Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construita prin '87, '88

c_anicai

Postări Recomandate

Din pacate nu mai am schemele si n-am mai reusit sa o fac functionala decat in 3,5Mhz cw si ssb, sensibilitate nu stiu si putere cca 1,5w care intra intr-un final cu tub si iesea cca 50-100w. Finalul nu apare in poze, abia l-am gasit intr-o debara si arata cam jalnic, trebuie putin curatata carcasa.

Mi-a fost confiscata de securitate prin '87, '88 ca am incercat cateva legaturi neautorizat sa vad pana unde bate si am recuperat obiectul dupa revolutie.

rx_tx_1988_decover_top.jpg

rx_tx_1988_decover_botom.jpg

rx_tx_1988_front.jpg

txrx1.jpg

txrx2.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

5

• yo3fhm

4

• yo9hrb

2

• doru3160

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tare!

Ce vremuri... VFO clasic, filtru cu 5(6?) cristale,... final AF cu AC-uri cum avea si A412... are si cheie CW incorporata(!)

E constructie/proiect originale?... in ce benzi era destinata a functiona?

Si... cum ai reusit sa o recuperezi?

Link spre comentariu

Vroiam sa fac un convertor pentru celelalte benzi dar din cat imi mai amintesc l-am inceput dar n-am gasit cristalele. Partea de 3,5Mhz si intermediara e cu fet-uri bfw10, mixerele cu diode inel, frecventa intermediara nu ma stiu dar am sa ma uit la cristale sa vad pe ce frecventa sunt. Toata radifrecventa e dublu sens, se comuta rx/tx prin alimentare, stiu ca aveam vox la microfon si cand vorbeam sau atingeam cheia cw se ducea automat in emisie, doar pe antena aveam releu.

Imediat dupa revolutie m-au chemat  sa mi le inapoieze, probabil nu era in acel moment legislatie si au considerat ca trebuie sa mi le dea, nu stiu.....

Anii trecuti am dat de niste foi ingalbenite cu schemele, multe sunt improvizate cu ce am avut la acel moment, daca le gasesc le voi posta.

Daca isi mai aminteste cineva am folosit un indicativ pirat nascocit yo8coe si-am vorbit destul de mult in anii '87 sau '88 cu radioamatori din tara in 3,5, am avut cateva legaturi si cu gi4vks si cateva in Moldova in 7 ca incepusem o modificare sa mearga si 7mhz apoi m-au localizat goniometria si mi le-a confiscat securitatea sau cei de la goniometrie, nu mai retin ca a trecut ceva vreme. Din cate imi amintesc ca au zis atunci cica s-au chinuit cateva luni sa ma localizeze, emiteam dintr-o localitate intre dealuri si cred ca mergea emisia doar prin reflectata. Atunci abia scapasem de armata si nu cunosteam legislatia, practic pt mine a fost un experiment si ma interesa sa fac comunicatii la distanta din ce in ce mai mare sa vad de ce sunt in stare chestiile astea.

Dupa toata povestea asta am aflat  de radioclubul judetean, mi-am facut indicativ de receptie insa  de emisie n-am mai reusit ca la scurta vreme m-am mutat de la parinti, m-am insurat prin '90 stand un timp cu chirie si din cauza obligatiilor de familie care incepuse sa se faca simtite n-am mai avut timp de aceasta pasiune.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

'86-87... ce vremuri, eu eram in armata!.. Ai muncit ceva la el... iar partile de RF si FI daca ar fi realizate cu BFW 10 nu erau ceva chiar comun la vremea aia cand la moda era A412 iar FETuri si cristale de cuart nu erau chiar pe toate gardurile... Deci era un trx in 3,5MHz la care urma sa-i atasezi convertoare? Si l-ai facut inainte de a afla de radioclub, nu erai nici macar receptor?...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, c_anicai a spus:

Din pacate nu mai am schemele si n-am mai reusit sa o fac functionala decat in 3,5Mhz cw si ssb, sensibilitate nu stiu si putere cca 1,5w care intra intr-un final cu tub si iesea cca 50-100w. Finalul nu apare in poze, abia l-am gasit intr-o debara si arata cam jalnic, trebuie putin curatata carcasa.

Mi-a fost confiscata de securitate prin '87, '88 ca am incercat cateva legaturi neautorizat sa vad pana unde bate si am recuperat obiectul dupa revolutie.

rx_tx_1988_decover_top.jpg

Buna... dupa amiaza! :)

N-am stiut ca ati cochetat cu radioamatorismul, sunt f placut surprins sa mai descopar un posibil coleg de hobby !

De la 1.5 la 50-100W sunt intre 15-18dB, finalul ala ar merita prezentat !

Statia imi place , se vede c-ati muncit la ea... Si pana la urma, v-ati autorizat in final, aveti un indicativ , sau ati ramas doar la stadiul de intentie ?

Felicitari ptr realizare si mi-ar placea s-o aud la treaba !

73! si toate cele bune - 

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Mi-am pierdut pasiunea si nu m-am mai autorizat, recent am golit o debara si am scos la iveala dracoveniile.

Pe vremea aia eram pasionat sa-mi fac un radio obisnuit iar transmisiunile de radioamator le descoperisem din greseala in unde scurte, nu auzisem pana atunci de asa ceva insa devenind curios si ascultand ce vorbeau am inceput sa caut scheme despre asa ceva si probabil aflasem intre timp de radioclub dar in inertia pasiunii nu m-am mai gandit ca trebuie sa fii radioamator autorizat si nici nu stiam exact de unde provin indicativele. Facusem o lista de indicative care le auzeam si am priceput ca-s pe regiuni yo8 yo4 yo3 etc si de yo8coe nu auzisem nimic in banda si mi l-am atribuit singur :)

Poze cu finalul, vad ca n-are bobina de 3,5 probabil incepusem sa m joc in 28, chiar nu mai stiu. Nu arata prea bine abia am reusit sa scot mare parte de scame si paianjeni care s-au adunat in peste 30 ani iar referitor la 100w nu stiu exact, tubul era alimentat la 600v cu dublor tensiune iar anodica nu depasea 150 mA ca in scurt timp se inrosea anodul.

pa3.jpg

pa1.jpg

pa2.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Acum 5 ore, c_anicai a spus:

Mi-am pierdut pasiunea si nu m-am mai autorizat, recent am golit o debara si am scos la iveala dracoveniile.

pa3.jpg

Salutare!

Pai, nu-mi vine sa cred ca vi s-a disipat interesul asa de repede... mai ales ca din cele prezentate, sunteti pasionat. 

Am avut un coleg care a lucrat in Bucuresti, dar era din Botosani. S-a mutat in Botosani de cativa ani, dar inainte de asta, am reusit sa-l infectez cu virusul radio :)

Si am avut satisfactia de a-l vedea ca a primit autorizatia, inainte de a pleca din Bucuresti !

M-as bucura mult daca v-as vedea si pe dvs. reinviind interesul pentru aceasta frumoasa pasiune - radioamatorismul. Nu e greu, daca va luati acum autorizare de cl. a III-a, aveti toate benzile si modurile de lucru, 100W in US... nu mai sunt restrictiile de pe vremuri... 

Zic eu ca ar fi pacat sa nu fructificati pasiunea pe care ati avut-o. Ati avea multe motive pentru multe alte experimente !

P.S.> Tubul din final era PL500 ?

Ne mai auzim, ne mai vedem pe-aici, cine stie !

73 si nu mai bine, 

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Am dat de aceste lucruri care mi-au trezit o nostalgie totusi au trecut cca 35 de ani de cand n-am mai fost interesat de radio si cred ca totul va ramane amintire, e o pasiune consumatoare de timp si chiar nu mai dispun de timp.

Unde locuiesc acum nici n-am posibilitati sa-mi ridic antena si in plus de asta nu prea mai sunt posibile comunicatiile in benzile joase din cauza zgomotului care a aparut in ultimul timp de la multitudinea de electronice ce merg pe surse in comutatie.

Tubul nu-mi mai amintesc, dar provine tot de la tv-uri un echivalent  pl500 si mi se pare ca are soclu din ebonita cu 8 pini, am sa ma uit dar cred ca e un pl36. Imi amintesc ca erau ceva probleme cu acest tub cu oscilatiile parazite fiindca are supresorul legat la katod in balon dar am incercat si pl519 care era putin mai ok insa mi-a fost greu atunci sa-l montez din cauza soclului si  nu-mi incapea in cutie ramanand la asta ce a fost putin mai slab.

In acele vemuri nu existau mijloace de comunicatie insa acum exista internet chiar daca nu e acelasi lucru.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

In 86...87 erai "vinovat" numai daca detineai asa ceva, nu sa mai iesi in eter. Tot ce e acolo, cu mici exceptii, era marfa la care nu avea acces oricine. Interesant ca au pastrat obiectul delict pana dupa razmerita, si a putut fi recuperat.

Link spre comentariu
On 2/15/2022 at 10:54 AM, doru3160 said:

In 86...87 erai "vinovat" numai daca detineai asa ceva, nu sa mai iesi in eter. Tot ce e acolo, cu mici exceptii, era marfa la care nu avea acces oricine. Interesant ca au pastrat obiectul delict pana dupa razmerita, si a putut fi recuperat.

Doru, salut! Un pic off-topic, imi cer scuze.

Erau vinovati doar cei care nu aveau autorizatie si strict daca foloseau echipamente de emisie. Daca nu le foloseau, puteau sa stea bine mersi pe podea, ca nu-i intreba Militia nimic. Eu m-am autorizat ca receptor prin 1985 si in 1987 am luat prima autorizare ca emitator (clasa a III-a "R" - adica cu drepturi Restranse). Aveam doar 16 ani si legea permitea emisie sub supravegherea unui radioamator senior. Tatal meu (YO3RH, acum are 86 ani si inca lucreaza CW) a fost autorizat in 1957 si nu a avut niciodata probleme ptr echipamentele detinute, folosite sau doar testate. Si nici eu! :)

Daca nu aveai autorizatie, era o problema, intr-adevar. Acum depinde si de cum te gandeai s-o gestionezi. 

In situatia colegului c_anicai, nu era prea simplu. Daca ar fi avut ceva prieteni curajosi, ar fi putut folosi indicativul lor, stabilind clar termenii si conditiile, ca sa poata raspunde la fel in caz de nevoie. Ca sa iei din callbook sau din eter indicativul cuiva si sa lucrezi cu el in mod frecvent, e un risc destul mare. 

Eu recunosc ca am lucrat si ca "pirat", inca de pe la 13 ani, pe indicativul tatalui meu, dar numai in telegrafie (CW) si in general, in benzile superioare, din doua motive:

- evitam astfel intalnirile cu radioamatorii locali, care ii cunosteau stilul de manipulare si modul de a intretine legatura radio;

- adaugam in jurnalul de trafic DX-uri interesante pentru mine (ptr taica-meu, nu prea mai conta, hi ).

Cea mai mare emotie am avut-o cand raposatul YO3AAJ (dl. Capraru Vasile) m-a interpelat in CW la viteza mare, asa cum era obisnuit sa lucreze, ca performer. Aveam 14 ani si nu prea depaseam 80 de semne, viteza rezonabila de altfel, dar nu si ptr dumnealui. Norocul meu e ca era taica-meu acasa, l-am chemat repejor si problema s-a rezolvat, altfel m-ar fi "ginit" . Hi. 

Asadar, depindea si de ce prostii faceai. Daca mimai conditiile reale, era greu ca cineva sa se sesizeze. 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări