V10 Postat Aprilie 5, 2019 Partajează Postat Aprilie 5, 2019 Am rezolvat problema cu generatorul, am folosit deocamdata un opamp MCP6022. In schema D-lui VAX am facut urmatoarele modificari - adaugat 3.9 kohm intre sursa JFET si masa si am ajustat din nou valoarea R6 pentru o tensiune de 6 V in colectori, am alimentat cu 12V dintr-o sursa mai mica. Am testat bobina ceasului care nu receptioneaza nimic, este pe o bara de ferita de 50mm lungime, 7 latime si vreo 2,5 grosime, bobina este in 2 straturi, nu am numarat spirele. Conform masuratorilor mele ar avea Q = 38. Atasez o poza cu "antena", poate va dati seama daca Q masurat de mine este cat de cat aproape de realitate. Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 6 hours ago, V10 said: Am testat bobina ceasului care nu receptioneaza nimic, este pe o bara de ferita de 50mm lungime, 7 latime si vreo 2,5 grosime, bobina este in 2 straturi, nu am numarat spirele. Conform masuratorilor mele ar avea Q = 38. Q-ul este prea mic. Sa n-aiba sprire scurtcircuitate. Cat este frecventa de rezonanta ? Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 @VAX, Mai multe detalii despre masuratori, F0 - 77,5 kHz cu nivelul semnalului 4,1 Vpp, F1 - 76,5 kHz pentru un nivel al semnalului de 2,9 Vpp si F2 - 78,5 kHz tot la 2,9 Vpp. Deci banda de 2 kHz la -3dB din care rezulta Q 38,7. Precizia benzii ar fi cam +/- 100 Hz pentru ca valorile masurate pe osciloscop variaza continuu cam cu 0.05-0.08V in plus sau minus. Depinde probabil si de cat de bine mi-a iesit montajul facut dupa schema Dvs. mai ales ca nu am avut tranzistoarele recomandate. As putea incerca sa fac o alta bobina pe acea bara de ferita si mai mai fac alte masuratori. Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 Micsorati tensiunea din generator, ca poate intra montajul in limitare si apar erori. Sa n-aveti mai mult de 1Vvv pe circuitul LC (adica la sursa JFET-ului) la frecventa de rezonanta. Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 Am repetat masuratorile cu o tensiune mai mica si cu mai multa rabdare, 1,02 Vpp la 77,5 kHz si am obtinut o banda de 2120 kHz la -3dB, deci cam acelasi lucru. Am construit si eu o bobina pe aceeasi bara de ferita, 160 spire cupru emailat de 0.32 in 4 straturi dar cred ca mi-a iesit o catastrofa, conform masuratorilor are Q 7,5 la 97,4 kHz rezonanta (cu un condensator de 2,2 nF). Am rigidizat-o cu niste lac pentru lemn pe baza de apa. Daca am facut ceva gresit va rog sa-mi spuneti. Nu am masurat grosimea firului la bobina din imagine dar comparat cu firul meu de 0,32 ala pare sa fie cam de 0,2 - 0,25. Daca ajung cuarturile ar trebui sa fie 50 de bucati deci suficiente pentru "toata lumea". Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 6, 2019 Partajează Postat Aprilie 6, 2019 Nu trebuie sa aiba apa in ea, mai ales ca izolatia nu este compacta. Daca priviti la microscop izolatia de pe o sarma emailata, arata ca un parbriz de masina in care s-a aruncat cu piatra (mii de fisuri). Precis are spire scurtcircuitate. Q-ul trebuie sa fie de ordinul sutelor, asa stiam. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Aprilie 6, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2019 13 hours ago, V10 said: Conform masuratorilor mele ar avea Q = 38. Atasez o poza cu "antena", poate va dati seama daca Q masurat de mine este cat de cat aproape de realitate. Interesant. Seamana foarte bine cu antenuta masurata de mine si demontata din ceasul de la LIDL: Dupa cum am scris si in postarea din 16Aprilie2017: Antena este realizata pe o bara de ferita cu dimensiunile de 50x8x4 mm. Bobina de acord are o lungime de 15.5mm si este realizata cu conductor plin din CuEm 0.22mm. Si mie mi se pare ca un Q=38 e cam putin, dar nici n-as fi mirat sa fie la valoarea asta. Ar fi interesant sa masor aceasi bobina cu montajul dlui VAX si sa vedem ce iese . Cu stima, Cezar Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 7, 2019 Partajează Postat Aprilie 7, 2019 (editat) On 3/15/2019 at 8:51 PM, puriu said: .... Daca au lungimea prea mica, se pot lipi cap la cap fara nici o problema. Am gasit niste bare de ferita scurte la farnell, 25 mm, ferita cu miu 2300. Se pot pune 4 bare cap la cap sa iasa una de 100 mm? Cu ce sa le lipesc? Ma gandesc dupa lipire sa le si imbrac intr-un varnis termocontractabil, este o idee buna? M-am cam plictisit de asteptat barele comandate pe ebay. Editat Aprilie 7, 2019 de V10 Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 9, 2019 Partajează Postat Aprilie 9, 2019 Varnish-ul termocontractibil poate sa rupa lipiturile. Eu am lipit miezuri cap la cap cu Superglue si le-am rostogolit pe o suprafata plana pana s-au intarit lipiturile. Am uns o bucata de hartie cu aracet si am infasurat-o strans in doua-trei straturi peste bara. Cand cleiul s-a uscat hartia s-a strans si a realizat o fixare ferma. Ferita Mn-Zn are conductivitate electrica mare, "spira in scurtcircuit" este chiar ferita. Semnalul pe bobina este mare, dar Q este modest. Romanii au facut bare Mn-Zn 10x200 (profesionale) cu cate 6 caneluri longitudinale adanci pentru a lungi si a subtia de cateva ori "spira in scurtcircuit". Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 9, 2019 Partajează Postat Aprilie 9, 2019 Multumesc pentru sfaturi. Deci pana la urma nu este buna nici o conductivitate prea mare, de fapt am verificat catalogul producatorului pentru acele bare si sint recomandate pentru "power transformers and inductors". Pentru "HF Tuning" ei recomanda ferite cu conductivitate electrica (banuiesc ca este acel "miu") pana la 900. Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 9, 2019 Partajează Postat Aprilie 9, 2019 (editat) On 4/6/2019 at 2:50 PM, VAX said: Nu trebuie sa aiba apa in ea, mai ales ca izolatia nu este compacta. Daca priviti la microscop izolatia de pe o sarma emailata, arata ca un parbriz de masina in care s-a aruncat cu piatra (mii de fisuri). Precis are spire scurtcircuitate. Q-ul trebuie sa fie de ordinul sutelor, asa stiam. Mai am o intrebare despre Q-metru, ce fel de semnal ar trebui sa vad eu pe oscilloscop, sinusoidal sau rectangular? Intreb pentru ca m-am mai jucat putin cu niste circuite LC si am avut si unul cu rezonanta pe la 25 kHz. A fost pentru prima data cand am vazut semnal sinusoidal pe osciloscop. Pana acum am testat numai circuite LC cu rezonanta pe la 70-80 kHz si la toate am vazut pe osciloscop numai semnal rectangular, indiferent de nivel, care ar putea fi un sinusoidal limitat sus si jos. Probail JFETul folosit de mine nu face fata la asa ceva. Editat Aprilie 9, 2019 de V10 Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 9, 2019 Partajează Postat Aprilie 9, 2019 Semnalul este sinusoidal. Se ajunge la dreptunghiular prin limitare, la semnal din generator prea mare, sau daca sarcina (LC) nu este conectata (intrerupere in circuit). Verificati circuitul. inclusiv regimul de curent continuu (polarizarile). Mergeti ca melcul, pana acum trebuia sa aveti totul clar. Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 9, 2019 Partajează Postat Aprilie 9, 2019 Mai bine mai incet si sigur, pana imi ajung piesele din China ca sa-mi continui proiectul am destul timp sa testez. Polarizarile sint corecte, semnalul din generator il ajustez corespunzator, sarcina conectata, altfel cum as fi facut masuratorile ... Asa ca mai mult ca sigur JFETul folosit, de altfel singurul pe care il am acum, pare ca merge pe la 25 kHz dar nu si pe la 70-80. Cand voi avea un BF244 sau BF256 probabil va functiona corect. Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 9, 2019 Partajează Postat Aprilie 9, 2019 JFET-ul n-are nimic, alta este cauza. Merge si la zeci de MHz, chiar daca are capacitatile interne putin mai mari decat BF-urile. Numai sa nu-l fi defectat. Daca functioneaza bucla de reactie negativa care stabilizeaza tensiunea in colectorul tranzistoarelor, inseanma ca este functional.Micsorati semnalul din generator. Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 Am gasit acest articol, probabil poate fi adaptat usor si pentru DCF - http://www.creative-science.org.uk/MSF_crystal_filter.html Inafara de faptul ca poate fi un pic incomod de folosit din cauza alimentarii la 9-12V, ce parere aveti, poate intr-adevar imbunatati receptia? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum