AndreiB Postat Februarie 16, 2022 Partajează Postat Februarie 16, 2022 (editat) Va salut. Doresc si eu sa stiu daca bobina actuala cu are a venit "sursa" asta e ok sau nu. Tot ce ma intereseaza este sa reduc cat se poate riplu la iesire si sa usurez munca conzilor din secundar prin rularea sursei in CCM si alegerea miezului corect + a numarului de spire potrivit. Am inteles ca sursa ruleaza in CCM doar daca inductanta bobinei este suficient de mare. Prefer sa scot din ea 20A "curati" decat 30 cu riplu 1V+. Momentan bobina contine 3 x 11 infasurari de 1mm. Inductanta se vede in poze. Poza termica este facuta cand la iesire erau vreo 25A. Multumesc! Editat Februarie 16, 2022 de AndreiB Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 16, 2022 Partajează Postat Februarie 16, 2022 1 hour ago, AndreiB said: Va salut. Doresc si eu sa stiu daca bobina actuala cu are a venit "sursa" asta e ok sau nu. Tot ce ma intereseaza este sa reduc cat se poate riplu la iesire si sa usurez munca conzilor din secundar prin rularea sursei in CCM si alegerea miezului corect + a numarului de spire potrivit. Am inteles ca sursa ruleaza in CCM doar daca inductanta bobinei este suficient de mare. Prefer sa scot din ea 20A "curati" decat 30 cu riplu 1V+. Momentan bobina contine 3 x 11 infasurari de 1mm. Inductanta se vede in poze. Poza termica este facuta cand la iesire erau vreo 25A. Multumesc! Să lămurim câteva aspecte : 1. CCM se menține prin creșterea inductanței la un curent dat . La 40A ai CCM cu o inductanță mai mică decât la 20A sau, altfel spus, scăzând curentul la aceeași inductanță poți să ieși din CCM. E drept că trebuie să scazi destul de mult. Dacă s-a făcut o proiectare ”de manual” atunci ieșirea din CCM se face la un curent de 5-6 ori mai mic decât curentul nominal. 2. Riplul nu are legătură (directă) cu CCM ci cu amplitudinea vârf-vârf a curentului prin bobină . Deci riplul scade cu creșterea bobinei și/sau cu scăderea curentului. Sau, să reformulez, dacă la un curent dat crești inductanța vei obținea o scădere a riplului indiferent că intri sau nu în CCM. Presupunem că menținem aceeași capacitate la ieșire. 3.La un convertor buck condensatorii de ieșire nu sunt foarte solicitați. Mai solicitați sunt cei de la intrare dacă sursa nu are o impedanță suficient de mică. În cazul CCM curentul ondulatoriu prin C este dat de deltaIL/(2*√3) unde deltaIL este variația de curent prin bobină. În DCM el reprezintă, ce-i drept, un procent mai mare din deltaIL. În concluzie mărirea inductanței sau micșorarea curentului conduc la aceleași rezultate : scăderea riplului de tensiune la ieșire și a riplului de curent prin condensatori . Poate nu ar strica să analizezi și înlocuirea condensatorilor de la ieșire cu unii LowESR (dacă nu sunt deja) - par destul de calzi în poză. Link spre comentariu
AndreiB Postat Februarie 16, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2022 (editat) 18 minutes ago, UDAR said: Să lămurim câteva aspecte : 1. CCM se menține prin creșterea inductanței la un curent dat . La 40A ai CCM cu o inductanță mai mică decât la 20A sau, altfel spus, scăzând curentul la aceeași inductanță poți să ieși din CCM. E drept că trebuie să scazi destul de mult. Dacă s-a făcut o proiectare ”de manual” atunci ieșirea din CCM se face la un curent de 5-6 ori mai mic decât curentul nominal. 2. Riplul nu are legătură (directă) cu CCM ci cu amplitudinea vârf-vârf a curentului prin bobină . Deci riplul scade cu creșterea bobinei și/sau cu scăderea curentului. Sau, să reformulez, dacă la un curent dat crești inductanța vei obținea o scădere a riplului indiferent că intri sau nu în CCM. Presupunem că menținem aceeași capacitate la ieșire. 3.La un convertor buck condensatorii de ieșire nu sunt foarte solicitați. Mai solicitați sunt cei de la intrare dacă sursa nu are o impedanță suficient de mică. În cazul CCM curentul ondulatoriu prin C este dat de deltaIL/(2*√3) unde deltaIL este variația de curent prin bobină. În DCM el reprezintă, ce-i drept, un procent mai mare din deltaIL. În concluzie mărirea inductanței sau micșorarea curentului conduc la aceleași rezultate : scăderea riplului de tensiune la ieșire și a riplului de curent prin condensatori . Poate nu ar strica să analizezi și înlocuirea condensatorilor de la ieșire cu unii LowESR (dacă nu sunt deja) - par destul de calzi în poză. Multumesc pentru raspunsuri. Am inteles in mare parte din explicatiile date (desi sunt la inceput...). La iesire vine ceva nichicon la 35V, 4 la numar, capacitate toala in jurul a 5200uF. Pe scurt eu reconstruiesc total sursa cu alt PCB, control termic ventilatie si mai multe chestii... Si ma interesa sa nu las "chinezaria" aia de miezuri acolo, ma gandesc ca trebuie sa fie ceva de pe la micrometals mai ok. (p.s. Camera IR nu citeste deloc corect temp pe suprafete lucioase, masurarea acestora fiind aproape imposibila... se poate lipi banda neagra mata dar.. pierzi la transfer. In tot cazul conzi sunt reci, chiar daca sunt china.) Editat Februarie 16, 2022 de AndreiB Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum