Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

superdioda amp mosfet 160W

boku

Postări Recomandate

Asta e schema originala, dar sint sigur ca tu nu ai facut asa ... Parca ziceai ca ai facut niste modificari....Ai pus superdioda, ai schimbat trazistorii .... alte valori de piese .....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• boku

53

• Blacksmith

17

• cipa_maria

11

• zal

9

Top autori în acest subiect

nu cred ca aveau finalii cum sa se arda din cauza la superdioda...s-au ars la primele montaje cand am pus tranzistorii t3 t4 t5 t6 gresit(cred)alt motiv nu aveau....in ultimul montaj totul e facut ca la carte :yawinkle:

Link spre comentariu

Tutorial : Cum alimentez eu pentru prima data un amplificator.(intrarea la masa, difuzorul neconectat)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

(se presupune ca montajul e terminat si verificat de greseli gen tranzistori pusi aiurea sau cablaj gresit)

1. Imi pun ochelarii de protectie.

2. Conectez un multimetru (permanent) pe o rezistenta din sursa/emitorul unui tranzistor final.

3. Reglez semireglabilu care controleaza biasul pentru cea mai mica valoare a curentului. (pozitia semireglabilului depinde de la schema la schema)

4. Calculez citi milivolti trebuie sa indice multimetrul pe rezistenata in functie de biasul dorit sa-mi fac o idee despre ce ar trebui sa imi arate acolo.

5. Pun in serie pe [plusul] si [minusul] amplificatorului 2 rezistente de 100 ohmi.

6. Bag in priza si ma uit la multimetru, in acelasi timp. (nu iau mina de pe stecher)

7. Daca arata pe multimetru curent prea mare ma opresc si-l dau dreacu de montaj. :smt003 Daca nu, continui.

8. Acum daca totul pare ok si n-a sarit in aer trec la verificat : curentul etajului de intrare (de obicei 2-4mA), curentul etajului amplificator in tensiune (de obicei 5-10mA), offset-ul pe iesire, etc. ... ca sa ma asigur ca totul e ok si nu doar pare.

9. Invirt de semireglabil (se considera ca stiu exact in ce parte creste biasul si in ce parte scade) incet si cu ochii pe multimetru, pina la valoarea de bias dorita (de obicei 50-100mA). Daca biasul creste frumos, fara salturi bruste e ok.

10. Dau biasul inapoi la minim, scot rezistentele de de 100 ohmi de pe alimentare si las pe direct. Alimentez iar.

11. Reglez biasul la cit trebuie. Mai masor o data curentii prin montaj.

12. Conectez difuzorul si sursa de semnal si bag muzica. :smt020

Link spre comentariu

Tutorial : Cum alimentez eu pentru prima data un amplificator.(intrarea la masa, difuzorul neconectat)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

(se presupune ca montajul e terminat si verificat de greseli gen tranzistori pusi aiurea sau cablaj gresit)

1. Imi pun ochelarii de protectie...

Sper ca nu sint ochelari de sudor. :smt003
Link spre comentariu
Boku, intrarea se leaga la masa in scc, adica lipesti firul de semnal la masa. Difuzorul nu se conecteaza in prima faza a reglajelor, adica lasi iesirea in aer, desi cel mai bine e sa ai o pereche de casti conectate prin rezistente de 330Ohmi-1kOhm/1W si sa asculti daca e ceva suspect.
Link spre comentariu

Ce sa mai zic .... Va rog sa ma scuzati ca ma repet a treia oara, dar nu a inteles Boku :smt102

Deci Boku,

1. INTRAREA --> se leaga --> la MASA

si

2. IESIREA --> se lasa --> in AER (adica nu pui difuzoru)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

BF471 de la t5 t6 si BF472 de la t3 t4 au puterea totala disipata de 1,8W si poate nu se deschid si nu comanda mosfetii(ar fi o cauza si pt incalzirea excesiva a acestora).daca pun mje350 respectiv mje340 care au puterea maxima disipata pe colector de 20W poate as mai avea o sansa ce credeti?sa nu fie BF urile corespunzatoare pt acest amplif....

Link spre comentariu

Nu cred ca sint BF-urile de vina. Cel putin din punct de vedere al puterii disipate. La BF, cei 1.8W sint fara radiator iar la MJE cei 20W ii scoti doar daca tii capsula la 25 grade cu un radiator pe masura.Tot nu-ti merge amplifu ? Ce mai are acu ? :smt012

Link spre comentariu

Se pare ca tensiunea de alimentare e cam mare ptr schema asta, ia incercati la +/-30...35V. Poate ca si oscileaza si la trz de jos trebuie pusi cond de 22-100pF ceramici intre b-c. Si tot nu pricep de ce nu vreti sa faceti un generator de cc sau stabilizator ptr diferential?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări