Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum te faci electrician?

matzah

Postări Recomandate

Salut. M-ar batea gandul, s-o fac pe cont propriu, poate part time, respectiv instalatii apartamente, adaugari circuite, cablat tablouri etc. Categoria pana intr-un 1KV. Nu am facultate in domeniu, nici profesionala/calificare sau ceva de genul. 

Sunt curios cum se procedeaza in ziua de azi. Daca cauti pe google gasesti cam 2 categorii de chestii. Diverse site-uri ce-ti vand pe la 1000-3000 lei diverse cursuri/practica si care la sfarsit iti ofera o diploma zica-se recunoscuta in Romania si UE. Alternativ, pe statul Roman il intereseaza autorizarea ANRE, examen, clasa de autorizare etc. 

Practic cum se procedeaza? Poti invata singur si te duci la ANRE si te programezi la examen pentru clasa in care te incadrezi, cu urmatoarea lor sesiune? Faci cursuri gen ale site-urilor de care ziceam, apoi ANRE? 

Apoi iti faci firma (spre exemplu am o firma unde pot trece asta ca domeniu de activitate daca e cazul) sau PFA si-i dai inainte cu ele? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

4

• d2134

3

• Mircea

3

• adydep

3

Top autori în acest subiect

Faci o scoala/curs de recalificare, dai examen si obti o diploma. Cu ea, capeti atestat de la ANRE, si poti lucra ca electrician autorizat.

Sau, citesti de pe net, youtube sau de pe ici si colo si...te pricepi.

Link spre comentariu

35 ani, nici o treaba profesional cu domeniul (detin o afacere in retail mobila), facultatea de stiinte (fizica) neterminata. Electronica la nivel de hobby de cand ma stiu. Desi ma simt confortabil a lucra cu tensiuni/curenti mari si inteleg fenomenele implicate, pot citi scheme, face calcule si etc - electricele sunt oarecum diferite de practica uzuala din electronica - alti termeni, prescurtari, jargoane cu care as dori sa ma simt confortabil. Evident aici se pune accent pe unele aspecte ce nu le-am aprofundat suficient cat sa-mi bag nasul doar pe criteriul ca tot cu curent ie domn'le si astea... 

Link spre comentariu

Nu tin musai sa ma angajez in domeniu sau doar ca si strategie sa invat si s-o iau pe cont propriu. Hai s-o zic altfel, sunt satul de lucrat cu productia din mobila (sau productie la noi in general)  mentalitatile si carpelile romanesti. Vreau sa ma retrag - ideal intr-o meserie ceva mai solitara unde raspunzi singur de munca ta si ce faci. 

Link spre comentariu

Va angajati la o firma serioasa care executa lucrari in domeniul electric, truditi constiincios incepand de la tras de cabluri, montare console si paturi de cablu, apoi ajungeti sa faceti conexiuni sub mentoratul unui electrician experimentat. Intre timp, daca firma este serioasa, va poate inscrie intr-un program de formare profesionala in urma caruia sa obtineti o calificare si ulterior un grad ANRE sustinand un examen profesional care nu este usor. Intr-un final dar neaparat dupa ce trec cativa ani, veti ajunge probabil la concluzia ca un electrician bun castiga ca si angajat suficient de bine, stabil si sigur ca sa nu mai existe tentatia antreprenoriatului. Daca firma mai are si lucrari in strainatate sunteti rezolvat pana la pensie.

Link spre comentariu

Autorizare ANRE nu poți obține dacă nu ai minim doi ani lucrati în domeniul electric, sau studii superioare (postliceala, facultate de electronica, electroenergetica...). 

Autorizarea este pe "grade", începând cu 1,cel mai simplu, execuții lucrări în instalații de joasa tensiune (maxim 1000V)sub supraveghere. 

Link spre comentariu

Pai daca citesti bine scheme si faci si calcule, poate te intereseaza sa devii un tehnician in automatizari. Nu esti obligat sa faci cine stie cate ore preparatorii, trecut examene. In timp, muncind, inveti si cum se realizeaza industrial panourile electrice, etc. 

Daca dai si de o firma cu contracte pe afara, apoi ies ceva bani si lucrezi in conditii mai curate.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, Mircea a spus:

Pai daca citesti bine scheme si faci si calcule, poate te intereseaza sa devii un tehnician in automatizari. Nu esti obligat sa faci cine stie cate ore preparatorii, trecut examene. In timp, muncind, inveti si cum se realizeaza industrial panourile electrice, etc. 

Daca dai si de o firma cu contracte pe afara, apoi ies ceva bani si lucrezi in conditii mai curate.

Asta mi-ar placea si mie...timpul coace ciresele...

Relativ proaspar somer,dupa ce au avut grija cei pusi la conducerea termocentralei Mintia sa o duca la faliment.

Link spre comentariu

@adydep, corect este "munca este pt. femei, negrii si masini".

Noi barbatii " in viata trebuie sa ridicam numai pahare" ca sa stabilizam cromozomii (cica daca concepi copilul cu gura deschisa, iese fata, daca-l concepi cu gara inchisa, iese baiat)- ai naibii cromozomi, cum stiu ei cum ti gura. 

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări