Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

Postări Recomandate

Domnule VAX, am doua ceasuri cu receptor DCF, acum le-am gasit locul potrivit pentru receptie, asa cum am spus, si pot sta foarte bine si in noua pozitie. Nu cred ca mai am nevoie de "instalatii" suplimentare, multumesc.

Eu am receptionat MSF60, nu am chiar nici un motiv sa ma laud degeaba. Se poate deosebi usor de semnalul DCF prin faptul ca la fiecare minut sint doua secunde consecutive cu beep-uri duble, deci patru beep-uri in doua secunde. Cu receptoarele pe care le-am experimentat pana acum, cu bobine pe bara de ferita, am receptionat destul de bine noaptea, comparand ca nivel sonor este cam de 10 ori mai slab decat DCF. Ziua se receptioneaza foarte foarte slab sau deloc, cand am mai incercat ziua am deconectat frigiderul care bruiaza receptia dar oricum semnalul este foarte slab si de multe ori nu il gasesc in timpul zilei. Si in timpul zilei mai sint si alte surse de bruiaj pe care nu le pot controla. Eu locuiesc la marginea, chiar inafara orasului, probabil ca in oras este mai dificil de receptionat.

Pana acum toate receptoarele le-am testat pe breadboard,  functioneaza acceptabil dar cand fortez amplificare foarte mare apar oscilatii si alte zgomote, probabil si din cauza breadbordului care este mai potrivit pentru digital decat pentru analogic. Am ales una din schemele testate, care zic eu ca a dat cele mai bune rezultate in teste, si lucrez la ea sa o pun pe cablaj si incerc si sa-i fac si o carcasa, daca obtin ceva rezultate notabile le voi posta aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

2 hours ago, V10 said:

Eu am receptionat MSF60, nu am chiar nici un motiv sa ma laud degeaba. [...] Cu receptoarele pe care le-am experimentat pana acum, cu bobine pe bara de ferita, am receptionat destul de bine noaptea, comparand ca nivel sonor este cam de 10 ori mai slab decat DCF.

Confirm relatarea lui V10, pentru ca l-am vizitat si am vazut/ascultat chiar pe masa dumnealui semnalul de la MSF60, undeva in jurul orei 23. 

Si da, in oras e un zgomot infernal. Am receptionat si eu MSF60, cu antena miniWhip si transceiverul de pe masa, dar in conditii mult mai proaste, tocmai datorita mizeriei spectrale in care se scalda zona urbana.

Link spre comentariu

Va prezind modul in care am simulat raspunsul in frecventa al circuitului de dupa dupa tranzistorul sau dioda cu rol de detector, pentru determinarea capacitatilor condensatoarelor. Circuitul fiind cu elemente greu de estimat (capacitati interne ale dispozitivelor semiconductoare, rezistente dinamice ) pentru un calcul pe hartie, am preferat sa vad ce zice Circuit Maker. Precizez ca nu sunt sigur ca am procedat 100% corect si daca ceva este in neregula sa spuneti.

Am eliminat pe moment generatorul RF de la intratea circuitului si am pus intrarea la masa. Am utilizat un generator de curent (cu rezistenta interna infinita) conectat la grupul RC de detectie. Nu afecteaza functionarea detectorului, deoarece este setat sa introduca numai curent AC, nu si DC. In plus, am setat amplitudinea semnalului alternativ (domeniul de freventa audio) la valoare foarte mica, pentru ca nivelul acestui semnal nu afecteaza aspectul curbei de raspuns in frecventa. 

Det_D_frecv_s.thumb.jpg.250847bbb15062fe30a3337ac08a6f07.jpg

Det_D_frecv_setare.jpg.f6b3447739272154197ce1785d6c109f.jpg

Det_D_frecv_graf.thumb.jpg.90cf42b5cbb799e9e81caa014500936d.jpg

Nu sunt lamurit de ce unitati afiseaza pe Y (tensiune, dar ma supara ordinul de marime - valorile), insa nu conteaza pentru ca ma intereseaza doar aspectul curbei, banda de trecere.

Daca LT Spice simuleaza asemanator cu Circuit Maker, va rog sa incercati o simulare pe schema respectiva. Raspunsul in frecventa este corespunzator modelului liniarizat (cu valorile corespunzatoare mersului in gol). In regim dinamic, la tensiuni redresate mari, se modifica unii parametri si raspunsul in frecventa este altul. Conteaza mai putin acest aspect, pentru ca banda de frecventa este minima la semnal mic.

Link spre comentariu
3 hours ago, VAX said:

Det_D_frecv_graf.thumb.jpg.90cf42b5cbb799e9e81caa014500936d.jpg

Daca LT Spice simuleaza asemanator cu Circuit Maker, va rog sa incercati o simulare pe schema respectiva. 

la simularea in AC, LTspice aproximeaza mai intai un punct static, apoi trece la celelalte calcule.

In aceasta situatie, nivelul sursei AC nu mai conteaza, caracteristica va iesi la fel (aspect verificat).

Cu generator de curent, exact cum ati incercat dvs., iata rezultatele.

Am calculat nivelul generatorului astfel incat pe grafic, insertia sa fie 0dB la 1KHz.

detector-AM-VAX-poza1-SCH.png

La ~16KHz, insertia e de ~0.5dB, iar punctul de 3dB e la ~45KHz.

detector-AM-VAX-poza1-GRF.png

Simuland cu sursa de tensiune in intrare, am obtinut aceleasi rezultate. 

Ca si mai sus, am calculat nivelul sursei astfel incat pe grafic, insertia sa fie 0dB la 1KHz.

detector-AM-VAX-poza2-SCH.png

detector-AM-VAX-poza2-GRF.png

Iata si valorile modulului impedantei de intrare:

detector-AM-VAX-poza3-GRF.png

Mai jos, rezultatele simularii transient. 

Pentru ca semnalul demodulat sa aiba distorsiuni cat mai mici, la intrare a fost nevoie de un nivel foarte mare, 0.5V amplitudine. 

La nivel mic, montajul nu se comporta bine. Iar ptr 0.5V in intrare, RMS-ul de la iesire e de doar 120mV. 

Semnalul demodulat e in graficul de jos (Vout).

detector-AM-VAX-poza4-GRF.png

Mai jos se poate vedea THD-ul la 1KHz (1.51%, ptr Vin = 0.5V amplitudine).

detector-AM-VAX-poza5-GRF.png

Dupa cum ati observat, nu am avut model ptr BC517, asa ca am folosit doua BC547B.

Ah, si inca ceva. Eu am folosit reprezentare la scara logaritmica, pe cand la dvs. cred ca era setat pe liniar. 

Nu ca ar conta, decat ptr impresia vizuala ! Hi.

Cu stima,

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

@RST

Nu luati de bun tot ce apare pe Internet. Ideea este veche, s-a folosit si la circuitele TDA440 (AFI+D cale comuna din tv-uri A/N). Majoritatea tv-urilor analogice folosesc demodulare sincrona. Realizarea de la schema data pe net (conceptia) are deficiente majore.

@yo3fhm

Nu are cum sa scada atat de mult impedanta la intrare, la frecvente mici. Ceva nu a fost setat corect la simulare, asa cred.

"la simularea in AC, LTspice aproximeaza mai intai un punct static, apoi trece la celelalte calcule.

In aceasta situatie, nivelul sursei AC nu mai conteaza, caracteristica va iesi la fel (aspect verificat)."

Tot asa lucreaza si Circuit Maker, dar daca simulez si regimul tranzitoriu, in paralel cu raspunsul in frecventa, atunci generatorul AC pus pentru simularea in frecventa perturba simularea in regimul tranzitoriu. De asta setez tensiunea din generatorul AC de la intrare la valori mici, nesesizabile in regim tranzitoriu.

Editat de VAX
Link spre comentariu

10 hours ago, RST said:

Gasita pe un site "strain" poza asta m-a convins ca nu sunt singurul prost care umbla cu tetroda la RF si detectie sincrona (inventata de el...auzi!!) 

Inventia e a "strainului"....si cine stie, poate merge ;) 

Este mixarea semnalului cu el insusi. Chestie pe care o dezbatusem pe larg in topicul meu. Cate p (astile) in c (fund) mi-am luat....ca nuuu, asa ceva e imposibil! Ptr ca nu fusese inventata anterior de NASA. Uite ca NASA (si nashu') o inventase deja, dar n am stiut noi unde sa ne uitam. 

Ca nu esti singurul prost, asta asa o fi,... insa de vorba aia romaneasca "prostul daca nu este fudul, parca nu e prost destul", auzit-ai?

Pentru tine este foarte greu sa-ti dai seama ca schema aia este a unui demodulator AM sincron ce utilizeaza purtatoarea AM ca semnal pentru sincronizare, pe cand "genialitatea" matale  cu "mixarea semnalului cu el insusi defazat" a fost in SSB si ai declarat-o ca ar fi fost chipurile... demodulator SSB (unde de fapt nu exista purtator!) cu mixarea semnalului cu el insusi defazat, si care-i cu totul altceva, e ceva ce nu poate fi!

Deci schema de mai sus este ok pentru ca face intradevar demodulare AM, pe cand a lu' matale nu este pentru ca nu face demodularea SSB pe care ai afirmat ca ar face-o!

Ce este mai interesant insa, este chiar ceea ce iese abia acum la iveala...., este faptul ca matale ai copiat sau te-ai inspirat la greu din scheme de demodulator sincron AM cu utilizarea purtatorului AM  ca semnal sincron, crezand in mod tampit ca ar functiona si ca demodulator SSB... deci "inventia" matale "originala" de "demodulator SSB cu mixarea semnalului cu el insusi defazat" cu care te laudai (desi era o cretinitate, neputand fi demodulator SSB!) nu numai ca nu era "originala", ci era chiar  copiata dar fara ca macar sa ai habar despre ce anume ar face schema respectiva!

Iar in mod penibil, dupa ce intai ai declarat-o ca fiind demodulator SSB  si apoi vrand sa faci cu ea multiplicator de frecventa,  acum postand schema care-i de fapt demodulator AM sincron tot tu sari de fund in sus ca ti s-ar fi furat inventia "demodulatorului SSB cu mixarea semnalului cu el insusi defazat" despre care habar n-ai ce anume face de vreme ce  este de fapt un demodulator AM!

Noaptea mintii!

Link spre comentariu
La 13.05.2019 la 8:22, VAX a spus:

@RST

Nu luati de bun tot ce apare pe Internet. Ideea este veche, s-a folosit si la circuitele TDA440 (AFI+D cale comuna din tv-uri A/N). Majoritatea tv-urilor analogice folosesc demodulare sincrona. Realizarea de la schema data pe net (conceptia) are deficiente majore.

................................

N-o lasati in coada de peste, spuneti va rog care sint acele deficiente si eventual cum le vedeti rezolvate, poate receptorul prezinta interes pentru unii colegi si nu are rost sa munceasca degeaba daca nu va functiona decent!

P.S.: are cineva timp sa-l testeze rapid pe o bucatica de cablaj sau de tabla?

Link spre comentariu

Ziua buna! In niste postari anterioare, in urma cu vreo doua luni, am promis Domnilor yo3fhm and RST ca le voi da niste curturi de 77,5 kHz. Din pacate astazi a expirat termenul pentru livrare, inca nu am primit coletul si am deschis disputa pentru returnarea banilor. Asteptam cu nerabdare sa construiesc un receptor cu U4224 dar se pare ca nu am noroc. Nici integratele nu au ajuns inca, mai au cateva zile pana se implinesc doua luni, slabe sperante sa mai ajunga.

Sa auzim numai de bine!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Multumesc @RST, sper sa aveti mai mult noroc. In ultimul an am avut cam multe probleme cu  comenzile de la chinezi, o sa cam renunt. Nu prea sint multe oferte de cuarturi de 77.5kHz, mai sint cateva site-uri care vand cu vreo 3 EUR bucata si am mai gasit la digikey dar nu au 77.5000 pe stoc ci numai 77.5030, probabil ar merge si cu acestea. Pretul este mai bun la digikey (3.40 RON) dar pentru livrare gratuita trebuie sa comand de minim 210 RON, probabil o sa fac o lista cu ce as mai avea nevoie si o sa fac o comanda.

Intre timp am primit una din comenzile cu U4224B, dar fara cuarturi nu pot face nimic.

Link spre comentariu

Off topic: sunt probleme cu coletele de la chinezi (posta uzuala, nu curieri) inclusiv in TM  in ultima vreme numa` ca din ce observ eu nu este vina chinezilor.

(mentionez ca nu sunt nici "chinezofil" dar nici "chinezofob")

Se pare ca statul roman prin reprezentantul sau vamal a hotarat ca pierde prea mult din "subestimarea" valorii marfurilor si s-a gandit sa verifice mai exact ce si cum.

Asa ca in ultimele luni n-am primit nici macar un colet mai repede de 2 luni deoarece petrece foarte mult la "BSI Bucuresti", orice activitate s-o fi facand acolo pt. fiecare colet.

In plus, daca inainte cu ceva luni coletele sub $10 veneau la oficiul din sat, acum vin din nou la SINGURUL oficiu postal pt. colete externe din TM si evident ca au reaparut cozile "kilometrice".

Interesant ce eficienti suntem noi la a lua taxele... bine ar fi sa fim la fel si la destinatia lor....

Editat de informer
Link spre comentariu

Unii primesc mii de colete sub 10 euro ... , in mod regulat ... , nu neaparat legate de electronica , poate cineva s -a intrebat ce si cum . Ca seamana a business ... , mai putin a hobby sau cumparaturi ocazionale , cu ce - i trebuie fiecaruia .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Dupa vreo 3 luni si jumatate, cand nici nu mai speram, am primit cuarturile de 77.5 kHz si am reusit sa testez receptorul DCF cu U4224B. Functioneaza bine, am avut receptie buna din prima si fara erori chiar si in casa dar numai seara si noaptea. In timpul zilei nu prea reuseste receptie fara erori din prima in casa. Afara, in curte, functioneaza ceva mai bine. Probabil se mai poate imbunatati antena. 

Antena am construit-o pe o bara de ferita de 100 mm lungime si 10 diametru, am bobinat 150 spire cu fir de cupru emailat de 0.25 mm, in doua straturi, cu o lungime de 23 mm, primul strat 80 spire, al doilea 70. Am folosit condensator de acord de 2.2 nF. Nu am facut nici un fel de calcule pentru antena ci am construit-o dupa specificatiile antenei CMA77-100 care se gaseste de cumparat pe internet si am mai redus 5 spire pentru o pozitie convenabila a bobinei pe bara de ferita la acordul pe 77.5 kHz.

Pe iesirea U4224B trebuie pus un tranzistor deoarece curentul disponibil este foarte mic si nu este capabil sa comande direct un micro controler. Pentru primele teste am folosit un Attiny861A si un cod publicat pe internet, este un cod simplu care ar mai trebui imbunatatit.

Ar mai fi o mica problema cu care m-am confruntat, U4224B este cu capsula SO16 iar adaptor am gasit numai SOP16, aceeasi lungime a carcasei dar SO16 este mai lata si am taiat un adaptor SOP16 in doua pe lungime ca sa il pot folosi.

Sa auzim numai de bine!

Editat de V10
Link spre comentariu
Acum 1 oră, V10 a spus:

Dupa vreo 3 luni si jumatate, cand nici nu mai speram, am primit cuarturile de 77.5 kHz si am reusit sa testez receptorul DCF cu U4224B. Functioneaza bine, am avut receptie buna din prima si fara erori chiar si in casa dar numai seara si noaptea. In timpul zilei nu prea reuseste receptie fara erori din prima in casa. Afara, in curte, functioneaza ceva mai bine. Probabil se mai poate imbunatati antena. 

Felicitari ! Ma bucur sa aud ca pana la urma, chinezii si-au onorat comanda... desi 14 saptamani reprezinta cam prea mult. 

Sunt curios sa vad si eu ce pot cuarturile acelea si daca mai e valabil, sa cumpar de la dvs. 1-2 buc de U4224B.

Pentru imbunatatirea receptiei, v-ati putea inspira de aici :

https://avecircuits.blogspot.com/2012/03/preamplifier-circuit-diagram-dcf77.html

dcf77Preamplifier+circuit.GIF

Acum 1 oră, V10 a spus:

Antena am construit-o [...]  dupa specificatiile antenei CMA77-100 care se gaseste de cumparat pe internet 

Interesant. Cand ati aflat de antena asta? 

Acum 1 oră, V10 a spus:

Ar mai fi o mica problema cu care m-am confruntat, U4224B este cu capsula SO16 iar adaptor am gasit numai SOP16, aceeasi lungime a carcasei dar SO16 este mai lata si am taiat un adaptor SOP16 in doua pe lungime ca sa il pot folosi.

Buna si informatia asta, cum sa nu ! 

Intre timp, vad ca la Adelaida ar avea si adaptoare SO16, dar sunt cam piparate :

https://www.adelaida.ro/cablaj-adaptor-smd-dip-ms-dip-so10-21x15.5mm.html

ms-dip_so10-150x120.jpg

Ar merge eventual sa platim o comanda de cateva bucati, ca sa achitam taxele de drum , totul la comun. 

Pe mine ma intereseaza proiectul, asadar voi tine un ochi deschis pe el :))

Succes pe mai departe si sa ne auzim cu bine !

Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări