V10 Postat Aprilie 2, 2019 Partajează Postat Aprilie 2, 2019 50 minutes ago, VAX said: Merge orice tip de LED. Este folosit ca stabilizator de tensiune, din cauza caracteristicii curent-tensiune neliniare, la polarizarea in sens direct (nu in regim de strapungere, ca la diodele Zener). Cele rosii stabilizeaza la ap[roximativ 2V, portocalii (sau verzi) la 2,1-2,3V, albe la 2,5-3V, albastre sau UV la 4-5V. Eu am recuperat de la brichete. Din cauza diferentelor semnificative de tensiune am si intrebat, o sa incerc cu diferite culori. 23 minutes ago, RST said: @V10 Orice tranzistor din seria BC e potrivit, preferabili din cele cu zgomot mic...Bc173, Bc413 etc. Daca ar merge cu BCuri ar fi perfect, am o multime pe care le tin de zeci de ani fara sa le folosec. O sa incerc si varianta asta. Cum am un mosfet deja o sa incerc in curand. Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 2, 2019 Partajează Postat Aprilie 2, 2019 (editat) Nu merg BC-urile la montajul propus de mine, pentru ca au capacitatea colector-baza de peste 5 pF, iar la BF-uri este sub 1 pF. Trebuie ca la iesirea convertorului U-I capacitatea sa fie cat mai mica, sa nu se modifice frecventa de rezonanta a circuitului LC testat. In scop didactic merg bine si BC-urile, pentru ca nu deranjeaza usoara scadere a frecventei de rezonanta. Important este sa se vada curba de rezonanta. Probabil ca @RST se refera la utilizarea BC-urilor la amplificatoare cu zgomot mic la 77,5 KHz. Editat Aprilie 2, 2019 de VAX Link spre comentariu
yo3fhm Postat Aprilie 3, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2019 Buna dimineata, Revin a 3-a oara cu aceleasi intrebari pentru dl. Puriu. RST, te rog sa nu mai intervii, intrebarile i le-am adresat dansului, nu tie! Asadar : 16 hours ago, puriu said: Copacul poate fi o antena daca este viu (cu seva) si izolat (nu sub alti copaci). Este un conductor vertical (scurt fata de lungimea de unda) legat la pamant. Un copac echivaleaza cu un stalp metalic infipt in pamant. Campul electromagnetic induce in acest conductor o tensiune maxima in varf si zero la baza, precum si un curent maxim la baza si zero in varf. La fiecare inaltime conductorul prezinta o anumita impedanta (raportul intre tensiune si curent). Dl, Puriu, v-am mai intrebat in 2 randuri pana acum in cadrul acestui topic (aici si aici ) urmatoarele : 1) Cum pot fi sustinute mentiunile/afirmatiile dvs. din textul mai sus citat referitoare la presupusa utilizare a copacilor pe post de antene si daca au fost demonstrate de cineva, in vreun material publicat sau in oricare alta modalitate ? 2) In unele postari anterioare care va apartin, ati mentionat schema unor receptoare cu reactie. Iata-le: https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/4/?tab=comments#comment-1530353 https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/4/?tab=comments#comment-1530400 https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/5/?tab=comments#comment-1531420 Cele trei scheme pe care le-ati postat sunt : As dori sa stiu daca atunci cand ati spus ca ati "folosit intotdeauna un simplu receptor cu reactie in banda 60 - 180 kHz si o antena magnetica buna" v-ati referit la schemele postate sau daca e vorba de alta configuratie a receptorului respectiv, indiferent de cat ar fi el de simplu. Postarea respectiva se regaseste aici : https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/18/?tab=comments#comment-1770065 On 3/31/2019 at 1:50 PM, puriu said: Pentru asta este necesara "receptia experimentala" cu urechea. Am folosit intotdeauna un simplu receptor cu reactie in banda 60 - 180 kHz si o antena magnetica buna (bara de 200mm si bobina de 9mH cu Q mare). Rog colegii sa nu intervina pe topic cu noi postari pentru o scurta perioada de timp, poate dl. Puriu n-a apucat sa observe intrebarile mele si as dori sa ii cunosc punctul de vedere (atat timp cat poate fi argumentat). Cu multumiri - Cezar Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 3, 2019 Partajează Postat Aprilie 3, 2019 6 hours ago, yo3fhm said: Rog colegii sa nu intervina pe topic cu noi postari pentru o scurta perioada de timp, poate dl. Puriu n-a apucat sa observe intrebarile mele si as dori sa ii cunosc punctul de vedere (atat timp cat poate fi argumentat). Va raspunde cand va dori dansul, nu-l impiedica postarile noi pentru ca ii apare avertizare (sus) in pagina. La primele doua scheme reactia se regleaza prin modificarea cuplajului dintre bobine, iar la a 3-a din potentiometru. La schema a 3-a este in plus condensatorul de decuplare din emitorul lui T2 (pune semnalul RF la masa). Detectia se face pe T2, T1 fiind cu rol de adaptor de impedanta (repetor pe emitor). Schema este derivata din una clasica. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Aprilie 3, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2019 (editat) 1 hour ago, VAX said: Va raspunde cand va dori dansul, nu-l impiedica postarile noi pentru ca ii apare avertizare (sus) in pagina. La primele doua scheme reactia se regleaza prin modificarea cuplajului dintre bobine, iar la a 3-a din potentiometru. La schema a 3-a este in plus condensatorul de decuplare din emitorul lui T2 (pune semnalul RF la masa). Detectia se face pe T2, T1 fiind cu rol de adaptor de impedanta (repetor pe emitor). Schema este derivata din una clasica. Dle Vax, daca aveam nevoie de explicatii in legatura cu modul de functionare al montajelor desenate de dl. Puriu, as fi solicitat asta. Si nu inteleg de ce trebuie sa o faceti pe avocatul ptr. dl. Puriu; nu v-am solicitat parerea in legatura cu "cand" si in cel fel va raspunde dl. Puriu. I-am solicitat dlui. Puriu (si nu dvs.!) niste raspunsuri punctuale si pertinente legate de montajele pe care tot dumnealui le-a postat si despre afirmatiile pe care le-a facut in legatura cu "antena copac". Asadar de la dansul le astept. In concluzie, dle. Puriu, intrebarile pe care vi le-am adresat exista in postarea mea anterioara celei a dlui Vax, iar acum e a 4-a oara cand vi le adresez: https://www.elforum.info/topic/124520-dcf77-receptia-experimentala-antene-vlf/page/20/?tab=comments#comment-1770891 (putin mai sus). Cu stima, Cezar Editat Aprilie 3, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 3, 2019 Partajează Postat Aprilie 3, 2019 (editat) O schema buna de amplificator regenerator (multi-Q cu VT1) urmat de detector (cu VT2+VT3) este cea data de RA3AAE. Se poate adapta sa functioneze pe frecventa de 77,5 KHz. Semnalul se asculta in casca telefonica, pentru acodarea pe post, in timp ce regeneratorul reemite prin campul magnetic al barei de ferita. Bara de ferita a receptorului se pune in apropierea ceasului, la maxim 10 cm, paralela cu antena de ferita a acestuia. Pentru VT1 merge orice JFET cu canal n (BF245, BF256, J310, etc). Pentru VT2 si restul tranzistoarelor merg BC-urile. Daca vreti sa utilizati acest tip de receptor si la frecventa mai mare (zeci de MHz), atunci VT2 va fi un BF..., cu capacitatea jonciunii baza-emitor mica (<20 pF). Editat Aprilie 3, 2019 de VAX Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 3, 2019 Partajează Postat Aprilie 3, 2019 Regret ca uneori nu am destul timp nici sa citesc, nici sa scriu. Pentru YO3FHM: In ultima vreme folosesc (experimental) in LF un receptor mai vechi si mai simplu pe care l-am reconstruit si mi-a iesit bine: Are un singur tranzistor care poate fi si NPN (cu plusul la masa). Poate fi un tranzistor AF cu zgomot mic, unul cu amplificare mare, sau unul de comutatie. Amplificarea in tensiune are loc in circuitul de intrare care trebuie sa fie cat mai bun. Bara de ferita, 10x200 mm ruseasca, este optimizata pentru UM si UL (150 - 1600 kHz), dar merge destul de bine si la 60 kHz. L este bobinata "universal" in galeti (imi place sa bobinez cu mana libera) cu sarma plina de 0,5 mm Cu Em+M. Sarma Litz da un Q exagerat la capatul benzii cu frecventa mare. Bobina de reactie L* este suntata cu R* pentru a uniformiza oarecum reactia intr-o banda larga. Reactia se regleaza din tensiunea de alimentare a circuitului. Este bine ca pragul de oscilatie sa se obtina la un curent de 20 -50 uA. In aer liber receptorul are sensibilitate suficienta, limitata de propagare si de paraziti. In UL, ziua, se aud bine postul roman si cel polonez. Noaptea se aud mai multe limbi. Iesirea AF se poate lega la placa de sunet a unui PC si se pot urmari statiile telegrafice cu "Spectrum Lab". Astazi, ziua, am facut o proba de receptie in camera cu un post de telegrafie FSK rapida din Budapesta. Se transmite acelasi mesaj la interval de 12 secunde. In timpul receptiei am modificat lent acordul. 1 Link spre comentariu
yo3fhm Postat Aprilie 3, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2019 1 hour ago, puriu said: Regret ca uneori nu am destul timp nici sa citesc, nici sa scriu. Pentru YO3FHM: In ultima vreme folosesc (experimental) in LF un receptor mai vechi si mai simplu pe care l-am reconstruit si mi-a iesit bine: Are un singur tranzistor care poate fi si NPN (cu plusul la masa). Buna seara dle. Puriu, Simpatic "reactorul" dvs., cu atat mai mult cu cat isi face treaba ! Sunteti amabil sa incercati o inregistrare cu DCF77 si sa o postati? M-ar interesa sa vad cat de bine se receptioneaza la dvs. , nu din alt motiv. Totusi, m-ar interesa foarte mult si daca imi puteti raspunde la chestiunea legata de antena "copac": "Copacul poate fi o antena daca este viu (cu seva) si izolat (nu sub alti copaci). Este un conductor vertical (scurt fata de lungimea de unda) legat la pamant. Un copac echivaleaza cu un stalp metalic infipt in pamant. Campul electromagnetic induce in acest conductor o tensiune maxima in varf si zero la baza, precum si un curent maxim la baza si zero in varf. La fiecare inaltime conductorul prezinta o anumita impedanta (raportul intre tensiune si curent)." Ati gasit pe undeva vreun material care argumenteaza cele de mai sus? Intrebarea nu se doreste a fi rautacioasa, ci pur si simplu ma intereseaza sa stiu daca exista vreun studiu (macar experimental) legat de ceea ce ati afirmat in textul citat. De exemplu, ati reusit dvs. sa masurati (sau sa estimati) in vreun fel impedanta intre 2 puncte la inaltimi diferite ale vreunui copac, sau intre acestea si o priza de pamant ? Asta ar fi o chestie interesanta. Multumesc anticipat! Cezar Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 3, 2019 Partajează Postat Aprilie 3, 2019 On 4/2/2019 at 4:43 PM, VAX said: Faceti montajul respectiv si veti fi incantat de cum functioneaza. Puteti sa ma intrebati daca ceva nu este in regula la acel montaj. Vedeti cum il construiti (cablaj, conexiuni scurte), sa nu oscileze in UIF. Am gasit un mosfet 2SK30A din dezmembrari pe care l-am folosit in montaj, am mai folosit BF199 si BF450, am folosit led verde, cele 2 rezistente de la intrare nu le-am pus de 91 ohm ci de 1kohm. Am verificat intai cu semnal sinusoidal la intrare, 2 Vpp (asa cum zice in schema) si fara nici un circuit LC conectat, nu stiu daca functioneaza corect, poate va spun ceva pozele, in prima este semnalul la intrare din generator, in a doua iesirea cu 2 Vpp la intrare iar in a treia am incercat cu semnal mai mic pe intrare, cam 0,4 Vpp. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 4, 2019 Partajează Postat Aprilie 4, 2019 Ce tensiuni continue aveti pe terminalele elementelor active (fara semnal)? Probabil sunt necesare ajustari ale PSF functie de parametri componentelor active. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Aprilie 4, 2019 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2019 (editat) 7 hours ago, RST said: Azi am măsurat simplu cu ohmmetrul între un nuc din curte si priza de pământ aflată la 4m. Rezistenta măsurată era enorma, 3Mohmi într un sens si peste 50Mohmi inversând bornele aparatului de masura. Nu e cea mai buna metoda, insa oferă un punct de reper. Pai cu ohmetrul ai masurat rezistenta in DC, care nu poate fi diferita daca inversezi bornele aparatului. Ar insemna ca daca masori un rezistor oarecare, sa prezinte o rezistenta intr-un sens si alta rezistenta cand inversezi bornele. Nu se leaga. Iar ca reper, in situatia prezentata de tine nu prea vad cum sa se constituie intr-un reper. Pe de alta parte, un pic mai sus ziceai : On 4/2/2019 at 7:36 PM, RST said: Copacul păstrează diferența de potențial datorita rezistenței ohmice mult mai mari. Impedanta e de ordinul kohmi. Cum ramane? 3Mohmi, 50Mohmi, sau Kohmi ? 7 hours ago, RST said: In legătură cu impedanta intre punctul de legătură cu copacul, rezultatele pot diferi f mult de la caz la caz: umiditatea, tipul si structura solului, chiar si esența copacului si anotimpul. Asta e intuitiv. Daca ar fi postat cineva macar un set de masuratori pe un copac anume, mai mergea. Ai mai facut tu alte masuratori pe baza carora ai putea sa ne spui mai multe? Daca da, ar fi interesant, dar spuneai ca folosesti momentan doar AVO digital, care nu te poate ajuta sa masori impedante. 7 hours ago, RST said: Impedanța foarte mare s a confirmat si in experimentul ce a urmat: Am lipit un condensator de doar 470 pF in paralel cu grila Fet-ului preamplificator. Rezultat, o atenuare mare chiar si la frecvente de 50-70Khz. Efectul de șuntare a acestui condensator e in strânsă legătură cu impedanta sursei de semnal. Normal, pentru ca ai un divizor de tensiune format din Z sursa semnal si Z sarcina. Calculeaza reactanta cond. de 470pF la 77KHz si vezi cat iese, apoi compara cu Z-ul FET-ului la aceasi frecventa (care, in situatia asta, e intr-adevar mare, cel putin 1Mohm). Apoi, daca mai ai chef, calculeaza tensiunea de iesire pe un divizor format din Zsursa si Z total sarcina. Ca exercitiu , va fi interesant sa vezi singur niste ordine de marime. Si apropos de experimentul tau, te-ai prins de caracteristica carui filtru rezulta din suntarea cu condensator a intrarii FET-ului ? Examenul se apropie ! 73 de Cezar Editat Aprilie 4, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
V10 Postat Aprilie 4, 2019 Partajează Postat Aprilie 4, 2019 (editat) 4 hours ago, franzm said: Ce tensiuni continue aveti pe terminalele elementelor active (fara semnal)? Probabil sunt necesare ajustari ale PSF functie de parametri componentelor active. Pentru tensiune de alimentare 15 V: BF450: B - 13,09V; E - 13,81V; C - 1,33V BF199: B- 1,88V; E - 1,15V; C - 1,33V K30A: G - 1,33V: S - 14,96V; D - 2,20V Editat Aprilie 4, 2019 de V10 Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 4, 2019 Partajează Postat Aprilie 4, 2019 10 hours ago, RST said: ....chiar si esența copacului si anotimpul. Intr-ul fel se comporta nucul (lemn bun, din care se facea mobila) si alta e situatia cu prunul sau corcodusul. Nu stiu cum ar merge dudul. Inca mai avem sarme sa facem antene din ele, lasati bietii copaci in pace, nu-i zapaciti cu undele radio. Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 4, 2019 Partajează Postat Aprilie 4, 2019 (editat) 10 hours ago, V10 said: Am gasit un mosfet 2SK30A din dezmembrari pe care l-am folosit in montaj, am mai folosit BF199 si BF450, am folosit led verde, cele 2 rezistente de la intrare nu le-am pus de 91 ohm ci de 1kohm. Am verificat intai cu semnal sinusoidal la intrare, 2 Vpp (asa cum zice in schema) si fara nici un circuit LC conectat, nu stiu daca functioneaza corect, poate va spun ceva pozele, in prima este semnalul la intrare din generator, in a doua iesirea cu 2 Vpp la intrare iar in a treia am incercat cu semnal mai mic pe intrare, cam 0,4 Vpp. Trebuie ca in absenta semnalului tensiunea din colectorul Q1,Q2 sa fie egala cu jumatate din tensiunea de alimentare. Se ajusteaza modificand pe R5, sau pe R6 (raportul lor). Se masoara cu voltmetru electronic (digital ieftin), dar ar merge si unul analogic, ca nu consuma curent mult, sa dezechilibreze montajul. Puteti sa puneti un rezistor de 3,3-5,6 Kohmi intre sursa Q3 si masa, sa cresteti putin curentul prin JFET. Daca la intrare folositi rezistoare de 1K in loc de 91 ohmi, este bine sa puneti la capatul cablului coaxial rezistor de 50 ohmi (se lega intre masa si firul cald, pentru a avea sarcina adaptata). Nu folositi convertorul U-I fara sarcina (circuitul LC), pentru ca se comporta ca amplificatoarele cu sarcina activa (cu amplificare foarte mare) si intra rapid in limitare de semnal. Cu sarcina LC tensiunea (pe sarcina) sa nu depaseasca 4V varf la varf, la rezonanta, pentru ca circuitul sa functioneze in zona liniara, sa nu intre in limitare. Eventual mariti tensiunea de alimentare pana la 24V (maxim), daca vreti sa lucrati cu semnal sinusoidal cu amplitudinea mai mare. Editat Aprilie 4, 2019 de VAX Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 4, 2019 Partajează Postat Aprilie 4, 2019 1 hour ago, RST said: Tocmai ca am mai făcut niste experiente, pe același copac, dar in alte, vara, într o perioada ploioasă. Rezultatele sunt mult diferite și sunt postate in topicul ' Receptor VLF ' . Scriu de pe un telefon si nuam timp momentan sa exemplific, spun acum ce îmi amintesc: Rezistenta mediu măsurată de ohmmetru a fost mult mai mica, in jurul a 10-20Kohmi. Este diferita in funcție de polaritate, așa ca am măsurat in ambele sensuri. De ce este diferita? Osmoza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum