Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot sursa corsair 700w

Postări Recomandate

• Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu-mi dau seama care este pentru 12v. In schema alaturata este pentru 12v? Are legatura la ramura de 12v printr-o resistenta de 2k, ca sa stiu ce sa caut, ma gandesc ca sunt asemanatoare la chestiile astea. Sunt 3 optocuploare si doar doua au tl431, un opto este pe langa 5v stb il scoatem din calcul, raman doua una langa alta, si doar una are tl431
Apropo de bobina pe 12v, este un caz in care aceasta s-a ars de tot, adica era neagra si sarma si miezul, aparent sursa era inca functionala, doar mirosea foarte tare a ars.
Schema este de la alta sursa.

psu 500w.png

1u2Zdj6.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Ai 2 optocuploare de feedback, pt 5Vstb si pt sursa principala - 12V, iar 5V și 3V3 de la ieșirile principale sînt obținute cu alte stabilizatoare.

Pune osciloscopul în catodul la TL431 care-i legat de sursa de 12V. Dai osciloscopul pe AC coupling și crești amplificarea pina este vizibil zgomotul. Dacă nu apare un zgomot semnificativ atunci problema-i direct la integratul PWM ce generează controlul tranzistoarelor. Ai schimbat condesatorul electrolitic din alimentarea acestui integrat? Pune, măcar temporar un condensator de ~100nF direct pe pinii de alimentare ai integratului. 

Link spre comentariu

Oscilograma 3 arata clar ca exista o componenta de 0,5-2kHz ce da o intrerupere in conductie in primar, adica ce am decupat eu din filmare.

Surse din acestea noi, forward, nu am depanat asa multe incat sa am si acest tip de defect. Ce mai este sub semnul intrebarii, este si riplul pe alimentarea cm6800. Fara traf separator este riscant, dar oscul fiind fara impamantare poti lucra cu el cu masuri suplimentare de protectie. Adica oscul il cuplezi doar cu sursa deconectate de la retea, sonda o pui solid de niste pini lipiti special si nu o atingi in timpul masuratorilor.  Iar comenzile sa le dai cu o tija de plastic. 

Te poti juca si cu compensarea TL431 punand in paralel rezistenta sau condul de aceleasi valori. 

Link spre comentariu

Masoara in acelasi fel si tensiunea de 12V (si 5Vstb), cu OSC-ul pe AC, la iesiea sursei si inainte de filtrajul cu bobina mica (nu cea pe tor).

Deocamdata nu stiu cit este de relevant riplul pe alimentarea controlerului PWM pt ca deja ai zgomot/oscilatii pe TL431.

Link spre comentariu

Numele fisierului este unde am masurat. Ca sa se vada numele, open picture in new tab si apare numele in adresa sau este album pe imgur.

Am gasit aseara dupa o cautare la cm6800 cel putin vreo 10 cazuri cu surse aproape identice cu aceasta, facute de cwt care tot asa au zgomot si bobina pe 12v se incalzeste excesiv chiar se arde.
https://linustechtips.com/topic/890851-corsair-grey-label-cx750m-burning-smell-fault-finding-and-repair/
https://imgur.com/gallery/E1Vn25U

12v inainte de bobina mica~2.jpg

12v inainte de bobina mica1.jpg

Alimentare cm6800t~2.jpg

Alimentare cm6800.jpg

12v inainte de bobina mica1.jpg

12v fir galben1.jpg

12v fir galben.jpg

5vsb psu off.jpg

5vsb psu on.jpg

5vsb psu on1.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Am gasit o vechitura de sursa forward (ca a ta), i-am scos piesele PFC iar pe iesire am lasat doar calea de 12V. Am vrut sa vad cat de linistita este cu stabilizare doar cu zener. Am pus in serie 2 zenere de 5,6V/ 1W, la randul lor inseriate cu 82R si led-ul din optocuplor. Are sarcina mica (10R) dar este perfect linistita. Dupa masa poate pun si un film.

EDIT 1: asta era metoda pe care o aplicam la sursele tv CRT. Paralel peste optocuplorul ei puneam un alt opto serie cu un zener care sa dea o tensiune un pic mai mica decat bucla originala. Asa vedeam daca de vina era bucla sau ceva in partea de comanda.

EDIT 2:    Cu filmul este mai complicat dar am facut 3 capturi

fr33.jpg

fr22.jpg

fr11.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

A aparut inca o sursa ieftina cx750 care arata aproape identic la interior. Preoblema la ea este ca a facut ceva flama pe spate in dreptul integratului pwm pentru 5v stb si e ars plus tranzistorul de putere.
Care e treaba cu descarcarea asta intre plus-minus in primar la 380v, era si pe sursa GS care face zgomot un semn mic cu negreala de flama intre doua puncte pe 380v. La cele care au avut condensatorul din primar intrerupt e de inteles, dar aici, nu stiu.
In fine, am inlocuit transformatorul de la cx750 si zgomotul s-a diminuat mult, dar inca este prezent. O data cu incalzirea sursei zgomotul ramane la fel, chiar daca apas pe el. Deci se pare ca difera calitativ constructia celor doua.
Am dat o comanda de piese pe aliexpress sa incerc s-o repar si pe cx750, sunt curios tare daca face galagie si ea.
Am gasit si o schema electrica dar pentru chieftec de 850w din poze arata aproape identic cu ce am eu, si GS700 si CX750.

12v sync card.pdf bps-850c2.pdf PFC PWM card.pdf

20230407_102210.jpg

corsair 1 gs700.jpg

corsair cx750.jpeg

chieftec bps 850 c2.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări