Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

Postări Recomandate

Raportul semnal/zgomot minim necesar pentru receptia DCF77 este relativ redus, asemanator celui pentru receptia CW. Am învatat cândva sa calculez acest raport dar nu mai stiu sa reproduc calculul din memorie. Se gaseste de exemplu în cursul lito TTI al profesorului Stoica si în alte cursuri asemanatoare. Pe site-ul lui Maxim se gaseste un scurt articol pe aceasta tema (AN2815 parca). Majoritatea receptoarelor din ceasurile RC sunt însa low cost si nu au implementate strategii avansate de detectie a semnalelor de sub zgomot. Plus ca în România se suprapune unda de suprafata peste cea spatiala. Asa ca ar fi utile sisteme de reducere a interferentelor.

Pentru DCF77 nu are rost sa încerc, eventual pentru celelalte emitatoare.

Am gasit un cerc hola-hoop (un cerc confectionat dintr-o teava de plastic) pe care am sa-l tai într-un loc si am sa-l bag într-o bucata de teava de cupru pentru instalatii sanitare (se vinde sub forma de colac). Cu mult talc si un pic de noroc o sa-l umplu cu lita de RF. Pe urma o sa mai vedem. Necazul e ca vine vreme frumoasa si au prioritate bicicletele.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru DCF77 nu are rost sa încerc, eventual pentru celelalte emitatoare.

Am gasit un cerc hola-hoop (un cerc confectionat dintr-o teava de plastic) pe care am sa-l tai într-un loc si am sa-l bag într-o bucata de teava de cupru pentru instalatii sanitare (se vinde sub forma de colac). Cu mult talc si un pic de noroc o sa-l umplu cu lita de RF.

Buna dimineata,

Mi-as permite sa va sugerez ceva mai simplu.

Folositi teava de cupru direct. Taiati-o in 2 jumatati si introduceti o singura "spira" din cablu UTP cu 8 fire. Inseriati infasurarile rezultante acordand prioritate firelor din perechi (nu inseriati un fir dintr-o pereche cu alt fir dintr-o pereche diferita). Constituiti baza antenei dintr-o cutie metalica pe care puteti suda capetele buclei din cupru si in interiorul careia veti putea monta dupa dorinta fie un trafo adaptor fie un preamplificator. Capetele superioare ale buclei de cupru, trebuie mentinute la o distanta in jur de 5mm, pentru a nu se constitui intr-o spira in scurtcircuit.

Exact la antena asta muncesc acum :)

Voi reveni cu detalii cand o sa am ce prezenta .

Toate cele bune!

P.S.> De ce spuneti ca ptr DCF77 nu are rost sa incercati ?

Link spre comentariu

@frantzm: Inteleg, am uitat de fapt locatia dvs. :)

Revin pentru a posta cateva actualizari in experimentele mele locale, care demonstreaza ca decodarea cu succes a semnalului de la DCF77 depinde foarte mult de raportul semnal/zgomot.

Week-end-ul trecut mi l-am consumat fabricandu-mi un sistem de impamantare experimental in fata blocului in care locuiesc. Conectandu-l la transceiver, zgomotul scade de la S8 la sub S3. Inainte, foloseam ca "impamantare" un fir tras de la calorifer. Era mai bun decat nimic, reducand simtitor zgomotul, dar nu facea sa dispara anumite componente deranjante (mai ales armonicile frecventei de 50Hz). Din pricina asta, decodarea semnalului DCF77 era dificila chiar si in conditia in care foloseam filtrele digitale oferite de SpectrumLab.

Voi reveni mai jos asupra zgomotelor care se aud in banda de LF si in special pe frecventa DCF77 (77.5KHz), aici in locatia mea. Pana atunci, iata doua capturi de ecran privind decodarea spectaculos imbunatatita a semnalului DCF77, prin folosirea impamantarii si a filtrelor digitale oferite de aplicatia SpectrumLab.

Captura1: 27Apr2017-h2230 local (click ptr marire):

dcf77-decode4_t.jpg

Captura2: 27Apr2017-h2315 local (click ptr marire)

dcf77-decode5_t.jpg

In ambele cazuri am folosit un filtru de banda centrat pe 816Hz, cu largimea de 50Hz.

In aceste conditii, durata pana la primul "fix" (prima decodare corecta) a scazut la 1minut, practic semnalul fiind decodat la prima trecere. Se poate observa ca diferenta de timp (intre ceasul local si ora decodata) a variat intre 0.1 si 0.3 secunde.

Sper ca rezultatele obtinute de mine sa-i animeze si pe alti entuziasti. Dupa cum se vede, se poate.

In acest week-end voi testa si antena bucla la care lucrez, promit ca voi reveni cu impresii.

Link spre comentariu

ZGOMOTE SI SEMNALE PERTURBATOARE IN BANDA LF,
IN APROPIEREA FRECVENTEI DE 77.5KHz

In incercarile mele de a receptiona si apoi de a decoda semnalul orar transmis de statia DCF77, m-am lovit de prezenta a trei tipuri de perturbatii :

1) zgomot parazitar de banda larga, prezent de la 30KHz si pana pe la 6MHz; are un aspect de descarcare electrica si e comparabil cu ce am auzit in zona de campie deschisa, atunci cand treci pe sub liniile de inalta tensiune. Acest tip de zgomot e bine atenuat atunci cand conectez impamantarea la transceiver. Probabil ca e loc si de mai bine :) Exemple audio inregistrate in aceasta seara :

Receptie in mod CW (banda 2.4KHz):

[5] zgomot_parazitar_83KHz-h1820local-CW.wav

[7] zgomot_parazitar_83KHz-h2215local-CW.wav

Prin comparatie, iata ce se auzea in banda de 80m:
[8]zgomot_80m(3587KHz)-h2220local-CW.wav

OBS: nivelul zgomotului in banda de 80m era mult mai ridicat (S9) fata de nivelul receptionat pe 83KHz, unde la ora 22:15 (local) abia daca depasea S1!

Am efectuat receptiile la 83KHz, pentru ca pe 77.5KHz "beneficiam" de prezenta unui alt tip de perturbatie, despre care voi vorbi in continuare. Mentionez ca antena folosita este un FD4 (dipol asimetric cu bratele de 13m si respectiv 27m, montat deasupra terasei blocului, la o inaltime de 5m).

Iata in continuare si un clip Youtube inregistrat ieri, in care puteti vedea ce se intampla.
DCF77 TS450 zgomot1+GND1&2

Explicatii:
Receptie DCF77, f=77.5KHz, 26.04.2017 in jurul orei 7AM.
La inceputul clipului, se observa ca nivelul zgomotului (S8, paraziti+semnal perturbator) acopera semnalul util.
Dupa deplasarea spre o frecventa superioara pentru a receptiona doar componenta "parazitara" a zgomotului, am conectat "impamantarea" provenita de la calorifer (firul negru), constatand ca nivelul zgomotului scade la S3/4. Apoi am conectat impamantarea realizata in fata blocului (firul rosu), moment in care nivelul zgomotului a scazut sub S3. Revenind pe 77.5KHz, apare si semnalul perturbator de tip1, care e atenuat foarte puternic atunci cand folosesc impamantarea reala (fir rosu). Daca folosesc doar "impamantarea" provenita de la calorifer, se vede ca nivelul perturbatiei nu este atenuat suficient.

Dupa cum puteti vedea si auzi, impamantarea realizata si-a spus cuvantul si a meritat efortul.

2) semnal perturbator (tip1), cu model complex. Inca nu l-am monitorizat zile in sir, dar voi fi atent.

Seamana mai mult cu un soi de modulatie digitala, decat cu o perturbatie propriu-zisa, dar sunt convins ca e altceva. In mod evident, nu e atenuat atunci cand cuplez impamantarea, hi.

Interesant e ca azi, i-am constatat prezenta incepand cu ora 17, exact peste semnalul DCF77, dar la ora 18:06 a disparut brusc. L-am regasit un pic mai tarziu, la ora 18:17, in jurul frecventei de 83KHz. Exemple:

[1] perturb_tip1_77_5KHz_h1800local.wav

[2] perturb_tip1_77_5KHz_h1800local(11025Hz@16bit).wav

[6] perturb_tip1_86KHz_h2200-CW.wav

Inregistrarile [1] si [6] sunt realizate la 44.1KHz, iar [2] e realizata la 11.025KHz.
Acum e ora 00:36 si am regasit semnalul de tip1 pe frecventa de 90KHz (vad ca are tendinta de a urca in frecventa). Sa vedem dimineata la ora 6 cand ma trezesc, daca il voi mai regasi si unde anume.

Iata si un clip Youtube care exemplifica receptia aceluiasi tip de semnal perturbator. Atentie, nivelul audio e cam redus. In acest clip, semnalul perturbator apare exact peste semnalul DCF77 (77.5 KHz):
DCF77 TS450 perturb1

3) semnal perturbator (tip2), care contine componente armonice de 50Hz, dar cu o prezenta audio de frecventa lent variabila. Acesta e atenuat partial atunci cand cuplez impamantarea. Exemple:

[3] perturb_tip2_77_5KHz_h1813local(11025Hz@16bit).wav

[4] perturb_tip2_77_5KHz_h1813local(11025Hz@16bit)-AM.wav

Inregistrarea [3] e realizata cu receptorul in mod CW (banda de 2.4KHz), in timp ce inregistrarea [4] am efectuat-o in mod AM, pentru a sesiza eventuale alte diferente.

Cam atat deocamdata. Voi incerca sa construiesc si un receptor cu conversie directa, sau sa folosesc un SDR, pentru a vedea daca perturbatiile receptionate (tip1 si tip2) sunt reale sau se datoreaza altor fenomene legate de arhitectura interna a transceiverului (Kenwood TS-450S/AT).

Daca cineva dintre dvs. crede ca imi poate oferi vreo explicatie asupra originii acestor perturbatii, ii raman indatorat.

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Asa cum am anuntat, revin sa postez un rezumat al evolutiei semnalului perturbator notat de mine cu "tip1":

27.04.2017 h17:00, f=77.5 KHz

27.04.2017 h18:00, f=77.5 KHz

27.04.2017 h18:00 - disparut de pe 77.5KHz

27.04.2017 h18:17, regasit la f=83 KHz

28.04.2017 h00:36, regasit la f=90 KHz

28.04.2017 h06:10, regasit la f=82 KHz

28.04.2017 h07:56, regasit la f=86.5 KHz

Pentru cei care au citit doar aceasta postare, pot regasi semnalul notat de mine cu "tip1" in postarea anterioara (video si audio).

Ciudat, nu? Se muta in frecventa si nu suna ca o perturbatie aleatoare. Mai mult, pare modulat intentionat.

Link spre comentariu

Perturbatiile industriale de mare putere (MW) au cel putin trei surse:

- cuptoarele electrice cu arc si redresoarele cu mercur de mare putere. Lucreaza la frecventa retelei si dau armonici pana la megahertzi. Variatia de frecventa este foarte mica, functie de incarcarea generatoarelor sincrone;

- cuptoarele cu inductie alimentate din grupuri motor-generator (de cativa kHz). Dau putine armonici, dar variatia de frecventa poate depasi 10%, functie de incarcarea motorului asincron;

- instalatiile de sudura longitudinala a tevilor. Sunt echipateate de obicei cu tuburi de sute de kW cu frecventa inalta reglabila. Astea dau perturbatiile cele mai deranjante si imprevizibile.

In Germania sunt orase in care receptia DCF77 este dificila din cauza industrializarii locale.

Pentru studiul perturbatiilor, este buna ideea de a utiliza receptoare simple, sincrodine sau cu reactie, pentru a elimina compusii de conversie.

Adevarata provocare ar fi, cel putin pentru mine, realizarea cu componente discrete a unui receptor de talia integratelor din ceasuri. Filtrarea si decodificarea semnalelor o poate face si un calculator.

Link spre comentariu

Adevarata provocare ar fi, cel putin pentru mine, realizarea cu componente discrete a unui receptor de talia integratelor din ceasuri.

Buna dimineata,

1) Variantele "prefabricate" *par* a fi mult mai usor de realizat, datorita nivelului de integrare si usurintei punerii la punct. Voi reveni la subpunctul 2 cu o precizare in acest sens. DCF-RS1 postat de colegul Franzm, e un decoder pentru semnalul de la DCF77. Are nevoie de un receptor inaintea lui.

Pe piata receptoarelor pentru semnale de timp pot fi achizitionate fie module gata realizate (cele mai performante par a fi cele realizate de HKW, urmate de cele de la Conrad Electronics), fie circuite integrate specializate cu care se pot construi astfel de receptoare (la care mai trebuie sa adaugati, in afara de componentele uzuale, un cuart dedicat pentru filtru + antena de ferita si condensatorul de acord aferent). Exemple de astfel de circuite integrate ar fi :

CME8000 (C-Max)

T4227 (Atmel)

U4224 (Temic)

MAS1016, MAS1017, MAS6179, MAS6180, MAS6181B, MAS9078 (Micro Analog Systems)

Primele trei circuite sunt vechi si probabil se mai gasesc doar pe ici-colo, pe stocuri.

De asemenea, apropos de T4227, nu uitati ca ATMEL a fost achizitionat de MicroChip acum aproape 2 ani in urma. Cei de la MAS au in productie curenta modelele MAS6180 si MAS6181B, daca imi aduc bine aminte. Trebuie sa verificati pe site. Din pacate, distribuitori in Romania nu exista, asa ca daca ati vrea sa cumparati, ar trebui sa apelati la prieteni din alte tari inconjuratoare (UK, Germania, Italia, etc.) - vedeti lista distribuitorilor.

Module gata prefabricate:

- ELV : DCF-Empfangsmodul DCF-2

- HKW: Empfangsmodul EM2S DCFn

- Conrad: "vestitul" modul 641138: DCF receiver module 641138

(e "vestit" pentru ca e foarte folosit de multi dintre cei care au realizat experimente de receptie pentru DCF77).

O comparatie intre mai multe tipuri de module, sensibilitati si performante, puteti gasi in link-ul urmator, pe blogul BlinkenLight apartinand lui Udo Klein, care a scris si o renumita librarie pentru decodarea semnalelor de la DCF77, pentru Arduino si Raspberry PI:

https://blog.blinkenlight.net/experiments/dcf77/dcf77-receiver-modules/

ATENTIE! Citirea comentariilor din subsol va oferi multe alte informatii utile suplimentare !

2) Dupa cum am mentionat si la sfarsitul postarii #35, si eu m-am gandit la realizarea in regim propriu a unui receptor pentru semnalul de la DCF77 si inca mai cochetez cu ideea, pentru simpla idee de provocare tehnica. Totusi, provocarile de genul asta consuma foarte mult timp pentru studiu, analiza, experiment, etc. Daca as fi la pensie, poate ar fi mai simplu... (oare?) dar cum stau destul de inghesuit cu timpul... deocamdata mi-am permis doar sa visez cu ochii deschisi. In mod evident, am cautat proiecte realizate de altii si sincer, nu prea am gasit mare lucru. Iata aici doua resurse:

a) Teensy3.1 as a precision Frequency Standard

In cadrul textului acestui link, puteti regasi o schema experimentata de cel care a postat. E util sa cititi postarea, exista acolo amanunte.

b) Crystal filter pre-amp for MSF (Jonathan Hare, G1EXG)

Principiul e asemanator cu cel folosit in primul link.

Am simulat aceasta configuratie. Pentru simulare, ar fi trebuit sa extrag parametrii motionali ai unuia dintre cuarturile de 77.5KHz, folosind VNA-ul. In mod normal, n-ar fi reprezentat o activitate prea laborioasa, dar specificatiile cuarturilor de acest tip spun ca puterea pe care acestea o pot suporta (respectiv cu care ar putea fi explorate) poate atinge un maxim de 1μW, uzual 0.5μW (!!).

Asta ar implica sa folosesc un atenuator reglabil, si sa refac o serie de calibrari la montura de masura, chestii mai laborioase si pentru care n-am avut timp in cursul saptamanii.

In concluzie, am aproximat, folosind parametrii motionali mentionati in foaia de catalog a unui cuart de ceas (32.768KHz), calculand apoi inductanta motionala pentru 77.5KHz :))

In imaginea de mai jos (click pentru marire) puteti vedea simularea cuartului masurat in mod transmisie (sus e cel de 32.767KHz, iar jos e cel de 77.5KHz):

cuart_77500Hz_t.jpg

Si aici aveti simularea schemei filtrului cu AO (click ptr marire):

filtru-CA3140-V2_t.jpg

Banda masurata este de 2x21.79Hz = 43.58 Hz.

De notat ca valoarea lui C5 este extrem de critica pentru stabilirea frecventei centrale, o variatie de 0.2-0.3pF conducand la deplasari importante ale acesteia. Textul articolului spune mai multe.

Modelul cuartului folosit l-am reprodus in partea de jos-stanga a simularii.

3) Nu in ultimul rand, ar trebui sa nu excludeti posibilitatea realizarii unui filtru cu DSP.

Exista un proiect publicat de revista Elektor Magazine in Ianuarie 2012, sub titlul "Ultra-accurate DSP-based DCF77 Timecode Receiver". Evident, cei de la Elektor sunt exclusivisti si nu au pus la dispozitie publica proiectul, ci doar pentru membri. Din fericire, mai exista entuziasti, care au avut grija sa reproduca proiectul integral si sa-l puna la dispozitie sub un alt nume, cu tot cu software-ul aferent, PCB si restul documentatiei :))

Sper ca cele postate aici sa fie de folos multor dintre cei care vad ca au citit deja cele postate, scurtandu-le drumul catre finalizarea unui proiect in aceasta zona. M-as bucura tare mult daca as vedea si feedback-uri , macar pentru a observa daca exista intr-adevar preocupari in acest sens.

Evident, ii exclud din start pe cei care deja au postat in acest thread. Hi !

O minivacanta de 1Mai cat mai placuta si toate cele bune !

(Later edit):

Un alt abord ar fi ... Low Pass Filter :

https://blog.blinkenlight.net/experiments/dcf77/binary-clock/

My first attempt was to use the DCF77 library from the Arduino playground. Unfortunately this library did not work to well with my module. After looking at the raw signal and reading the specification of the module twice the issue became clear. My module has 300 Hz bandwidth while most modules have only 20 Hz bandwidth. Higher bandwidth allows for more accurate timing but also implies that the module will pick up more noise. Noise is of course bad for decoding the signal.

There are several means to deal with such a situation. The most common approach is to apply a low pass filter. In order to keep memory consumption low I will apply exponential smoothing. This filter is very easy to implement, consumes very little memory, has a good impulse response and it is also pretty easy to analyze. I tuned the filter constants such that a pulse of 50ms will result in a 50% signal level. I also added some Schmitt-Trigger behaviour at the 50% signal level. Thus the filtered signal will keep pulses shorter than 50ms “low” while pulses longer than 50ms will be kept high for at least 50ms. The result is a reduced bandwidth and a much cleaner signal.

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Pe partea de radio n-am facut nimic de unul singur, de-aia nici nu m-am manifestat pana acum pe topicul asta.

Pe partea de decodare - am un controller de acvariu cu pic si pentru ca aveam probleme de stabilitate si se reseta dand peste cap toate programarile *), am folosit un modul DCF77 dintr-un ceas pentru a potrivi ora in cazul unui reset.

Codul e destul de neelegant (in C, pentru xc8) si imprastiat prin diverse colturi ale proiectului, dar daca e cineva interesat pot sa incerc sa-l extrag si sa-l postez.

Desi probabil cel mai usor ar fi sa postez tot proiectul pe undeva. :rade:

*) Un "hranitor de pesti" care hraneste noaptea e mai mult daunator decat folositor.

Link spre comentariu

Pe partea de radio n-am facut nimic de unul singur, de-aia nici nu m-am manifestat pana acum pe topicul asta.

Pe partea de decodare [...] am folosit un modul DCF77 dintr-un ceas pentru a potrivi ora in cazul unui reset.

Codul e destul de neelegant (in C, pentru xc8) si imprastiat prin diverse colturi ale proiectului, dar daca e cineva interesat pot sa incerc sa-l extrag si sa-l postez.

Buna ziua,

Multumim pentru feedback, e placut sa vezi ca mai exista si altii cu preocupari asemanatoare, hi hi.

Pai felicitari pentru realizare, v-am mai vazut si alte postari pe zona de programare. In contextul pe care l-ati pomenit, poate n-ar strica sa publicati (cand veti avea timp si ocazie) tot proiectul, asa cum v-ati propus, si eventual sa faceti o sectiune separata cu amanunte referitoare la modul in care ati "hackuit" ceasul si aplicatia dvs. software. Postati un link si aici pentru referinte ulterioare si uite asa se mai adauga un pic de informatie !

Daca doriti, va pot publica articolul si pe site-ul nostru de la radioclubul YO3KXL , ramanand astfel usor de referit prin alte link-uri ulterioare.

Link spre comentariu

@Franzm:
Ati fost mai rapid decat mine, care rascoleam printre bookmark-uri :)

http://www.marvellconsultants.com/DCF
marvellconsultants.png

" DCF77 Receiver resources page

This dsPIC-based project receives and decodes the pseudo-random phase-modulated signal from the DCF77 time code transmission to achieve sub-millisecond timing accuracy. It is the the subject of an article in the Jan 2012 edition of Elektor magazine"

Am cautat revista, pentru ca exista pe net si sincer, ar trebui sa am si eu colectia in format electronic, dar n-am avut rabdare sa sap pana la capat. Presupun ca e o clona dupa proiectul respectiv, pentru ca placile sunt identice si nu cred ca cineva si-a batut capul sa scrie alt cod. Hi.

Revin pentru a mai posta niste link-uri utile :

1)
Un posibil tip de receptor ptr DCF77 + filtru pe cuart, cu tranzistoare :
https://www.mikrocontroller.net/topic/408936
Pentru schema, puteti face click direct aici .

Am incercat o simulare si pare sa functioneze, dar inca n-am interpretat rezultatele.
Voi reveni poate mai tarziu sau altadata asupra acesteia.

2)
Un articol interesant pe blogul "Rebooted Electronics", despre un proiect de ceas cu alarma, care contine si un modul pentru DCF77. Sectiunea "Addendum" contine o precizare care subliniaza (inclusiv cu poze) foarte clar necesitatea filtrarii semnalului DCF77, care altfel este puternic afectat de zgomot:
" The RTC-DFC is a module in two parts. A DCF77 receiver module and a micro based RTC. It turns out that I really had a bit of luck with the positioning of the antenna on the main board. In certain locations the clock can (eventually) receive a signal, in others not at all. Looking at the data signal from the DCF77, I could clearly see the one second pulses when the antenna was about 5cm from the board. Bring the antenna closer and the signal is disrupted as the images below show. "
E instructiv sa vedeti si cele doua poze.

3)
A Simple Regenerative VLF-LF Receiver (by Lloyd Butler, VK5BR)
"The receiver I will describe is based on the above principles but is designed around more modern solid state amplifier packages. It tunes between 10kHz and 430kHz with quite reasonable selectivity. A selectable audio bandpass filter is included to improve the reception of narrow band signal modes in the VLF region."

4)
An up-converter for receiving long and very long waves (by Iacopo Giangrandi, HB9DUL)
"Listening to very long waves (VLF) is fascinating with lots of interesting signal to hear, like the historical Swedish transmitter SAQ on 17.2 kHz or the famous German time station DCF77 on 77.5 kHz. A simple but performing LF and VLF up-converter is presented and described in detail, hoping this helps in finding the right compromise according to everyone's specific needs. It allows exploring a very interesting band where I spent many happy hours in spotting a lot of weak and mysterious signals well below 20 kHz."

5)
A VLF-LF receiver - 10kHz to 500 kHz with resistance tuning (by Rob / Raj Kalmeyer, PA3CJD)
"A receiver has been presented which tunes the VLF and LF bands and part of the MF band. The receiver makes use of a number of integrated circuit packages and circuit techniques, perhaps a little unusual in radio receivers. Use of the XR2209 oscillator' package with resistance tuning and a broadband RF front end eliminates the need for a ganged tuning capacitor. The XR2208 operational multiplier performs as a mixer at the frequencies concerned with outstanding performance. The dual operational amplifier package LF353 has been put to work as an RF and IF amplifier. A section of an inexpensive ceramic filter is used as crystal control for a stable BFO. There are no coils to wind as all the inductors are inexpensive RF chokes of preferred value, available off the electronics store shelf."

6)
Empfang von DCF77-Signalen mit einer aktiven magnetischen Antenne und der Soundkarte
(by Gunthard Kraus, DG8GB)

Una dintre cele mai complete descrieri a unui receptor ptr DCF77, din tot ce am mai vazut pana acum. Din pacate, e scris doar in lb. germana, dar se poate traduce cu Google.

7)
Simulation and Design of a very small magnetic core loop antenna for an LF receiver
(by Kazuachi Abe & Jun-ichi Takada)

8)

Performance Analysis and Receiver Architectures of DCF77 Radio-Controlled Clocks (by Daniel Engeler)

Un material extrem de interesant si care poate oferi o serie de raspunsuri la intrebari privind realizarea in regim home-made a receptoarelor pentru semnale de timp, in special de la DCF77.

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Salut,
in primul rand as dori sa renuntam la politeturi si sa ne tutuim ca buni colegi de forum ce suntem.

sa publicati (cand veti avea timp si ocazie) tot proiectul, asa cum v-ati propus,

Eu nu-mi propusesem nimic, spuneam numai ca mi-ar fi mai usor sa urc proiectul complet undeva si cine e interesat sa caute si sa extraga partea DCF77 din el. :)
Numai ca in modul asta codul ar fi practic inutil (incluzandu-ma si pe mine aici), pentru ca e destul de dezlanat si greu de citit.
Cu cat ma gandesc mai mult, cu atat mi se intareste concluzia ca cel mai bine ar fi sa incerc sa fac un proiect de ceas + DCF77 de sine statator si sa-l fac pe ala de ras. Numai ca probabil c-o sa dureze.

si eventual sa faceti o sectiune separata cu amanunte referitoare la modul in care ati "hackuit" ceasul si aplicatia dvs. software...
Daca doriti, va pot publica articolul si pe site-ul nostru de la radioclubul YO3KXL , ramanand astfel usor de referit prin alte link-uri ulterioare.

Nu-s convins c-o sa fiu in stare sa documentez prea tare proiectul. Oricum, daca reusesc sa fac ceva, o sa "public" ori pe github (vezi semnatura), ori pe site-ul propriu. :)

Ca de fiecare data, cel mai greu o sa fie cu timpul, ca e din ce in ce mai putin (si proiectele/ideile multe si imprastiate).

O seara buna,

Liviu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări