Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal DCF77 Recepţia experimentală cu antene VLF

Postări Recomandate

Ma asteptam ca moderatorul acestei sectiuni a forumului sa fie neutru si corect. Nu mi se pare normal ca moderatorii sa se dea mari si sa abuzeze de functie. Ei trebuie sa supravegheze forumul sa nu scrie unii tampenii, nu sa intre in discutii partizane si nici sa sara in ajutorul "pretinilor", cand acestia sunt in contre cu careva.

Las la aprecierea celorlalti forumisti valabilitatea a ce am scris eu. Sunt un tip cu ceva experienta in domeniul electronicii analogice si de RF si ce spun este corect din punct de vedere tehnic.

Eu m-am jucat mult cu multi-Q-uri, in anii '70 si '80, cand eram la liceu si in primii ani de serviciu, dupa facultate. Stiu cum merg si cat de utile sunt uneori. Ii indemnam si pe altii sa experimenteze. In legatura cu celebrul caracteriscop, daca am avut pe mana aceasta scula, era normal sa o folosesc la maxim. Si acum beneficiez de un modul de caracteriscop atasat la un osciloscop Tektronix. Merge doar pana la 200V si la puteri mici, cel cu care lucram la serviciu urca la 1000V.

Da. Sunt neutru si correct. Daca nu va convin deciziile mele, puteti sa va plangeti proprietarului forumului.

Eu ma refeream la atitudinea dvs. de atoate stiutor.

Sa recapitulam:

"Astept ca cineva, mai tanar si cu pofta de munca, sa realizeze montajul multi-Q indicat de mine la o postare anterioara (schema luata de la rusi). Sa-l incerce mai intai la un radio care functioneaza pe unde medii si sa ne spuna daca a fost multumit de rezultat."

Adica dvs. nu l-ati experimentat? Aruncati o schema luata de pe un site obscur si aveti pretentia ca altcineva sa experimenteze si sa va spuna rezultatul?

De bun simt mi se parea sa experimentati asa ceva si sa ne impartasiti rezultatele. Asta-i adevaratul "ham spirit". Ma indoiesc ca de la inaltimea catedrei stiti despre ce este vorba.

Cat despre impartialitate, cautati prin sectiunea "Pubela". S-ar putea sa trageti niste concluzii interesante.

P.S. Daca ati vazut "Twin peaks", exista o vorba - bufnitele nu sunt ceea ce par a fi.

O seara buna.

P.S. 2 - pentru cele afirmate in postul citat astept scuze. Publice. In acest thread.

O seara si mai buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 507
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Moderatorii n-au like-uri. Sa nu se interpreteze, Doamne feri...

Alt PS. Nu aveti de ce sa va retrageti din acest topic. In momentul in care va simtiti atacat/ neindreptatit, exista butonul de report. In orice sectiune. Moderatorul respectiv trebuie sa faca ceva, sa indrepte situatia sau sa va explice de ce nu aveti dreptate.

Folositi acest buton cu incredere. Moderatorii (cel putin eu) nu citesc absolut toate postarile. Dar un report il studiaza, believe me.

O seara din ce in ce mai buna.

Link spre comentariu

@yo9hrb

Am experimentat multi-Q-uri cu mult timp inainte, cand dvs. erati mititel. Daca eu stiu ca o schema merge, atunci o recomand si fara sa mai lipesc sarmele. Este un indemn pentru cei tineri, pe care nu-i mai invata nimeni tehnica analogica clasica. Sunt buni la digitala, stiu sa programeze microcontrolere, dar au goluri mari in pregatirea de baza (la nivel de tranzistor, circuitele de baza).

Parerea mea este ca ar trebui sa aveti alta atitudine, in functia pe care o indepliniti. Sunteti patetic si artagos (roman 100%). Am vazut ca nu ati sters imediat toate comentariile in care eram jignit taraneste. Cu parere de rau, dar nu sunteti bun de moderator. Ati abuzat de functie si cand ati blocat comentariile la topicul despre cum se determina cat de buna este o ferita la frecventa mare. Erati cam pe langa si v-ati enervat cand v-am sugerat care era calea corecta.

Nu m-am dat atoatestiutor, postez unde ma pricep (sunt fizician, nu absolvent al Fac. de Flectronica - am invatat electronica in functie de ce am avut nevoie). Nu o sa ma vedeti postand la microcontrolere si ce tine de programare, decat daca e vorba de ceva analogic.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Moderatorii n-au like-uri. Sa nu se interpreteze, Doamne feri...

Alt PS. Nu aveti de ce sa va retrageti din acest topic. In momentul in care va simtiti atacat/ neindreptatit, exista butonul de report. In orice sectiune. Moderatorul respectiv trebuie sa faca ceva, sa indrepte situatia sau sa va explice de ce nu aveti dreptate.

Folositi acest buton cu incredere. Moderatorii (cel putin eu) nu citesc absolut toate postarile. Dar un report il studiaza, believe me.

O seara din ce in ce mai buna.

Stiu ce spuneti ... am sa apelez cu incredere . Desi ar fi ultima dorinta . Ma rog , in legatura cu ceva postari aici pe forum . E mai bine sa nu fie cazul , putem schimba idei , chiar daca divergente sau opuse , fara sa ne inflamam . Cateodata e destul de greu ... am primit mistouri si bascalii agramate chiar in topic ... in fine , au fost corectate cu finete si eleganta !

On - topic ... am folosit si eu circuit multi - Q . Ma rog , cum e definit astazi . Doar ca nu la intrare in receptor , ci in etajele de FI . Cu foarte multi ani in urma , am construit un receptor dubla conversie , cu tuburi RV12P2000 . Am facut vorbire despre el in topicuri mai vechi . Ma rog , doream si receptia BLU . In lipsa de filtru adecvat ( eram pustan , fara relatii in zona ingusta a componentelor dedicate ) , am ales o solutie ( oarecum " punte " ... ) cu un singur cristal , cu banda variabila , gen cea folosita la R311 . Functiona corect , dar pierdeam sensibilitate ... datorita insertiei etc . In fine , poate nu am efectuat reglajele corect , desi am muncit mult ( la propriu ) . Se impunea inca un etaj FI . De unde alt tub ? ... si cu soclu ... ma mir ca am reusit sa adun minimul pentru receptor . Asa ca am apelat la multi - Q pe FI ! Saltul a fost spectaculos , dar trebuia tinut in frau , butonat cam anevoios si cu discernamant . Ma rog , si propagarea si conditiile de receptie ( zgomot etc . ) erau altele , la pranz in banda de 14 MHz erau DX - uri interesante si rare ... aproape zilnic ! O perioada le - am inregistrat pe casetofon ... le - am pastrat multi ani . Dar , totul e trecator ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Se poate discuta on topic si despre ferite. Sunt doua permeabilitati: a materialului feritei si a miezului magnetic al unei bobine.

Ceea ce intereseaza la receptie este "permeabilitatea efectiva" a barei de ferita a unei antene magnetice. Se defineste ca raportul inductantelor bobinei de receptie, cu si fara miez introdus in ea. Aceasta depinde de permeabilitatea materialului si de geometria barei si a bobinei. Este o masura a concentrarii fluxului magnetic al undei in interiorul bobinei.

Pentru receptia DCF, permeabilitatea efectiva a barei de ferita variaza de la sub 10 la antena scurta a ceasurilor din comert si pana la 40 - 50 la antenele cu bare lungi de 200 mm din ferite cu permeabilitatea materialului 400 sau mai mult (barele rusesti pe care le-am recomandat mai sus au 40).

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut, vad ca nu s-a mai discutat pe acest topic de vreo 2 ani, sper ca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi pentru a construi o antena mai mare pentru receptia dcf77. Sint pasionat de electronica de mai bine de 30 de ani dar am fost atras intotdeauna mai mult de partea digitala. Vreau sa integrez intr-unul din proiectele mele un receptor dcf77 dar sint putin descurajat de faptul ca am cateva ceasuri cu astfel de receptor care in anii trecuti mai reuseau sa receptioneze de cateva ori pe an dar cel putin in ultimul an nu a mai receptionat nici unul nimic. Am tot citit diverse forumuri si site-uri pe net in ultimele saptamani si pentru inceput m-am gandit sa incerc sa contruiesc o antena mai mare pentru unul din ceasuri ca sa verific daca mai este vreo sansa sa receptionez ceva in zona mea. Ma gandesc sa folosesc o bara de ferita de 200 mm lungime si 10 diametru, nu am gasit pana acum vreun radio vechi sa recuperez una, ba am gasit unul cam de aceeasi varsta cu mine dar inainte de a-l desface am incercat sa vad daca mai functioneaza si chiar functiona bine asa ca mi-a fost mila sa-l distrug. Am gasit pe net o bara de ferita care cred ca ar fi buna, ROD10/200-3B1, va rog sa-mi confirmati daca este potrivita pentru asa ceva. As mai avea nevoie si de sfaturi despre cum sa fac bobina, numar de spire, diametru sarma, unul sau mai multe straturi. Si niste sfaturi despre cum as putea acorda circuitul LC fara instrumente dedicate, singurul instrument care ar putea fi util in acest scop pe care il am este un osciloscop. Multumesc anticipat pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Multumesc pentru confirmare. Incerc sa fac niste calcule pentru bobina dar nu stiu cam pe unde ar trebui sa fie inductanta bobinei. Am gasit specificatiile unei antene pe bara de 100 mm lungime si 10 diametru (CMA-77-100) cu inductanta bobinei de 1.95 mH. Nu sint sigur dar cred ca punctul de plecare ar fi valoarea inductantei si apoi alegerea valorii capacitorului pentru rezonanta pe o anumita frecventa, este corect? Apoi, folosind un calculator online, la rezultate mi se dau numarul de spire, miu efectiv si lungimea bobinei. Am observat ca valoarea miu efectiv variaza odata cu grosimea firului de bobinaj, mai mare la fir mai gros si implicit bobina mai lunga. Cam ce grosime a firului ar trebui sa aleg? Din punct de vedere "mecanic" mi-ar fi mai convenabil sa fac bobina in doua straturi, jumatate de spire dus si jumatate intors ca sa am ambele fire in acelasi capat al bobinei. Este o idee buna sau nu? Va multumesc anticipat pentru sfaturi. Nu as vrea "mura'n gura" dar neavand experienta in domeniul radio probabil ca ar trebui intai sa ma documentez luni (poate si ani) de zile ca sa aflu singur aceste raspunsuri, nu stiu daca voi reusi, deja la varsta mea numarul neuronilor scade in fiecare zi.

Link spre comentariu

Cu cat inductanta mai mare , si capacitatea de acord mai mica , " antena " va fi mai buna . Ideal vorbind , in realitate nu se poate mari excesiv inductanta . Ar fi foarte buna o bobina executata din sarma multifilara de RF , izolatie textila ...  acum i se spune '' litzwire ", bobinaj in sistem " universal " , sau fagure . Carcasa bobinei culisanta pe bara de ferita , condensatorul de acord lipit ( fixat )  chiar pe bobina . Multistrat sau cu folie . In practica , merge si bobina in trei straturi egale .

https://www.google.ro/search?q=dcf+-+77+antenna&client=opera&hs=tQN&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjakqaJ4P7gAhVjxaYKHSVKB8oQ_AUIDigB&biw=1920&bih=970

Eventual incercati o antena " activa '' , rezultatele sunt de cateva ori mai bune ( sensibilitate ) . Scheme ... in link - ul de mai sus .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Multumesc gauss. Am studiat si varianta cu o antena activa dar mi se pare un pic incomoda in utilizare. Incerc mai intai cu o bara de ferita mai lunga sa vedem ce iese. Am un ceas de perete digital cu form dreptunghiulara in care ar incapea bara de 200 mm, voi face testele cu el. Pentru proiectul meu pot dimensiona carcasa dupa nevoie, dar sa ma conving intai ca mai pot receptiona ceva. Daca gasesc de cumparat "litzwire" voi folosi, altfel incerc cu fir de cupru emailat de care am. Voi avea ceva bataie de cap si cu acordul pe 77.5 kHz deoarece nu am acces la aparatura necesara, sa vad ce pot face cu ajutorul osciloscopului. Cand voi gasi bara de ferita ma apuc de treaba si voi posta rezultatele.

Link spre comentariu

Cu acordul , un pic mai complicat ... O punte RLC ar fi fost acoperitoare . Poate construiti un receptor " chior " , cu amplificare directa ... si folositi la el antena . Cu 3 - 4 tranzistori ( amplificare directa 2-3 buc. , detectie cu dublare de tensiune si o " joasa " minimalista , pentru casca sensibila) , s  - ar rezolva ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări