Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator Parkside

Postări Recomandate

Va salut

Am primit de la un amic, un acumulator tip Parkside PAP20 A1 de 20V/2000mAh, 40Wh.

Acumulatorul este functional, vreau sa-l utilizez, dar nu am incacatorul lui si nici nu stiu ce tip era.

Ca informatii, (+) si (-)  baterie ies la consumator direct. Mai are 2 contacte, CS (dus prin R=100k la Q13 si prin 0,1 ohmi la Q 12) si CS (dus prin 200 ohmi la Q3).

Are un CI LGT8P22A , o caruta de tanzistori si un NTC.

Va rog, daca are cineva informatii despre ac. acumulator/incarcator, sa-mi comunice.

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acumulatorii Parkside au doar partea de monitorizare in acumulator, decuplarea  la tensiune minima o face electronica din scule, iar decuplarea la tensiune maxima o face incarcatorul.

Astfel ca nu este recomandata incarcarea directa cu o sursa ce nu limiteaza  atat curentul cat si tensiunea.

Deasemenea acumulatorii A1 nu au nici egalizare tensiune pe celule (balansare) astfel ca dupa ceva vreme te poti trezi cu supratensiune pe o celula.

Recomand cu caldura gasirea unui incarcator original, sunt ieftine.

Link spre comentariu

@mac01, ma intereseaza unde sunt cuplati (ce functii au) CS si DS in incarcator, deoarece am incarcator care limiteaza U si I si as vrea sa-l folosesc pe acesta.

Intr-adevar electronica acumulatorului nu are deconectare la depasire U si I [am spus ca "(+) si (-)  baterie ies la consumator direct"], dar are balansare ("Are un CI LGT8P22A , o caruta de tanzistori si un NTC").

Interesant este la ce foloseste acel NTC, daca nu are deconectare.

@validae, deseara sper sa pun poze cu placuta electronica.

Va multumesc pt. ajutor

Link spre comentariu

Se vede un şunt, deci curentul e monitorizat.Şi echilibrarea tensiunii pe celule la fel.Dar nu se văd mosfeţi de control ai decuplării, deci e adevărat că decuplarea se face la sculă şi încărcător.

Edit: Nu m-am uitat atent, acel presupus şunt e un fuzibil, notat ,,F1,,.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, vera a spus:

Interesant este la ce foloseste acel NTC, daca nu are deconectare.

Este folosit la incarcare, pe unu-l dintre acei pini CS si DS ar trebuii sa iasa fie NTC-ul direct (fata de borna - sau + ) fie un pin din acel integrat prin care semnaleaza incarcatorului sa opreasca incarcarea, cel putin asa se intampla la alte modele de baterii (nu parkside). Eu am reconstruit o baterie veche si am fost nevoit sa pun o rezistenta intre borna in plus si borna - sa pacalesc incarcatorul sa incarce.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Electronica mea este aproape identica cu cea pozata de @mcxc (a mea nu are C=10u/25V si sunt altfel aranjati tranzistorii de egalizare).

Ma gandesc ca fiind cuplata direct bateria la consumator, se poate incarca fara probleme, cu incarcator care limiteaza U si I. Nu cred ca o sa mai functioneze egalizarea, daca raman in aer CS sau DS.

Acel sunt, cuplat pe (-), la mine nu este utilizat la monitorizarea I [un capat este cuplat la (-) baterie, celalalt direct la iesire-nu mai are nici o conexiune]

Ma intereseaza cum pacalesc electronica, ca sa functioneze egalizarea (balansarea).

Link spre comentariu

Caruta de tranzistori + integratul monitorizeaza tensiunea pe fiecare celula si transmite (printr-un fel de comunicatie, nimeni nu stie cum) pe unul din acei pini decuplarea incarcarii / descarcarii.

Decuplarea se face cand una (oricare) din celule depaseste intervalul de tensiune acceptat, dar nu face balansare. Doar acumulatorii mai noi PAP20 B1 au balansare.

Balansarea nu e critica in primii ani de viata ai acumulatorului, celulele sunt aproape identice, problema apare spre sfarsitul de viata cand celulele nu au uzura uniforma.

NTC-ul monitorizeaza temperatura, in functie de aceasta IC-ul comanda decuplarea.

Tabla aia cu gaura e doar un fuzibil.

Am o placa dintr-un acumulator A1 pe acasa, daca nu uit diseara ii fac o poza pe ambele fete. 

Editat de AdR!@N
Link spre comentariu

@AdR!@N, nu se poate face decuplarea bateriei, deoarece este legata direct la consumator, prin intermediul acelui tablengher, care zice-se este o siguranta.

Vezi placa postata de colegul @mcxc-(-) baterie prin siguranta la contact exterior, (+) baterie la contact exterior Tot pe acele contacte se cupleaza si incarcarea (in mijloc contactele CS si DS).

Egalizarea (balansarea)se face. Am inceput sa scot schema placii, dar nasol ca nu am gasit date despre LGT8P22A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări