Vizitator pvgrv Postat Iunie 30, 2017 Partajează Postat Iunie 30, 2017 Referitor la anetna pasiva pe care o folosesc eu la 2 ceasuri un Citizen si un Casio priviti acest clip cum se foloseste si se imbunatateste semnalul astfel sa poti sincroniza ceasurile. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 30, 2017 Partajează Postat Iunie 30, 2017 In mod sigur in interiorul dispozitivului se afla o antena (bobina) pe bara de ferita si un condensator cu care rezoneaza pe frecventa de receptie. Rezonanta electrica face minuni ! Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 1, 2017 Partajează Postat Iulie 1, 2017 Da, asa e, acest "intaritor" de semnal l-am gasit si in niste scheme pentru marirea sensibilitatii unui radioreceptor. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 1, 2017 Partajează Postat Iulie 1, 2017 Inainte de a da sentinte, putina documentare prealabila nu strica: http://www.am-dx.com/passiveloops.pdf http://swling.com/blog/tag/am-passive-loop-antenna/ https://www.amazon.com/Kaito-Tunable-Passive-Antenna-Panasonic/dp/B001KC579Q http://www.sarmento.eng.br/Loop_Ferrite_Rod_Antenna.htm Cum se joaca oamenii cu antene magnetice foarte bune la intrarea unor receptoare de buzunar: http://swling.com/blog/tag/ultralight-dxing/ Link spre comentariu
ndor Postat Iulie 1, 2017 Partajează Postat Iulie 1, 2017 Macar intelegi ce e ala si cum functioneaza un repetor pasiv ? Ai pus tot felul de link-uri care nu au nici o legatura cu subiectul celor 10 pagini din post. Daca ai un 0.1 microVolt/m camp electomagnetic cu frecventa 77 kHz , cit este necesar sa aiba castigul antena primara in dBm , tinand cont de pragul de sensibilitate al receptorului , de eficienta antenei si de pierderea in mediu de propagare , aer , pe metru , pentru ca receptorul sa obtina un semnal satisfacator pentru sincronizare ? PS.- Ti-ai pune antena aia loop din link , in casa ? In sufragerie ca sa sincronizezi un ceas de 20 lei ? Banuiesc ca nu . Link spre comentariu
lukeme Postat Iulie 1, 2017 Partajează Postat Iulie 1, 2017 (editat) Pe teritoriul nostru, campul electromagnetic al DCF 77 este de peste 100uV/m. La valori atat de mici, de 0.1 uV/m, semnalul nu ar putea fi receptionat. Editat Iulie 1, 2017 de lukeme Link spre comentariu
ndor Postat Iulie 1, 2017 Partajează Postat Iulie 1, 2017 Pai nici nu cred ca este . Banuiesc ca asta e motivul pentru care s-au strans 10 pagini de discutii pe aici. Si ce vroiam sa subliniez cu asta era faptul ca aia din link-uri care se joaca cu repetoare pasive beneficiaza de un semnal suficient de bun pentru a putea fi redistribuit de un repetor pasiv. Eficienta unui repetor pasiv rareori poate depasi 30-35 % .Depinde de conditii . Link spre comentariu
lukeme Postat Iulie 1, 2017 Partajează Postat Iulie 1, 2017 (editat) Nu cred ca nivelul semnalului care poate fi receptionat e problema, ci zgomotul "de fond" receptionat in camere. Nici macar posturi puternice pe unde lungi sau medii (nationale) nu mai pot fi receptionate in camera. De aceea functioneaza metoda amplasarii receptorului DCF la fereasta sau luarea "la plimbare" in exterior, unde sigur se va sincroniza. Editat Iulie 1, 2017 de lukeme Link spre comentariu
VAX Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 (editat) Este interesant ca antena pasiva (intensificatorul de semnal) rezentata de pvgrv este facuta de chinezi, desi se putea face fluierand si in Romania. O bara de ferita cu bobina pe ea, un condensator de acord, o carcasa de plastic pe care scrie "Made in China". Nu cred ca are condensator variabil (trimer) pentru acordul pe frecventa de 77,5 KHz si reglarea se face brin deplasarea bobinei pe bara de ferita. Se poate regla cu un grid-dip-metru, sau prin alte metode simple. Editat Iulie 2, 2017 de VAX Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 (editat) Nu cred ca nivelul semnalului care poate fi receptionat e problema, ci zgomotul "de fond" receptionat in camere. Nici macar posturi puternice pe unde lungi sau medii (nationale) nu mai pot fi receptionate in camera. De aceea functioneaza metoda amplasarii receptorului DCF la fereasta sau luarea "la plimbare" in exterior, unde sigur se va sincroniza. In ce priveste problema zgomotului, as propune o solutie ce nu implica loop-uri de mari dimensiuni, ori alte complicatii nepotrivite pentru un ceas DCF. Intr-o cutie (de dimensiuni - sa zicem - comparabile cu 2 pachete de tigari alaturate) se monteaza 2 bobine identice pe bare de ferita, cu axele perpendiculare intre ele. Evident, fiecare acordata cu cate un condensator + trimer, pe 77.5 kHz. Doua amplificatoare simple cu FET, ce debiteaza pe o sarcina comuna, ce poate fi un traf cu 3 infasurari realizat pe oala sau inel de ferita. Din secundarul trafului se culege semnal ce va fi trimis prin cablu coaxial de 50 ohm catre ceas. Cutia se monteaza intr-un luc favorabil receptiei (pe balcon, de ex) iar ceasul la locul sau. Metoda se bazeaza pe principiul ca semnalul util soseste dintr-o singura directie iar zgomotul din toate partile. Una din antene va receptiona semnal + zgomot iar cealalta (perpendiculara pe ea), doar zgomot. Prin compunerea acestor semnale (fazate corespunzator) in primarele trafului de iesire, zgomotul ar trebui sa se anuleze in mare masura. Ce parere aveti de aceasta metoda ? Inca nu am testat-o practic dar o voi face curand. Nu pentru ceasuri DCF ci pentru receptia radio in domeniul undelor lungi si medii. Ideea mi-a venit in timp ce studiam "Dolby System" in audio si alte sisteme ce se bazeaza pe defazarea si compunerea semnalelor de zgomot . Am vazut ulterior ca si altii abordasera problema in acelasi fel, insa doar la nivel teoretic. Editat Iulie 2, 2017 de +_Florin_+ Link spre comentariu
ndor Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 Cam complicata solutia . 1 - Semnalul se mai poate reflecta . Deci nu va fi o singura directie . Vor fi mai multe . 2 - Nu are cum sa fie pe o antena doar zgomot , iar pe cealata sa fie si semnal util si zgomot . Pe ambele vor exista ambele componente dar eventual in proportii diferite. Asta inseamna ca daca totul e perfect se va anula si din semnalul util odata cu zgomotul . Solutia mai economica , ca nu lansam sateliti pe orbita , ar fi o antena loop urmata de un filtru trece banda pe quartz apoi un amplificator care sa amplifice ce iese din filtru . Ceva de genul asta http://www.creative-science.org.uk/MSF_crystal_filter.html Se inlocuieste cristalul cu unul la frecventa dorita . Problema ar fi ca acel camp electromagnetic nu este uniform , deci va trebui aleasa varianta optima in functie de intensitatea semnalului din zona . Link spre comentariu
lukeme Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 (editat) Pe "antena de zgomot" ar putea fi receptionate si alte semnale, de pe directia perpendiculara, ceea ce nu e bine. Dar e sigur ca zgomotul captat de pe acea directie e identic cu cel de pe directia semnalului? Editat Iulie 2, 2017 de lukeme Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 (editat) Pe "antena de zgomot" ar putea fi receptionate si alte semnale, de pe directia perpendiculara, ceea ce nu e bine. Dar e sigur ca zgomotul captat de pe acea directie e identic cu cel de pe directia semnalului? Totusi probabilitatea e destul de mica ca pe antena "de zgomot" sa fie receptionate semnale de la un eventual "alt" emitator in zona 77,5 kHz. Dar n-ar fi exclus, desigur ... In principiu zgomotul ar fi identic, practic poate fi usor defazat sau "cvasi-identic", desigur nu ma astept la o anulare absoluta/totala a acestuia, doar la o reducere semnificativa. 1 - Semnalul se mai poate reflecta . Deci nu va fi o singura directie . Vor fi mai multe . 2 - Nu are cum sa fie pe o antena doar zgomot , iar pe cealata sa fie si semnal util si zgomot . Pe ambele vor exista ambele componente dar eventual in proportii diferite. Asta inseamna ca daca totul e perfect se va anula si din semnalul util odata cu zgomotul . ........................................................................................................................................... 1). In cazul undelor lungi si foarte lungi reflexia fata de cladiri, obiectele inconjuratoare etc este aproape inexistenta, nu-i ca in UUS. Doar ionosfera poate reflecta cat de cat eficient undele lungi. Pe UL fenomenul predominant este cel de difractie, manifestat in cazul in care unda intalneste obstacole de dimensiuni foarte mari, de exemplu crestele unor lanturi muntoase. In fine, asa ar fi dpdv teoretic. 2). Totusi, raportul dintre semnalul util receptionat cu antena pe directia emitatorului si cel receptionat cu antena pe directie perpendiculara este foarte mare. Am exeprimentat cu un receptor domestic pe 153 kHz, practic in pozitia favorabila auditiei semnalul este extrem de puternic iar la rotirea receptorului cu 90 de grade semnalul dispare, sau cel putin este atat de slab incat postul mentionat nu mai este audibil. Nu sustin ca aceasta solutie ar fi miraculoasa, totusi merita experimantata. Sunt curios daca raportul semnal/zgomot va creste suficient de mult incat sa merite complicatia ... Editat Iulie 2, 2017 de +_Florin_+ Link spre comentariu
lukeme Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 Ma refeream la semnale pe lungi si medii, nu la DCF77. Totusi, asta nu e "zgomot termic", natural, care se calculeaza cu "binecunoscuta formula". E "man maid" - de ce ar fi identic pe orice directie? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 2, 2017 Partajează Postat Iulie 2, 2017 (editat) Pai zgomotul "man maid" eu il consider a fi cel al surselor in comutatie, al routerelor, becurilor economice etc. Practic cablurile retelei electrice emit in eter acest zgomot. Ele sunt dispuse fizic in toate planurile / directiile, mai ales in cazul unui bloc de locuinte, dar si in alte situatii uzuale. De aceea presupun ca zgomotul e aproximativ acelasi si vine din toate partile, spre deosebire de semnalul util al unei statii, care soseste dintr-o singura directie. Editat Iulie 2, 2017 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum