Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diode buclucașe ?

hpavictor

Postări Recomandate

La 16.02.2022 la 14:23, DjLeco2021 a spus:

la etaje de putere mare, cu mai multi finali in paralel, daca s-ar folosi ideea, ar trebui imperecheate foarte bine diodele.

Nu. Se pun rezistoare de valoare mica în serie cu diodele, asa cum se pun si în emitoarele tranzistoarelor legate în paralel.

Traducerea (ar mai trebui cosmetizata, ca prea suna a Gogu):

"2.13 Diodele D6 D7
Diodele D6 si D7 trebuie sa preia Curentul de sarcina atunci când caderea de tensiune pe R16, R17 devine >0,6 V. Ele vor fi parcurse de câte o semiperioada a curentului de sarcina. La o putere de 25 W sinus ar fi 2,5A (valoare efectiva) pe o jumatate de perioada. Rezulta o valoare medie de 2,5 A : 1,11 = 2,25 A. Raportat la o perioada întreaga ar fi 1,125 A. Prin diode, la 25 W pe 4 ohmi, circula un curent continuu mediu de 1,125 a. În caz de scurtcircuit la iesire, prin diode circula curentul permis de circuitul de limitare. Daca se seteaza limitarea la valoarea maxima a curentului de iesire pentru 25 W (vezi punctul 2.8), atunci prin diode circula curentul dat mai sus. Se pot utiliza diode Tip SY 400, daca acestea se monteaza pe prespan de 1...1,5 mm grosime. Daca se seteaza limitarea corespunzator curentului maxim la 40 W putere muzicala (vezi punctul 2.8), atunci , la scurtcircuit, prin diode circula un curent continuu mediu de 1,5 A. Se recomanda a se folosi alte diode."

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sk24bpo

14

• hpavictor

12

• Marian

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Una dintre primele "atestari documentare" ale diodelor buclucase o gasim la Gordon L. Babcock (US3484867). Acesta subliniaza în special rolul lor în asigurarea stabilitatii termice. E foarte posibil sa se fi cunoscut cu dl. Oliver la Bell.

Urmatorul, mai cunoscut, care a pledat pentru aceste diode, a fost dl. Shaw, un englez (cred). Acesta a introdus o dioda în serie cu dubletul Sziklai din etajul cvasicomplementar. Explicit pentru reducerea distorsiunilor.

Urmeaza Oliver cu al sau articol în HP Journal, articol care de fapt urmarea sa faca publicitate calculatorului folosit la rezolvarea ecuatiilor implicate (întregul numar al revistei e sub semnul tehnicii de calcul).

Urmatorul care a brevetat diodele buclucase a fost Barry W. Thornton (US4160216); explicit pentru reducerea distorsiunilor. Brevetul nu contine decât o însiruire de scheme posibile si nu zice prea multe despre liniarizarea caracteristicii exponentiale a finalilor. Si tocmai aceasta caracteristica este cea care "împiedica" compunerea celor doua jumatati ale etajului final a.î. sa rezulte o caracteristica liniara la curenti mici.

Ce fac aceste diode, s-a mentionat deja: simplifica problema asigurarii stabilitatii termice, reduc pierderile pe rezistoarele de emitor si permit o clasa AB usor diferita (linearizarea caracteristicii pe portiuni, reducerea dependentei de variatiile UT cu temperatura instantanee a jonctiunilor) de cea clasica. Variatiile instantanee ale UT si REE' creeaza probleme la etajul clasa B (a se vedea articolul lui W. Marshall Leach unde, în tot cârnatul de formule, autorul nu tine cont de faptul ca temperaturile instantanee ale celor doi finali nu sunt identice).

Unii (Crown sau QSC, nu-mi amintesc prea bine) folosesc tranzistoare în clasa C (jonctiunea BE) în locul diodelor.

Ceva asemanator este dioda Baxandall, inventata cam în acelasi timp cu dioda Shaw.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Discutabila treaba cu disipatia...

Adica da, reduce disipatia pe RE dar numai daca valoarea acesteia e destul de mare ( peste 1R ), altfel cu pana la 0,7-0,8Vf... Apoi disipatia totusi nu dispare ci doar se muta de pe RE pe dioda, care daca RE e suficient de mare atunci suporta majoritatea curentului de sarcina, si cu pana la 2A functie de sarcina si alimentare, disipa minim cativa W la putere maxima.

Link spre comentariu

Threshold 800A are 200W 8 ohmi clasa A pe canal , dar disipa doar 50W , conform lui Ben Duncan .

Cred că problema disipației a fost rezolvată în 1974 de Nelson Pass cu succes  !

Link spre comentariu

Toate bune si frumoase pana la distorsiuni care cresc serios dar este adevarat ca in audiofilie distorsiunile conteaza mai putin in schimb stabilitatea termica este esentiala daca vedem lucrurile din punct de vedere al afacerii.

Si totusi mai este o situatie interesanta. Daca amplificatorul lucreaza in curent, distorsiunile diodelor dispar ca prin minune ! 

Link spre comentariu

Am simulat si eu acum pe amplificatorul meu multimedia, am comparat varianta cu rezistentele de 0,22R pe care le am acum si polarizarea optima de cca 118mA ( pentru 26mV pe ele ), cu 2 variante cu diode MBR20100 in paralel cu 1,5R apoi cu 2,2R, de fiecare data etajul final polarizat pentru cei 26mV pe RE, si la mine THD-ul n-a crescut deloc, dimpotriva s-a inbunatatit ( ce-i drept foarte putin ). 

Deci varianta cu diode pare a fi ceva mai buna la capitolul dispunere armonica.

Link spre comentariu
18 minutes ago, Marian said:

Am simulat si eu acum pe amplificatorul meu multimedia, am comparat varianta cu rezistentele de 0,22R pe care le am acum si polarizarea optima de cca 118mA ( pentru 26mV pe ele ), cu 2 variante cu diode MBR20100 in paralel cu 1,5R apoi cu 2,2R, de fiecare data etajul final polarizat pentru cei 26mV pe RE, si la mine THD-ul n-a crescut deloc, dimpotriva s-a inbunatatit ( ce-i drept foarte putin ). 

Poti sa pui schema etajului final in ambele variante ? Amplificatorul este VFA sau CFA ?

Link spre comentariu
6 hours ago, Marian said:

Vezi ca MBR-urile sint Schottky cu VFav semificativ mai mic decit la o redresoare rapida clasica, gen MUR1560. Simuleaza cu o MUR 1560 sau asemanator ca VFav.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Stiu ca-s schottky, si tocmai de aia le-am pus, au VF mai mic, deci disipa mai putin ( nu conteaza in simulare dar practic da ).

Verificasem inca de aseara si cu diode normale si efectul benefic asupra THD se pastreaza, ce-i drept inbunatatirea e si mai mica, dar cert e ca THD nu creste catusi de putin.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Marian a spus:

A... 2 variante cu diode MBR20100 in paralel cu 1,5R apoi cu 2,2R, de fiecare data etajul final polarizat pentru cei 26mV pe RE,

Încercati cu tensiuni mai mari pe RE. Pâna la max. 250 mV. Asa poate se arata magia. Sau dezastrul.

Link spre comentariu

Schema Threshold 800A ( și ultima din aceasta serie - Threshold 4000 ) au o disipație mica extrem de mică  ( 50W ) dar debitează 200W pe sarcini de 8 ohmi , folosind artificiul denumit de mine " diode buclucașe " dar și o superdioda simplă  , dar deșteaptă  .

Prea deșteaptă  .

Clasa de funcționare declarată este clasa A , dar în realitate  este clasa A eficientă , o găselniță de marketing .

Randamentul real al clasei A este 30% , asa că puteți înțelege cât de elegant a rezolvat  Nelson Pass  problema disipatiei prin folosirea  acestor artificii tehnice , fără compromis audio ...

Desigur , chiar și o disipatie de 50W / canal implică probleme  termice imense de disipație ( majoritatea letconelor folosite de voi au sub 50 W dar topesc fludorul fără probleme  ) , asa ca Nelson Pass  a montat un mic ventilator  în carcasă .

Vă invit să aruncați o privire  și asupra  circuitului de superdiodă la schema Threshold 800A ...

Link spre comentariu
1 hour ago, franzm said:

Încercati cu tensiuni mai mari pe RE. Pâna la max. 250 mV. Asa poate se arata magia. Sau dezastrul.

Polarizarea aia e mai degraba o clasa A mai mica decat AB, dar o voi verifica dupa-amiaza.
Care ar fi scopul? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări