de TEKTRONIX  , nu - i ierta )  . Eventual invata denumirea firmei , poate esti luat in serios ...

P.P.S. - ai grija de utilizarea limbii ( aia din cavitatea bucala ) , fie si de la emoticon . Sa nu nimereasca in vreun loc mai intunecos . Ofer ( moka ) in caz de ... ,  asistenta si suport tehnic ,  sa nu zici ca - s baiat rau . Dar poate e convenabil , nu stiu ... , caz in care retrag oferta !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Elegant era sa puneti o fotografie cu sondele detinute de dv, eventual intr-un context din care sa rezulte ca nu e o poza luata de pe net ci chiar exista fizic. Ar sustine afirmatia dv. mult mai bine decit postarea pe care ati scris-o!

Altfel, parerea mea, vocabularul folosit nu va face cinste!

Link spre comentariu
Acum 50 minute, Marele Savant a spus:

Elegant era sa puneti o fotografie cu sondele detinute de dv, eventual intr-un context din care sa rezulte ca nu e o poza luata de pe net ci chiar exista fizic. Ar sustine afirmatia dv. mult mai bine decit postarea pe care ati scris-o!

Altfel, parerea mea, vocabularul folosit nu va face cinste!

Si daca nu vreau ? ... E perchezitie DNA , ilicitu' sau altceva ? Ce e elegant sa pui poze cu sonde ? La ce foloseste ? Sa dovedesc ca am asa ceva ? ...  Sunteti interesat de problematica ridicata de dl . Sesebe ? ... Sincer , nu inteleg . Dar nici n - am frustrari din cauza asta , nu prea ma uit pe jos ... Ca idee , despre sonde s - a discutat intr - un alt topic , unde am participat si s - au dezbatut exhaustiv ... , inclusiv sonde diferentiale etc . Acolo am pus link - uri si ceva foto , erau pentru exemplificare , nu de pe net . Daca or fi disparut , nu stiu si nici nu e vina mea . Desi la un moment dat am sters toate atasamentele ... , am tot dreptul , sunt contributia mea la diverse discutii din topicuri . Daca au fost postate pe site - uri de gazduire , mai sunt . Sau nu ? ... Vad ca va tot impiedicati de limbajul meu . V - am mai spus si in alte topicuri , rezervati - va la cei apropiati cu reprosurile , sau macar cei asupra carora aveti autoritate . Macar pentru rezultate si economie de timp . Ar fi subinteles , dar vad ca nu pentru toti . De altfel , exista butonul " report " , si pentru avocatii altora ! Cu stima si numai bine , multa sanatate ( v - am mai urat , si am s - o mai fac , daca - mi oferiti okazia ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 7 ore, yo3fhm a spus:

Felicitari ! Ma bucur sa aud ca pana la urma, chinezii si-au onorat comanda... desi 14 saptamani reprezinta cam prea mult. 

Sunt curios sa vad si eu ce pot cuarturile acelea si daca mai e valabil, sa cumpar de la dvs. 1-2 buc de U4224B.

Pentru imbunatatirea receptiei, v-ati putea inspira de aici :

https://avecircuits.blogspot.com/2012/03/preamplifier-circuit-diagram-dcf77.html

Nu stiu daca un amplificator ajuta prea mult. Odata cu semnalul util amplifica si zgomot.

In ultimele luni am ascultat atat de mult semnalul DCF cu diverse receptoare ca mai am putin si o sa-l pot decoda fara receptor. Ziua nivelul semnalului scade semnificativ si nu mai poate acoperi zgomotul si receptoarele o iau razna. Probabil din aceasta cauza toate ceasurile sint programate sa receptioneze DCFul intre orele 1 si 3 sau chiar pana la 5 dimineata.

Si micro controlerul folosit la decodare produce niste zgomot si chiar si afisajul ceasului. Afisajul poate fi oprit in timpul receptiei pe cand micro controlerul nu dar s-ar putea reduce frecventa oscilatorului.

Deocamdata sint multumit de rezultatele obtinute, daca receptia reuseste o data in 24 de ore este suficient.

Si daca tot am vorbit de ascultatul semnalului DCF, in ultima vreme am folosit un convertor de frecventa cu sa612 in tandem cu un receptor radio pe unde scurte. Receptia este mult mai buna si mai stabila decat in cazul receptoarelor cu reactie, bine inteles ca receptorul radio face cam toata treaba. Integratul sa612 este foarte "prietenos" si usor de folosit.

Sa auzim numai de bine!

Link spre comentariu

Onorabile, ma impiedic de limbajul dv. pentru ca nu sintem in curtea cazarmii, trebuie sa va obisnuiti cu ideea asta, oricit de dificil vi s-ar parea!

Si ar fi bine sa va urmati sfatul si sa folosit vocabularul de cazarma asupra celor carora aveti autoritate, adica nu aici pe forum!

sau cum spuneau stramosii nostri: fosta-i lele, cit ai fost! sincer, pareati un om de calitate, cu multa experienta si de aceea ma uimiti uneori cu

replici care nu va fac cinste.

Stiu: nu va pasa, nu va intereseaza, da, nu, nu e treaba dv., nu va bagati,  ma rog, in fine, nu trebuie sa-mi mai spuneti, iar eu promit sa nu mai raspund! 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, gauss a spus:

........... 

P.S. - uita - te si pe la Rohde , poate gasesti ce - mi ceri mie sa - ti indic . Eventual trage si cu aia o cearta , ca au lipsuri mari , mama lor ... Mai mari decat Techtronix ( nu stiu ce - i aia , repet , daca e vorba de TEKTRONIX  , nu - i ierta )  . Eventual invata denumirea firmei , poate esti luat in serios ...

............. 

Sondele utilizate de Rohde ca de altfel și de Keysight sint identice (cel puțin la aspect) cu cele utilizate și de LeCroy și deci as putea spune ca sint realizate de aceeași firma, externa. Este o firma Japoneza care le face, nu dau nume. 

Osciloscoapele Tektronix,  modele noi, pe care le-am butonat sint super la partea HW (au un zgomot foarte mic) poate cele mai bune de pe piața, dar la partea SW m-au dezamăgit foarte tare. 

Scuze inițiatorului pt Off-topic. 

Ps: @gauss eu nu te-am jignit și nu te-am acuzat efectiv de nimic iar dacă totuși te-am jignit cu ceva îmi cer scuze. 

Chiar nu înțeleg dece ai sărit asa ca ars. Nu-ți convine faptul ca mai sint și alte persoane care au cunoștințe în domeniu?!? 

Nasol atunci! 

O seara liniștită tuturor!

Link spre comentariu

Eeeee ... Ce sa nu - mi convina ? ... Si de unde ai scos - o  ? Cunosc cel putin 50 de persoane fata de care ( cat oi sti ... , mult , putin ) m - as bucura sa fiu considerat incepator . Nu cred ca gasesti undeva vreo auto - lauda din partea mea . Fiecare are locul lui , nu cred ca se stabilesc aici ierarhii . Nici macar nu inteleg la ce ar folosi , fie si in viata reala . Acolo conteaza doar parerea celor care te platesc ... , e o chestie biunivoca .  Ma rog , daca mai au valoare (si) diplome , certificari , specializari , consfintite de hartii , sa nu fii crezut pe vorbe  etc . Fii serios , cateodata " scoti "  niste  chestii copilaresti ... , cu emoticoane .

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am mai facut ceva teste cu receptorul DCF bazat pe U4224B si rezultatele sint chiar bune. Cu afisajul oprit in timpul receptiei am reusit receptie fara erori din prima la orice ora ziua sau noaptea, in casa (in anumite locuri) sau afara. Deci U4424B este un CI foarte bun pentru receptia DCF77, as zice ca functioneaza mai bine decat cele doua ceasuri cumparate pe care le am.

Eu folosesc de obicei afisaje grafice, LCD sau OLED comandate in I2C sau SPI, si toate produc foarte mult zgomot in timpul functionarii, solutia cea mai usoara a fost sa opresc afisajul in timpul receptiei semnalului DCF. Probabil un afisaj cu LED ar produce mai putin bruiaj, dar nu prea imi plac afisajele cu LED pentru ca au foarte multe conexiuni, numarul de caractere afisate este limitat si consuma destul de mult curent.

Foarte utile informatiile din link-ul Dlui VAX, multumesc.

Sa auzim numai de bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări