Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mic amplificator in punte

Bloodmist

Postări Recomandate

Va salut si imi cer scuze daca a mai fost pusa vreo intrebare asemanatoare (am cautat si nu am gasit). 
Construiesc un amplificator pentru a atasa boxe externe unui televizor - dupa cum stim majoritatea televizoarelor moderne suna ca un radiou de buzunar. Boxele au impedanta 8 ohmi deci am optat pentru a face un amplificator in punte cu niste integrate de care am destul de multe - TDA2030. Schema "clasica" pentru punte la ele consta in preluarea semnalului cu tot cu distorsiuni de la primul integrat si aplicarea la intrarea inversoare a celui de-al doilea, evident ceea ce rezulta intr-un raspuns in frecventa jalnic si distorsiuni destul de mari, observabile nu doar cu osciloscopul. Am hotarat sa fac un defazor separat cu operationale, spre exemplu 324 sau daca gasesc TL084 sau altele cat decat de calitate (desi sincer nu stiu daca conteaza intrucat amplificarea este unitara, trebuie doar sa defazeze). Intrarea etajului este intrarea neinversoare a primului operational.
Sursa de alimentare NU este dubla, deci si la iesirea operationalelor si la intrarile TDA2030 trebuie sa am fix 1/2 Vcc. Trebuie musai sa cuplez capacitiv intrarile TDA2030 (necesitand "polarizarea" separata a intrarilor cu divizor), sau pot pur si simplu sa impusc 2 iepuri deodata si sa cuplez rezistiv si TDA oricum vor avea ceea ce "vor" ele (ca in imagine)? A facut cineva asa ceva? Este vreun motiv pentru care sa se produca vreo distrugere "catastrofica"? Ca eu nu vad vreun motiv ca sa nu mearga, exceptand ca nu stiu daca sunt sau nu necesare de fel R1 si R2, sau ce valoare sa aiba (ma gandeam undeva intre 4,7K si 10K). 
(schema nu este completa evident, dar toata lumea banuiesc ca stie schema aplicatiei cu TDA2030...2051)

amplifc.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bloodmist

4

• Shambala

3

• Sharky

2

• Kreator

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 54 minute, Shambala a spus:

Multumesc pentru raspuns, desi nu sunt sigur ce ar trebui sa vad acolo. Primul si singurul rezultat macar un pic similar cu ceea ce am discutat vorbeste despre ceva in opinia mea gresit - cineva vroia sa creeze o masa "falsa" pentru un amplificator de putere (ceea ce cred ca este o prostie si nu este ceva ce as face).

Link spre comentariu

Parerea mea este ca daca nu e necesar ceva complicat, atunci nu trebuie.... 

Cred ca 2x 8-12 W sunt suficienti pt televizor.... Fara complicatii. Mai multe piese, mai mult zgomot de fond, distorsiuni, consum, incalzire etc... 

Link spre comentariu

Sunt mai multe subiecte despre TDA2030 in punte cu alimentare simpla; m-a gandisem ca v-ar raspunde la intrebari.

LE - Si eu cred ca 12-15W sunt suficienti pt tv;  mai bine adaugati un subwoofer si folositi un sistem 2+1

Caz in care chiar nu e nevoie de mai multi W pt front. 

Link spre comentariu

Te-ai complicat... Nu e necesar U3 si U4. Se cupleaza iesirea U1 cu intrarea inversoare U2. 

Atentie, factorul de amplificare al celor doua AO trebuie sa fie egal.

Asa trebuie facut (eu n-as pune R10 + C10, as recalcula R8 R9, da' cine sunt eu sa dau sfaturi).

Editat de Kreator
Link spre comentariu
La 06.02.2022 la 23:05, Kreator a spus:

Te-ai complicat... Nu e necesar U3 si U4. Se cupleaza iesirea U1 cu intrarea inversoare U2. 

Atentie, factorul de amplificare al celor doua AO trebuie sa fie egal.

Asa trebuie facut (eu n-as pune R10 + C10, as recalcula R8 R9, da' cine sunt eu sa dau sfaturi).

Voi încerca așa ca în acea schemă dar am o bănuială că se va auzi la fel de mediocru ca și în ceea clasică dată de producător. (Exact ce am zis - distorsiuni + amplificat distorsiuni dar în antifază) Oricum este mai mult un experiment și dacă nu iese satisfăcător o să trec la varianta simplă nu în punte. 

Link spre comentariu

Pentru a nu amplifica distorsiunile primului AO trebuie conectat terminalul R8 de la iesirea primului AO in serie un C = C2 in punctul "c", si recalculat R8 si R9 ai factorul de amplificare al OP2 sa fie egal cu cel al lui OP1.

Am facut ceva similar cu 2 LM3886 si am fost multumit de rezultat.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Ce mediocru? La tv? Sau voi credeti ca leaga la boxe audiofile?

Eu as zice ca alegi lm3886. Exista kituri gata facute daca n ai asa mult chef de lucru.

Si ce rost are cu inversorul? Inversezi direct din tda, sau lm sau ce mai vrei.

Dar eu unul as renunta la punte pt putere asa mica. Musai alimentare simpla?

Sau ai deja alimentarea si vrei sa o folosesti?

La cate trafuri gasesti in talcioc...

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Sharky a spus:

Ce mediocru? La tv? Sau voi credeti ca leaga la boxe audiofile?

Eu as zice ca alegi lm3886. Exista kituri gata facute daca n ai asa mult chef de lucru.

Si ce rost are cu inversorul? Inversezi direct din tda, sau lm sau ce mai vrei.

Dar eu unul as renunta la punte pt putere asa mica. Musai alimentare simpla?

Sau ai deja alimentarea si vrei sa o folosesti?

La cate trafuri gasesti in talcioc...

Da, vor fi niste boxe (relativ) audiofile, Pioneer, pe care le foloseam pentru muzica mai demult. Impedanta 8 ohmi (de unde initial considerasem ca transferul optim de putere cu TDA20** ar fi in punte fiindca nici tensiunea de alimentare nu este mare). Iar difuzoarele televizorului sunt 16 ohmi si s-ar face franjuri destul de rapid nefiind gandite sa reproduca decat de pe la 150Hz in sus. 
Cred ca aveti dreptate, nu e nevoie de putere mare si deci nici de punte. Avand alimentare simpla, puntea ar fi eliminat insa condensatorul de cuplaj de valoare mare, care in mod clar si audibil aduce o "coloratura" sunetului.
Alimentarea simpla din cateva considerente:
1) transformatoare gramada care au fost in UPS-uri (16-18V inainte de filtrare)
2) schema cum am spus nu este completa - in ea mai exista si sectiunea de control volum dintr-un TDA7496L (partea de putere fiind trecuta pe standby, dar pe viitor ma gandesc ca ar putea "veni" la o mufa jack pentru casti) iar acesta merge doar cu alimentare simpla
3) pot opta sa ii adaug eventual si un egalizor simplu si ieftin cu tranzistoare spre exemplu, care ar reclama tot alimentare simpla
4) circuitul de protectie al difuzoarelor care orice schema ar avea stiti ca toate merg tot cu alimentare simpla.

Link spre comentariu

Ulterior am vazut ca ai multe tda-uri si vrei sa te scapi de ele.

Daca tot ai mai multe trafuri de ce nu mergi cu alimentare dubla? Te mai scapa de batai de cap si reglaje.

Cu puntea aia te cam intinzi si n-ai cum sa scoti ceva hifi, adica integratele alea de nu ma insel sunt limitate la 3A.

Eventual de le poti paraleliza, cred ca ar merge, pui si tu un 0.1R pe iesire pt echilibrare, imperechezi bine amplificarile.

Link spre comentariu

Probabil nu are doua trafuri identice.

Se pot pune 4-5-6 TDA-uri in paralel si apoi in punte, probabil ar da un rezultat acustic mai bun.   Dar merita efortul  ?

Sau varianta mai avansata a folosirii unui TDA ca driver de putere urmat de 1-2 perechi de tz.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări