Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner Hitachi SR-2000

darius_bv

Postări Recomandate

Acest radio a functionat in scop de monitorizare emisie la un post de radio norvegian. Este japonez, construit prin 1981 in Japonia (si nu in China, ca acum). La mine a ajuns defect, condensatorii din sursa devalorizati (de la 5600uF mai aveau in jur de 1000uF) si o dioda zenner dintr-un stabilizator serie cu tranzistor, defecta. Tranzistorul avea desenat pe cablaj spatiul pentru radiator, dar pentru ca acesta nu a mai fost montat, temperatura caspulei depasea 70grade. Ma mir cum a functionat atatia ani, o pun pe seama calitatii deosebite a componentelor electronice de alta data. L-am montat pe un radiator si este in regula. Selectivitatea este excelenta, sensibilitatea la fel, chiar cu o sarma in loc de antena. De remarcat sistemul “Vector tunning circuit” care ajuta la fixarea cu acuratete a postului, indicand deviatia de frecventa prin cele doua LED-uri triunghiulare de pe indicatorul de acord mobil. Acestea trebuie sa aiba o iluminare egala atunci cand acordul este optim. 
Mai avea becul de on/off ars, l-am inlocuit cu un LED alb, ca sa pastrez cat mai mult aspectul original. Becul era introdus intr-o teaca cauciucata verde, care facea butonul de power sa aiba un aspect luminous translucid. 
Amplificatorul final e realizat cu STK463, 2x25W/8 ohmi, dar dupa dimensiunile trafului de alimentare nu cred ca poate livra aceasta putere. Dealtfel si puntea redresoare s-ar incalzi excesiv. Alt aspect interesant este protectia la supraincalzirea finalilor: un termocontact montat pe radiator, care prin doua tranzistoare bipolare sunteaza semnalele stanga-dreapta la intrarea in STK. 
Ce-am remarcat ca si ciudatenie: piesele mai inalte (tranzistoare, condensatoare) sunt dispuse neglijent, inclinat pe placa de circuit imprimat, ca si cum inainte de lipire ar fi fost  agatate si aplecate. 
In rest, un radio de buna calitate si o placere sa lucrezi in el.

Capture.jpg

IMG_20220206_174614.jpg

IMG_20220207_092142.jpg

IMG_20220207_092151.jpg

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• darius_bv

2

• aurel70

1

• daniel_2004

1

• dadix

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutare!

Am intalnit si eu acest sistem “Vector tunning circuit” in tunerul SABA MT200, insa aici el nu se afla pe indicatorul luminos mobil ci pe panoul frontal, langa ledul pentru STEREO si ledurile de nivel de semnal. Foarte frumos lucreaza, te invita parca  sa rotesti butonul de acord in sensul corect!

Butoane de power luminoase am gasit in mai multe aparate precum Grundig V7200, Hitachi HA3800, si chiar si in micutul Pathe Marconi, despre care am povestit intr-un topic. Toate aveau buton de power cu beculet, si la nici unul nu am reusit sa-l inlocuiesc cu unul original....tot la leduri am apelat. Am avut totusi noroc cumva, ledurile s-au potrivit in mansonul e cauciuc. Frumoase si reusite aparate, "old school"...

Link spre comentariu

Salut, 

Am eu un SABA MT1, intr-adevar niste aparate excelente: sensibile si stabile, cum se faceau odata. Afiseaza digital nivelul de receptie. Alte vremuri, ce mai...

Numai bine!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu dădeam 2 bani pe Hitachi până nu mi-a adus cineva un SR-802 și apoi un SR-803 cu vreo 2 problemuțe și am avut ocazia să mă joc un picuț cu ele. Chiar am rămas impresionat de 803... După recap l-am pus pe o pereche de TQWT cu difuzoare Peerless și nu mi-a venit să cred ce frumos se auzea...

Am rămas atât de șocat că după ce i l-am dat omului înapoi m-am apucat să caut și am luat un SR-903 la care am facut recap dar mai am câte ceva de lucru la el (releul și condensatorii de filtraj).

Nu știu dacă la al tău a fost făcut reglajul pe partea de radio. Eu aș cam avea nevoie să i-l fac din păcate că nu prinde chiar așa de bine pe stereo...

Oricum, bun aparat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări