Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxa fara gaura de bass

Rares Daniel

Postări Recomandate

Deci am 2 boxe  care nu detin si ele o gaura sau doua de bass ,sunt  complet inchise , imi da impresia ca daca as face eu o gaura de bass la cascasa ar suna mult mai bine .....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Rares Daniel

3

• Ujio

2

• AdR!@N

1

• Mircea

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Rareș Daniel, ai dreptate: doar ai impresia ca vor suna mai bine, în realitate vor avea un bass "spart" ca dintr-o oala de tabla. 

Dacă boxele sunt asa cum au ieșit din fabrica nu le "ajusta", dacă difuzoarele au fost schimbate între timp, te poți juca cu ele... Câștigi experienta. 

Numai bine! 

Adrian

Link spre comentariu

Daca vrei sa afli daca un woofer se preteaza la BR, cauti fisa tehnica a difuzorului. 

De citit:

https://audiojudgement.com/sealed-vs-bass-reflex/

https://audiojudgement.com/types-of-enclosures-which-is-the-best/

https://audiojudgement.com/sealed-enclosure-closed-box/

In ultimul link se spune:

Recommended speakers for sealed enclosure

If you want to build a sealed enclosure, picking the right woofer will be very easy. You are looking at low free air resonance (Fs), high cone mass and long voice coils. Don’t get too caught up by the actual values, because most of them will work fine in a sealed enclosure. If you really want to get more technical, you can calculate the Efficiency Bandwidth Product (EBP)

• EBP = Fs / Qes
    • If EBP around 50 or less, then the woofer is suited for sealed.
    • If EBP > 100 then the woofer is suited for bass reflex.
    • If EBP is between 50 and 100, then it is good for either closed or bass reflex.

The length of the voice coil is something to consider also, because in a sealed enclosure, the woofer will have a longer excursion than the equivalent bass reflex.

• What are you looking for these Xmax values (please don’t stress too much on this) :
    • For small woofers (6″ – 8″) Xmax should be 2-4 mm.
    • For larger woofers (10″ – 12″) Xmax should be 5-8 mm.

Link spre comentariu

Sunt incinte inchise.Daca au difuzoarele originale, daca totul e original. lasa-le asa.Parca nu-mi vine sa cred ca incintele inchise nu mai sunt nici macar amintite pe undeva.Ptr mine au printre cel mai bun bas.Depinde ce boxe ai.

Link spre comentariu

Conform clasificările, boxele închise au el mai bun răspuns tranzitoriu dintre toate! Motivul este amortizarea (damping factor). Dar, amortizarea aduce cu ea și randamentul cel mai mic, adică un necesar de putere aplicata mai mare. 

Constructiv, boxele închise au limita minima de frecventa mai mare decatfrecventa de rezonanta a difuzorului de bass, asa numita Fs. 

In privința Xmax, la cele închise amortizarea reglează bine cursa maxima dacă volumul cutiei (și implicit volumul de aer conținut) sunt bine alese/calculate. Depășirea Xmax, dacă apărea, ar duce oricum la distrugerea difuzorului prin aplicareauneiputeri pestelimita sa maxima. 

La bass reflex e altceva. X max Este depășit la aplicarea unor frecvente sub cea de acordaj a incintei. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări