Alex85 Postat Februarie 14, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2022 Va salut am facut poze la electroliticii din filtru dar nu se aseamana deloc cu cei din schema ma refer la Uf doar cel de 10 uf,este unul de 8uf,unul de 10uf,unul fe 40uf si cel tip caramea albastru nu cunosc valoarea,ce mama masii nu se pupa mai deloc cu schema originala Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 14, 2022 Partajează Postat Februarie 14, 2022 Condensatorul din sectiunea de joase este cel mai mare ca valoare, deci probabil este cel de 40uF. "Carameaua" albastra este de 4uF si ar putea fi C5 sau C7. Ceilalti doi condensatori electrolitici sunt de 10uF ? Cu aceste valori, "carameaua" albastra de 4uF ar trebui sa fie C7, pt ca un 10uF ar fi o valoare prea mare pt inalte. Probabil ca divizorul rezistiv de pe inalte R4-R5 este format din rezistentele de 8,2ohmi/10W de pe coltul placii si R de 1,6ohmi/10W. Scoate (dezlipeste / intrerupe) R = 8,2ohmi si pune o sarma (strap) la picioarele R =1,6ohmi. Ar trebui ca inaltele sa se auda sesizabil mai tare. Daca vrei sa se auda mai tare si mediile scoate (dezlipeste / intrerupe) R = 12ohmi si pune o sarma (strap) la picioarele R =2ohmi. Daca e bine, scoate de tot R de 1,6ohmi si cea de 2 ohmi si lasa doar cate o sarma in locul lor. Lucreaza cu grija ca daca nu e bine sa poti pune piesele la loc Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 14, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2022 Doar unul singur este de 10uf,in total 3 electrolitici si cel albastru plus cei mici verzui atat doar Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 14, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2022 1 oră în urmă, Shambala a spus: Condensatorul din sectiunea de joase este cel mai mare ca valoare, deci probabil este cel de 40uF. "Carameaua" albastra este de 4uF si ar putea fi C5 sau C7. Ceilalti doi condensatori electrolitici sunt de 10uF ? Cu aceste valori, "carameaua" albastra de 4uF ar trebui sa fie C7, pt ca un 10uF ar fi o valoare prea mare pt inalte. Probabil ca divizorul rezistiv de pe inalte R4-R5 este format din rezistentele de 8,2ohmi/10W de pe coltul placii si R de 1,6ohmi/10W. Scoate (dezlipeste / intrerupe) R = 8,2ohmi si pune o sarma (strap) la picioarele R =1,6ohmi. Ar trebui ca inaltele sa se auda sesizabil mai tare. Daca vrei sa se auda mai tare si mediile scoate (dezlipeste / intrerupe) R = 12ohmi si pune o sarma (strap) la picioarele R =2ohmi. Daca e bine, scoate de tot R de 1,6ohmi si cea de 2 ohmi si lasa doar cate o sarma in locul lor. Lucreaza cu grija ca daca nu e bine sa poti pune piesele la loc Acum 4 minute, Alex85 a spus: Doar unul singur este de 10uf,in total 3 electrolitici si cel albastru plus cei mici verzui atat doar Unul 8uf,unul 10uf,unul 40uf si carameaua albastra atat doar plus cei mici verzi Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 14, 2022 Partajează Postat Februarie 14, 2022 Salut Alex, salut Shambala! Alex, pe baza pozelor pe care le-ai trimis, am ridicat schema filtrelor de la tine. Filtrele tale sunt diferite de cele originale. Iata-le pe cele originale, descrise pe forumul de la Audiokarma: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/jbl-lx55-restoration.801349/ Versiunea ta de filtre e probabil ceva mai recenta, am gasit pe Ebay asa ceva : https://www.ebay.com/itm/115230620884?hash=item1ad447bcd4:g:qMQAAOSwQR5h-CXD Iata si link-ul de cautare, in care vei vedea mai multe modele asemanatoare, la preturi apropiate. Nu sunt audiofil, dar parerea mea e ca varianta pe care o ai e un inlocuitor aparut ulterior. Asta nu inseamna ca e prost. Doar ca exista cu siguranta diferente pe care n-avem cum sa le estimam. Mai jos iata pozele dupa care am scos schema. Am notat pe ele componentele numerotate conform primei scheme pe care am postat-o pe pagina anterioara. Vezi ca prima poza (cea cu cablajul) este oglindita pe orizontala, mi-a fost mai usor sa pot mazgali astfel componentele. In poza de mai jos, am desenat cu rosu strapurile pe care trebuie sa le faci pe R2 si R4, si cu X de culoare rosie terminalele rezistorilor R5 si R3, pe care va trebui sa le dezlipesti (dupa cum ti-a recomandat si Shambala): Fata plantata am rotit-o astfel incat sa corespunda cu imaginea oglindita : Iata si schema. Prima de sus (JBL LX55 FILTERS), e varianta pe care o ai acum pe placa ale carei poze le-ai trimis si pe care le-am comentat eu. Cea de jos (JBL LX55 FILTERS MODIF), e varianta modificata, din care au disparut R3 si R5, iar R2 si R4 au fost inlocuite cu strap (vorbesc de componentele numerotate din prima schema, pe care o consideram de referinta): La final, am rulat o simulare care prezinta caracteristica filtrelor in varianta nemodificata, apoi dupa modificare. Varianta nemodificata. Aici se vede ca la 10KHz, ai o atenuare de aproape 5dB fata de nivelul de la 50Hz: Varianta modificata. Aici, diferentele de nivel sunt nesemnificative, deci practic iti vor creste atat mediile cat si inaltele: Dupa cum am mai precizat si eu, cat si Shambala, nu cunoastem SPL-ul traductoarelor acustice din incintele tale. Din acest motiv, trebuie sa-ti dai seama , macar "urechiometric", care dintre difuzoare va "tipa" mai tare: mediile sau inaltele. Dupa ce faci mai multe probe, revino si spune-ne ce rezultate ai obtinut. S-ar putea sa ai nevoie sa mai reduci nivelul pe inalte sau medii, asta ramane sa vedem dupa ce faci primele modificari. Succes si asteptam feedback-ul tau ! Cezar YO3FHM Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 15, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2022 Acum 5 ore, yo3fhm a spus: Salut Alex, salut Shambala! Alex, pe baza pozelor pe care le-ai trimis, am ridicat schema filtrelor de la tine. Filtrele tale sunt diferite de cele originale. Iata-le pe cele originale, descrise pe forumul de la Audiokarma: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/jbl-lx55-restoration.801349/ Versiunea ta de filtre e probabil ceva mai recenta, am gasit pe Ebay asa ceva : https://www.ebay.com/itm/115230620884?hash=item1ad447bcd4:g:qMQAAOSwQR5h-CXD Iata si link-ul de cautare, in care vei vedea mai multe modele asemanatoare, la preturi apropiate. Nu sunt audiofil, dar parerea mea e ca varianta pe care o ai e un inlocuitor aparut ulterior. Asta nu inseamna ca e prost. Doar ca exista cu siguranta diferente pe care n-avem cum sa le estimam. Mai jos iata pozele dupa care am scos schema. Am notat pe ele componentele numerotate conform primei scheme pe care am postat-o pe pagina anterioara. Vezi ca prima poza (cea cu cablajul) este oglindita pe orizontala, mi-a fost mai usor sa pot mazgali astfel componentele. In poza de mai jos, am desenat cu rosu strapurile pe care trebuie sa le faci pe R2 si R4, si cu X de culoare rosie terminalele rezistorilor R5 si R3, pe care va trebui sa le dezlipesti (dupa cum ti-a recomandat si Shambala): Fata plantata am rotit-o astfel incat sa corespunda cu imaginea oglindita : Iata si schema. Prima de sus (JBL LX55 FILTERS), e varianta pe care o ai acum pe placa ale carei poze le-ai trimis si pe care le-am comentat eu. Cea de jos (JBL LX55 FILTERS MODIF), e varianta modificata, din care au disparut R3 si R5, iar R2 si R4 au fost inlocuite cu strap (vorbesc de componentele numerotate din prima schema, pe care o consideram de referinta): La final, am rulat o simulare care prezinta caracteristica filtrelor in varianta nemodificata, apoi dupa modificare. Varianta nemodificata. Aici se vede ca la 10KHz, ai o atenuare de aproape 5dB fata de nivelul de la 50Hz: Varianta modificata. Aici, diferentele de nivel sunt nesemnificative, deci practic iti vor creste atat mediile cat si inaltele: Dupa cum am mai precizat si eu, cat si Shambala, nu cunoastem SPL-ul traductoarelor acustice din incintele tale. Din acest motiv, trebuie sa-ti dai seama , macar "urechiometric", care dintre difuzoare va "tipa" mai tare: mediile sau inaltele. Dupa ce faci mai multe probe, revino si spune-ne ce rezultate ai obtinut. S-ar putea sa ai nevoie sa mai reduci nivelul pe inalte sau medii, asta ramane sa vedem dupa ce faci primele modificari. Succes si asteptam feedback-ul tau ! Cezar YO3FHM Va multumesc frumos tuturor pt indrumari si ajutor o sa incerc treaba si voi reveni,dar daca voi schimba condensatorii sar schimba cv in bine? Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 15, 2022 Partajează Postat Februarie 15, 2022 (editat) S-au construit doua variante de LX55: varianta simpla, cu medii având membrana de hârtie si basi de 8 ohmi si o varianta -G, cu basi de 4 ohmi, medii cu membrana de polipropilena si retea de separatie diferita de cele simple. Editat Februarie 15, 2022 de franzm Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 15, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2022 Aha ok si are ar fi condensatorul pt inalte?si acea caramea albastra pt ce este si ce valoare are,multumesc mult Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 15, 2022 Partajează Postat Februarie 15, 2022 Carameaua albastra are 4uF, am scris in postul anterior. Si acela este condensatorul pt inalte; deocamdata il lasi in pace. Acel tip de condensatori practic nu imbatranesc acolo unde este el pus. Daca mai vrei sa modifici sunetul fa schimbarile asupra rezistentelor si abia apoi vedem daca mai are rost sa schimbi vreun condensator. Singurul condensator care ar fi putut imbatrani (natural, nu ca defect) este cel de 40uF de pe bas, pt ca prin el trece cel mai mare curent. Dar cum nu este umflat si nici nu spui ca wooferul urca prea mult in medii, nu este cazul sa umbli inca la el. @ Franzm - un woofer de 4 ohmi ar explica valoarea mare (aproape dubla) a lui C1. Dar asta nu schimba cu nimic modificarile propuse pt medii si inalte. Link spre comentariu
Alex85 Postat Februarie 15, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2022 Ok va multumesc la toti sa fi ti sanatosi,o sa mai vb dupa ce voi umbla la rezistente,dar nu se poate intampla cv mai rau daca fac cum m ati sfatuit sa se arda cv difuzoare sau altcv Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 15, 2022 Partajează Postat Februarie 15, 2022 Nu se arde nimic. Intotdeauna testele se fac la inceput la nivel sonor mic, apoi nivel mediu si in final, daca totul pare ok., la nivel mare. Difuzoarele se ard daca este defect amplificatorul (oscilatii) sau se introduce prea multa putere in ele. Filtrele se pot arde daca sunt lasate fara sarcina (adica fara difuzoare) si se da amplificatorul foarte tare. Oricum, chiar si asa nu se ard imediat, ia ceva timp. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum