Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

Postări Recomandate

• Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

9 minutes ago, gauss said:

Ar trebui sa - l " traga " cu o ora in urma .  Ce am eu cu DCF - 77 , se sincronizeaza noaptea , la geam . " Simptomul " e cel mentionat , o ora in urma ... 

Mi s-a intimplat si mie si am facut o calibrare a pozitiei limbilor pe oo:oo apoi totul merge ceas.Mai este o chestie : ora de vara si ora oficiala fata de GMT trebuie setata corect.daca se poate ....

Link spre comentariu

Da ... stiu ce spuneti . Am cateva cu meniu , inclusiv posibilitatea decalarii orei ca setare default , ora vara  - iarna etc . Degeaba ... tot pe ora occidentala se caleaza . Ma rog , oi gresi eu pe undeva . Dar la mai multe ceasuri diferite ( tip , fabricant ) ? ... Toate sant electronice ( afisaj cu digitzi ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu
32 minutes ago, RST said:

Pe o ferita de aceleasi dimensiuni am bobinat cca 1000 spire cu sarma de 0.2. La 1000 spire, frecventa de rezonanta masurata e de aprox 25Khz. In cazul dvs, estimez ca ar fi nevoie de 500-600 spire, pe o carcasa culisanta, ptr acord exact. 

Totusi semnalul DCF77 e slab in unele zone, probabil asta e cauza. Spuneti ca ceasurile se sincronizau inainte iar acum nu. Foarte probabil ca intre timp sa fi aparut o sursa de zgomot ( mai ales daca locuiti in oras )

Multam. Probabil ca va trebui sa incerc mai multe variante de bobina. Da, ceasurile se mai sincronizau in trecut, rar si numai noaptea, posibil sa fi aparut vreo sursa de zgomot aditionala, nu stiu care ar fi. Locuiesc la curte la marginea Bucurestiului, am incercat sincronizarea la diferite ore si afara in curte unde ar trebui sa fie mai redus zgomotul dar tot nimic. Culmea ca un ceas de mana Casio, care are antena minuscula, "vede" ceva semnal cate o data dar slab si nu reuseste sincronizarea.

Link spre comentariu

Multumesc pentru idee, voi incerca si asta dar ar trebui probabil sa vizitez un targ poate gasesc ceva din "dezmembrari". Deocamdata nu am gasit la nici un magazin, nici in afara tarii, o bara de ferita 3B1 pe stoc, exista 4B1 dar nu prea imi place. In asteptarea barei de ferita o sa incerc sa construiesc un LC-metru digital cu microcontroler, partea digitala cu programarea microcontrolerrului e floare la ureche, sper sa-mi iasa si oscilatorul cat de cat calibrat.

Link spre comentariu

Ferita 77 este foarte buna, are permeabilitate mare (µ = 2000) si pierderi mici. Daca antena se pune la un circuit de fabrica trebuie sa-i respecte impedanta de intrare, adica sa aiba cam aceeasi capacitate de acord (400-500 pF) ca si antena prea mica. Nu este necesara sarma Litz. Se pot bobina si straturi suprapuse. Acordarea circuitului LC fara aparatura este dificila. Cu un generator si cu o dioda cu germaniu se poate determina usor frecventa de rezonanta (serie sau paralel, este aceeasi). Cu un frecventmetru se poate determina frecventa unui oscilator ce contine circuitul LC. Cu un L-metru se masoara inductanta bobinei si se ajusteaza la valoarea calculata. Acordarea finala se face prin deplasarea bobinei pe bara.

Ora de vara si cea de iarna se schimba simultan in toata UE. Nu trebuie umblat la ceas. 

In Romania semnalul DCF-77 este slab si trebuie ales cu grija locul optim de amplasare a ceasului (semnal maxim , zgomot minim si orientare optima a antenei).

Link spre comentariu
7 hours ago, V10 said:

Deocamdata nu am gasit la nici un magazin, nici in afara tarii, o bara de ferita 3B1 pe stoc,la 

Folositi bara de ferita de la radiourile romanesti. Se gaseste la targ (Gloria, Albatros, Neptun, etc). 

Sau de la radiouri rusesti. Daca merge pe UL, va merge si la 77,5 KHz.

Link spre comentariu

Am retinut si sfatul cu aceeasi capacitate de acord, multumesc, voi verifica ce condensator este in montajul intial si voi incerca sa folosesc aceeasi valoare. Asa imi va fi mai usor sa aleg impedanta bobinei. Nu prea reusesc sa gasesc nici un fel de bara de ferita cu dimensiuni mai mari, 15-20 cm si cu permeabilitate mare, mai caut. Ar fi ceva prin America dar cu transport devine prea scump. Daca stie cineva pe unde as putea gasi in stoc mai aproape de noi va rog sa ma indrumati. Acordarea circuitului cred ca o voi face construind un oscilator, am testat deja rapid unul cu amplificator operational pe o placa de test si masurat frecventa cu frecventmetrul osciloscopului, altceva mai bun nu am. Apoi un acord fin direct pe receptie.

Link spre comentariu

Daca tot am contruit acel oscilator de test m-am gandit sa verific frecventa de rezonanta a "antenei" din ceas si am constatat ca era pe la 75,4... kHz. Bobina este fara carcasa si are niste parafina pentru fixare, probabil so fi miscat cumva in timp. Am repozitionat bobina pana am reusit sa o aduc la 77,500 cu o abatere de cativa Hz si surpriza! Afara in curte s-a sincronizat in mai putin de 2 minute. Am incercat de trei ori ca sa fiu sigur. In casa nu merge. Bara de ferita pe care o are ceasul are cam 5-6 cm lungime si vreo 8 mm diametru, masurat "din ochi".

Editat de V10
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări