Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diode buclucașe ?


hpavictor

Postări Recomandate

Vă rog să analizați schemele următoare și să explicați rolul functional al diodelor din emitorul finalilor  , dacă înțelegeți funcționarea etajului și cunoasteti limba germană suficient de bine  din punct de vedere tehnic .

Mulțumesc !

 

Threshold 800A.jpg

Barney Oliver power ampl.jpg

Wiederhold 25W.jpg

Wiederhold 40W.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sk24bpo

    14

  • hpavictor

    12

  • Marian

    12

  • Mircea

    9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Groundhog Day: Fig. 7 din vestitul articol al lui B. Oliver. Simulari se gasesc pe forumul american la userul elvee.

Si tripletul Darlington al unei cunoscute firme americane face apel la acest artificiu, desi nu foloseste diode (acel "deep Darlington" cum gresit citeaza un coleg, corect "three deep Darlington").

Editat de franzm
Link spre comentariu

Vă rog să ne traduceți detaliile tehnice din zona evidențiată ...

Voi căuta ceea ce a scris userul @elvee pe forumul american , mulțumesc pentru  semnalare dar și pentru traducere !

print screen.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu bre.

Pt ca nu e superdioda acolo. Nu e polarizare ca ai peste 0.3r in paralel si cu 0.1a nu ai cine stie ce tensiune.

Dupa mine diodele alea nu fac nimic la semnale mici. De la 0.6v cadere de tensiune, acolo ai deja catre 2a, sau 0.5a la Re mici.

 Eu cred ca e doar metoda de reducere a pierderilor la curenti mari si df mai mare.

 

Totodata D Self nu le vorbea de bine, dar am uitat motivul.

Link spre comentariu

Am facut acum, circa 2 ore simulari in toate situatiile posibile si imposibile. Intotdeauna au crescut distorsiunile cu 20dB-30dB la varianta cu diode. Nu stiu ce o fi vrut sa obtina autorul dar nu da bine deloc la distorsiuni. De altfel nu e de mirare ca mai nimeni n-a implementat asa ceva. 

Link spre comentariu

Pai teoretic, excursia de tensiune locala nu poate depasi VFav a diodei pentru un anumit curent maxim prin circuit. Rezistenta de emitor fiind mai mare de clasicul 0.15-0,68R, acolo o sa avem in general in jurul a VFav dioda/ Nu stiu germana dar mine imi pare o reactie de curent locala. Mare atentie la circuitul SOA, e posibil acolo sa fie smecheria.

Teoretic, orice chestie introdusa de acea dioda si valoarea mai mare a rezistentei de emitor, ar trebui sa fie "corectata" de reactia negativa, cit timp etajul final este inca controlat de aceasta.  ma refer STRICT la prima schema pusa de Victor, cea in clasa G

Link spre comentariu

Acele diode reduc pierderile (de semnal, de putere) pe rezistentele din emitorii finalilor pe care ele sunt conectate in paralel, la cresterea curentilor prin finali diodele respective de deschid iar astfel caderea de tensiune pe acele rezistente este limitata.

Observati si voi valorile acelor rezistente... 4,7 ohmi (!!!) si deci la ce anume valori de curenti prin finali incep sa conduca acele diode (150 mA); fara acele diode, la curentii de varf necesari prin sarcina (2,5A), s-ar pierde o buna parte din tensiunea de alimentare(!!!) iar pe rezistente s-ar pierde o mare (!) parte din puterea obtenabila la iesire.

Link spre comentariu

Cu multzi ani in urma, prin 1962, a aparut un articol in "IRE Transactions on Audio", High Impedance Drive for the Elimination of Crossover Distorsion, de J.J. Faran si R.G.Falks (vas-ul din schema Wiederhold e cu baza comuna, impedanta mare de iesire) care poate lamuri unele probleme legate de chestiunile de mai sus ; unii le spun mai simplu "transistor current control", diodele buclucashe sunt parte din un circuit mai complicat ,sau cum spunea profesoara de matematica in scoala generala, scuzati expresia, "cu un ochi la faina si unul la slanina", adica trebuie evaluati parametrii de intrare si cei de iesire pentru o caracteristica cat mai liniara.

Articolul se gaseste (inca } pe net , merita citit , macar pentru performantele obtinute acum 60 de ani.

Link spre comentariu
On 2/14/2022 at 5:39 PM, hpavictor said:

mult  controvesata 13 mV - 26 mV , se stie el

Acel "el" sunt cumva eu? :rade:

Asta ca tot am promovat eu polarizarea optima pe forum...

Si daca la mine te referi atunci de ce o faci in stilul ala ( cam la fel cum te referi la Zal si Viobio )? Ca din cate stiu n-am avut nici un conflict cu tine...

 

In fine, tinand cont de indiciul citat si din ce vad acolo ( valoarea RE mare ), deduc fara sa studiez articolele in Germana puse ( nu cunosc absolut nimic in acea limba ), ca diodele alea permit polarizarea aia optima la un curent de mers in gol mult mai mic. 

La semnal mic ( in zona de clasa A ) diodele sunt blocate, si valoarea mare a RE permite ca la cei 26mV curentul de mers in gol sa fie mic.

La semnal mai mare cand se trece in B, diodele preiau sarcina.

De discutat care e variatia impedantei de iesire si efectul asupra armonicilor in zona in care dioda se deschide.

 

Gresesc @hpavictor?

 

Link spre comentariu

Nu este vorba de tine...

Punctul meu de vedere este identic cu cel formulat de tine , cu diferența că impedanța de ieșire se afla sub influența  buclei de reacție negativă globală , deci nu sunt mari schimbări .

Desigur, dublarea Gm influențează răspunsul armonic , dar în bine .

Aștept cu nerăbdare traducerea din limba germană  ...

Cât despre părerea lui Raimond  ( cresterea THD  cu 20 dB sau 30 dB )  versus Nelson Pass  ( autorul lui Threshold 800 ) , e mai bine sa lăsăm lucrurile asa cum sunt .

Link spre comentariu
15 minutes ago, hpavictor said:

Nu este vorba de tine

Ma bucur :)

 

16 minutes ago, hpavictor said:

Punctul meu de vedere este identic cu cel formulat de tine

Ma gandeam eu atunci cand ai pomenit de cei 26mV.

Referitor la impedanta de iesire, cred ca nu m-am exprimat eu corect, dar oricum ai inteles despre ce incercam sa vorbesc deci e ok.

Daca o sa am timp azi am sa verific si eu in simulator treaba asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări