sesebe Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Numai sa nu fie artefacte de masura din cauza la undersampling. Mai apar si sub forma asta. Ce frecventa de sampling are osciloscopul atunci cind apar acele intreruperi pe afisare? Are macar de 3-4 ori frecventa de lucru a sursei? Link spre comentariu
davidut5 Postat Martie 27, 2023 Autor Partajează Postat Martie 27, 2023 (editat) Nu-mi dau seama care este pentru 12v. In schema alaturata este pentru 12v? Are legatura la ramura de 12v printr-o resistenta de 2k, ca sa stiu ce sa caut, ma gandesc ca sunt asemanatoare la chestiile astea. Sunt 3 optocuploare si doar doua au tl431, un opto este pe langa 5v stb il scoatem din calcul, raman doua una langa alta, si doar una are tl431 Apropo de bobina pe 12v, este un caz in care aceasta s-a ars de tot, adica era neagra si sarma si miezul, aparent sursa era inca functionala, doar mirosea foarte tare a ars. Schema este de la alta sursa. Editat Martie 27, 2023 de davidut5 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Acum 5V se obtine prin alta stabilizare, adica un conv. DC-DC suplimentar. Fata de ce ai postat, in bucla de reactie de la 431 va fi rezistenta doar de la 12V. Se elimina ce am pus in chenar. ####################################### Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Ai 2 optocuploare de feedback, pt 5Vstb si pt sursa principala - 12V, iar 5V și 3V3 de la ieșirile principale sînt obținute cu alte stabilizatoare. Pune osciloscopul în catodul la TL431 care-i legat de sursa de 12V. Dai osciloscopul pe AC coupling și crești amplificarea pina este vizibil zgomotul. Dacă nu apare un zgomot semnificativ atunci problema-i direct la integratul PWM ce generează controlul tranzistoarelor. Ai schimbat condesatorul electrolitic din alimentarea acestui integrat? Pune, măcar temporar un condensator de ~100nF direct pe pinii de alimentare ai integratului. Link spre comentariu
davidut5 Postat Martie 27, 2023 Autor Partajează Postat Martie 27, 2023 (editat) Pfc/pwm este cm6800tx, are 10uf nou, 100nf smd scos măsurat ok. De la un optocuplor pin4 ajunge în pin 6 cm6800, cred ca asta este pentru feedback 12v. https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1304087/CHAMP/CM6800TXIP.html Editat Martie 27, 2023 de davidut5 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Nu inteleg ce vrei de fapt, sa afli defectul sau sa stai cu noi la barfa? Lasa doar sursa AUX in functiune (nu mai pui firul verde la masa) si vei vedea ca doar un TL431 are tensiune in catod. Ce o fi asa greu? Link spre comentariu
davidut5 Postat Martie 27, 2023 Autor Partajează Postat Martie 27, 2023 Cam asa arata in catod(pin3) tl431. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Oscilograma 3 arata clar ca exista o componenta de 0,5-2kHz ce da o intrerupere in conductie in primar, adica ce am decupat eu din filmare. Surse din acestea noi, forward, nu am depanat asa multe incat sa am si acest tip de defect. Ce mai este sub semnul intrebarii, este si riplul pe alimentarea cm6800. Fara traf separator este riscant, dar oscul fiind fara impamantare poti lucra cu el cu masuri suplimentare de protectie. Adica oscul il cuplezi doar cu sursa deconectate de la retea, sonda o pui solid de niste pini lipiti special si nu o atingi in timpul masuratorilor. Iar comenzile sa le dai cu o tija de plastic. Te poti juca si cu compensarea TL431 punand in paralel rezistenta sau condul de aceleasi valori. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Masoara in acelasi fel si tensiunea de 12V (si 5Vstb), cu OSC-ul pe AC, la iesiea sursei si inainte de filtrajul cu bobina mica (nu cea pe tor). Deocamdata nu stiu cit este de relevant riplul pe alimentarea controlerului PWM pt ca deja ai zgomot/oscilatii pe TL431. Link spre comentariu
davidut5 Postat Martie 28, 2023 Autor Partajează Postat Martie 28, 2023 (editat) Numele fisierului este unde am masurat. Ca sa se vada numele, open picture in new tab si apare numele in adresa sau este album pe imgur. Am gasit aseara dupa o cautare la cm6800 cel putin vreo 10 cazuri cu surse aproape identice cu aceasta, facute de cwt care tot asa au zgomot si bobina pe 12v se incalzeste excesiv chiar se arde. https://linustechtips.com/topic/890851-corsair-grey-label-cx750m-burning-smell-fault-finding-and-repair/ https://imgur.com/gallery/E1Vn25U Editat Martie 28, 2023 de davidut5 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Martie 29, 2023 Partajează Postat Martie 29, 2023 (editat) Am gasit o vechitura de sursa forward (ca a ta), i-am scos piesele PFC iar pe iesire am lasat doar calea de 12V. Am vrut sa vad cat de linistita este cu stabilizare doar cu zener. Am pus in serie 2 zenere de 5,6V/ 1W, la randul lor inseriate cu 82R si led-ul din optocuplor. Are sarcina mica (10R) dar este perfect linistita. Dupa masa poate pun si un film. EDIT 1: asta era metoda pe care o aplicam la sursele tv CRT. Paralel peste optocuplorul ei puneam un alt opto serie cu un zener care sa dea o tensiune un pic mai mica decat bucla originala. Asa vedeam daca de vina era bucla sau ceva in partea de comanda. EDIT 2: Cu filmul este mai complicat dar am facut 3 capturi Editat Martie 29, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
davidut5 Postat Aprilie 10, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2023 (editat) A aparut inca o sursa ieftina cx750 care arata aproape identic la interior. Preoblema la ea este ca a facut ceva flama pe spate in dreptul integratului pwm pentru 5v stb si e ars plus tranzistorul de putere. Care e treaba cu descarcarea asta intre plus-minus in primar la 380v, era si pe sursa GS care face zgomot un semn mic cu negreala de flama intre doua puncte pe 380v. La cele care au avut condensatorul din primar intrerupt e de inteles, dar aici, nu stiu. In fine, am inlocuit transformatorul de la cx750 si zgomotul s-a diminuat mult, dar inca este prezent. O data cu incalzirea sursei zgomotul ramane la fel, chiar daca apas pe el. Deci se pare ca difera calitativ constructia celor doua. Am dat o comanda de piese pe aliexpress sa incerc s-o repar si pe cx750, sunt curios tare daca face galagie si ea. Am gasit si o schema electrica dar pentru chieftec de 850w din poze arata aproape identic cu ce am eu, si GS700 si CX750. 12v sync card.pdf bps-850c2.pdf PFC PWM card.pdf Editat Aprilie 10, 2023 de davidut5 Link spre comentariu
davidut5 Postat Mai 1, 2023 Autor Partajează Postat Mai 1, 2023 Am inlocuit piesele defecte la cx750, pwm ic 5v st-by ob5269cp impreuna cu tranzistorul cef04n7g si cateva rezistente smd. Sursa functioneaza corect insa cu aceleasi zgomote ca gs700. Si cu asta o sa cam inchei cu ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum