Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diode buclucașe ?

hpavictor

Postări Recomandate

Din experienta practica si eu zic ca poti ajunge chiar in regim de amator la THD=0,001%. Mai jos de atat intri la loterie dar trebuie sa fim sinceri, sub 0,1% nu mai simti fratioare nicio diferenta. M-am chinuit de zeci de ori cu teste de detectare a distorsiunilor si n-am reusit sa scad sub 1% decat foarte rar si nu sunt sigur daca n-o fi fost vorba de nimereala. Distorsiunile foarte mici tin de orgoliul personal, de pasiune pentru tehnica, pentru electronica, iti place tie sa fi perfectionist dar nu au nicio legatura directa cu sunetul perceput. Mai degraba simti o alimentare subreda pe muzica si boxe grele, sau simti atunci cand sunt diferente mari de damping factor intre doua amplificatoare dar ca sa diferentiezi doua amplificatoare pe baza de THD..... :rade: 

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sk24bpo

14

• hpavictor

12

• Marian

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa inteleg ca timbrul diferit al amplificatoarelor la care producatorul declara 0.05%thd (la ambele)  este dat de damping factor?

Unele amplificatoare SE cu borcane suna placut datorita parametrului Damping factor sau distributiei armonicelor? 

Doar intreb ca in capul meu o o ceata mai deasa ca cea de la Vaslui cand Stefan le-a dat-o pe cocoasa turcilor la Podul Inalt...

Link spre comentariu

Amplificatoarele pe lampi single-ended au uneori thd-uri de peste 1%, deja incepi sa sa auzi diferente, placute sau neplacute, dar la cele solid state multe diferente sunt inchipuite, altele par sa tina de cum reactioneaza alimentarea, damping factorul si ce-o mai fi. Importanta thd-ului este mult supraevaluata. Mie acum dupa multe teste asa mi se pare dar poate gresesc.La DAC-uri situatia este si mai evidenta. Faptul ca au 0,0001% nu garanteaza ca suna si placut.

Link spre comentariu

Tot la tehnologie digitala/software se va ajunge si in domeniul audio amatorilor.
Din doua butoane setezi distorsiunile in felul in care iti place cum se misca boxa si urechea.
Pretentiosii audiofili pot sa foloseasca chiar transformata fourier inversa :)

Link spre comentariu
1 hour ago, daniel_2004 said:

Păi dacă unu' o fi copt sau are componente extrem de proaste și în loc de THD 1% are 9%, eu aș zice că se simte...

Eu vorbesc de doua amplificatoare in apele lor, puse la punct nu  gioarse care ragaie in loc sa cante.

Greierasul or fi multe diferente inchipuite  dar diferentele care zic eu sunt reale. 

De ex. intre Sony ta-f 210 si Denon pma350, Sony reda anumite microdetalii ce se pierd la denon, motiv pt. care am renuntat la cel din urma.

Un alt exemplu ar fi amplificatoarele pro, pe aceleasi difuzoare Crown cts600 suna mai tipator ca un carvin/bose 1600 series, amplificator ce  are un sunet mult mai neutru. 

Greu tare cu psihoacustica asta iar unele variabile raman din pacate un mister.

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu
4 minutes ago, AlpHs00 said:

De ex. intre Sony ta-f 210 si Denon pma350, Sony reda anumite microdetalii ce se pierd la denon, motiv pt. care am renuntat la cel din urma.

Tare-s curios ce 'microdetalii' se pierd.
Ce tip de muzica provoaca aceste pierderi si care sunt ele ?

Link spre comentariu

@AlpHs00 eu am spus ce am spus pentru că sunt mulți care ascultă la amplificatoare de 40-50 de ani care "sunt beton" sau "țiplă" dar care acustic nu mai corespund de mult dar ei nu sunt conștienți de asta (unii nici nu vor să fie)...

Editat de daniel_2004
Link spre comentariu

@Liviu.MihaiuEu cred ca postul tau e la misto. Muzica nu provoaca pierderi, ramane aceiasi , doar sistemul reda diferit. Legat de tipul muzicii la manele sau Ileana Ciuculete  microdetaliile s-au pierdut la inregistrare in schimb cand ascult un Pink Floyd eu vreau sa ma bucur si de chitara din spate nu doar sunetul principal. 

De ex. la melodia de mai jos eu vreau sa aud fiecare instrument principal in parte, nu doar un amalgam de sunete!

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu

Ce legatura au diodele despre care s-a intrebat la inceputul topicului cu discutiile la care ati ajuns ?

Daca doriti sa discutati despre microdetaliile reproduse de anumite amplificatoare (si de altele nu),  deshideti un subiect dedicat.

Promit sa il urmaresc   :49

Link spre comentariu
15 minutes ago, AlpHs00 said:

@Liviu.MihaiuEu cred ca postul tau e la misto. Muzica nu provoaca pierderi, ramane aceiasi , doar sistemul reda diferit. Legat de tipul muzicii la manele sau Ileana Ciuculete  microdetaliile s-au pierdut la inregistrare in schimb cand ascult un Pink Floyd eu vreau sa ma bucur si de chitara din spate nu doar sunetul principal. 

De ex. la melodia de mai jos eu vreau sa aud fiecare instrument principal in parte, nu doar un amalgam de sunete!

Daca incepe sa amestece sunetele si nu se poate mentine separatia instrumentelor, sa fii sigur ca acel amplificator sufera undeva, nu este vorba doar de performantele teoretice ale schemei. De cele mai multe ori o alimentare slaba in raport cu boxa si volumul la care se asculta duce la senzatia asta de amestecare, de galagie. Sunt scheme cu distorsiuni de 1% dar cu alimentari babane care suna aserisit, neaglomerat.

Link spre comentariu
30 minutes ago, AlpHs00 said:

Se aude oare si cum țopăie țoapa aia din prim plan ? Toacele ei adică. Manea curată.

Link spre comentariu

Pana la amplificator te mananca pre-ul, sursa de semnal, chiar si cum a fost facuta inregistrarea. 

Ati fii surprinsi, dar o sursa de semnal buna scoate untul din orice amplif, fie el cu TDA2030. Scoate in bine. 

Link spre comentariu
7 minutes ago, Mircea said:

Pana la amplificator te mananca pre-ul, sursa de semnal

... si adaptarea de impendanta si nivele intre aceste dispozitive predispuse oricum la deformarea semnalului initial.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări